Instrucțiunile pentru profesori și elevi pentru accesarea Bibliotecii Școlare Virtuale EDULIB au ajuns la școli sub forma unei adrese, vineri 28 februarie, după ce programul a fost blocat constant în ultimul an și jumătate de angajații și oficialii Ministerului Educației. Responsabilii SIIIR din școli vor obține datele de logare și le vor distribui individual profesorilor. Datele de logare ale elevilor vor fi comunicate prin intermediul dirigintelui, menționează documentul consultat de Edupedu.ro, pe care îl puteți citi mai jos, în articol.
- La întrebarea reporterului Edupedu.ro adresată, joi, în cadrul unei conferințe de presă: „De ce nu funcționează biblioteca virtuală? Ce o blochează, de ce nu pot folosi elevii și profesorii aceste resurse?”, secretarul de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Sorin Ion, a răspuns că platforma este funcțională și că ”probabil, în după-amiaza asta sau mâine, dăm niște mici instrucțiuni școlilor” despre cum să exporte datele de logare și cum să le comunice elevilor și profesorilor.
- Amintim că Edupedu.ro a relatat, miercuri, că Biblioteca Școlară Virtuală, un proiect de 46 de milioane de euro din fonduri europene și naționale, stă nefolosită de aproape doi ani, cu 3.600 de lecții digitale pentru 11 discipline plus o platformă de management pentru profesori. Secretarul de stat Sorin Ion a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, că „se vor conecta” și elevii, și profesorii, fără să ofere un termen sau să explice motivul.
Potrivit instrucțiunilor trimise către școli, după accesarea site-ului www.roedulib.ro, este necesară autentificarea cu datele de logare comunicate elevilor și profesorilor de către responsabilii SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România).
Ce trebuie să facă școlile ca să obțină datele de autentificare în EDULIB
Potrivit indicațiilor din document, responsabilii SIIIR din școli trebuie să urmeze pașii de mai jos, iar după ce obțin datele de logare să le distribuie individual profesorilor. Datele de logare ale elevilor vor fi comunicate prin intermediul dirigintelui.
„Obținerea datelor de autentificare a utilizatorilor:
- Elevi
- Adresa de email se obține rulând raportul 9997 din SIIIR, disponibil în modulul Managementul elevului/Rapoarte. Ultima coloană a raportului conține adresa de email a elevului.
- Parola este reprezentată de ultimele 6 cifre din CNP. La prima autentificare se va cere schimbarea parolei. Atenție, noua parolă trebuie reţinută.
- Cadre didactice
- Adresa de email se obține rulând raportul 1201 din SIIIR, disponibil în modulul Resurse umane/Rapoarte. Ultima coloană a raportului conține adresa de email a cadrului didactic.
- Parola este reprezentată de ultimele 6 cifre din CNP. La prima autentificare se va cere schimbarea parolei. Atenție, noua parolă trebuie reținuta.
Comunicarea datelor de identificare către cadrele didactice se va realiza de către responsabilii SIIIR din unitățile de învățământ. În cazul elevilor, ele se comunică prin intermediul profesorilor diriginți. Acestea vor fi distribuite individual, fiind confidențiale.
După autentificare si parcurgerea pașilor ceruți, în pagina principală sunt afișate lecțiile existente în platformă. Se poate căuta o lecție sau se pot utiliza filtrele de selecție”, este menționat în document.
Biblioteca Școlară Virtuală EDULIB
Odată aleasă o lecție, aceasta poate fi vizualizată, descărcată pentru utilizare offline sau trimisă pe email către un grup de elevi:
- Fie se accesează lectia pentru display sau videoproiector, click pe titlu (care este un link);
- Fie se descarcă local pentru utilizarea offline (de exemplu acasă, dacă copiii nu au conexiune la internet) ;
- Fie se trimite pe mail unui elev, unui grup sau tuturor copiilor dintr-o clasă (există posibilitatea de a alege).
Pentru informații suplimentare, utilizatorii pot accesa secțiunea de suport de pe site-ul oficial al platformei EDULIB, mai este menționat în document.



Informații de context
Biblioteca virtuală este proiect prevăzut de Legea educației încă din 2011 și cuprinde 3.600 de lecții virtuale pentru: matematică, fizică, chimie, biologie, istorie, geografie, limba și literatura română, informatică și TIC, robotică/ȘTIM, limba engleză și limba franceză. În plus, EDULIB conține o platformă de management pentru activitatea didactică, extrem de importantă având în vedere apelul public constant al autorităților și politicile de digitalizare a educației, precum și birocrația din învățământ.
