Profesorul Doru Căstăian: După primul tur am fost asaltat de elevi cu ȋntrebări privind alegerile. Atrag atenţia că modul schizoid ȋn care cei mai buni şi mai principiali dintre profesori evită orice subiect politic, ȋn vreme ce dascălii mai puţin democratici şi principiali nu au asemenea scrupule, nu prevesteşte nimic bun / Curiozitatea tinerilor față de alegeri e preluată de TikTok și de spații vicioase

1.653 de vizualizări
Foto: Proiectul Merito
Profesorul de filosofie Doru Căstăian a atras atenția asupra contrastului între curiozitatea elevilor și tăcerea „celor mai buni și mai principiali profesori” în fața evenimentelor politice actuale, ca răspuns la întrebările tinerilor din școli. Acesta scrie într-un comentariu pe Facebook: „curiozitatea febrilă a copiilor nu va dispărea, ea doar va fi preluată de Tik Tok şi alte asemenea spaţii vicioase”.

Profesorul a subliniat că în săptămâna de după primul tur al alegerilor prezidențiale, elevii săi au manifestat un interes deosebit față de acest scrutin. „N-a fost clasă în care să intru și să nu fiu asaltat cu întrebări privind alegerile, candidații, preferințele mele”, a declarat Doru Căstăian.

Cu toate acestea, spune el, a ales să evite discuțiile politice, deși legea educației interzice doar propaganda, nu și abordarea unor subiecte politice în școală. Doru Căstăian a arătat că cei mai buni profesori evită discuțiile despre politică de teama de a fi acuzați de partizanat, în timp ce dascălii lipsiți de scrupule nu au astfel de rețineri. „Această situație nu prevestește nimic bun”, a adăugat el, subliniind că tinerii lipsiți de ghidaj critic riscă să cadă în plasa „șarlatanilor politici”.

Profesorul de științe socio-umane a evidențiat o problemă profundă în sistemul de educație: separarea școlii de influențele politice are un efect toxic. „Politizarea la toate nivelurile este acompaniată de o virginitate când vine vorba de a-i ajuta pe elevi să descifreze pulsul lumii în care trăiesc”, a spus el.

Doru Căstăian a remarcat și lipsa de interes din cancelarii față de subiectele politice sau sociale: „Vag și rar mai răzbate câte un zvon despre alegeri sau despre momentele dramatice prin care trece România. Încercările de a înțelege și de a dezbate lipsesc cu desăvârșire.”

Redăm postarea lui Doru Căstăian:

„Câteva observaţii, să nu se spună că nu le-a făcut nimeni. În săptămâna de după primul tur, liceenii au trepidat pur şi simplu. N-a fost clasă ȋn care să intru şi să nu fiu asaltat cu ȋntrebări privind alegerile, candidaţii, preferinţele mele. Am ales să evit să discut cu ei aceste subiecte, ȋn ciuda faptului că legea educaţiei nu interzice discutarea unor evenimente politice, interzice doar propaganda şi prozelitismul politic. Îmi veţi spune că linia e foarte fină şi că nu toţi profesorii vor şti să o respecte. Înteleg şi consider plauzibil acest argument. Atrag ȋnsă atenţia că modul schizoid ȋn care cei mai buni şi mai principiali dintre profesori evită ca pe un cărbune ȋncins orice subiect politic ȋn vreme ce dascălii mai puţin democratici şi principiali nu au asemenea scrupule nu prevesteşte nimic bun. Curiozitatea febrilă a copiilor nu va dispărea, ea doar va fi preluată de Tik Tok şi alte asemenea spaţii vicioase.

Acolo unde tinerii au cum să se educe (familiile, ȋn principal) vor fi ok. Ceilalţi, necritici, izolaţi chirurgical de realitate, vor cădea adesea, ȋnsetaţi de sens şi de apartenenţă, ȋn mrejele oricăror şarlatani.

Separarea şcolii de influenţele politice are la noi unul dintre cele mai toxice chipuri: politizare la toate nivelurile, ingerinţe sininstre, virginitate când vine vorba de a-i ajuta pe elevi să descifreze mai bine pulsul lumii ȋn care trăiesc. Desigur, am avea nevoie ca majoritar să fie un alt tip de profesor decât cel pe care l-a ȋncurajat atâta vreme sistemul: un profesor cu discernământ moral şi cognitiv, capabil să separe interpretarea de manipulare, un profesor pentru care interesul superior al copilului să nu fie doar o vorbă. Or, de cele mai multe ori, sistemul premiază doar obedienţa, caracterul inofensiv şi hiperkinetismul birocratic. Până una, alta, nepolitizarea a reuşit: dacă vă imaginaţi că fierb cancelariile ȋn această perioadă, vă ȋnşelaţi. Vag şi rar mai răzbate câte un zvon despre alegeri sau despre momentele dramatice prin care trece România, ȋncerările de a ȋnţelege şi de a dezbate lipsesc cu desăvârşire, motoarele birocratice merg la relanti, sporovăiala despre nimicuri n-a fost tulburată nici cu o adiere. La asta adăugaţi felul ȋn care ȋnţelegem succesul şcolar, exclusiv ca succes la examene şi felul ȋn care ȋnvăţarea profundă (ȋn sensul tehnic al termenului), ȋnvăţarea testată ȋn permanenţă ȋn carnea realităţii, lipseşte aproape ȋn totalitate.

