Profesorul Paul Cernat: Birocrația didactică alienează. Oameni care intră cu entuziasm în educație ajung să fie distruși de sistem până la urmă, distruși intelectual

Paul Cernat / Foto: captură YouTube/ Sorin Constantinescu

„Birocrația didactică te alienează. Oameni care intră cu entuziasm în sistem ajung să fie distruși de sistem până la urmă, distruși intelectual. Aici vorbim chiar de niște victime, oameni înzestrați, care n-au mai putut, n-au mai avut resurse să meargă mai departe în fața acestui tăvălug birocratic”, a declarat Paul Cernat, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București (FL-UB) și critic literar, în cadrul unui interviu cu Damian Anfile la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR).

„Sunt foarte mulți profesori foarte buni, profesori de vocație, dar sunt și foarte mulți care au ajuns în învățământ pentru că n-au putut să se ducă în altă parte sau oameni care s-au osificat, rutinizat din cauza birocrației și asta e o problemă, birocrația didactică, o birocrație care te alienează”, constată conferențiarul universitar dr..

„Așa se face că oameni care intră cu entuziasm în sistem ajung să fie distruși de sistem până la urmă, distruși intelectual. Deci aici vorbim chiar de niște victime, nu vorbim despre niște impostori care au intrat acolo pentru că asta a fost, ci de oameni înzestrați, care n-au mai putut, n-au mai avut resurse să meargă mai departe în fața acestui tăvălug birocratic”, mai este de părere Paul Cernat. 

Iar el a continuat: „E un sistem care are multe probleme, în care, slavă Domnului, mai există oameni dedicați care fac lecții foarte bune, dar nu cred că ating o masă critică. Și vedem lucrul acesta nu în rezultatele de la bacalaureat, ci în scăderea extraordinar de alarmantă a nivelului de dificultate al subiectelor de la bacalaureat. E suficient să ne uităm pe felul în care arată subiectele de la bacalaureat în anii ’90, 2000, 2010, 2020 până astăzi și o să vedem cum scade nivelul”.

Informații de context despre birocrația din educație

Dana Bobocea, directoarea Colegiului Național „Grigore Moisil” din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info de pe 20 noiembrie, despre ce înseamnă implicarea profesorilor în gestionarea dosarelor de burse ale elevilor. 

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat la Prima TV, în emisiunea Viitor pentru România cu Nicoleta Călugăreanu, că „nu o să putem renunța de tot la documente într-o școală”, „este iluzoriu”.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că bursele sunt cea mai mare problemă pentru cadrele didactice, la început de an școlar.

Amintim că un învățător, care face parte din Comisia de Acordare a Burselor (CAB), a declarat pentru Edupedu.ro, sub protecția anonimatului, că „sunt unele lucruri care ne solicită competențe juridice, pe care noi nu le avem”.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a spus, referitor la activitatea profesorilor, că „nu mai contează cât de bun ești în fața elevilor, contează cât de multe hârtii poți să aduni pentru a obține ceva în plus la salariu”.

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” (FSE-SH) lansează un apel puternic privind debirocratizarea meseriei de profesor. „Categoric vom face tot ceea ce depinde de noi și le transmitem colegilor noștri că vom susține ca și federații sindicale din învățământul preuniversitar ca actul educațional să fie debirocratizat”, a spus Marius Nistor miercuri, la Prima News.

Profesorii nu sunt nici juriști, nici avocați, dar trebuie să semneze pentru dosare de burse și tichete sociale, lucruri la care nici nu se gândeau când s-au hotărât să lucreze în școală – este apelul unui profesor la autorități să debirocratizeze munca cadrelor didactice.

O directoare de școală a trimis adresa redactie@edupedu.ro o propunere ce vizează „nevoia unui post în plus in cadrul direcțiunii”:

„Ceea ce se vede foarte clar, din punctul meu de vedere, este nevoia unui post în plus in cadrul direcțiunii. Se pare ca acest Minister, care trimite aceste directive, are nevoie sa realizeze că un post în plus (= niște bani în plus alocați către educație…) ar ajuta procesul de predare și implicit întreg procesul educațional. O funcție intermediară între director, secretară și profesori, o funcție care să nu fie făcută de profesori în plus, deoarece secretarele sunt deja peste cap de hârtii”, se arată în propunerea cadrului didactic.

Amintim apelul lansat la începutul anului școlar de către cercetătoarea Thea Ionescu, coordonatoarea grupului Cogniţie Ancorată din Laboratorul de Psihologia Dezvoltării al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. „Pe umerii profesorilor este un pic prea mult. Nu poate același om să se pregătească și pentru clasă, să organizeze și Săptămâna Verde, și Școala Altfel, să fie și diriginte, să gestioneze și integrarea copiilor cu nevoi speciale în clasă, să facă întruna tabele și să predea pasionat”, a declarat aceasta, într-un amplu interviu acordat Edupedu.ro despre modul în care învață copiii și condițiile de lucru ale profesorilor de astăzi.

Exit mobile version