Profesorii vor fi responsabili pentru cumpărăturile făcute cu cardul de primă didactică, iar banii cheltuiți pe lucruri sau servicii care nu au legătură cu activitatea didactică vor trebui returnați, ar fi stabilit reprezentanții ministerelor și sindicatelor / Există un sistem prin intermediul căruia se verifică ceea ce a fost achiziționat – surse

51.071 de vizualizări
Foto: © Nirut butrngam | Dreamstime.com
La discuțiile de la Ministerul Educației pe prima de carieră didactică s-au stabilit abia acum, în timp ce cardurile sunt distribuite în țară, angajaților din sistemul de învățământ, ce ar trebui și ce nu să poată cumpăra aceștia cu primele de carieră didactică și primele de carieră profesională. Conform unei informări transmisă de Ministerul Educației directorilor de școli, obținută de Edupedu.ro, reprezentanții Ministerului Educației, ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și ai sindicatelor au pus la punct câteva reguli de bază: nu vor fi admise achizițiile de televizoare, telefoane și ceasuri inteligente, produsele de birotică și consumabile pot fi cumpărate doar din cei 450 de lei bani de la bugetul de stat și nu din fondurile europene de 1050 de lei.

În informarea sindicatelor se mai arată că abia acum va fi pus la punct un tipizat pentru declararea cumpărăturilor de către profesori. Și-au mai amintit, tot la această întâlnire, oficialii, că personalul didactic administrativ din universități nu fusese inclus în ordinul de ministru, așa că o să mai fie dat un ordin de ministru în care vor apărea și angajații respectivi.

Nici Ministerul Educației și nici Ministerul Fondurilor Europene nu au anunțat public că această întâlnire a avut loc sau care au fost concluziile. Edupedu.ro a scris și joi despre întâlnirea pe tema primelor de carieră didactică care a avut loc la Ministerul Educației miercuri și care a durat 4 ore.

Redăm informarea sindicatelor către membrii din școli:

„La Ministerul Educației au avut loc discuții în vederea clarificării a prevederilor OUG 58/2023. Din partea MIPE a participat o delegație de 5 persoane condusă de domnul secretar de stat Bogdan Eduard Simcea, din partea ME a participat domnul secretar de stat Sorin Ion, iar din partea sindicatelor 3 reprezentanți.

Pe scurt, s-au stabilit următoarele:

  • MIPE și ME vor face publică o prezentare care să raspundă celor mai frecvente întrebări;
  • MIPE va redacta o declarație-tip pentru cheltuielile cuprinse în procentul de 30%, declarație care va fi inclusă într-un ordin de ministru;
  • prin ordin de ministru se va adăuga categoria personalului didactic auxiliar din învățământul superior care a fost omisă din actualul ordin;
  • s-a încercat definirea ”kit-ului” care poate fi achiziționat de personalul administrativ. S-a ajuns la formularea generală: ”echipamente și dispozitive tehnice și tehnologice care să susțină dezvoltarea profesională.”
  • nu se vor putea achiziționa TV, telefoane sau ceasuri smart;
  • poate fi făcută o achiziție de valoare mai mare decat valoarea voucherului, beneficiarul plătind diferența din fonduri proprii;
  • nu poate fi făcută o achiziție comună (soț + soție) cumulând valoarea celor două vouchere;
  • voucherul poate fi folosit inclusiv pentru plata cursurilor de master, licență, postuniversitare etc.
  • produse de birotică și consumabile pot fi achiziționate în limita procentului de 30%;
  • voucherul este valabil 1 an. Dupa aceasta data, își pierde valabilitatea;
  • persoanele care au lucrat în anul școlar 2022/2023, dar au părăsit ulterior sistemul, beneficiază de voucher;
  • pentru procentul de 30% din sumă nu trebuie furnizate documente (facturi) ci doar o declarație (care va apărea în ordinul de ministru). Dar aceste cheltuieli trebuie să fie eligibile. Așadar, nu pot fi cumpărate produse care nu au legătură cu activitatea didactică. Există un sistem prin intermediul căruia se verifică ceea ce a fost achiziționat, acesta fiind motivul pentru care nu trebuie dovezi suplimentare;
  • pentru procentul de 70% MIPE urmează să dea un răspuns dacă sunt necesare sau nu facturi.
  • pentru toate cheltuielile răspunderea este individuală. Așadar, dacă o persoană a achiziționat produse considerate neeligibile, va fi nevoita să returneze banii.

