Profesorul Cătălin Ciupală: Dacă tu, ca profesor, nu-ți cunoști bine materia pe care o predai, nu ai cum să transmiți cunoștințe eficient / Nu avem o metodă științifică de predare, care să se bazeze pe neuroștiințe, pe modul de învățare a elevilor

5.092 de vizualizări
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com
„Noi nu avem o metodă științifică de predare, o metodă care să se bazeze foarte mult pe neuroștiințe, pe modul de învățare a elevilor, pe modul lor de gândire. Eu văd la studenții care vin la noi, nu au noțiuni elementare de pedagogie, de psihologie, de cum se dezvoltă creierul copiilor”, a declarat Cătălin Ciupală, profesor de matematică la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, într-o intervenție la Aleph News.

Cătălin Ciupală a vorbit despre cele patru lucruri pe care Mircea Miclea consideră că un profesor le predă atunci când predă: „conținuturi, o metodă de învățare, o atitudine și o anumită modalitate de utilizare a cunoașterii”.

„Aceste elemente sunt foarte importante, de fapt, sunt capitale și vă spun și de ce. De exemplu, dacă tu, ca profesor, nu-ți cunoști bine programa, nu cunoști bine materia pe care o predai, nu ai cum să transmiți cunoștințe eficient elevilor. Dacă tu, ca profesor, de exemplu, nu ai o atitudine pozitivă și o atitudine oarecum entuziastă când predai, cu pasiune, acestea nu se vor transmite elevilor. 

Dacă nu ții cont că metoda de învățare a elevilor este legată de ceea ce predai, iarăși, nu va fi bine. De exemplu, la română se predă complet diferit față de cum se preda la matematică, în general vorbesc sau de exemplu, dacă ai o materie cum e sportul, evident că va fi complet diferită decât cea de matematică, fizică sau alte materii”, a susținut profesorul Cătălin Ciupală. 

Dacă nu ții cont de ce ai în față, de specificul elevilor, de specificul clasei, s-ar putea ca predarea respectivă sau lecția respectivă să fie un eșec sau dacă ții cont, să fie un succes total. Aici aș avea de adăugat un lucru: Noi nu avem o metodă științifică de predare, o metodă care să se bazeze foarte mult pe neuroștiințe, pe modul de învățare a elevilor, pe modul lor de gândire, pe cunoștințe neuronale cât de cât elementare. Eu văd la studenții care vin la noi, nu au noțiuni elementare de pedagogie, de psihologie, de cum se dezvoltă creierul copiilor. Deci, pe deoparte este atitudinea profesorului și cunoștințele lui, dar pe de altă parte, trebuie să fie mult mai multă rigoare în predare și evaluare”, a adăugat profesorul de Matematică. 

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
VIDEO Mircea Miclea: Ce predăm atunci când predăm? / Trebuie să învățăm conținuturi și să nu cumva să devalorizăm memorarea de conținuturi / Să ne evaluăm periodic așa cum ne evaluăm elevii și să ne facem un plan remedial pentru fiecare dintre noi și în felul acesta ne dezvoltăm și noi, și elevii noștri
Profesorul Cătălin Ciupală: Cei mai mulți dintre noi avem sentimentul că nu există un suport pentru profesori. Nu avem cursuri de specialitate. Suntem aruncați și fiecare se descurcă
Avem o mare problemă cu selecția profesorilor. Ies foarte slab pregătiți din universitate, atrage atenția Cătălin Ciupală / Titularizarea se face pe dosar, pe hârtie, nu pe competență, potrivit acestuia

4 comments
  1. >> o metodă științifică de predare, care să se bazeze pe neuroștiințe

    Avem astfel de metode: invatarea activa, invatarea sociala si emotionala, invatarea multisenzoriala, storytelling, etc.

    Dl. Ciupală ar putea sa foloseasca la matematica invatarea multisenzoriala (cu miscare, senzatii kinestezice, vizuale si auditive, ritm) si va putea vedea cum dispare anxietatea de matematica si stresul elevilor. La fel de bine ar putea folosi inteligentele multiple.

    Dl. Ciupala ar mai trebui sa stie ca formarea initiala a profilor in Romania este un dezastru. Nu e de mirare ca ajunsi in clasa profii nu au autoritate, nu au habar de psihologia dezvoltarii sau de psihopedagogie.

