Profesorul Marius Lobază, despre probele orale de la BAC 2025: Totul a început cu o măsură proastă, de a pune aceste probe în timpul școlii, continuată cu măsuri aberante ale unora din Minister de a ține și cursuri și examen în același timp

3.543 de vizualizări
Foto: Marius Lobază / Aspire Teachers – Facebook
Marius Lobază, profesor la Colegiul Naţional Bănăţean Timişoara, a criticat organizarea probelor orale ale examenului național de Bac 2025 în timpul anului școlar. Acesta a declarat pentru TVR Info că „totul a început cu o măsură proastă”, „continuată cu măsuri aberante ale unora din Minister de a ține și cursuri și examen în același timp.”

„Totul a început cu o măsură proastă, de a pune aceste probe în timpul școlii, continuată cu măsuri aberante ale unora din Minister de a ține și cursuri și examen în același timp”, a declarat Marius Lobază.

Edupedu.ro a scris că elevii de clasa a XII-a nu au liber în zilele de examen. Într-o notă privind organizarea programului scolar în perioada sustinerii probelor A, B, C, D din cadrul examenului national de bacalaureat, reprezentanții Ministerului Educației au transmis că probele de competențe vor avea loc după cursurile elevilor de a XII-a care învață dimineața sau înaintea orelor, dacă aceștia învață după-amiaza.

De luni, 27 ianuarie, și până vineri, 31 ianuarie 2025, elevii de clasa a XII-a susțin Probele A și B din cadrul examenului național de bacalaureat, dedicate evaluării competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română și în limba maternă.

Informații de context

Probele A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat, sesiunea iunie 2025, de către elevii claselor a XII-a/ a XIII-a se pot susține și înainte de ora 13:00, conform unei note transmise inspectoratelor școlare de către Ministerul Educației, obținută pe surse de Edupedu.ro. Ministerul Educației revine asupra orei de desfășurare a probelor, în urma solicitărilor Comisiilor județene de bacalaureat unde există un număr mare de clase, candidați și profesori implicați în examen.

Reprezentanții Ministerului Educației au transmis școlilor, printr-o notă, indicațiile promise pentru organizarea Bacalaureatului 2025 – probele de competențe. În document apar planificări clare despre cum să facă școlile orarul de examen și cum să modifice orarul elevilor care dau probele, plus al celor care sunt în alte clase, afectate de susținerea acestor probe.

Ministrul Educației a anunțat că nu va schimba calendarul examenului de Bacalaureat 2025: „Am primit multe mesaje să anulăm aceste probe. […] Vor fi niște ghiduri prin care să îi ajutăm pe cei din școli să organizeze acest lucru bine”, a declarat Daniel David la Euronews.

  • Din 16 decembrie și până pe 20 decembrie 2024, elevii de clasa a XII-a s-au putut înscrie pentru susținerea probelor orale ale examenului național de Bacalaureat 2025, potrivit calendarului oficial.
Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iunie-iulie 2025:
  • 16 – 20 decembrie 2024: Înscrierea candidaților pentru susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat – 2025
  • 27-29 ianuarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate
  • 2-6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 20 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor finale
Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea august 2025:
  • 14-21 iulie 2025: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 4-5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 6 august 2025: ⁠Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 7-8 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 11 august 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 12 august 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 august 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 14 august 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 18 august 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 19-20 august 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 26 august 2025: Afișarea rezultatelor finale
Citește și:
Bacalaureat 2025 începe luni cu evaluarea competențelor lingvistice – limba română și limba maternă. Elevii primesc calificative și trec cu condiția să se prezinte / Calendarul complet al probelor orale
Ministrul Daniel David, mesaj pentru elevi înainte de competențe BAC 2025: Nu vă temeți de propriile emoții, nu vă îngrijorați mai mult decât este cazul

5 comments
  1. să fim serioși, cum de nu sesizează nimeni INUTILITATEA CRUNTĂ a certificării ”competențelor” in limbile română și străina sau digitale???