MIPE și ME vor comunica în zilele următoare dacă identifica alte situații care trebuie discutate și dacă este necesară o nouă întâlnire”.

Foto: © Nirut butrngam | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


99 comments
  1. Buna ziua. Cunoaște cineva motivul pentru care, pana la aceasta data, nu au fost încărcate cardurile cu prima de cariera didactica?

  2. Sunt profesor pe instruire practică la un liceu tehnologic. Personal as cumpăra componente electronice, cablaje, fludor, kituri cu Arduino, etc., de toți banii!!!!! .

    Elevii nu au cu ce lucra la practică!

    La examenul de nivel 3 au de realizat PRACTIC circuite electronice.

  3. Rugam sa se adauge in lista de echipamente eligibile si componente de calculator! Personal am nevoie de putere de procesare si un procesor de 2000 de lei mi-ar permite sa realizez simularile mult mai repede la laborator. In acest moment la Altex mi s-a comunicat ca procesorul de PC nu este in lista cu echipamente eligibile, ci doar un calculator complet.

  4. Buna ziua, am primit ieri minunatul card. Momentan este inutilizabil, are sold 0000 lei la data de 02.11.2023. Polemici, dezbateri….nimic clar si concret, toate deciziile in tara asta se fac/iau in pripa de niste oameni nepregatiti dar plini de importanta functiei. Pot sa donez acesti bani pentru educatia conducatoriilor nostri?? Multumesc.

  5. Puteți folosi și Linux daca va pricepeți, puteți folosi suita gratuită libre office, eu zic că și un desktop de acum 15 ani încă poate fi folosit de profesor. Eu de exemplu până nu demult când aveam la gimnaziu foloseam un laptop cu 1 giga de RAM și prof single core hard 40 gb pt ael și fișiere doc Excel ppt pdf și filmulețe. Era suficient la ora. Aveam dual boot win XP și Linux. Și în Linux aveam programe educaționale vreo 2. win XP era pt ala mai mult. Conectam la video proiector

    1. De ce vorbiți la trecut? Nu mai aveți? Calculatorul cumpărat din SALARIUL PROPRIU, acum 15 ani, cum spuneți? Eu zic să îl folosiți în continuare și să returnați cardul. De banii pe care îi conține, cumpărați doar praful de pe laptop/ pc/ tabletă sau gunoaie resigilate la prețuri foarte mari.

  6. Laptop până în 1000 lei e ok, trebuie să știi și să l folosești. Gândiți va că unii folosesc cu succes laptopuri cu procesor dual core de acum 13 ani cu 2 GB RAM. Intrau pe zoom și meet cu alea cu win 7. Vouă vă e rău ăla cu 8 GB RAM și procesor quad core 10 th gen? Exagerați, pai in hard incap 500 GB pai cate fișiere aveți voi? Voi aveți niste doc uri niste PDF urî și niște excecluri de maxim 50mb de incap toate pe o caseta audio de pe vremea lui Ceaușescu. Un cd va e prea mare va rămâne 650MB liberi.