Potrivit unei cronologii Edupedu.ro:
Fostul ministru, Monica Anisie, anunța că va fi realizată până în septembrie 2020. Finanțarea este făcută în cadrul unui proiect cu fonduri europene în valoare de 40 de milioane de euro semnat de ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz.
În luna martie 2021, Maria Manea, care era secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat pentru Edupedu.ro că proiectul Biblioteca Școlară Virtuală se afla „în etapa de evaluare a eligibilității ofertanților. Apreciem, raportat la calendarul de evaluare a ofertelor, că putem declara un câștigător în luna mai a acestui an”, ceea ce nu s-a întâmplat.
În luna august 2021, Tudor Oprea, fost subsecretar de stat în Ministerul Educației, declara pentru Edupedu.ro că stadiul de licitație se va încheia „peste o lună, maximum două”, adică cel la târziu la sfârșitul lunii octombrie 2021.
Apoi, Sorin Cîmpeanu a spus, de 1 noiembrie 2021, că așteaptă ca licitația să se finalizeze, știind că licitația se finalizase pe 29 octombrie. Anunțul s-a lăsat în continuare așteptat. În noiembrie, Gheorghe Dinu de la ARNIEC a spus de mai multe ori că așteaptă un răspuns de la ANAP.
Între timp, ANAP a răspuns solicitărilor Edupedu.ro și a precizat, pe procedură, cine anunță câștigătorul (ARNIEC) și până când poate face asta – 15 decembrie 2021. Detalii AICI.
Câștigătorul licitației a fost anunțat cu doar o săptămână înainte de termenul maximal prevăzut, pe 8 decembrie 2021. Era vorba despre Asocierea dintre S & T România, Trencadis Corp SRL și Ascendia. Printre acționarii firmelor câștigătoare erau și foști consultanți politici ai fostului premier Vioricăi Dăncilă și fostului președinte Klaus Iohannis.
Termenul de implementare al proiectului este de 36 de luni de la data semnării contractului de finanțare, adică pe 10 septembrie 2022 proiectul ar fi trebuit să fie finalizat și implementat, potrivit declarației fostului subsecretar de stat din minister, Tudor Oprea.
Conform site-ului Edulib, proiectul ar fi trebuit finalizat până în martie 2023: „Începând cu luna decembrie, când este planificată finalizarea validării scenariilor pentru lecții, se vor migra progresiv lecțiile existente, respectiv importa lecțiile noi, până la data de finalizare a proiectului care este luna martie 2023.”
Proiectul a fost finalizat în iunie 2023, iar din acel moment a stat nefolosit.
7 comments
Am reincercat azi sa ma loghez pe platforma cu contul primit de la scoala. Mi-a dat eroare chiar daca am urmat pasii descrisi in adresa
Bună ziua,
Oare când ne vom putea conecta pe platforma https://roedulib.ro/?
Am încercat de câteva ori cu datele de conectare din SIIIR dar degeaba. Am încercat să sun la nr. de telefon indicat dar pare a fi incorect.
Superb! primim parole pe situri și pierdem vouchere de vacanta și prima de cariera didactică.
Îi merge cuiva? Eu am încercat cu adresa de e-mail din SIIIR și cu ultimele 6 cifre din CNP și zice „Login failed! Please check your username and password and try again.”
Asemenea și în cazul meu. Se pare că mai avem de așteptat.
Atenție, noua parolă trebuie reținuta.
Deci platforma tot nu funcționează, nu poate fsce o amărâtă de recuperare de parolă.
,,Va fi de vis ” ca orice combinație de zeci de milioane făcută românește. De data aceasta pe spinarea banilor puțini din educație.
Poate in luna mai il întreabă cineva pe David despre această sifonare a banilor publici.
Deoarece muule școli nu au primit dotările IT prin PNRR până atunci jumătate dintre elevi vor fi pierdut de mult parolele fără să le mai poată recupera.
De ce este nevoie de date de conectare pentru elevi? De ce nu se poate conecta oricine? Ii este frica ministrului ca cineva, altcineva decât elevii, vor pune mana pe carte?
Aveți oportunitatea de a educa un popor întreg.
Sau nu se vrea asa ceva?