Profesorul Cezar Ciobîcă, premiat la Concursul internațional de haiku în limba engleză din Japonia

259 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Profesorul Cezar Ciobîcă a fost premiat la Concursul internațional de haiku Bashō-an din Japonia, țara de origine a acestui gen de poezie. În competiție au fost înscrise 1.591 de haiku-uri din 43 de țări, potrivit site-ului oficial.
  • Cezar Ciobîcă este profesor de Limba română la Școala nr. 8 din Botoșani. În perioada 2012-2020 a fost considerat printre cei mai creativi 100 de autori de haiku din Europa, fiind premiat atât în România, cât și în Brazilia, Canada, Croația, Franța, Italia, Japonia și SUA, potrivit Revistei Luceafărul.
  • Haiku-ul este o formă de poezie japoneză tradițională, structurată în trei versuri cu 5, 7 și 5 silabe, adesea inspirată din natură, care se concentrează adesea pe un detaliu simplu, dar profund.

Haiku-ul pentru care profesorul Cezar Ciobîcă a fost premiat la concursul din Japonia este următorul:

„graduation day/ dandelion seeds over/ the barbed wire” (Ziua absolvirii/ semințele de păpădie zboară/ peste sârma ghimpată)

„Ieșind afară după terminarea ceremoniei de absolvire, semințele de păpădie pot fi văzute plutind în aer. Văzându-le, absolvenții își imaginează că și ei vor putea trece dincolo de sârma ghimpată și vor păși în lumea mare. Semințele de păpădie, purtate de vânt și plutind fără sfârșit, s-au strecurat prin sârma ghimpată pentru a-și continua drumul. La fel ca aceste semințe, tinerii au puterea de a dizolva barierele care creează diviziuni în întreaga lume. Am fost impresionată de modul în care cuvintele descriu peisajul în mod literal, dar în același timp insuflă speranță și așteptări pozitive pentru viitor”, este comentariul uneia dintre jurate, postat la secțiunea câștigătorului.

La a șaptea ediție a Concursului internațional de haiku în limba engleză au participat 1.591 de haiku-uri din 43 de țări.

„Sunt foarte fericit pentru această realizare. Este minunat să primesc un premiu într-o competiție din Japonia, țara de origine a acestui poem minunat. Lucrarea câștigătoare îmi oferă încredere să continui să scriu acest tip de poezie. Vă mulțumesc foarte mult pentru aprecierea muncii mele”, este mesajul profesorului Cezar Ciobîcă, postat în limba engleză pe site-ul concursului.

Concursul Internațional de Haiku Bashō-an este o competiție anuală dedicată poeziei haiku, organizată de Muzeul Bashō din Orașul Kōtō, Tokyo, Japonia. Matsuo Bashō (1644-1694), unul dintre cei mai renumiți poeți de haiku din Japonia, a locuit în această zonă și a luat numele „Bashō” de la planta de bananier japonez plantată în curtea casei sale.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Harta mediilor de 10 la Titularizare 2024, concursul de angajare a profesorilor în școli. Scădere cu peste 41% a notelor maxime, comparativ cu anul trecut. Doar 74 de candidați au obținut nota 10 la proba scrisă a concursului

74 de candidați la concursul de Titularizare 2024 au luat nota 10 la proba scrisă, potrivit datelor Ministerului Educației după publicarea rezultatelor inițiale. Citește mai jos despre situația notelor de 10 din…
Vezi articolul

Paradoxul celui mai mare angajator din România, organizat și condus haotic de miniștri și politicieni locali – La Titularizare 2024, din cele peste 75 de mii de posturi scoase la concurs, peste 65 de mii erau de fapt netitularizabile, iar peste 48 de mii incomplete

La Titularizare 2024, din cele peste 75.000 de posturi scoase la concurs de Ministerul Educației, peste 65.000 erau netitularizabile, iar peste 48.000 incomplete, arată raportul privind starea învățământului, document publicat de…
Vezi articolul

Genoveva Cerchez, profesor de limba română: Dacă bacul ar însemna texte la prima vedere, orele de literatură s-ar putea elibera de această tiranie. Și atunci poate că profesorii s-ar concentra pe literatură, nu pe cerințele de bac

În acest ultim interviu al seriei, am ales pentru interviu un îndrumător foarte drag cu rezultate notabile și performanțe remarcabile. Doamna Genoveva Cerchez este profesor de limba română și instructor…
Vezi articolul

Material susținut de Fundația Orange

Antonia, Paul, Andra și profesoara lor care merge sâmbăta cu mașina să-și aducă elevii la școală, pentru a participa la SuperCoders, unde construiesc soluții de viitor la situații reale

13 elevi din cei 50 de finaliști au prezentat proiecte creative, gândite pentru viața de zi cu zi, cum ar fi un robot salvator în caz de incendii și cutremure,…
Vezi articolul

Ne spuneți să învățăm, dar dumneavoastră aveți trei facultăți și cu ce mașină mergeți? Uite, vecinul de peste stradă de școală n-a terminat liceul și are mașină decapotabilă, este răspunsul pe care l-a primit Cecilia Călinescu de la elevii săi, directoarea Școlii Gimnaziale Pesceana din județul Vâlcea

În discuțiile purtate cu elevii pentru a-i convinge să nu abandoneze școala și să o trateze cu responsabilitate, directoarea Școlii Gimnaziale Pesceana din județul Vâlcea, Cecilia Călinescu, a primit următorul…
Vezi articolul

Profesorii să fie evaluați după modelul Marzano, propune Federația Părinților Edupart: Evaluarea să nu fie folosită pentru sancționare, ci ca instrument de auto-reflecție și de construire a unor parcursuri de dezvoltare profesională

Profesorii să fie evaluați prin introducerea unui sistem inspirat din modelul Marzano, aplicat în SUA – este propunerea Federației Părinților Edupart către Ministerul Educației. Evaluarea nu ar fi folosită pentru…
Vezi articolul