    Evident că dacă nu te pricepi nu te descurci nici cu un server cu 4 procesoare xeon sau opteron sau epyc cu cate 10 nuclee și 256giga de RAM și raid de ssduri. O să ziceți că e slab, mai bun e telefonul sa dau lickuri la toate manelele

    1. Flanco – magazin “agreeat” – Laptop Allview Allbook J, Intel® Celeron® J4125, 8GB DDR4, SSD 256GB, Intel® UHD Graphics, Free DOS si Laptop Lenovo IdeaPad 1 15IGL7, 15.6″, HD, Intel Celeron N4020, 4GB RAM, 256GB SSD, Intel UHD Graphics 600, No OS, Cloud Grey. Frecventa procesorului maxim 2000 Mhz cu (zic ei) turbo bust pana la 2700 Mhz, memorie 4 GB la 2133 Mhz.
      Pentru cei ce folosesc aplicatii si programe didactice, programe facute in 3D (biologie/chimie/fizica), acest “super computer” este inutilizabil. Este bun pt a ramane in platformele online; Teams, Google Meet, Zoom, dar nu pt a prezenta ceva inteligent.
      Azi, o profesoara imi spunea ca in Canada, profesorii au o tableta cu care, atunci cand iese copilul la tabla smart, profesorul il corecteaza de pe acea tableta, nefiind necesar ca profesorul sa stea langa el la tabla, sa-l timoreze si/sau sa lase colegii din ultima banca sa deranjeze ora.
      Tu, stimate Ionica (fara frica) Moratu, vii, arunci niste “chestii” din domeniu si concluzionezi ca este suficient ultilul jaf de laptop de pe ultimul raft plin de praf. Vin si te contrazic pana la nivel de aplicatie. Cand lumea avanseaza tehnologic, iar tu ai in buzunar un telefon mai puternic decat laptopul pe care l-ai prezentat, trebuie sa ai ceva probleme “de transmisie” intre creier si degete. Daca zici Gigabyte si Xenon in fata unora ce nu isi pierd timpul in IT, nu inseamna ca esti cunoscator. Doar stii o firma/o unitate de masura si un procesor de la intel ce este utilizat la servere (la fel si Epyc de la AMD).
      O zi … o zi.

  7. B, da, un magazin normal IT. In provincie avem asa ceva, pentru ca nu avem hypermarketuri si alte minuni. La magazinul respectiv, la cumparare primesti drept bonus instalare de Windows(atunci 10, acum ar trebui 11, dar nu i-am schimbat, merg ca tot romanul cu el asa…) si deasemenea iti pune toate programele necesare si antivirus. Eu imi iau doar Adobe si Yahoo de pe net. De cand ma stiu cumpar tot ce inseamna IT de acolo. Tocmai pentru ca stiu ca vin fara OS in magazine si pentru ca nu ma pricep sa pun drivere, win etc. Asa ca m am adaptat si m am indreptat spre ei. In tara asta sunt situatii si situatii… Ieri m am uitat pe Flanco…exista laptopul meu la 1500 lei chiar mai bun ca memorie. Investesti 100 lei la un centru IT, iti pune un Win amarat acolo si ce iti mai trebuie si duci pe ala mult si bine, pana iti pica sau ai bani de o licenta. Domnul, insa, a considerat sa ma faca trol de sponsor cand putea sa se intereseze. Eu nu as cumpara niciodata de la Flanco decat de nevoie. Cati am auzit la noi in oras, s-au intors cu produsul la Flanco fiind cu defect. Nici de la Altex. Am avut experiente similare. Comertul IT, oameni buni, nu se reduce la Altex si Flanco daca ai alternative. Nu toti traim in metropole si asa cum stiti uneori, la magazinul de dupa colt poate fi un bec mai ieftin decat intr-un cunoscut magazin de bricolaj.