    Dl. Ciupala ar mai trebui sa stie ca la noi nu se face practica. Se invata pedagogie din carti scrise de diversi dinozauri.

    In loc sa comenteze pe la vreo televiziune obscura dl. Ciupala ar putea incepe un program de formare gen on the job la dansul la scoala?

    1. Bati campii cu gratie, esti paralel cu predarea matematicii! Tactilul si matematica …mai bine taceai!
      Perplex ramai cand vezi cum tot se incearca sa se justifice lipsa de orice efort din partea elevului in invatare! Pe vremuri se faceau probleme mult mai grele la clasa, se lucra chiar din gazeta matematica, si elevii se descurcau mult mai bine, fara vreo ” neurostiinta” sau alte balarii! Acum elevul nu deschide manualul sau caietul, sta pe facebook pana la 1 dimineata, la ore e praf de oboseala, si noi cautam solutia in neurostiinte! Desigur, fereasca sa-i pui 4, ca vine parintele sa urle la tine!
      Solutia este si a fost una singura: elevul sa fie atent la ore si sa puna mana pe carte! Chiar daca, sa zicem ca are un profesor la ore care nu isi da interesul ( fiind pe salariu de vanzator), in ziua de azi exista atatea materiale, lectii online excelente la liber pe youtube etc, incat daca vrea, intelege…dar ptr asta trebuie sa caute si altceva pe youtube decat manele…

    2. Ca sa predai altfel matematica trebuie sa gandesti out-of-the-box si sa ai cunostinte solide de psihopedagogie. Nu cred ca e cazul dvs. :). Dvs. stiti sa formati doar analfabeti functional :).

      Multisensory Math with Marilyn Zecher
      https://www.youtube.com/watch?v=ZLsr0EpLr3A

      Maths Welcome Pack: A multi-sensory introduction to mathematics for high school students
      https://www.researchgate.net/publication/331639921_MATHS_WELCOME_PACK_A_MULTI-SENSORY_INTRODUCTION_TO_MATHEMATICS_FOR_HIGH_SCHOOL_STUDENTS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cristian Hatu, CEAE: La Matematică, mulți elevi memorează formule, memorează definiții, memorează reguli de calcul, după aceea le reproduc, este ca un ceai amar. Ei spun că „e examen de Evaluare Națională, învăț probleme tip, cum să le rezolv și să trec de hopul ăsta”, dar problema este în ce măsură ei își dezvoltă competențe relevante pe acest mod de predare – învățare

Presiunea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a și învățarea mecanică ce decurge din aceasta pentru majoritatea elevilor, a fost una dintre temele atinse într-un interviu acordat Radio România Iași…
Vezi articolul

Sondaj IRES: 46% dintre părinții elevilor de 12-18 ani susțin că sunt vaccinați împotriva COVID. 16% dintre elevi sunt imunizați, dar 70% dintre părinții copiilor nevaccinați vor școală în format fizic fără să-i vaccineze

70% dintre părinții copiilor care nu sunt vaccinați, cu vârste între 12 și 18 ani, din România, vor ca elevii să meargă fizic la școală, dar să nu îi vaccineze,…
Vezi articolul

LISTĂ Obligațiile profesorilor, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar: Starea de bine a elevilor, promovarea diversității și comunicarea transparentă în evaluare

Obligațiile cadrelor didactice sunt prevăzute în proiectul Legii învățământului preuniversitar, varianta care a ajuns în Parlamentul României. Una dintre obligații se referă la contribuirea stării de bine a elevilor, astfel…
Vezi articolul

O treime dintre elevii de 15 ani din România văd școala ca pe o pierdere de timp, arată evaluările PISA 2022 / Elevii trebuie să își dezvolte competențele sau să fie capabili să acceseze un loc de muncă la sfârșitul școlii, iar liceul din România nu oferă aceste două aspecte – Hannah Kitchen, OCDE

România are cea mai mare rată de părăsire timpurie a școlii, spune Lucie Cerna, analist principal în echitate, incluziune și tranziții în cadrul Direcției pentru educație și competențe a OCDE…
Vezi articolul