Profesorul acuzat de viol de la Colegiul „Sfântul Sava” a fost plasat sub control judiciar / Decizia nu este definitivă

301 de vizualizări
Sorin Spineanu Dobrota / Foto: Captura TVR
Profesorul acuzat de viol de la Colegiul „Sfântul Sava” a fost plasat sub control judiciar, conform portalului instanțelor. Decizia nu este definitivă. Profesorul Sorin Spineanu-Dobrotă fusese reținut joi, pentru 24 de ore, în urma plângerilor depuse de cele două victime prezumtive.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a început, joi, urmărirea penală împotriva unui profesor din București, acuzat că ar fi violat un elev, potrivit unui comunicat al instituției. El este cercetat pentru două fapte: viol săvârșit asupra unui minor și agresiune sexuală săvârșită asupra unui minor, potrivit comunicatului citat.

Amintim că Ministerul Educației a anunțat aseară că a solicitat Parchetului informații despre situația profesorului Sorin Spineanu-Dobrotă, angajat al Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), din subordinea Ministerului Educației pentru a-l putea suspenda din funcție „în regim de urgență”.

Comunicatul Ministerului Educației:

„Ministerul Educației a luat act de informațiile apărute în spațiul public privind reținerea unui cadru didactic de la Colegiul Național „Sfântul Sava” din Capitală, în același timp și angajat al Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE).

În acest sens, Ministerul Educației a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul București informații cu privire la măsurile dispuse, astfel încât să putem aplica în regim de urgență măsurile legale care se impun în temeiul art. 513 alin. (1) lit. e din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificarile și completările ulterioare, privind suspendarea raportului de serviciu.

Ministerul Educației manifestă toleranță zero față de orice abateri de la normele legale, profesionale, de etică și față de orice formă de abuz și violență: fizică, psihologică sau emoțională.

Unitatea de învățământ în care acesta este încadrat va lua toate măsurile necesare, în conformitate cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, pentru protejarea interesului superior al copilului. Conform prevederilor art. 209 alin. (6), în cazul în care cadrul didactic este cercetat pentru fapte care constituie infracțiuni incompatibile cu funcția didactică, pe perioada desfășurării cercetării penale, acesta nu va desfășura activități didactice cu beneficiarii primari”.

Reamintim, profesorul Sorin Spineanu Dobrotă predă discipline socio-umane la Colegiul Național „Sfîntul Sava”, unul dintre cele mai titrate colegii din Capitală și din România. Potrivit surselor G4Media.ro și Edupedu.ro acesta a fost reținut de polițiști, iar Parchetul Tribunalului București a declanșat cercetarea penală pe numele său. Acuzațiile sunt că ar fi violat un elev minor și asupra altuia ar fi exercitat acte de natură sexuală.

Sorin-Paul Spineanu-Dobrotă este șef serviciu Evaluări, Examene și Concursuri Naționale la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, în Ministerul Educației, potrivit organigramei instituției și declarațiilor acestuia de avere.

Potrivit descrierii din cartea sa cea mai recentă, Sorin Spineanu-Dobrotă „coordonează în CNPEE activitățile științifice legate de Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, examenul național de bacalaureat, examenul național pentru definitivarea în învățământ și concursul național unic de ocupare a posturilor didactice în învățământul preuniversitar”.

„Sorin Spineanu-Dobrota are gradul didactic I, peste 28 de ani de experiență în învățământ, este membru în Comisia națională pentru discipline socio-umane, dar și președinte al Comisiei Centrale a olimpiadei naționale de economie. Formator național în domeniul științelor educației, a publicat numeroase volume de carte școlară – ghiduri, culegeri, auxiliare curriculare”, conform descrierii.

Profesor de discipline socio-umane, Sorin Spineanu Dobrotă are mai multe culegeri de subiecte și o carte „Homosexualitatea, normal sau patologic”, apărută la Editura Tritonic, în 2005. Acesta s-a remarcat în mai multe apariții la lecțiile Teleșcoala, de la TVR 2.

Comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti:

„La data de 25.07.2024, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au pus în mișcare acțiunea penală împotriva unui inculpat (un bărbat în vârstă de 51 de ani), cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de viol săvârșit asupra unui minor și agresiune sexuală săvârșită asupra unui minor.