    1. Bine, sa ne uitam pe Flanco. Ne-am uitat. Ce-am vazut? Asus Vivobook pleaca de la 1800 si ajunge la 3400. Daca e ieftin, sigur n-are OS. Daca va puneti OS de 100 de lei de la buticul IT din colt, apai sa stiti ca ala e un Windows piratat care, la un moment dat, va va bloca laptopul super ieftin si bun. Si adio acces la biblioteca de pdf-uri. Antivirusul, probabil varianta gratis, care face 10% din ce face un antivirus platit.
      In concluzie, ca de aici a pornit discutia: lumea zice, pe buna dreptate, ca n-ai ce sa faci cu 1500 de lei daca vrei sa iti iei laptop adevarat si nu biblioraft cu fir, dar ai ce sa faci cu 1500 de lei daca vrei sa-ti iei un telefon care sa tina si internet, si documente, si catalog electronic si ce mai vreti dvs. Numai ca idiotii au zis pas.
      PS. Cum adica va ”luati” Yahoo de pe net??

      1. B, eu m am uitat in ziua in care am scris: laptopul respectiv era la ei 1499 lei. Ca ei au scumpit artificial in weekend cand oamenilor li s-au virat banii, deja nu mai este treaba mea. Reclamati la ANPC.

  8. Dar nedidacticul ma refer la îngrijitori. De noi ce spune sa cumpărăm aspirator pentru scola sau ce.Mi-as fi dorit sa pot cumpăra echipament adecvat pentru a ma feri mai mult de microbi care ii inhaleaz și ii ating în fiecare zi.

  9. Inteleg ideea ca nu se pot lua televizoare sau smartwatchuri. Inteleg ca voucherele astea nu sunt facute ca sa aiba profesorii din ce sa-si cumpere lucruri in interes personal. O inteleg desi in greva era altfel pusa problema (ca le dau la profesori niste bani acolo – 1500 de lei sanchi prin toamna). Dar telefoane nu? Cand practic orice cadru didactic e obligat sa aiba un telefon ca sa poata interactiona cu colegii, parintii si, mai ales, cu catalogul? Cand exista atatea resurse educative pe un smartphone, telefon nu? Asta e o aberatie!

  10. 30 octombrie 2023, 15 zile după 15 octombrie data promisă: profesorii încă sunt în cardul gol!

    Atâtea temeri și precauții față de profesori, dar bani ioc!

  11. Draga “VALI” sau cum va numiti, vad ca v-ati schimbat apelativul, ma bucur ca sunteti multumit de propria DV achizitie. Sa o folositi cu calm!
    Este bine sa pastrati tonul civilizat. Cu elevii asa vorbiti??🤔 Faceti tagma profilor de ras, in acest caz!👎 Pacat de profesorii cu bun simt!

  12. Aceste ,,prime de carieră didactică ” așa cum sunt denumite pompos aceste sume ar trebui să fie un salt calitativ în dezvoltarea profesională prevăzută de cele 3 tipuri de cheltuieli.

    Ce a ieșit…

    1.Suma forfetară de 30% se va justifica prin referat si factura emisă de firmele afiliate (exact ca la cardurile sociale)
    2. Cursurile de formare trebuie justificate cu certificat de absolvire ( orice profesor care a făcut astfel de cursuri pe banii lui in decursul anilor știe că aceste certificate sunt eliberate de furnizor in minim un an, ba chiar 2 -3 ani in cazul CCD urilor.
    -Nu exista listele cu furnizorii de cursuri afiliați.

    !!!!!! Mare atenție dragi colegi nu înseamnă că acele cursuri eligibile la plata sunt și eligibile la decontare dacă nu sunt pe lista furnizorilor acreditați de Minister

    3. Până acum singura firmă de IT scutură pe surse – Flanco are echipamente tehnologice depășite tehnic și fără suport de mentenanță sau consumabile aferente.
    Am studiat 2 zile magazinul si produsele ,,eligibile”.
    Oferta este extrem de săracă (maxim 5 produse pe categorie și acelea în stoc limitat) si adaos comercial de 40 -300% față de concurență.

    Concluzii.

