Profesorul Liviu Drăghici: Eu îi las pe elevii mei la teste cu manualele, caietele și telefoanele pe bancă. Scopul meu nu e să-mi rețină și să-mi reproducă o informație, ci să o găsească, să o selecteze pe cea potrivită și să vină cu opinie proprie asupra informației respective

Foto: Liviu Drăghici / captură TVR 1 - Facebook

Liviu Drăghici, profesor de Științe Economice la Liceul Tehnologic Administrativ și de Servicii „Victor Slăvescu” din Ploieşti, a declarat la TVR 1 că la teste îi lasă pe elevi cu „manualele, caietele și telefoanele pe bancă”: „Scopul meu nu e să-mi rețină și să-mi reproducă o informație, ci să o găsească, să o selecteze pe cea potrivită și să vină cu opinie proprie asupra informației respective.”

Moderatoare: Elevii din clasa a XI-a de la Liceul „Victor Slăvescu” din Ploiești o să spună așa: „stați puțin, domnul profesor, eu învăț atât și mai am joburi? Poate jobul meu este preluat de un robot și de inteligența artificială”. Ce le ziceți? Eu cred foarte mult și noi credem în învățământ dual, în învățământ tehnologic, în școli profesionale. E atâta nevoie în România de asta.

Liviu Drăghici: Eu consider că printre competențele din profilul absolventului, indiferent că e de liceu sau de facultate, ar trebui să fie adaptabilitatea. Lucrurile nu mai sunt așa rigide cum erau în trecut. Eu îi las pe elevii mei la teste cu manualele, caietele și telefoanele pe bancă, pentru că scopul meu nu e să-mi rețină și să-mi reproducă o informație, ci să o găsească, să o selecteze pe cea potrivită și să vină cu opinie proprie asupra informației respective. Pentru că nu lipsa informației ne îngreunează nouă activitatea, și ca profesori, și în viața de zi cu zi, ci faptul că avem foarte multă informație și nu mai știm s-o selectăm pe cea credibilă și să o aplicăm acolo unde trebuie.

Despre evaluarea elevilor, potrivit ROFUIP 2024

Art. 103 – „(1) Evaluarea rezultatelor la învăţătură se realizează permanent, pe parcursul anului şcolar.

(2) La sfârşitul clasei pregătitoare și clasei I, evaluarea dezvoltării fizice, socioemoţionale, cognitive, a limbajului şi a comunicării, precum şi a dezvoltării capacităţilor şi atitudinilor faţă de învăţare ale copilului, realizată pe parcursul întregului an şcolar, se finalizează prin completarea unui raport, de către cadrul didactic responsabil împreună cu consilierul școlar, în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei. 

ART. 104 – (1) Instrumentele de evaluare se stabilesc în funcţie de vârstă şi de particularităţile psihopedagogice ale beneficiarilor primari ai educației şi de specificul fiecărei discipline. Acestea sunt:

a) evaluări orale;

b) teste, lucrări scrise;

c) experimente şi activităţi practice;

d) referate;

e) proiecte;

f) probe practice;

g) alte instrumente stabilite de comisia pentru curriculum şi aprobate de director sau elaborate de către Ministerul Educaţiei/inspectoratele școlare.

(2) În învăţământul primar, la clasele I-IV, în cel gimnazial, liceal, profesional şi în cel postliceal, elevii vor avea la fiecare disciplină/modul, cu excepţia celor preponderent practice, cel puţin două evaluări prin lucrare scrisă/test pe an şcolar

ART. 106 – (1) Rezultatele evaluării se exprimă, după caz, prin:

a) aprecieri descriptive privind dezvoltarea copilului – la nivelurile antepreşcolar, preşcolar şi clasa pregătitoare;

b) calificative la clasele I-IV din învățământul de masă şi, respectiv, pentru clasele I-IV și pentru nivelul de învățământ gimnazial din învăţământul special care şcolarizează elevi cu deficienţe grave, severe, profunde sau asociate;

c) note de la 1 la 10 în învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi în învăţământul postliceal;

d) prin punctaje/coduri specifice, în cazul testelor standardizate aplicate în afara evaluărilor externe prevăzute de lege;

e) prin rapoarte anuale de evaluare a dezvoltării fizice, socioemoţionale, cognitive, a limbajului şi a comunicării, precum şi a dezvoltării capacităţilor şi atitudinilor de învăţare, pentru clasa pregătitoare şi clasa I.

(2) Rezultatele evaluării se consemnează în catalog, cu cerneală albastră, sub forma: „Calificativul/data”, respectiv „Nota/data” sau în catalogul electronic, în cazul unităţilor-pilot în care se utilizează acesta, cu obligativitatea tipăririi, înregistrării şi arhivării acestuia la sfârşitul anului şcolar prin compartimentul secretariat.”

Citește și:

Doctrinele politice, explicate practic elevilor de profesorul Liviu Drăghici: Prin exemplul cu pixurile am vrut sa ilustrez comunismul, iar prin cel cu ochii albaștri am exemplificat fascismul / Conceptul de „lovitură de stat”, clarificat cu exemple din sport
Exit mobile version