Profesorul anonim: Ne întoarcem cu capul sus, pentru că noi nu am renunțat. Elevii noștri trebuie să înțeleagă că poți fi învingător și dacă ai coloană vertebrală, respecți regulile jocului și legile

14.599 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
În rândul profesorilor există un grad mare de nemulțumire legat de rezultatele grevei. Dezamăgirea este direct proporțională cu acele procente pe care probabil nu le vom afla niciodată, care arată clar că oamenii nu au votat cu acele firmituri, promovate cu aplomb de către lideri. 
  • Profesorul anonim este un proiect Edupedu.ro prin care orice cadru didactic poate scrie pe adresa redactie@edupedu.ro despre problemele sau soluțiile identificate în școală/învățământ, sub protecția anonimatului.

La OUG-ul dat în dezbatere publică au fost trimise sute, poate mii de obiecții, dar nici despre acestea nu vom afla nimic. Da, am fost trădați, vocea noastră nu s-a făcut auzită și cu atât mai puțin ascultată cu adevarat. Liderii s-au prefăcut că sunt de partea noastră, însă nu ne-au reprezentat pe noi, ci doar propriile interese. Cred că ne este clar asta tuturor în acest moment. Nici măcar nu au cerut să treacă în ordonanță când va fi acordată acea a doua tranșă. Dar românii au numeroase zicale care ne ajută, dacă dorim să identificăm cu exactitate momentul în timp: „La paștele cailor”, „Când o zbura porcul”, „Când ți-oi vedea ceafa” etc.

Probabil ar trebui să ne întoarcem smeriți la clase pentru că „nu vom fi sancționați”, așa cum anunță cu îngăduință doamna Ministru, pentru că „ni s-a dat tot ce am dorit”, așa cum anunța cu condescendență Primul Profesor al Țării. Ne întoarcem cu capul sus, desigur, pentru că noi nu am renunțat, noi am luptat până la capăt. Însă profesorii vor reacționa la această nedreptate în două moduri: prin ieșirea din sindicat și prin retragerea de la examene. 

Elevii noștri trebuie să înțeleagă că nu cei „jmecheri”, care calcă pe cadavre atunci când e nevoie și se strecoară nestingheriți pe lângă legi sunt cei care au câștig de cauză, că poți fi învingător și dacă ai coloană vertebrală, respecți regulile jocului și legile. Au nevoie de valori si principii morale care să le rămană și care să îî ghideze în viață. 

Această generație de elevi are nevoie de îndrumare și de modele adevărate, trebuie să vadă că „Nu mor caii cand vor câinii”!


33 comments
  1. Sincer? Daca nu-i scotea sindicatele in strada, ar fi stat mult si bine pe un salariu de doi lei si ar fi fost multumiti, venea vacanta etc… Multi protestau pana la capat. Care era capatul? Nici ei nu stiau.

  2. Nu este vorba de șantaj. Este vorba de exercitarea unui drept legal în condițiile legii. Și ca să vă întorc lingurița de venin, îmi permit să vă luminez cu un amănunt pe care liderii sindicali nu l-au considerat suficient de important pentru a-l lămuri într-o conferință de presă solicitată de altfel de greviști afiliați și neafiliați: GREVA ESTE LEGALĂ NUMAI ÎN FEREASTRA DINTRE ÎNCHEIEREA UNUI CONTRACT COLECTIV DE MUNCĂ ȘI SEMNAREA UNUIA NOU! De ce nu am făcut-o înainte de 22 mai și de ce nu o putem face la toamnă? Vă las 30 de secunde să gândiți cu propriul cap. Deoarece va intra în vigoare noul contract pentru care am ieșit în stradă să ne asigurăm că va fi negociat cu condiții de salarizare decente! Și dacă îndrăzniți măcar să spuneți că nu ne merităm salariile pentru care noi muncim cu copiii dumneavoastră, atunci vă invit să vă uitați și în ograda guvernanților și să săriți și la gâtul lor că tot și-au umflat salariile cu 50% de la 1 ian. 2023 printr-o ordonanță de Crăciun, fără amânări și fără tranșe. Ba mai au și pensii speciale pentru care nu contribuie. Și în loc de la revedere: NOI VĂ ÎNVĂȚĂM COPIII SĂ SCRIE, SĂ GÂNDEASCĂ, păcat că nu suntem DUMNEZEU să-i disciplinăm în locul unora dintre părinți (din ce în ce mai mulți) care își neglijează îndatoririle și eventual să învățăm în locul lor pentru a ne demonstra competențele și a asigura performanța.