    În această nouă megaafacere profesorii vor fi acarii cu care se vor justifica milioanele de euro sifonate.
    Toți câștigă din afacere mai puțin profesorii care doar salvează de la faliment o epava comercială (Flanco) și își golesc depozitele de produse învechite si vândute la prețuri exorbitante (și asta inainte să înceapă vânzările propriu zise)

    Sfat:

    Pt. a vă convinge alegeți un produs preferat din magazinul afiliat. Apoi folositi un site de comparare prețuri on line si verificați produsul respectiv…..

    P.S.
    Următorul pas, dacă rămâne un singur magazin IT, va fi dublarea preturilor actuale, cu profesorii cumpărători captivi care se vor grăbi să apuce un mouse la 1000 lei.

  13. Sunt profesor pentru învățământ preșcolar.
    În perioada pandemiei am achiziționat un laptop, pentru a putea desfășura cursurile on_line, pe platforma educationala Adservio,
    În prezent, utilizam aceasta platforma, pentru catalogul electronic și pentru comunicari către partenerii educationali.
    Aceasta achiziție anterioara se poate constitui ca justificare pentru cheltuirea voucherului acordat?
    Menționez ca și telefonul îmi este necesar, deoarece îl conectez la televizorul existent în sala de grupa și putem viziona conținuturi tematice diverse ( materiale didactice de buna calitate).

  14. Sunt prof la un liceu sportiv și as dori sa achiziționez un sistem de monitorizare a efortului sportivilor în timpul antrenamentelor( viteza, frecventa cardiaca , distanta parcursa) însă în tara costa 2100 lei iar în străinătate 284 euro ( 1408 lei) .Oare as putea sa l achit cu cardul de prima didactică pe site-ul firmei distribuitoare din strainatate .Menționez ca se încadrează în categoria ,,echipamente și materiale tehnice și tehnologice de dezvoltare profesionala”.

  15. Nu se precizeaza daca putem achizitiona produsele on line.
    Eu mi-as dori printre altele, un indicator cu laser, colorat sau chiar doua, culori diferite, sa poti diferentia de la distanta, ceea ce trebuie analizat impreuna cu elevii, pe desenele marite cu tabla inteligenta.
    Mi-as fi dorit sa le comand on line, dar nu cred ca le voi gasi la Flanco.
    Si atunci cum procedezi?
    Cred ca acum, pentru prima data trebuiau lăsate achizitiile in seama cadrelor didactice.
    Apoi ar fi urmat o centralizare si o analiza a acestora la nivel de minister.
    Oricum idei de achizitii are fiecare, așa că este păcat că se vine cu ingradiri pe zona IT.

  16. Am o idee: voi cumpăra un televizor cât mai mare, dar “de buget” (fiindcă nu-și permite cardul altceva mai de soi) și-l voi dona școlii în folosul beneficiarilor elevi! Sunt curios ce vor putea să-mi facă!… Ha-ha-ha! 😀😀😀

  17. O bataie de joc in valoare de 1.050 lei nu cum spuneau 1.500lei cred ca era prea mult pentru un profesor. Este jenant si dezamagitor! Trebuie sa ne cerem drepturile si respectil cuvenit la votul din 2024!

  18. Mi se pare că suntem din nou trași pe sfoară de un sistem fără căpătâi. Așteptam acești bani cu nerăbdare că sa pot sa- mi achiziționez un nou laptop, întrucât cel pe care-l am la acest moment are vreo 12 ani și a fost folosit pentru școală încât a ajuns o epava. L- am reparat de nenumărate ori încât și firma de reparatii mi- a recomandat unul nou. Dar, cu suma dintr-o singură primă nu poți lua un laptop cum trebuie, iar eu am soțul tot în sistemul de învățământ ne gândeam să unim sumele.
    Ce sa vezi, nu se poate! Sumele soț+ soție nu pot fi unite!
    Deci, întrebarea mea este…cui să mă adresez că sa returnez ” minunatul card”?
    Menționez că am credite cat pentru 3 persoane, gradul I proaspăt obținut, cincinalul mi se termina peste un an…
    De ce suntem în continuare bătaie de joc?

