Profesorii vor începe cursuri de formare pentru predarea online după încheierea anului școlar, anunță ministrul Educației

Cursuri de formare pentru profesori sunt pregătite de ministerul Educației pentru perioada de după încheierea anului școlar pentru elevi, potrivit anunțului făcut la Digi 24 de ministrul Educației, Monica Anisie. Aceasta a anunțat că pe lângă dotarea cu tablete și laptopuri a tuturor elevilor care nu au dispozitive pentru învățarea online, profesorii vor avea cursuri de pregătire „pentru pentru a putea lucra mai ușor cu elevii”.

Ministrul Educației a mai anunțat că a cerut celor din minister un inventar cu toate programele derulate de Ministerul Educației până acum, care au avut componentă de modernizarea învățământului și de formare a profesorilor, pentru a știi câți au participat la aceste cursuri, pe ce s-au cheltuit aceste fonduri și cu ce rezultate.

Redăm declarația ministrului:

Moderator: Aveți timp în aceste luni (n.r până în septembrie 2020) se gândiți un plan, o strategie, pentru ca elevii să se poată întoarce la școală și cei mici la grădiniță?

Monica Anisie: Bineînțeles că în cadrul Ministerului Educației sunt diverse momente în care cu toții ne gândim cum ar trebui să facem lucrurile să funcționeze mai bine. De aceea săptămâna viitoare vom veni cu un plan de măsuri, un plan care să vizeze pe deoparte intervenție asupra elevilor și o intervenție asupra formării profesorilor. Trebuie să fim pregătiți ca în toamnă să desfășurăm un învățământ online în așa fel încât să nu ne aflăm în situația în care suntem astăzi.

Moderator: Adică să îi învățăm pe profesori cum să-i învețe pe copii în mediul online?

Monica Anisie: Trebuie să ne gândim și la acest lucru. Trebuie mai întâi de toate să răspundem de fapt și la niște întrebări: ce s-a făcut până acum, de ce suntem aici. Spun asta pentru că toată lumea în acest moment critică.

Dar haideți să privim lucrurile în ansamblu: nu mi-a plăcut niciodată, dar niciodată să dau vina pe greaua moștenire. Dar ce s-a întâmplat în toți acești ani? Au fost multe proiecte în cadrul Ministerului Educației care au vizat pe deoparte vitalizarea învățământului romanesc, iar pe de altă parte formarea profesorilor. Și acestea nu au fost duse la bun sfârșit.

Tocmai de aceea am cerut colegilor din minister să centralizeze toate proiectele care au fost derulate de-a lungul timpului sau care au fost numai anunțate pentru a vedea exact situația reală astfel încât să știm de unde pornim. Unde ne aflăm, cred că toată lumea vede foarte clar.

Moderator: Unde ne aflăm?

Ne aflăm într-o situație dificilă cu care nu ne-am mai confruntat până acum și trebuie să ne adaptăm din mers și să realizăm lucruri ca pe viitor să nu se mai întâmple ceea ce este. Deci important este cum procedăm pe viitor.

Obiectivele Ministerul Educației sunt să asigure tabletele, laptopuri până în toamnă pentru elevi, pentru toți elevii care nu dețin la acest moment un dispozitiv. Deci pe deoparte să asigurăm pentru elevi iar pe de altă parte să pregătim cadrele didactice pentru a putea lucra mai ușor cu elevii (…) Vom avea cursuri de formare în perioada de după încheierea anului școlar. ”

Citiți și:

FOTO: edu.ro

Exit mobile version