UPDATE Profesorul Marian Petcu, de la Universitatea din București, acuzat de comportament abuziv de mai mulți studenți, și-a dat demisia din toate funcțiile în care a fost ales, anunță decanul Facultății de Jurnalism

13.921 de vizualizări
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com
Profesorul universitar Marian Petcu, acuzat într-o scrisoare deschisă de 56 de studenți de comportament abuziv, a anunțat că și-a dat demisia din toate funcțiile în care a fost ales, printr-un mesaj transmis Edupedu.ro de decanul facultății FJSC, Antonio Momoc: “Hărțuirea unui membru al comunității profesorilor, denigrarea sa, alte strategii de legitimare sunt practici noi, pentru care nu avem încă regulamente și proceduri. De aceea, cu regret, mă retrag”, transmite profesorul Marian Petcu prin decanul Facultății. Marian Petcu și-a dat demisia din toate funcțiile în care a fost ales în cadrul Universității București, inclusiv din cea de membru al Comisiei de Etică, dar rămâne profesor, reiese din mesaj.

UPDATE 25.03 Comisia de Etică a Universității din București, reunită vineri seară, nu a luat încă o hotărâre în acest caz: “Așteptăm punctul de vedere al Consiliului Facultății și al domnului profesor Petcu”, a precizat pentru Edupedu.ro președintele comisiei, Elena Mihaela Badea.

Într-un mesaj transmis de decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării se menționează că profesorul Marian Petcu, acuzat de comportament abuziv de studenți, și-a dat demisia din funcțiile în care a fost ales în cadrul Universității București.

Redăm mesajul integral:

Prof. univ. dr. Marian Petcu și-a depus demisia din calitatea de membru al Comisiei de Etică a UB, de membru al Consiliului științific al UB, de Senator al UB, de membru al Consiliului Departamentului.

Astăzi are loc ședința Comisiei de Etică a Universității din București.

Dl. profesor univ. dr. Marian Petcu a anunțat într-un mesaj către Comisia de Etică a Universității, către Decanul Facultății și către directoarele de departament că se retrage din toate funcțiile în care a fost ales.

Domnul profesor nu are cont de Facebook și mi-a comunicat că mesajul său de mai jos poate fi transmis către colegii profesori și studenți, către comunitatea Fjsc:

Stimate doamne, stimați domni,
Dragi colege și colegi,

În contextul reclamațiilor fără temei – orice glumă a fost interpretată în registrul dramatic … – ale unor studenți de la anul II Jurnalism, FJSC, al diverșilor restanțieri, alte categorii, al mistificării, denigrării ș.a.m.d. mele și a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, înțelegând că nu mai este loc de punctualitate, de implicare ș.a.m.d. în cadrul cursurilor și al seminarelor, că studentul are toate drepturile, iar profesorul a ajuns un servitor al capriciilor acestuia, vă rog să acceptați demisia mea din calitatea de membru al Comisiei de Etică a UB, de membru al Consiliului științific al UB, de Senator al UB.

Hărțuirea unui membru al comunității profesorilor, denigrarea sa, alte strategii de de legitimare sunt practici noi, pentru care nu avem încă regulamente și proceduri.

De aceea, cu regret, mă retrag.

Sper că studenții – individual ori în structuri asociative – nu vor mai fi niciodată manipulați pentru interese din afara intereselor lor. Fie în sezoane electorale, fie în cele extra-electorale”.

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Scrisoare deschisă a 56 de studenți de la Facultatea de Jurnalism a Universității din București, care semnalează „comportamentul abuziv” al unui profesor, membru în Comisia de Etică. Marian Petcu: Nu am spus niciodată orfan și prost unui student, ăsta a fost un calificativ în glumă că vor rămâne ignoranți dacă nu învață
Scrisoare de sprijin pentru profesorul acuzat de comportament abuziv, semnată de “peste 200 de studenți și absolvenți” ai Facultății de Jurnalism – Universitatea din București: “comportamentul său la catedră a fost întotdeauna unul decent și civilizat”

8 comments
  1. Domnul Petcu este unul dintre cei mai buni profesori ai acestei facultăți.
    Umorul dumnealui este inconfundabil.Pacat ca trăim intr-o lume prea înverșunată, unde studenții au doar drepturi, dar nu și responsabilități.
    Marian Petcu, abuzator? O gluma ieftina.

  2. Pentru o usoara destindere dar si pentru a avea ocazia sa vada si un alt fel de abordare a lucrului cu studentii sau elevii, ii recomand domnului profesor sa vada un film absolut incantator-“Societatea poetilor disparuti”.

