Profesorul Constantin Lomaca: Cea mai mare problemă a învățământului românesc este lipsa echității. Dacă am ridica un pic partea de jos, n-ar mai fi dezastre și nici atât de mulți tineri care nu se simt deloc băgați în seamă de societate

0 vizualizări
Constantin Lomaca / Foto: Teach For Romania
Învățământul românesc este caracterizat prin lipsa echității, a afirmat Constantin Lomaca, profesor la Franconian International School, în cadrul unei dezbateri despre Legea Învățământului Preuniversitar, organizată online pe 6 decembrie de Asociația „Ține de noi”. În timp ce România se mândrește cu olimpici, profesorul afirmă că „urma împinge turma”, că sistemul nu trebuie să se ascundă în spatele performanțelor de vârf și atrage atenția că standardele de evaluare a elevilor la clasă sunt diferite, chiar în cadrul aceleiași școli.
  • Constantin Lomaca este profesor de Științe și coordonator de curriculum în Australia și Germania, consultant educațional și trainer în România în proiecte de dezvoltare de programe și mentorat pentru profesori. Și-a petrecut 23 de ani la Sydney, unde a fost Șef al Catedrei de Științe, fiind membru fondator al Școlii Românești din Sydney, Australia. Predă chimie, biologie, fizică, filosofie pentru copii, Teoria Cunoașterii și Perspective Globale.

Constantin Lomaca atrage atenția asupra standardelor diferite de evaluare, chiar și în cadrul aceleiași școli: „Apropo de evaluări, că s-a discutat destul de mult, o chestiune pe care în alte părți n-am întâlnit-o și aici o discut mereu, chiar încerc în amănunt să stau de vorba cu profesorii și cu directorii: aveți trei clase de clasa a VII-a și voi dați evaluări diferite. Deci copiii termină un semestru sau un an de clasa a VII-a la aceeași școală, nu mai vorbim între școli, și la o clasă se dă ceva, la o clasă altceva. Deci pe alte criterii se dau notele”, a subliniat profesorul.

Profesorul critică folosirea mediei aritmetice pentru calculul mediei elevilor, pe care o consideră superficială și lipsită de relevanță în evaluarea reală a cunoștințelor elevilor:

„Deci asta nu se discută în școala absolut deloc. Ce înseamnă notele? Ce înseamnă o medie? Media din februarie, cu media din iunie și la sfârșitul anului să punem media în catalog pe tot anul. Dar pe unul l-a evaluat dintr-un conținut de 2-3 pagini și altul din 20-30 de pagini. Care e valoarea, de ce să faci media aritmetică?”, a afirmat el.

În opinia sa, aceste discrepanțe nu fac decât să adâncească lipsa de echitate, despre care afirmă că este „cea mai mare problemă a învățământului românesc.” Constantin Lomaca pledează pentru criterii clare și unitare care să reflecte competențele reale ale elevilor: „E ușor să aduci niște cifre, să le împarți la un număr, dar nu are legătură cu evaluarea reală”, a concluzionat el.

Profesorul mai avertizează că, deși România performează bine la nivelul „vârfurilor”, prin olimpici, această reușită nu trebuie să devină o scuză pentru a ignora majoritatea elevilor:

„Dacă am ridica un pic partea de jos, un pic mai mult ar împinge și mijlocul, n-ar mai fi dezastrele acestea și n-ar mai fi atât de mulți tineri care nu se simt deloc băgați în seamă de societate, care s-au văzut și acum, zilele astea. Deci echitatea cred că esențială.

În unele țări există riscul de a ignora vârfurile. Deocamdată, în România nu există riscul ăsta de ignora vârful. Le stă bine cu olimpiade, cred că e bine deocamdată. Dar urma nu scapă turma, urma împinge turma. Ar trebui să fim atenți să nu se ascundă sistemul în spatele olimpicilor: «avem olimpici, gata, merge bine sistemul, ia uite ce buni suntem noi». Și pe urmă ne trezim că avem 2-5% și jumătate îți pleacă, deci n-ai făcut nimic. Pregătește absolvenții pentru țara ta, pentru tine, îți mai pleacă, mai aduci și tu. Cum e Australia”, a mai afirmat el.

PISA vs TIMSS

Tot în ceea ce privește evaluarea elevilor, Constantin Lomaca a vorbit și despre testele de tip PISA și TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study), explicând că elevii s-au descurcat mai bine la TIMSS, deoarece acestea testează mai mult cunoștințele academice, iar acest tip de evaluare este mai familiar și mai ușor de abordat pentru elevii români.

„Mulți spun că noi facem altceva aici decât ce măsoară testele PISA. Dacă nu e reprezentativ pentru ce facem noi, de ce să mai dai banii pe el? Acuma un pic de dreptate aveau, PISA măsoară în special aplicabilitatea cunoștințelor pe care le ai. TIMSS, care s-a dat acum, pică mai bine pe stilul românesc. Cei mici chiar au făcut mai bine decât mă așteptam și eu, iar la cei mari speram să batem Franța și Norvegia, am zis eu, văd că au trecut și înaintea Portugaliei. Deci și acolo n-a fost așa rău. Ce vreau să zic este că se potrivește mai mult cu stilul românesc, e bazat pe cunoștințe”, a mai spus el.

Dezbaterea integrală, aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

O formulă de „abordare salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației”, analizată de Guvern. După întâlnirea cu sindicatele, premierul Ciucă anunță „cea mai mare sumă din ultimii 30 de ani pentru anul următor”, în fiecare an fiind cea mai mare sumă din ultimii 30

Marți a avut loc la Guvern o întâlnire între premierul Nicolae Ciucă, ministrul Educației și sindicatele din învățământ, pe tema majorării salariilor profesorilor, așa cum a anunțat ministrul Ligia Deca.…
Vezi articolul