Programare cu răbdare. Cercul de informatică fenomen, gândit pentru 20 de copii, are acum 300 de elevi. Cum face Educație pe banii lui un profesor care inspiră din Bacău

3.705 vizualizări
FOTO: Bogdan Pătruț
Cercul de informatică ”Programare cu răbdare” deschis în Bacău de Asociația Edusoft a devenit un adevărat fenomen pentru sute de tineri pasionați de IT și de materiile STEM – Știință, Tehnologie, Inginerie (Engineering) și Matematică. Profesorul care a declanșat acest fenomen local este Bogdan Pătruț, lector universitar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

”Deocamdată ocupăm 6 săli din liceu (cam 30 locuri în fiecare sală) și orele sunt sâmbăta, de la 9 la 14-15, în funcție de cât vrea să stea fiecare :)”, spune profesorul Bogdan Pătruț, lector dr. la Facultatea de Informaticã din Iași, într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro. După care continuă: ”putem primi până umplem tot liceul, dar nu știu dacă găsim atât de mulți lectori încât fiecare să vină și să țină ore cu ei”.

Cum a început ”Programare cu răbdare”

Cel mai bine e redat acest început într-un interviu acordat de profesorul Bogdan Pătruț vloggerului Cristian Dascălu, invitat de curând să țină o conferință în fața elevilor de la Cercul de Informatică. Acesta a acceptat provocarea (puteți vedea aici experiența relatată de Cristian Dascălu) și când a ajuns la Bacău l-a luat puțin la întrebări pe omul de la care a pornit totul:

Cristian Dascălu: El este domnul profesor doctor Bogdan Pătruț

Bogdan Pătruț: Capul răutăților…

Cristian Dascălu: Eu tocmai le spuneam cât de important este pentru un elev să aibă suportul ăsta, să aibă comunitatea asta, să aibă de unde învăța informatică și cât de mult poate să schimbe traiectoria unui elev, faptul că face parte dintr-un grup ca ăsta. Și poate mulți elevi nici măcar nu realizează ceea ce ați făcut și ce faceți pentru ei aici…

Bogdan Pătruț: Și ce o să facem

Cristian Dascălu: Și ce-o să faceți, exact. Și vreau să vă întreb de ce și cum v-a venit ideea asta? De ce depuneți atâta efort și de ce investiți timpul ăsta, de ce investiți atât de multe resurse proprii n a crea chestia asta?

Bogdan Pătruț: Am constatat de câțiva ani că în Bacău, sau în județul Bacău, nu există așa de mult interes față de zona IT și foarte mulți copii nu prea se îndreaptă spre o carieră în IT, deși sunt atât de multe locuri în informatică, în IT în general și ar fi păcat, mai ales că sunt bine plătite chiar și la noi în țară. Și am înțeles de la părinți că nu există oportunitatea asta în Bacău. Și-atunci am zis că ”cine s-o facă”, știi? Că nu poți să dai vina întotdeauna pe ceilalți, trebuie să faci și tu ceva! Și-am zis că sunt o persoană potrivită să fac chestia asta dat fiind că, mă răg, mă cunoaște comunitatea, am scris foarte multe cărți cu ani în urmă, le-am publicat la editura Teora și așa mai departe. Și-atunci am zis că o să încep eu și sper ca, la un moment dat, cei mari, care știu mai multă informatică să fie un fel de mentori pentru cei mici, care tiu mai puțină și să se creeze comunitatea asta, din care la un moment dat eu să vrea usă dispar… să fie o comunitate foarte tânără, în care ei să se regleze, ei să caute invitații…

Cristian Dascãlu este fost bursier la Google – unul dintre cei mai cunoscuți vloggeri din România. În vlogul său îi motiveazã pe elevi să învețe informatica, susține educația și inițiativele de acest fel.

Cursurile au început din 17 noiembrie 2018 și sunt făcute pentru elevi de peste 14 ani. Se țin în fiecare sâmbătă dimineața, de la ora 9, în sălile de clasă puse la dispoziție de Colegiul Național „Gheorghe Vrãnceanu” din Bacău.

Profesorul Bogdan Pătruț le face și câte o surpriză celor care vin la cercul de informatică – învită studenți și cadre didactice din centrele universitare din țară sau din străinătate, precum și specialiști din industria IT, ca să le predea participanților la cerc.

La cerc sunt înscriși 309 elevi. Ei vin prin rotație, facem mereu prezența. În general, au venit cam 120-150 la fiecare întâlnire”, spune coordonatorul proiectului pentru Edupedu.ro. ”Au venit copii din Bacău (toate liceele), din Onești, Târgu Ocna, Comănești, Roman, Săbăoani (Neamț), Piatra Neamț, Adjud”, adaugă el.

Puteți susține proiectul ”Programare cu răbdare” prin donații aici.

De unde vine ”programare cu răbdare”?

Programare cu răbdare ”le sugereazã participanților că în domeniul informaticii nu se pot obține rezultate decât dacă ai răbdare, ești perseverent și muncitor”, mai spune profesorul de informatică.

