Profesorul Flavian Georgescu, către elevi: Nu învățați mecanic. Puneți creionul pe hârtie și faceți voi un exercițiu, ca să înțelegeți ceea ce învățați

10.316 vizualizări
Foto: Unsplash.com
Profesorul de matematică Flavian Georgescu le recomandă elevilor să nu învețe mecanic. „Vedeți fenomenul din spatele acelor formule pe care vreți să le memorați, puneți creionul pe hârtie și faceți voi un exercițiu, ca să înțelegeți ceea ce învățați”, a spus acesta. Declarațiile au fost făcute în emisiunea „Sfatul Profesorului” de la Național FM, în colaborare cu educatieprivată.ro.
  • Flavian Georgescu este coordonator al lotutului de olimpici de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, fost olimpic la rândul său.

„Nu învățați mecanic. Aveți o lecție la matematică, aveți de învățat pentru a doua zi, vedeți fenomenul din spatele acelor formule pe care vreți să le memorați, puneți creionul pe hârtie și faceți voi un exercițiu, ca să înțelegeți ceea ce învățați. Degeaba memorați o formulă, dacă nu știți apoi să o aplicați. Ba mai mult, făcând practic exemple, voi singuri acasă, pe hârtie, veți înțelege ce reprezintă fiecare notație învățată și o să constatați că, de fapt, lucrurile nu sunt nici pe departe atât de grele pe cât credeați la început”, a spus profesorul.

Despre Matematică

Matematica este percepută, în general, de elevi ca fiind aridă, neprietenoasă și fără utilitate publică, potrivit unui document al Ministerului Educației publicat în Monitorul Oficial. Informația apare în nota de prezentare a disciplinei opționale „Matematica în natură și artă”, făcându-se referire la situația actuală. Este pentru prima dată când instituția recunoaște acest lucru într-un document oficial.

Gabriel Ciora, profesor de Matematică la Școala Gimnazială din Giarmata, a declarat, pentru TVR Info, că „nu trebuie să fie o sperietoare nici matematica, nici profesorul care o predă”. Declarația a fost făcută după ce au fost publicate rezultatele inițiale de la Evaluarea națională 2024.

„Nu trebuie să fie o sperietoare nici matematica, nici profesorul care o predă. Clasa a VIII-a ar trebui să fie cumva o clasă în care să fie o recapitulare a cunoștințelor acumulate în casele anterioare. Recapitularea aceasta trebuie să o faci în afara programului școlar. De asta foarte mulți apelează a meditații”, a spus cadrul didactic.

Mihaela Zaman, profesoară de matematică, a spus la emisiunea „Educația la putere” (TVR 2) că „eu văd greu și să duc un copil de la 3-4 la 5-6, cum este foarte greu să duc și un copil de la 9 la 10”. Aceasta a menționat ca fiecare cadru didactic „să găsească în fiecare elev targetul și nivelul maxim. Adică avem într-o clasă elevi care pot atinge maximum șapte și atunci trebuie să îi facem să ajungă la maximul lui.”

Un copil de nivel mediu „nu o să scape” fără meditații la Matematică, pentru că „așa cum e făcut sistemul, ca să beneficieze de școli bune, trebuie să intre în acest sistem de dopaj”, spune profesorul Radu Gramatovici de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (FMI UB), într-o emisiune la televiziunea publică difuzată pe 4 aprilie.

„Pentru un copil peste medie meditațiile nu mai sunt ore remediale, ci ajung să fie sisteme de dopaj”, este de părere Gramatovici, conferențiar universitar și fost decan al facultății, care spune că în acest punct meditațiile înseamnă „antrenamente din acelea să visezi soluțiile la probleme”.

Dumitru Tudosoiu, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Argeș, a declarat, după ce 52% din elevii de clasa a VIII-a nu au luat 5 la simularea probei la Matematică (EN), faptul că profesorii „au uitat cumva că meseria se face la clasă și nu la meditație, chiar dacă la meditație e plătită mai bine”. „Am să zgudui un pic această chestiune, că așa trebuie făcut, și sunt în plină desfășurare a unor modificări în graficul de inspecție cu toți colegii mei”, a precizat acesta. Declarațiile au fost făcute la Argeș TV.