  3. O fi în ordine ca acuzatul sa devina acuzator?
    Nu recunoaște, nu regretă, nu-și asumă, doar emite o filipica plina de poncife, pe post de demisie.
    Aceasta nu-i atitudine de profesor de jurnalism. Acum vreo 30 de ani, pe vremea studenției mele, mai erau și profesori. Nu am auzit niciodată ca profesorul CezarTabarcea, Paul Miclău s.a. ca ei sa ne fi adresat vreunuia o jignire.

  4. Lipsa de educație, manelizarea, etc.. fac în așa fel încât oameni cu caracter și demnitate ca dl prof să demisioneze. Oare cât mai acceptăm capriciile unor tineri care în loc să învețe se transforma în “revolutionri” ca să scape de restante.

  5. Lipsa de cultura generala,lipsa educatiei si gandirea limitata cu care ies copiii din liceu
    fac sa se intample anomalii de scest fel.Simtul umorului este proportional cu deschiderea culturala a individului.Rigiditatea la preluarea ironiilor este o dovada a lipsei de spirit.In acest cadru studentii cad victime ale culturii woke si rezultatele se vad.Intradevar educatia e altfel.

  6. Aristophan în comedia Norii il ironiza pe Socrate.
    Prezent la premieră, Socrate a stat tot timpul în picioare. Întrebat de un spectator de ce stă în picioare acesta răspunde…
    – Eu sunt Socrate!
    La final el spune : dacă voi găsi ca este adevărat ceea ce se spune despre mine, voi căuta să mă îndrept, de nu, voi neglija ce se spune în comedie.
    Stima mea, domnule profesor!

  7. Este de notorietate faptul ca, in facultatea de jurnalism exista un conflict intre cele doua departamente (dep. de jurnalism si departamentul de antropologie). Acesta din urma este departamentul din care face parte intreaga conducerea a facultatii (atat decanul, cat si prodecanii), iar Marian Petcu, membru al acestui departament, este victima unui razboi declansat in an electoral, pentru discreditarea departamentului de antropologie si convingerea studentilor din Consiliul facultatii, sa nu voteze cu actuala conducere, care:
    1) Este formata doar din colegi de departament ai profesorului “abuzator”. Deci, prin vecinatate si contaminare, este o conducere “abuzatoare”. Acest mesaj va fi intarit prin transmiterea repetata a faptului că (iar cu asta ajungem la urmatorul punct):
    2) Actuala conducere este, asa cum am zis, alcatuita integral din departamentul de antropologie, adica o echipa complice, care se face “vinovata” ca nu a sarit, inaintea oricarei analize si investigatii, sa condamne public si ferm glumele lui Petcu, asa cum a facut-o conducerea celuilalt departament, cel de jurnalism. Deci nu doar ca sunt pângăriți de asocierea formal- simnolica cu Petcu, dar, in plus, sunt si complicii lui Marian Petcu.
    Acestea vor fi teme de campanie anul acesta impotriva actualei conduceri.
    In concluzie, pe langa greselile lui Marian Petcu, exista si o tactica, prin care studentii sunt manipulati. Ei sunt doar niste instrumente, niste pretexte, asa cum este, in fond si la urma urmei, si acest caz altminteri total neinteresant, toata aceasta frasuiala cu asa-zisa hartuire verbala.
    Deci povestea e mai complicata. Oricum, pe scurt: vin alegerile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scriitorul Pascal Bruckner, mesaj pentru studenți la deschiderea anului universitar, la Universitatea de Vest din Timișoara: Nu este adevărat că „the sky is the limit”, oamenii sunt ființe „imperfecte și limitate, dar, în loc să încerci să fii bun în toate, trebuie să fim excelenți în cel puțin un domeniu” / „Încercați să rămâneți vii până în ultima clipă”

„Toți avem limite, nu este adevărat că „the sky is the limit”. Nu, suntem ființe umane, imperfecte și limitate. Dar, în loc să încerci să fii bun în toate domeniile,…
Vezi articolul

Rezultatele elevilor să devină indicator de calitate pentru școli, să fie introduse standarde pentru managementul educațional și evaluarea școlilor să se concentreze pe zonele care au cea mai mare nevoie – printre măsurile propuse de OCDE pentru reforma evaluării unităților de învățământ

Rezultatele elevilor ca indicator de calitate al școlii, standarde pentru practici de predare incluzive, descriptori pentru calitatea practicilor de predare, manuale pentru evaluatori și sprijin pentru directori: toate acestea se…
Vezi articolul