Programa de Bacalaureat va fi simplificată și pentru examenul din 2023, anunță ministrul Cîmpeanu

20.273 de vizualizări
Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com
Programa va fi simplificată și pentru Bacalaureatul care va fi organizat anul viitor, prin simplificarea materiei acoperite, pentru generația respectivă, în anii de pandemie, adică materia de clasa a IX-a și clasa a X-a, a spus luni, în conferință de presă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

“Începând de anul viitor o să avem o tranziție spre normalitate. Sigur că programa va fi simplificată și anul viitor, cu ceea ce s-a predat în clasa a 10-a și eventual în clasa a noua, dar vom avea deja conținuturi complete pentru clasele a 11-a și a douăsprezecea”, a spus oficialul.

În aceeași conferință, tot cu privire la Bacalaureat 2023, el și-a exprimat speranța că va putea extinde la nivel național evaluarea digitală, aplicată anul acesta într-un singur județ, Călărași, ca parte a unui program pilot.

  • “Anul viitor ne dorim să putem extinde la nivel național evaluarea digitală. Veți vedea câte avantaje sunt, în primul rând în favoarea elevului”, a spus ministrul.

Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil


4 comments
  1. Bună ziua.Cineva ar trebui sa se gândească și la elevii liceelor vocaționale! Vă pot oferi un studiu de caz, elev clasă pian principal CNA. De-a lungul anilor, examenelor,evaluărilor ne-am confruntat cu multe probleme și anomalii.Un elev care a studiat ani de zile pian și da ex in cl a 9a pt a continua studiul- nu se răsucește in clasele următoare!!!!Daca o face sa fie pe propria răspundere! Copilul meu studia 4-6 ore,acum incl 11a,12a nici nu mai spun! Că urmare, de ce in cl a 9a a 10 să facă zeci de ore de mate fiz chimie ???pt a nu le mai face deloc în 11-12!!!! Desigur, aceste materii și mai ales unele capitole sunt OBLIGATORIU de analizat în leg cu muzica și instrumentele: frecventa,intensitatea sunetelor, sau mecanica pt construcția instrumentelor, infl muzicii asupra creierului,modif chimice in creier etc. Poate se gândește cineva și pt Bacalaureat! De ce Istorie și nu Istoria Muzicii?! De ce Geografie , Filosofie sau Psihologie și nu Teoria Muzicii? Daca au aceeași materie ca Filologia atunci și acei copii sa dea examen la instrument!!!! Copiii noștri nu au timp pt odihnă nu pt recreere! Ganditi-va la aceste aspecte care NU SUNT MOFTURI! Ganditi-va cat timp le ia să învețe altceva pt Bac! decât ce este materie organica pt ei! Geografie Istorie sa fie testați in timpul anului.Ei ar trebui sa dea specialitățile lor la Bac pt că și liceul lor este ALTCEVA decât celelalte licee!

    1. Din păcate, nu-i interesează.Acesta este rezultatul anilor acestora.Și eu îmi doream să mi se de-a fix ceea ce-mi doream pe tehnic la bac la alegere, și na fost să fie.Se promovează papagalicismul pe bandă rulantă și lucrurile astea se pot rezolva doar dacă pornim toți o nouă revoluție pentru drepturile noastre ca și oameni și să-i facem pe ce-i care ne-au dus în seceta economiei țării noastre să plătească până la ultimul bănuț.Nu există nu se poate!Am trecut prin mai multe în ultimele secole și refuz că țara noastră va murii în foamete următoare generații fără să luptăm și pt. ultima palmă de pământ pe care ne-a încredințat-o bunul dumnezeu.M-am săturat să beau din paharul rușinii până la fund!Până aici le-au fost, trebuie să executăm pe cont propriu decât prin favoarea noastră, nu prin al lor! Deșteptați-vă, daco-romanilor! Le-au sunat ceasul străinilor!!!

      1. ‘ na fost să fie.”, “țara noastră va murii în foamete ‘ “trebuie să executăm pe cont propriu decât prin favoarea noastră, nu prin al lor! ‘ ‘Le-au sunat ceasul străinilor!!!” .Fara suparare, nu pari promovabil la Limba Romana.

    2. Desi predau o materie de BAC la care tin, cred ca aveti dreptate!!! Materiile pentru BAC ar trebui selectate in functie de profilul liceului si interesele elevilor! Pentru geografie poti opta sau nu dar, nu inteleg de ce sa dai obligatoriu din matematica indiferent de scoala la care inveti? De ce sa nu ai de ales? Daca ai ghinionul sa ai la matematica un profesor incompetent dar sa poti fi ajutat mult mai mult la fizica sau chimie nu vad de ce nu ai alege o alta materie? De ce sa nu ai continuitate in materiile studiate? De ce sa conteze mai mult doar anumite discipline cand interesul si talentul tau este altul? Cred ca e frustrant pentru un elev talentat sa nu aiba posibilitatea sa aleaga materiile din care sa fie evaluat. Acelasi lucru este valabil pentru orice elev … de ce sa dau un BAC mai greu din matematica doar fiindca sunt la un liceu teoretic? …ca sa am aceleasi drepturi ca un elev de la un liceu tehnologic care da BAC-ul din matematica dar din subiecte mult mai usoare?? Elevul ar trebui sa-si aleaga materiile din care sa dea BAC-ul din gama corespunzatoare profilului dar, admiterea la facultate ar trebui sa se faca pe baza de examen. Cat despre limba romana … aprofundam si intram in tot felul de filosofii si analize dar uitam esenta …simpla cratima si regulile gramaticale de baza. Oare n-ar fi utila gramatica in toate liceele tinand cont si de faptul ca elevii studiaza si limbile straine si au mereu tangenta cu gramatica? Nu le-ar fi lor mai usor de inteles daca ar exista o continuitate la gramatica? In fine … singurul lucru bun este noua structura a anului scolar. Cel putin nu o sa mai alerg dupa elevii neclasificati in primul semestru…cel putin ii pot evalua pe toti ratacitii la final de an (nu intra in calcul elevii cu probleme medicale reale, vorbesc de ignorantii care profita de legile incorecte si interpretabile). Cam despre aceasta este vorba …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Național al Elevilor: Ministerul Educaţiei să instruiască în mod corect şi consecvent membrii comisiilor judeţene pentru Bacalaureat şi Evaluarea Naţională şi să evalueze obiectiv performanţa acestora

Consiliul Național al Eleilor cere „Ministerului Educaţiei să instruiască în mod corect şi consecvent membrii comisiilor judeţene pentru Bacalaureat şi Evaluarea Naţională şi, ulterior, să evalueze obiectiv performanţa acestora”, se…
Vezi articolul

Simulare Bac 2023. Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii din Maramureș la Informatică, Anatomie și fiziologie umană, Biologie vegetală și animală, Fizică, Chimie, Logică, Sociologie, Psihologie și Economie

Elevii de clasa a XII-a din județul Maramureș au susținut miercuri, 7 decembrie, simularea probei la alegere a profilului și specializării. Inspectoratul Școlar Județean Maramureș a publicat subiectele pe care…
Vezi articolul