    Motive (doar câteva)
    1 – cu ZERO puncte din 100, la oricare din cele de mai sus ai TRECUT!!! șI mai si primești o diplomă chiar dacă ai luat ZERO puncte doar că nu scrie pe ea, asta!

    2 – nu folosește la nimic și nimănui din moment ce valoarea ei e cea mai sus relevată

    3 – faceți un calcul și vedeți cam cât costă toată tărășenia asta inutilă : zeci și zeci de milioane!

  2. Evaluarea profilor se face până începe școala. Așa a fost mereu. In alta ordine de idei,cum dzeu sa i pui sa dea Bac și pe urmă da revină la ore? e aberant …

  3. Bina ca au vacanta Altfel si Verde.

    La multe scoli elevii stau acasa, in ciuda indicatiilor pretioase de la MEC.

    BTW, ar mai trebui adaugata o zi de vacanta. Ziua in care se face evaluarea psihologica a profilor. Un manager bun va programa evaluarea in timpul orelor, ca doar nu o sa stea profii peste program :)).

    Aceasta este Romania Educata a ficusului aviator si Romania educata stiintific, pe baza de evidente, a lui David televizor.

    1. Dupa ce va trece cum va trece haosul acesta al ‘competentelor’, cu ore pierdute si nervi degeaba – extrem de previzibil si de prezis de toti – vor urma, pe langa sute de concursuri si olimpiade (unele anuntate in timpul saptamanii !), simularile pt bacalaureat si EN. Din nou, orar facut praf, profesori scosi de la ore pt comisii, asistenta, scanare pana seara uneori, corectat lucrari noaptea, probabil. Toate acestea, inghesuite dupa vacanta pe schiuri si inainte de cea de primavara…Si, intr-adevar, facem tot programul scolii praf pt. toti, dar nu ne atingem de Saptamanile Altfel si Verzi, fereasca Sfântul !

      Prin urmare, cred ca acesta ar fi un bun moment psihologic pt noul ministru sa dea rapid cateva ordonante de urgenta, pe fondul nemultumirii generale si ca un ‘ quick win”, cum spuneati, daca nu din motive mai bune. As incepe cu desfiintarea saptamanilor Verzi & Altfel, schimbarea structurii Bacalaureatului, eliminand in primul rand aceste competente inutile si daunatoare la maxim din mai toate pctele de vedere. Si ar mai fi inca multe altele…

      Cred ca nici nu e necesar sa astepte pt o evaluare mai amanuntita a situatiei. Daca nu s-a lamurit pana acum, pana in primavara, cel tarziu, va fi clar. Si nici macar nu se va fi terminat, va urma in iunie un balamuc si mai mare decat toate de pana acum : probele scrise de bac pt cl. a XII-a (cu scanare !!!, cu comisii din afara scolilor !!!) in timp ce toate celelalalte clase vor fi teoretic la ore, in ultimele 2 saptamani de scoala, cu incheiat medii, situatii de toate felurile, consilii de toate felurile etc.

      Cred ca e o decizie care poate fi si trebuie sa fie luata, chiar daca nu schimba lucrurile pt anul acesta scolar, din pacate. Macar pentru la anul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BAC 2025 Competențe lingvistice la limba modernă: probele au loc pe 3-5 februarie. Candidații ascultă de două ori înregistrările la testul audio / Nivelurile de limbă pe care le obțin în funcție de punctaj – procedură

Probele pentru evaluarea competențelor lingvistice la limba modernă din cadrul bacalaureatului 2025 se vor desfășura în perioada 3-5 februarie, conform unei proceduri oficiale transmise de Ministerul Educației către inspectoratele școlare…
Vezi articolul

Câștigătoarea premiului Nobel pentru literatură 2024, scriitoarea sud-coreeană Han Kang: Sunt atât de surprinsă și de onorată / Ea îndeamnă publicul să-i citească cel mai recent roman – „I Do Not Bid Farewell”

Scriitoarea sud-coreeană Han Kang, recompensată joi cu premiul Nobel pentru literatură pe anul 2024, a declarat că este “surprinsă şi onorată” de câştigarea acestei distincţii şi i-a îndemnat pe cei…
Vezi articolul