    1. Si eu vreau sa l returnez! Telefoane, nu? Atunci, nici noi nu vom mai folosi telefoanele si abonamentele personale pentru activitatea didactică…Logic! 👎👎👎👎👎

    2. Inapoi, la secretariat! Sa-l foloseasca ministerul sanatos, dar sa-si justifice singur sumele cheltuite. Sa faca un referat detaliat si sa-l publice in Monitorul!
      PS: Abia astept sa vad figura secretarei care o facea pe isteata saptamana trecuta in privinta procentelor pe care am voie sa le cheltui pentru cursuri si rechizite scolare.

    3. Eu am laptop de 1500 lei. Asus Vivo. Toata suita Google, aplicatii si programe sa-mi torn si-n cap, toate cele necesare unui profesor, ffff multe fisiere de tot soiul si inca mai am o groaza de spatiu. L am luat cu 1350 si acum e 1500. SSD, porturi de tot felul necesare etc. Sunt profesor, la fel de indignat de toata situatia, dar aici nu aveti dreptate.

      1. Da, dar l-ai luat de la Flanco? Sau Altex? Nu cred ca il gasesti la 1500 sau nu il gasesti deloc. La Flanco sunt foarte scumpe, ptr ca acolo au magazin fizic, platesc chiria,utilitatile, angajatii care se fataie pe acolo etc La Emag sau Cel le ia din depozit si le pune la curier, si au si alt volum de vanzari, de aceea preturile sunt mult mai bune.

      2. Tot ce ziceti (si tot repetati) despre acest laptop cu tot tacamul …suna a reclama.
        Fara suparare!!
        Poate l-ati primit cadou la vreun concurs sau …aveti contract comercial??
        Ce memorie are si ce alte caracteristici!?
        Garantie? Si cat a functionat?
        E reclama, nu-i asa?

        1. S.A. esti tampit? Ce reclama? Iti explic fix ca la prosti ca are exact ce am spus. Te pomini ca si-a platit Flanco oameni sa stea pe Edupedu sa-si faca reclama. Ti am tot repetat ca vad ca nu intelegi. E un laptop de 1500 lei care duce orice pt.un profesor. Si slava Domnului e plin de toate si inca are memorie sa mai pun documentele a inca juma’ de familie. L am cumparat din magazin de cartier specializat si i am zis vanzatorului cu ce ma ocup si ce vreau pe el( am cerut musai sa pot baga dvd si porturi diverse, sa l pot conecta si Hdmi la tabla la scoala, sa pot baga un usb stick etc). Faptul ca insisti ca nu exista( exista si la magazinele afiliate, m am uitat, acelasi pret) si ca eu sunt vreun trol de sponsor, indica faptul ca ai grave probleme pa mansarda. Eu doar vreau sa vin in sprijin colegilor, fiind la fel de indignata de situatie, de bataia de joc, de minciunile ministerului.

          1. Magazin de cartier specializat in laptopuri? Aha… Si cu ce OS intregrat l-ati luat la banii astia? MS-DOS? Sau il tineti pe post de biblioraft?

          2. Draga “VALI,” care acum ai in mod nejustificat apelativul “raspuns pt SA,” iata ca si Domnul/Doamna B are pt dv cam aceleasi intrebari ca si mine.

            Poate raspundeti cu calm si pastrandu-va apelativul “Vali” – macar pt ca e un nume frumos.

    4. Pentru că nu suntem o “tagma”unită,fiecare se crede buricul pământului fata de celalalt și iaca așa am rămas și fără un statut solid in fata copiilor și părinților care efectiv își bat joc de noi și de munca noastră..că de minister sa nu mai vorbim

  19. D.na ministru încurajează mamele minore,le da bursa de 700 de lei,pe când cele pt excelenta sunt 750 de lei. Susținem prostituția în școală! ” felicitări!”Bătaie de joc.

