Profesorul de matematică Flavian Georgescu a spus că „mă doare sufletul când văd elevii înainte de examene (…) cum efectiv nu cred în șansele lor”. Cadrul didactic a precizat că „părinții și profesorii trebuie să le cultive încrederea în sine a copiilor. Să le arate în fiecare zi că ei pot să se descurce în orice situație, să le creeze contextul de îi face să se simtă buni”. Declarațiile au fost făcute în emisiunea „Sfatul Profesorului” de la Național FM, în colaborare cu educatieprivată.ro.
- Flavian Georgescu este coordonator al lotutului de olimpici de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, fost olimpic la rândul său.
„Din păcate, în România, nu prea punem accent pe dezvoltarea încrederii în sine a copiilor. Nici acasă și nici la școală. Mă doare sufletul când văd elevii înainte de examene, de momente importante, de interviuri pentru admiterea la facultăți, cum efectiv nu cred în șansele lor”, a menționat Flavian Georgescu.
Profesorul a adus în atenție că elevii români sunt printre cei mai buni din lume, după cum au arătat rezultatele de la Olimpiada Internațională de Matematică:
„Dragii mei, anul trecut, România a fost pe locul 4 în lume și 1 în Europa la Olimpiada Internațională de Matematică. Este un banal argument care demonstrează că elevii noștri sunt printre cei mai buni din lume. Chiar cred asta. De ce profesorii și elevii noștri sunt mereu cooptați de cele mai bune universități din lume? Pentru că avem minți luminate. Însă este revoltător când vezi acești copii străluciți, talentați, buni în ceea ce fac, cum nu cred în ei. Atunci când nu crezi în tine, nimic nu merge. (…).”
Potrivit lui Flavian Georgescu, este nevoie ca elevii să fie educați în spiritul de a avea încredere în ei:
„Însă, pentru a avea astfel de copii, e nevoie să îi creștem și să îi educăm în acest spirit. Părinții și profesorii trebuie să le cultive încrederea în sine a copiilor. Să le arate în fiecare zi că ei pot să se descurce în orice situație, să le creeze contextul de a-i face să se simtă buni.”
Informații de context
Recent, acesta a spus că nu este de acord cu metodele vechi de a critica elevii. „Copiii de azi nu mai sunt cei de acum 30 de ani. Aceștia nu vor mai reacționa la astfel de stimuli, decât poate pe moment”.
Referitor la timpul de gândire pentru rezolvarea unor probleme, cadrul didactic a precizat, într-o altă ediție a emisiunii, că „dacă urmează un test cu 3 probleme care durează 50 de minute, încercați să rezolvați acasă 3 probleme în 50 de minute”. Dacă urmează un examen național, recomandarea cadrului didactic pentru elevi este să facă simulări acasă care să dureze cât timpul de lucru al examenului propriu-zis.
În primele 5-10 minute ale unui examen, test, olimpiadă, elevii ar trebui să citească cu atenție toate subiectele, este de părere profesorul de Matematică. „Ce înseamnă să le citiți? De exemplu, mă uit pe problema 1, o înțeleg, eventual mi-o și notez pe ciornă și stau un minuțel și mă gândesc cum s-ar rezolva, fără a dori în mod explicit să o rezolv”, potrivit acestuia.
Amintim că la Olimpiada Internațională de Matematică (OIM) 2024 România s-a plasat pe locul 12 din 108 de țări. Elevii români au obținut o medalie de aur, patru medalii de argint și o medalie de bronz.
Iată elevii medaliați la OIM 2024:
- medalie de aur: Pavel Ciurea de la Liceul Internațional de Informatică București
- medalii de argint: Andrei Vila, David-Andrei Anghel, Vlad-Titus Spǎtaru de la Liceul Internațional de Informatică București şi Andrei-Giovani Chiriță de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București
- medalie de bronz: Aida Mitroi de la Liceul Internațional de Informatică București.
Problemele 3 și 6 de la olimpiada internațională din 2024 au fost cele care au pus cele mai mari dificultăți concurenților din toată lumea, potrivit statisticilor de pe imo-official.org. Din cei 609 participanți, 501 nu au luat niciun punct la această problemă. Circa 40 au luat un pucnt sau două, urmați de 10 care au obținut 3 puncte, 3 concurenți cu 4 puncte, 2 cu 5 puncte, 7 cu 6 puncte și 8 olimpici cu punctajul maxim – 7 puncte la această problemă.
La problema 6, 482 de elevi olimpici din cele 108 țări participante nu au luat niciun punct. 76 au luat 1 punct, 27 – 2 puncte, 9 – 3 puncte, 2 participanți au reușit să obțină 4 puncte, 7 olimpici – 5 puncte, unul a fost notat cu 6 puncte și doar 5 au rezolvat-o de punctajul integral (7 puncte), arată aceleași date.
În 2023, România a înregistrat un rezultat istoric: locul 4 în lume la Olimpiada Internațională de Matematică, un record din 1999 încoace, cu cinci medalii de aur și una de argint – cine sunt elevii și ce au avut de rezolvat.
Problemele de la olimpiada internațională de matematică au un nivel de dificultate foarte mare față de acum câteva zeci de ani, spunea în luna aprilie 2024 și profesorul Bogdan Enescu de la Colegiul Național „Bogdan P. Hasdeu” din Buzău. „Sunt îngrozitor de grele și trebuie să muncești foarte mult ca să faci față”, a spus Enescu, primul profesor olimpic internațional cu elevi medaliați la Olimpiada Internațională (OIM).
Calendarul evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2024-2025
- 10-13 iunie 2025: Înscrierea la Evaluarea Națională
- 13 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
- 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
- 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 3 iulie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 4-5 iulie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 6-9 iulie 2025: Soluționarea contestațiilor
- 10 iulie 2025: Afișarea rezultatelor finale
Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iunie-iulie 2025:
- 16 – 20 decembrie 2024: Înscrierea candidaților pentru susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat – 2025
- 27-29 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
- 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
- 3-5 februarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
- 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
- 30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate
- 2-6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
- 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
- 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
- 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
- 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
- 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
- 20 iunie 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
30 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale
23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
Foto: © Tatyana Gladskikh | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.