Edupedu.ro a scris că peste 18.000 de elevi buni la Matematică în clasa a IV-a, în 2015, au intrat în „declin” în gimnaziu și au luat sub 5 la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a, în 2019, conform unui raport oficial. Este vorba despre raportulul privind Rezultatele Evaluării Naționale de la clasa a VI-a pentru Matematică și Științe, publicat de Centrul Național de Evaluare și Examinare din subordinea Ministerului Educației.

Pentru elevii care la probele de la Evaluarea Națională de clasa a IV-a din 2015 au rezolvat corect peste 50% dintre itemi, dar la Evaluarea Națională de clasa a VIII-a din 2019 au obținut o medie sub 5 (în această situație au fost 18731 elevi dintre cei 105495 elevi pentru care există înregistrate rezultatele în ambele baze de date), declinul s-a produs între clasele a IV-a și a VI-a și nu a mai fost recuperat până la finalul clasei a VIII-a.” – potrivit raportului.

Citește și:
Profesorul Flavian Georgescu: În ziua de azi nu mai e deloc suficient să intrăm în clasă, să facem prezența, să ne predăm lecția, să le dăm teme elevilor și apoi să plecăm
Am primit un telefon de la mama unui elev care îmi cerea ajutorul, pentru că elevul a intrat într-o perioadă stresantă, spune profesorul Flavian Georgescu: Am întrebat-o care sunt activitățile copilului și mi-a zis că lunea, de la 16 la 18, are engleză, de la 18 la 20 are germană, de la 20 la 21:30 face matematică și apoi pe la 10 se apucă de teme

4 comments
  1. Este prea multă materie. Ritmul de predare e accelerat. Creierul copilului sufocat. Plictiseală berechet! La ce bun toate astea? Unde e bucuria de a trăi și de a descoperi? Plus că profesorii fără pasiune omoară orice fărâmă de interes al elevilor, în combinație cu o educație precară primită de acasă …cu televizoarele deschise non-stop…. rețeta perfectă pentru eșec.

  2. Se rezolvă cu introducerea obligativității pentru profesorii de matematică de a face literatie in clasă, citind teoreme, reguli și explicându-le. Unii profesori folosesc tableta digitizoare in clasă și trimit familiilor explicația pentru elevi, să o aibă și mai târziu și peste o săptămână.
    Literația nu e doar la limba maternă și cea străină 1-2, nu știam însă mi-a spus dna prof. Romaniuc; dacă nu recunoaștem acest nume, nici de literație nu știm destule.
    Nu sunt pentru toceală/învățat mecanic (zeci de râuri pe de rost într-o zi) și am întâlnit la părinții din alte culturi chiar refuzul pentru copiii lor de a memora poezii. (Cred că la noi nu se exagerează atât, încă.)Învață, în schimb, partea lor într-o scenetă, piesă de teatru făcută la școală.

  3. Asa este cum spune Domnul Georgescu .,numai ca nu au numai matematica În clasa a a a 6a iese din casa la ora 7 întra la 2 nici nu mănâncă, ca are de scris .mai vine pe la 5-6 și spune ca a scris dar de acum trebuie sa mai învețe nu știu ce .de multe ori acele,, 2 ore ,, ordin de ministru pentru teme acasă le face doar la 1 obiect . Cind sa facă sport ,muzica, joaca ….etc La urma urmei sunt copii. nu 12 cu 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii unei școli din Argeș au primit la Limba și literatura română, la simularea Evaluării Naționale, subiectele destinate elevilor maghiari / Greșeala a fost observată doar după terminarea examenului

20 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea argeșeană Vlădești au primit la Limba și literatura română la simularea Evaluării Naționale 2023 subiectele…
Vezi articolul

Peste 400 de profesori înscriși în Inspectoratul Școlar Civic reclamă că au prea mulți elevi în clasa lor pentru a face o educație de calitate individualizată / Platforma în care aproape 3 mii de cadre didactice sunt consultate pentru luarea deciziilor

După ce aproape 3.000 de profesori s-au înscris în platforma civică digitală, dedicată lor, numită Inspectoratul Școlar Civic, înființată de World Vision România, au fost aplicate o serie de chestionare…
Vezi articolul