Program de cooperare România-Palestina în Educație, semnat la București / Iohannis: Am decis creșterea numărului de burse universitare acordate cetățenilor palestinieni

366 de vizualizări
Foto: edu.ro
Programul de cooperare în domeniul învățământului superior și cercetării academice între Ministerul Educației din România și Ministerul Învățământului Superior și Cercetării Științifice din Palestina (2022-2025) a fost semnat azi într-o ceremonie la Palatul Victoria, potrivit Ministerului Educației.

Ceremonia a avut loc în prezența președintelui Palestinei și Autorității Naționale Palestiniene, Mahmud Abbas și a premierului Nicolae Ciucă.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că România va oferi 14 burse pe an pentru studenții palestinieni.

„Programul de cooperare asigură cadrul legal pentru continuarea și consolidarea colaborării bilaterale între România și Palestina în domeniul învățământului superior și cercetării academice. În acest sens, accentul este pus pe dezvoltarea/dinamizarea cooperării directe între universitățile românești și cele palestiniene, însă sunt încurajate, în același timp, cercetarea academică, promovarea schimbului de studenți, inclusiv prin acordarea de burse, valorificarea oportunităților de colaborare oferite de Programul Erasmus+, precum și alte acțiuni și evenimente de promovare a cooperării.

În materie de programe de burse, statul român va oferi părții palestiniene, anual, 14 burse pentru studii de licență, masterat, doctorat și rezidențiat la programe de studii acreditate, în limba română, în cadrul universităților de stat din România. Bursierii palestinieni vor beneficia și de finanțare pentru învățarea limbii române pe durata unui an universitar. Programul prevede și recunoașterea perioadelor de studii efectuate în instituțiile de învățământ partenere.

Partea palestiniană va oferi burse pentru studierea limbii arabe în universitățile palestiniene.

Promovarea limbii și culturii celor două state este un aspect important al cooperării bilaterale, reflectat în documentul semnat. Astfel, este prevăzut în mod special ca părțile să încurajeze și să sprijine studiul limbii și literaturii celuilalt stat în instituțiile lor de învățământ superior, cu posibilitatea înființării de catedre/lectorate și schimbului de lectori în acest scop. Alte domenii de colaborare acoperite prin acest program includ cooperarea în domeniul asigurării calității în învățământul superior la nivelul departamentelor și agențiilor responsabile”, a mai scris ministrul Sorin Cîmpeanu pe Facebook.

Înainte de semnare, în conferința comună cu Mahmoud Abbas, președintele Iohannis a spus că „educația rămâne un domeniu prioritar atât pentru România, cât și pentru Palestina. Împărtășim viziunea privind valoarea investiției în resursele umane, cu impact concret, pe termen lung. În acest sens, autoritățile române au decis creșterea numărului de burse universitare acordate cetățenilor palestinieni. Sperăm, domnule Președinte, ca tinerii palestinieni să pună cunoștințele dobândite în România în folosul progresului țării dumneavoastră.

De aceea, astăzi va fi semnat, la sediul Guvernului României, noul Program bilateral în domeniul Educației”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesoară de Limba română care predă în mediul rural la clase simultane: În timp ce unora le predai, ceilalți care au de lucru vor să te asculte și ei, treci de la unii la alții / Ar fi bine să fie peste tot până la 15 copii în clasă, pentru că ai timp de fiecare și lucrezi altfel

Unul din puținele avantaje ale învățământului simultan, sistem de predare regăsit în mediul rural, unde sunt prea puțini copii de aceeași vârstă pentru a se crea câte o clasă de…
Vezi articolul

Premiul Nobel pentru Pace 2022: Lupta pentru drepturile omului a dus distincția la Ales Bialiatski din Belarus și la două organizații pentru democrație. Cei 918.000 de euro se împart în mod egal

Premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2022 este acordat avocatului pentru drepturile omului Ales Bialiatski din Belarus, organizației ruse pentru drepturile omului Memorial și organizației ucrainene pentru drepturile omului Center…
Vezi articolul