Programe de licență în Inteligență Artificială (AI) vor fi disponibile studenților în România, la propunerea Universității Babeș-Bolyai

679 de vizualizări
Foto: © Wrightstudio | Dreamstime.com
În curând, la UBB, dar probabil și la alte universități din țară, vor funcționa programe de licență în Inteligența Artificială (AI). ARACIS a aprobat marți, 28 februarie 2023, standardele pentru implementarea specializării de “Inteligență Artificială” la nivel de licență (în domeniul “Informatică”), la propunerea Universității Babeș-Bolyai, potrivit unui comunicat al UBB.

„Urmând practicile internaționale, domeniul inteligenței artificiale a ajuns la o maturizare care îi permite să treacă de la nivelul cercetării, cu impact și asupra formării mai ales la nivel de master/doctorat/postdoctorat, la un nivel de profesionalizare larg răspândită, prin organizarea la nivel de licență. Este un demers care va ajuta mult studenții/absolvenții și mediul socio-economic. Mă bucur că ARACIS a înțeles aceste dezvoltări internaționale și nevoi ale pieței muncii și le-a susținut și în țară, la propunerea noastră, cea mai mare școală de informatică din România. Această specializare va permite alinierea învățământului universitar de informatică din România cu prioritățile de educație și de cercetare-dezvoltare-inovare ale Comisiei Europene”, declară decanul Facultății de Matematică și Informatică din UBB, prof. univ. dr. Anca Andreica.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David adaugă că: “Era normal să inițiem noi acest demers. UBB este una dintre universitățile de referință din țară în zona „computer science” – ex. în Times Higher Education Ranking UBB este prima în țară și 601-800 internațional -, iar Institutul UBB de Inteligență Artificială, Robotică și Realitate Virtuală, având ca parteneri strategici Microsoft, SAS și UiPath, este un contributor major la dezvoltările în domeniu, nu doar prin aplicații inovative, dar și prin cercetare fundamentală, care împinge constant mai departe frontierele cunoașterii. Așadar, la UBB noi ne raportăm complet la cunoașterea asociată AI, generând-o prin cercetare avansată (în Institut), utilizând-o prin aplicații inovative (prin zeci de granturi și servicii către beneficiari) și diseminând-o prin educație de calitate, de acum nu doar postlicență (master/doctorat/postdoctorat/postuniversitar), ci și la nivel de licență”.

Foto: © Wrightstudio | Dreamstime.com | Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Noile reguli de omologare a mijloacelor de învățământ, aprobate de Ministerul Educației, stabilesc în premieră obligația ca acestea să fie conforme cu programa școlară, să încurajeze gândirea creativă și spiritul critic / Criterii separate pentru instrumente de învățare folosite și în învățământul special

Documentul care reglementează omologarea mijloacelor de învățământ, actualizat după 7 ani, a fost publicat în Monitorul Oficial. Ordinul de ministru privind metodologia de omologare stabilește pentru prima oară criterii clare…
Vezi articolul

Salariile personalului nedidactic și cadrelor didactice auxiliare nu vor fi majorate prin proiectul legii educației, potrivit ministrului Cîmpeanu: Diferența care deja există va fi și mai mare între didactic și nedidactic

„În lege nu sunt reglementate salariile nici pentru didactic auxiliar, nici pentru nedidactic. În momentul în care vom obține aceste creșteri salariale, diferența care deja există va fi și mai…
Vezi articolul

FOTO Greșeli gramaticale în biletele de la Ministerul Educației pentru proba orală de limba engleză Bacalaureat 2024. Verbul „a deveni”, conjugat greșit într-o cerință / Întârzieri la primirea subiectelor – surse

Cel puțin două greșeli gramaticale apar în întrebările formulate pentru candidați pe biletele de la proba orală a Bacalaureatului 2024 la Limba engleză, după cum se arată în documente obținute…
Vezi articolul