Telefonul este cel mai periculos drog pentru elevi, atrage atenția profesorul Flavian Georgescu: Ce să caute telefonul mobil în școală? Copilul merge la școală să învețe. Dacă se întâmplă ceva, are dirigintele telefon

Foto: © Katie Nesling | Dreamstime.com

„Atrag atenția părinților, în momentul în care dai naștere unui copil, ești responsabil de toată copilăria lui, iar copilăria lui este responsabilă de toată viața lui”, consideră profesorul Flavian Georgescu, care a vorbit recent despre impactul telefoanelor mobile asupra elevilor, într-o emisiune la Antena 1. El a subliniat influența tehnologiei asupra tinerilor și despre rolul părinților și al școlii în gestionarea acestei situații.

Profesorul a susținut că interzicerea telefonului nu este o soluție, ci mai degrabă educarea copiilor în privința utilizării acestuia. „Telefonul nu trebuie interzis, pentru că, dacă interzici, copilul vede în jurul lui telefoane la părinți, la prieteni, la profesori, și atunci va deveni un copil frustrat. Nu este vorba despre interzicere, ci despre dependența de telefonul mobil, iar eu sunt contra acestei dependențe”

„Se plâng profesorii, se plâng învățătorii de deficit de atenție la copii. Nu mai sunt generațiile de azi cum au fost cele de acum 15-20 de ani. Sunt ferm convins că telefonul mobil reprezintă un pericol pentru fiecare copil”, a mai evidențiat Flavian Georgescu, punând accent pe un deficit de atenție al elevilor tot mai mare.

El a adăugat că această problemă nu are o cauză fiziologică, ci este legată de modul în care telefonul influențează copii: „Nu mai pot fi atât de concentrați, dar nu pentru că au ceva, nu pentru că există o problemă anatomică sau fiziologică, ci pentru că telefonul îți oferă niște reacții și senzații atât de puternice, încât un copil nu știe să le gestioneze”

El a mai atras atenția asupra modului în care rețelele sociale influențează percepția copiilor despre sine: „Aș duce discuția înspre percepția pe care ți-o oferă social media despre tine. Aceste telefoane sunt modernizate și sunt făcute astfel încât să nu poți să-l vezi doar ca pe un „pistol” – dacă vrei, îl iei în mână, dacă nu, nu. Sunt făcute astfel încât și pe cel mai puternic om din lume îl doboară. Stai un minut, după care stai două minute și tot așa”

Profesorul a criticat și prezența telefoanelor în școli, subliniind că acestea distrag atenția elevilor în timpul orelor. „Ce să caute telefonul mobil cu copilul la școală? Este inadmisibil să se întâmple așa ceva în școli. Copilul se duce la școală ca să învețe”

Totuși, el a argumentat și explicațiile părinților, care susțin că au nevoie să țină legătura cu copiii lor. „Telefonul este scuza tuturor părinților pentru a verifica dacă a ajuns copilul la școală. Acum 20-30 de ani, copiii se duceau la bunici cu trenul, fără telefon, și se întorceau după o săptămână, iar părinții erau convinși că e totul bine. Dacă pățește ceva copilul, are doamna dirigintă telefon”

În final, Flavian Georgescu a transmis un mesaj părinților, în care a pus accent pe responsabilitatea acestora în educația copiilor: „În momentul în care dai naștere unui copil, ești responsabil de toată copilăria lui, iar copilăria lui este responsabilă de toată viața lui”

Redăm intervențiile profesorului Flavian Georgescu, din emisiune:
Informații de context

Potrivit ROFUIP 2024-2025, elevul are printre obligații: „(…) i) de a nu utiliza telefoanele mobile sau orice alte echipamente de comunicații electronice în timpul orelor de curs, cu excepția echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească, și cu excepția situațiilor în care acest lucru este solicitat de către cadrul didactic”.

Articolul 182 din același ROFUIP:

(7) Nerespectarea prevederilor referitoare la utilizarea telefoanelor/a altor echipamente de comunicații electronice poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea predării, după caz, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau beneficiarilor primari majori conform regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ”.

„(…) (6) Utilizarea telefoanelor mobile sau a oricăror alte echipamente de comunicații electronice de către elevi se realizează conform prevederilor legale stipulate în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare; utilizarea acestora în timpul orelor de curs se poate face numai la solicitarea cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească.

Prevederi despre utilizarea telefoanelor mobile în școli sunt și în Statutul Elevului 2024

Articolul 15: „Elevilor le este interzis:

g) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul examenelor, olimpiadelor și concursurilor școlare.

h) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ,

Pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă

Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul didactic/didactic auxiliar al unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevi, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ.

Prevedere din Legea învățământului preuniversitar despre utilizarea telefonului mobil în școală:

Art. 106 (4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial

Foto: © Katie Nesling | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Sancțiuni pentru directorii din școlile unde nu sunt respectate regulile legate de telefoane, anunță ministrul Educației
Aud tot mai mulți colegi care se plâng că elevii nu mai pot să se concentreze 50 de minute la lecție, spune profesorul Flavian Georgescu: Profesorii trebuie să conștientizeze că nu mai lucrează cu elevii de acum 4-5 generații
Exit mobile version