  3. Când dracu’, Hadăr are timp să fie profesor (chiar dacă la o fabrică de diplome) când seară de seară, până la ore f. târzii este la România TV., Realitatea plus etc. O scârbă de om ca și Abramburica, care și-a reluat postul de cloșcă TV., după prescrierea dosarului Microsoft.

  4. da se intorc cu capul sus si ii invața pe elevi ca daca vrei bani e de ajuns să șantajezi statul că nu da din banii lui…in ianuarie nu stiau ca au 2% din pib. despre performanță nici un cuvințel

    1. Nu prea ți-a plăcut școala, Adriane! Mai pune mâna pe un dicționar (este o carte groasă, s-ar putea să te sperie!) și vezi ce scrie la cuvântul “șantaj”! 😂

  5. Nu mai aruncați pisica la profesori pentru examene, vina este a guvernului că trebuia să rezolve problema mult mai repede, dar au mers pe prosteală. Dacă vă pasa de copii , ieșeați în stradă alături de profesori.

    1. Unii mai si muncesc. Daca faceati proreste in zilele libere sigur multi parinti ar fi iesit in strada sa va sustina pana la un punct.

  6. Fiul meu a depășit vârsta “bac”-ului, dar dacă s-ar fi întâmplat asta acum zece ani, i-aș fi urât pe profesorii greviști. Acum îi consider că niște bieți oameni care nu-și înțeleg realitatea socială în care se află, deși îngâmfați cum sunt, se cred mai deștepți ca alții. Au “undiță”, dar nu știu să “pescuiască”, deși este meseria și vocația lor, așa încât cer “pește” de la buget. Vor să-i întrețină cineva și să nu-i “trădeze”. Rostul celorlalți pe lume este să aibă grijă de profesori. Se simte cumva penibilul ?

    1. Da, miroși a prost de la distanță.Marș la căcat impreună cu alții care-ți impărtășesc punctul de vedere idiot!După capul tău sec nimeni nu ar trebui plătit dacă lucrează la stat.Îți recomand ție și altor “pricepuți” să vă duceți loazele la școli private,să va tratați in spitale private să vă angajați polițiști, pompieri și armată proprie fiindcă ăștia angajați de stat vor să fie plătiți.

  7. De unde atata dezinformare ca suntem nemultumiti? Avem articol in ordonanta cu privire la salariul debutantului sa fie egal cu salariul mediu pe economie? S-a marit in medie cu 25% salariul incepand cu 1 iunie?
    Când s-a semnat referendumul pentru greva am imputernicit sindicatul sa negocieze.
    În legatura cu procentele participantilor la greva: cititi legea 367 a dialogului social si vedeti ca se calculeaza procentul in functie de cine a declansat greva. Mentionez ca acesta a fost declansata de federatiile sindicale nu de neafiliati.
    Nu mai doresc sa ma informez de pe site-uri decat din documente oficiale, prea multa denzinformare si manipulare.

  8. Plecând de la afirmația din articol “ Elevii noștri trebuie să înțeleagă că nu cei „jmecheri”, care calcă pe cadavre…”, dvs nu ați procedat la fel cu elevii din clasele a8a ai a12a santajand cu examenele și cu viitorul lor? Ați călcat in picioare totul. Scuze, dar eu ca părinte nu am sa uit.