În baza mijloacelor de probă administrate procurorii au reținut, în esență, următoarea situație de fapt:

La data de 02.06.2021, în timp ce se afla într-un apartament situat în mun. București, sector 3, inculpatul a întreținut cu persoana vătămată (un băiat în vârstă de 17 ani) un act sexual oral, profitând de poziția de autoritate și încredere ce decurgea din calitatea sa de profesor al persoanei vătămate.

La data de 17.12.2021, în timp ce se afla într-o locuință din mun. București, sector 3, inculpatul a exercitat acte de natură sexuală asupra persoanei vătămate (un băiat în vârstă de 16 ani), profitând de poziția de autoritate și încredere ce decurgea din calitatea sa de profesor al persoanei vătămate.

Față de inculpat a fost luată măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore. În cauză urmează a fi sesizat judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Sectorului 3 București cu propunere de arestare preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.

Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul Omoruri – Biroul Agresiuni Sexuale.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale și dispunerea măsurilor preventive reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Citește și:
Ministerul Educației a cerut procurorilor informații despre cazul șefului serviciului examene și concursuri, Sorin Spineanu-Dobrotă, reținut pentru acuzația de viol asupra unui elev și agresiune sexuală asupra altuia, pentru a-l putea suspenda din funcție „în regim de urgență”
BREAKING Profesorul Sorin Spineanu Dobrotă, șef serviciu în Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație al Ministerului Educației, este cel reținut pentru că ar fi violat un elev și agresat sexual un altul – surse
UPDATE Profesor de la colegiul Sfântul Sava din București, reținut pentru că ar fi violat un elev / Suspectul este Sorin Spineanu-Dobrotă, șeful serviciului de examene din CNPEE al Ministerului Educației – surse

1 comment
  1. Nu stim daca e vinovat sau nu, si nici nu stiu cum s-ar putea demonstra o astfel de presupusa vinovatie dupa trei ani, dar ceea ce i se intampla acum seamana foarte bine cu o operatie de ‘character assassination’.

    Sa raspunda penal daca e vinovat, evident!.. Dar daca e victima unor razbunari/ calomnii/ “aratarea pisicii’ daca a suparat niste cetateni care au forta sa puna astfel de acuzatii in scena, atunci ar trebui sa ni se faca frica tuturor, in calitate de cetateni.

    In locul lui, as nota toate publicatiile care au ignorat practic prezumtia de vinovatie, facand publice doar niste acuzatii cu privire la asa-zise fapte petrecute acum 3 ani si incurajand comentarii generalizatoare, care incita clar la ura si chiar mai rau. Le-as da in judecata pentru multe, inclusiv ruinarea reputatiei pana la sfarsitul vietii, posibil. I-as face sa plateasca in toate felurile posibile si tot ar fi prea putin pentru distrugerea unei vieti.

    Nu se face justitie in felul acesta ! Puteti avea niste oameni pe constiinta, familiile, prietenii lor, mai ales intr-o chestiune atat de sensibila. Cred ca ar trebui sa se sesizeze si organele care monitorizeaza presa.

    Acuzatiile nu inseamna fapte dovedite nicaieri in lumea asta. In paranteza fie spus, in afara de faptul ca sunt denuntate dupa trei ani de la asa zisa faptuire, sunt denuntate simultan, desi “s-au petrecut” cu presupuse victime diferite, la 6 luni distanta una de cealalta. Interesanta si aceasta sincronizare de raportare, dupa trei ani!

    Vom vedea…Pana atunci, sa pastram tacerea si sa-i lasam pe cei in drept sa solutioneze plangerile intr-un fel sau altul si sa speram ca se va face dreptate. Juridic si in toate sensurile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca: Proiectul SmartEdu va fi preluat în România Educată / În câteva luni vom avea rezultatul final, un raport care să fie lansat de președintele României în dezbatere. Apoi va fi transmis către Minister pentru implementare

Procesul de digitalizare a sistemului de Educație fost structurat de dezbaterile circumscrise SmartEdu, pe care Administrația Prezidențială le va prelua în România Educată, iar în câteva luni va fi comunicat…
Vezi articolul

Școlile rămân închise, însă autoritățile permit organizarea de cursuri sau workshop-uri la interior cu maximum 25 de persoane, prevede hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență

Școlile rămân în scenariul roșu, însă autoritățile permit organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți cu participarea unui număr de maximum 25 de persoane în interior, conform Hotărârii…
Vezi articolul