”Elevii sunt privați de oportunități, deoarece numărul de ore de informatică din curricula scolară este foarte redus” – Bogdan Pătruț

La Bacău nu prea se vorbeste despre informatică, elevii aleg alte facultăți, uneori rămânând fără locuri de muncă, după ce le termină. Pe de alta parte, industria IT oferă astăzi locuri de muncă multe și bine plătite chiar și în țara noastră. Dar elevii sunt privați de oportunități, deoarece numărul de ore de informatică din curricula scolară este foarte redus. Acesta este un paradox și, ca băcăuan, am considerat că trebuie să fac ceva pentru orașul meu natal“, povestește Bogdan Pătruț.

Ce fac copiii la cerc

La cerc se lucreazã pe grupe, în funcție de interesele copiilor. Ei explorează lumea programării în C/C++, C#, Python, PHP etc., iar o grupă de performanță se pregătește pentru olimpiada de informatică. Invitați au fost până acum profesori ca Ștefan Andrei (Lamar University), Simona Vârlan și Paul Diac (UAIC), Tiberiu Socaciu (USV), dar au venit și tinerii de la WellCode sau Codette, două organizații care promovează programarea în rândul tinerilor.

La întâlnirile următoare sunt așteptați și Prof. Dr. Adrian Atanasiu (Universitatea din București), Prof. Dr. Simina Brânzei (Universitatea Purdue, SUA) și Ioana Rădulescu (Tremend Software).

Și pentru că Asociația Edusoft promovează educația STEM în general, sunt așteptați și oameni din domenii conexe, precum Silviu Gurlui (cercetător UAIC) și Cristian Presură, cercetator Philips, Olanda, autorul cărții “Fizica povestită”.

Interviu scurt cu profesorul Bogdan Pătruț

Edupedu.ro: Ce faceti prin acest cerc?
Bogdan Pătruț: Creăm o comunitate de tineri care să aibă, pur și simplu, preocupări în informatica, să învețe informatica (fie că nu o înteleg la școală, fie că vor sa învețe lucruri în plus, fie că vor să facă performanță).

Edupedu.ro: Câți copii au venit până acum?
Bogdan Pătruț: La cerc sunt înscriși 309 elevi (vezi aici LISTA). Ei vin prin rotație, facem mereu prezența. în general au venit cam 120-150 la fiecare întâlnire. Au venit copii din Bacău (toate liceele), din Onești, Târgu Ocna, Comănești, Roman, Săbăoani (Neamț), Piatra Neamț, Adjud etc.

Edupedu.ro: Câți copii ați putea primi?
Bogdan Pătruț: Deocamdată ocupăm 6 săli din liceu (cam 30 locuri în fiecare sală) și orele sunt sâmbătă, de la 9 la 14-15, în funcție de cât vrea să stea fiecare 🙂 Putem primi până umplem tot liceul, dar nu știu dacă găsim atât de mulți lectori încât fiecare să vină și să țină ore cu ei.

Edupedu.ro: Ce va lipsește?
Bogdan Pătruț: În principiu, avem nevoie mereu de 3-4 lectori, deoarece eu primesc deja sprijinul unor prieteni. În principiu mă descurc, am tot crezut ca vor mai renunța unii, dar văd că vin tot mai mulți. Liceul ne oferă sălile, videoproiectoarele etc. și e suficient. Lectorii nu cer bani niciodată. Singurele cheltuieli sunt legate de transportul lectorilor si de cazare, de masa pe care le-o oferim la pranz. Asociatia Betania din Bacau ne-a sprijinit cu premii pe care le-a oferit copiilor inscrisi la un concurs si ne sprijina si cu cazarea. Totusi, uneori e nevoie de bani pentru a duce pe unii la hotel. De asemenea, dupa fiecare curs, ii ducem pe toti la restaurant, iar o masa de costa cam 250 lei.

Edupedu.ro: La ce nivel vreti sa duceti aceasta activitate?
Bogdan Pătruț: Incă nu stiu directia în care va merge această activitate. Am crezut că ideea va prinde doar 20 de copii, nu ma așteptam la 300, din care 150 să vină permanent. Acum îmi doresc să creez aici un fel de pol al informaticii informale pentru copiii din Moldova (dat fiind că Bacaul e în centrul geografic Moldovei) sau cel puțin al judetului Bacău și al județelor invecinate.

Edupedu.ro: Cine sunteți?

Bogdan Pătruț: Sper că sunt un om care inspiră, care formeaza oameni în Educație. E mult de răspuns la această întrebare, dar cred că dacă o să căutați pe Google numele meu o să găsiți destule referințe. În esență, sunt un pionier al învățământului informatic din România, am publicat multe cărți la Teora (o editura foarte mare cândva în România, specializată pe informatică), după care au învățat foarte mulți din actualii și foștii profesori de informatică din licee. Sunt dr. în informatică, lector la Facultatea de Informatică din Iași, dar susțin educația în general, prin diferite proiecte educaționale, care sunt mentionate pe site. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scăderile de venituri pentru directorii de școli pot apărea din cauza unor erori ale aplicației de salarizare și din faptul că unii au atins maximul prevăzut de lege pentru salarii, susține liderul sindical Marius Nistor

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, spune că problemele cu salariile personalului din învățământ, printre care și scăderi de venituri pentru directori, ar putea avea două motive.…
Vezi articolul