      1. pt catalogul online noi folosim telefonul.
        de ce sa nu cumpărăm telefon ?
        fac poze cu telefonul la manuale pt că suntem în evul mediu și manualele au dispărut.

        telefonul este foarte util la clasa.

        La matematica la liceu copiii nu au manualele?
        eu nu am pomenit matematica fără manual.
        manual este viral la matematica .
        și vă mirați că iau note mici la bacalaureat.

        ce note vreți să ia daca nu au manual de matematica?

        telefonul trebuie sa fie inclus in produse foarte necesare pt profesor.

        1. Toti profii folosesc telefonul personal pt ore (in timpul orelor: pt manuale digitale, grupuri de whatsapp, jocuri si diverse materiale utile la ore), pt catalog si pt multe alte activitati exclusiv legate de scoala si elevi.
          E clar ca cei care au decis sa excluda telefoanele din posibila lista de cumparaturi NU au habar sau/si NU le pasa de munca oamenilor de la catedra!

      2. Nu va ratoiti la Doamna “Popescu,” va rog!

        Din pacate, chiar exista, din “oferta” anului 2023-2024 de la dna Deca, bursa sociala de 700 lei pt mame minore!!

  20. Păstrați- le…Ne- ați batjocorit destul cu suma de pe ele…Foarte bine că dați lunar burse de merit elevilor cu media 2,fără să justifice cheltuielile. FELICITĂRI, DOAMNA MINISTRU!

  21. Ministerul avea timp din iunie să pregătească distribuirea cardurilor și să pregătească documentația. Dar așa e la noi in minister, ne facem că muncim. De ce nu putem cumpăra de unde este mai ieftin și ni se impun anumiți comercianți? Comercianții aleși vor crește prețurile.

  22. Nu inteleg de ce ce nu ai voie sa ti iei telefon? Eu îl folosesc 80% doar pentru școală ( grupuri whatsapp, poze serbări, poze excursii, filmulețe, catalog digital……etc) .

    1. Poate că ar trebui să le arătăm care este definiția pentru smartphone:
      What is a smartphone?
      A smartphone is a cellular telephone with an integrated computer and other features not originally associated with telephones, such as an operating system (OS), web browsing and the ability to run software applications.

      Smartphones are used by consumers and as part of a person’s business or work. They provide access to many mobile applications and computing functions, and have become integral to everyday modern life.

  23. De ce pot cumpăra relefon? Am nevoie în permanentă de el. Catalogul electronic, grupuri de whatsapp pentru informări, mesaje către părinții elevilor, etc. toate sunt pe telefon. Cursuri am făcut non- stop și nu mi- au folosit la nimic. Să nu ne mai dea niciun card în atâta bătaie de joc , cu atâtea ingradiri, ce sa cumperi, de unde sa cumperi…

  24. De ce consumabilele si produsele de birotica sunt limitate? Cate imprimante să îmi cumpăr daca am și laptop și imprimanta?

  25. Vreau o imprimantă, cărți, un abonament la o platformă educațională si să-mi plătesc participarea la niște conferințe. Dar doresc să aleg eu furnizorii. Am câțiva în minte . Dacă nu se află în listele făcute de minister, voi returna cardul fără să-l folosesc.

  26. 1. Aparatura IT gama profesionala , chiar la SH cand o gasim pe la Diabolo cand avem noroc, depaseste cu mult jucariile de la Flanco. 100% ca politicienii nu fac diferenta, ei jucandu-se. Cei care mai si lucram avem nevoie de ex. de ecrane profesionale care nu obosesc (enorm de scumpe la SH fata de plasticele Flanco).
    2. Tot in gama IT profesionala imi doream o diagnoza auto performanta de la Autel sau Launch – firme concurente in lume insa nu se poate. Referitor la jucariile propuse de minister -am depasit de mult faza. Sa emita si un articol cum il returnam. Mai ales ca nu am facutnicio cerere (mi s-a bagat pe gat).