Pentru cei mai mulţi dintre tinerii votanţi, cei care fie nu au ieşit la vot, fie au susţinut cel mai substanţial extremiştii, istoria e doar un obiect de bac promovat cu reţete de succes, premestecate, Legiunea e o ficţiune, totalitarismele un cuvânt prea greu ca să ȋţi baţi capul cu el. Iar democraţia e o lecţie, maxim două, ȋn 12 ani de şcoală. Să nu spuneţi că nu a spus-o nimeni”.

Doru Căstăian este profesor de ştiinţe socio-umane la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galaţi şi la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi, profesor asociat de gândire critică şi bioetică la Facultatea de Istorie, Filosofie şi teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.


4 comments
  1. Da, am primit intrebari de acest gen si am facut ceea ce cred ca ar trebui sa faca orice profesor: Am taiat-o scurt: Nu discutam astfel de chestiuni la ora de matematica. A fost suficient. In cancelarie am adoptat alt sistem, pe care, de asemenea il recomand: Nu am participat la discutiile de acest tip, mi-am facut alte activitati evitandu-le. Daca am fost implicat fara voia mea in discutie, nu m-am lipit de ea. Am ascultat pareri si am tacut. Pot doar sa va spun ca scolile sunt “georgescizate” si oricum orice discutie politica de cancelarie s-ar reduce la o lupta inegala cu o gloata de profesori pro-Georgescu. Nu, multumesc. Menirea mea in scoala este alta: eu merg sa predau, nu sa fac conversatii pe teme electorale

  2. Da, daca esti profesor de socio-umane si de educatie sociala, mi se pare firesc sa ii educi sa stie sa descopere manipularea, sa aiba gandire critica.
    În rest, NU. CODUL DEONTOLOGIC NU IMI PERMITE sa discut pe tema asta. PUNCT. M-au întrebat elevii liceeni. Nu am răspuns întrebărilor lor motivand exact ce am scris mai devreme.
    Atat timp cat nu imi permiti dreptul la opinie in cadrul pereților scolii si imi fluturi asta in regulament si cod deontologic, NU AI DREPTUL SA SPUI, DOMNULE, ca avem atitudine schizoida.

  3. Articolul 11 din legea învățământului precizează:„Cadrele didactice nu vor iniția dezbateri cu elevii privind opțiunile politice și nu își vor manifesta convingerile politice în exercitarea atribuțiilor de serviciu. ”

  4. Cancelariile chiar dezbat.Fără propagandă, fără politică partinică.

    Nu mai dezinformați indirect.

    Sunt aduse argumente, cercetate cauzele și mai ales analizate consecințele situației în care ne-a adus actuala clasă politică.

    Da. Elevii sunt curioși dar nu neapărat dispuși să asculte argumente bazate pe dovezi.
    Cele 2 tabere funcționează doar pe emoții și pe frici.

    Din păcate in cancelarie nu se pot dezbate proiecte, sau programe sau idei despre cum va arăta educația.

    Pt ca niciunul dintre candidați nu a fost preocupat de așa ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesoara de Limba engleză hărțuită în timpul orei de mai mulți elevi, la o școală din Prahova, a refuzat să fie testată psihologic, dar va continua să predea din septembrie, fiind titulară, susține inspectoratul școlar / A primit calificativul “slab” la inspecție și avertisment scris

Profesoara de Limba engleză care a fost hărţuită sexual în timpul orei de curs, la şcoala gimnazială din Pietriceaua, județul Prahova, de către elevi de 13 ani, a refuzat să…
Vezi articolul

Ministrul Educației, în scandalul burselor de merit: Dacă în România avem mai mult de jumătate elevi de top care merită burse de merit, înseamnă că nu avem nici o problemă cu sistemul de învățământ și stăm mai bine la acest capitol decât Marea Britanie, SUA. Meritul trebuie să fie într-un sens corect

“53 la sută dintre elevii României au luat într-un an atipic, cu un sistem de evaluare irelevant, note peste 8.50“, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Antena 3. Sorin…
Vezi articolul