Flavian Georgescu, profesor de matematică, este de părere că „ea vârstele mici e important ca elevii să nu facă nonstop doar școală, teme”. Acesta a precizat „un elev trebuie să mai și alerge, să înoate, să joace fotbal cu colegii, să meargă la o piesă de teatru, poate să cânte la un instrument”. Declarațiile au fost făcute în emisiunea „Sfatul Profesorului” de la Național FM, în colaborare cu educatieprivată.ro.
„Haideți să ducem copiii la activități sportive și artistice! Un copil are nevoie să se dezvolte multilateral. La vârstele mici e important ca elevii să nu facă nonstop doar școală, teme. Nimic în exces nu e bun. Tot acum e vârsta la care copilul trebuie să-și descopere pasiunile, talentele. Acesta trebuie expus la cât mai multe activități”, a menționat profesorul.
Flavian Georgescu a spus că un elev trebuie să alerge, să se joace, să meargă la o piesă de teatru:
„Pentru sănătatea lui fizică și emoțională, un elev trebuie să mai și alerge, să înoate, să joace fotbal cu colegii, să meargă la o piesă de teatru, poate să cânte la un instrument. Altfel va avea atunci chef să-și facă temele, să învețe. Și atunci rezultatele se vor vedea și vor fi pe măsură”.
Luna aceasta, Daniel David, Ministrul Educației și Cercetării, a declarat, la prezentarea raportului săptămânal, referitor la temele elevilor, ca dirigintele să aibă grijă de coordonarea între profesori, „pentru a nu încărca, într-adevăr, mai mult decât este cazul copiii”. Acesta a afirmat că „temele n-ar trebui la nivelul învățământului primar să depășească o oră pe zi, 2 ore la gimnaziu și la învățământul liceal.”
Despre temele pentru acasă
Recent, Ministrul Educației și Cercetării le-a transmis părinților îngrijorați că elevii primesc prea multe teme „să sesizeze dirigintele, directorul școlii”. Dacă nu primesc răspuns, să se îndrepte spre inspectorat și abia apoi la minister, a spus acesta.
Adriana Iancu, profesoară de Limba română și directoare a Școlii Gimnaziale nr. 206 din București, a declarat, pentru Prima TV, că „temele nu trebuie privite numai din perspectiva aceasta a formării, a învățării imediate”. Aceasta este de părere că temele sunt „un exercițiu, în primul rând, pentru gestionarea timpului, pentru gestionarea atenției”.
Dana Bobocea, directoarea Colegiului Național Grigore Moisil din București, a spus, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că elevii trebuie să vină să spună profesorului dacă a înțeles sau nu a înțeles ceva din temă sau din lecția predată. Dacă lucrurile sunt în neregulă, abia atunci să solicite ajutorul unui alt profesor, consideră Dana Bobocea.
Un studiu experimental condus de cercetătorul Dacian Dolean, care a explorat impactul temelor asupra elevilor de clasa a III-a, la Română și la Matematică, a întors „efecte uriașe la dezvoltarea cunoștințelor (2.58), dar și la rotunjirea numerelor naturale (0.71) și la aflarea termenului necunoscut (0.20)”, în condițiile în care „efectele medii ale programelor de intervenție educațională sunt în general pe la 0.1 dintr-o abatere standard”, a explicat acesta pentru Edupedu.ro.
Cercetătorul a declarat, într-un interviu acordat Edupedu.ro, că a derulat cercetarea pornind „de la premisa că la clasa a III-a timpul de rezolvare a temei pentru acasă nu ar trebui să depășească 40 de minute”. O altă specificitate a acestui experiment a fost implicarea părinților elevilor, care au fost sprijiniți cu ghiduri create special pentru ei să își ajute copiii cu efectuarea temelor pentru acasă.
În februarie 2023, Oana Moraru, educatoare, expert educațional și director de școală privată, a explicat de ce părinții trebuie să îi ajute pe copii la teme, în special în primele clase: “Recomand părinților, cel puțin la clasele I și a II-a, să-și dedice cât mai mult timp temelor copiilor și să se oprească din a formula în jurul lor expresii de genul: hai mai repede, să le terminăm ca să te joci, hai mai repede, hai să nu le mai lăsăm pe ultima sută de metri, să scăpăm de ele”. “Felul în care privim noi învățarea se duce în sistemul copilului ca un virus”, a spus Oana Moraru în podcastul Cu capul în Nori.
„Tema nu trebuie să fie o pedeapsă sau o armă. Tema trebuie să fie efectiv o posibilitate ca el (elevul – n.red) să-și consolideze acasă, să-și însușească foarte bine ceea ce a învățat la școală, să-și întipărească lucrurile acelea în minte, atât”, a precizat Florentin Gheorghe, profesor de Limba română, la Radio România Actualități.
Foto: © Reana | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
3 comments
Profesorii și învățătorii, ca să scape de anumite responsabilități, îi încarcă pe copii, de la vârste mici cu extrem de multe teme pentru acasă (haterii vor zice că iar mă repet, dar ăsta este adevărul și lor nu le place să li se spună adevărul, că îi ustură), câte 8-9 ore de teme pe zi, cât programul de lucru al unui adult, poate și mai mult, iar acești copii, ajung de timpuriu, să urască școala și să le fie silă să se ducă sau să învețe ceva. Temele pentru acasă, în opinia mea, ar trebui să nu mai fie date. Să fie eliminate complet, pentru ca cei mici, să facă și un sport, să meargă la teatru, așa cum zice și domnul profesor Flavian Georgescu în acest articol, să citească o carte, să socializeze, nu să vină acasă, să mănânce, pe fugă ceva și apoi să se apuce de teme. Nu, ei, când au terminat orele la școală, să vină acasă să se relaxeze, dar “stimații” profesori au ochelari de cal, nu își văd decât interesele lor, fără să le pese, nici cât negru sub unghie de copii.
Domnule ” Beatman” , nu face nimeni 8-9 ore de teme pe zi ! Scopul temei este antrenamentul iar profesorul nu are nici un fel de castig de acolo ! Tot ceea ce face profesorul este sa incerce sa iti antreneze copilul pentru ca mai tarziu sa poata reusi in viata de adult !
Nici un profesor nu isi face meseria din rautate si nu este dușmanul copiilor desi de multe ori este considerat asa !
Trebuie înțeles ca vremurile pe care le traim ne obligă sa fim deștepți, altfel vom ajunge sa nu ne mai bucuram de nici un fel de bunastare !
Le dați teme pentru acasă, ca să scăpați voi de anumite responsabilități. În alte țări temele pentru acasă sunt interzise. Studiază!