    1. Noi nu am șantajat pe nimeni.
      Am fost și la școală, făcând pregătire cu elevii și la protest.
      Guvernanții au fost cei care au ales să ne ignore…

    2. Foarte adevărat. Această greva nu a fost despre demnitate, a fost strict despre BANI. Nu cred că prin cerințele grevei s_a demonstrat că se luptă pentru demnitate.
      Sistemul de invățământ are foarte multe probleme, dar inafara de salarii a auzit cineva ceva?
      Demnitate ai sau nu ai, nu poate un poți să cumperi cu o mărire de salar.

    3. Bineînțeles că NU este același lucru. Numai cineva răuvoitor poate face această comparație. Rușine!

    4. In toată perioada grevei am făcut ore de pregătire cu a opta benevol. Așa că în mod cert vreau binele copiilor, dar în același timp consider că am dreptul să nu fiu tratat ca ultimul om în tara asta. In toate categoriile de angajați sunt și “uscături”, dar încetați să mai generalizați.

  9. in primul rand salariul mediu este 45 nu 40 . deci v au tras în țeapă. trebuia legat de salariu mediu în anul respectiv nu de o sumă x. doi cei care intra acum in sistem nu primesc la fel că ceilalți vaucer , de ce ? ? juma de an lucrez juma de an primesc .

  10. Este de apreciat inițiativa, mai ales că am sugerat-o de ceva vreme, dar aș invita la mai multă atenție în construirea discursului. Fermitatea poate fi exprimată și altfel. Nu susține nimeni în mod exclusiv sindicatele, nici pe Președintele țării, nici alte autorități; este vorba despre niște structuri la care apelăm în astfel de cazuri. Atitudini și stilistici de acest fel, însă, așa cum le vedem în fraza finală, nu au ce să caute în discursul public al unor profesori; de multe ori, și din cauza unor astfel de discursuri s-a ajuns aici.

  11. Nimic mai demn decât să te ascunzi în spatele anonimatului, când vorbești despre “firmituri”. Măcar de-ar crește calitatea actului educațional proporțional cu cât v-au crescut salariile, dar nu îmi fac speranțe …

  12. – perfect adevarat : elevii : ” Au nevoie de valori si principii morale care să le rămană și care să îî ghideze în viață.”. Iar voi dragi profesori ati demonstrat asta acum , sunteti oameni cu principii morale !!! . Si probabil veti mai avea ocazia sa demonstrati , ca “lupul isi schimba parul…dar naravul ba”.
    ne-am convins inca o data de ce fel de oameni ne conduc. ce sa zic … amaraciune, tristete,neputinta 🙁 . Insa fiti optimisti si nu va lasati . Intelectualii acestei tari trebuie sa lupte pentru a se schimba ceva in bine !!!

    1. S-a văzut de la început că liderii de sindicat vor trăda. Ăla cel mai vechi, Nistor a început să dea înapoi încă de la oferirea primelor firimituri. Sunt cei mai bogati și mai vechi lideri de sindicat. Trebuie dați jos cât mai repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Ludovic Orban: Aproximativ 20% din școli nu sunt conectate la internet. În școli va fi necesar portul măștii atât pentru profesori, cât și pentru elevi și personalul auxiliar. Acolo unde e posibilă despărțirea elevilor prin plafoane de plexiglas, este important să se realizeze

Aproximativ 20% din școli nu sunt conectate la internet, a anunțat premierul Ludovic Orban, care a precizat că obiectivul pe care Executivul și-l impune este să asigure “conexiunea la internet…
Vezi articolul

Surse: Universitățile cu domenii de licență în științe și inginerie vor primi cu 33% mai mulți bani pentru burse și protecție socială, prevede proiectul Legii Deca, în care apare și un „Program Național” de sprijin pentru educație în științe exacte și inginerie / Cîmpeanu anunța „susținere privilegiată” pentru domeniile STIM

Un “Program Național de sprijinire a învățării științelor exacte, a ingineriei și matematicii” (PNSTIM) urmează să se înființeze în baza viitoarei Legi a învățământului superior, în continuarea unui program similar…
Vezi articolul