  27. am spart deja banii! 1400 si ceva maruntis am lasat azi la flanco. am luat o imprimanta, un set de boxe si un card de memorie( 150 de lei?)
    l-am intrebat pe vanzator daca primeste plata pe cardul de educatie si ce pot sa cumpar. mi a spus ca inclusiv tv, telefoane.
    acum, daca asta aveau ei pe lista, nu m am aruncat la un aspirator sau o masina de spalat. desi … parca voiam sa mi iau un espresor.
    daca o fi sa dau banii inapoi, o sa dau in judecata si me si flanco. ei mi au spus ce si cum! toate cele bune!

    1. Dar cum,Doamne iarta-ma, tu ai avut bani pe card si eu nu? M-am dus ieri la Altex sa cumpar si eu o tableta si m-am facut de ras fiindca nu era niciun ban pe card. Cand intreb soldul la nr. de telefon indicat in plic, imi spune doar “lei”, de parca suntem la nebuni!

  28. Ca tot zicea cineva de busole, eu imi cumpar o busola sa ma pot orienta in degringolada si rea vointa asta din sistemul de invatamant.

  29. Ministerul si sindicatele ne considera pe toti hoti. Asta poate din cauza ca proiecteaza asupra noastra propria lor situatie.

    E umilitor! Sper sa refuze cat mai multi mizeria asta!

    1. 👍
      Orice se face, dupa cum vedem, tot la umilirea nerusinata si mizerabila a cadrelor didactice si a scolii se ajunge.
      Mult trambitatele mariri sunt ce se cuvenea de mult timp, de prin 2018, cel putin, si doar infime, cat sa echilibreze un pic inflatia (nu s-o anuleze!).
      Profii incepatori au tot SUB 3.000 lei, iar aceasta “prima” e o bataie de joc, menita sa se intoarca tot in buzunarele imense si vesnic nesatule ale celor care au nascocit-o si au mosit-o cu atata “suferinta,” pt ca ii doare, in mod clar, sa incerce sa sprijine invatamantul pt “Romania educata,” care tot cum era ramane!

    2. Sa justifice fiecare parlamentar in parte cu bonuri si facturi cheltuielile din banii publici! 👎👎👎👎👎👎👎

  30. O bătaie de joc…pur și simplu…Am cumpărat din fonduri proprii telefon, laptop în timpul pandemiei…ca să vorbim de lucruri mari…Le-am ” prăjit” efectiv folosindu-le…Ce atâta frecuș…Nu au fost în stare să stabilească reguli înainte de a le emite. La noi s-au plimbat cardurile de la școală la poștă și înapoi…Și asta cu cei doi soți? Nu mai am cuvinte….

  31. Nu e de inteles aceasta balbaiala. De ce se spune ce NU se poate cumpara? Ptr echipamente IT, sa se dea lista completa cu ce SE POATE cumpara, nu cu ce nu se poate.
    Nu vor telefon? Perfect, iau o tableta de 7 cu sim, adica un telefon un pic mai mare. Si asa eram nehotarat daca iau tableta sau telefon, mi-au usurat decizia. Si o sa o iau fix de 1500, niciun leu mai mult( ar vrea ei!). Niciun leu mai putin. Aia cu cursurile inutile sa astepte mult si bine, trebuie sa fii bolovan rau sa mergi in timpul tau liber la cursuri, 90% sunt degeaba, nu inveti nimic util sau nikic din ce ai putea gasi si singur prin documentare folosindvresurse gratuite. Asa ca mersi Ciolacu ptr tableta :)) Oricum o sa o folosesc nu doar ptr scoala haha.

    1. Domnule Ion, sunt sigură că vor apărea în cel mai scurt timp câteva ordonanțe care să impună cursuri. Vor fi cursuri fără de care nu vei putea progresa în carieră, adică să obții un grad superior. Sau nu vei obține gradație de merit etc.

      1. Acest mesaj e o promisiune sau o amenintare??!🤔🙃😀🤣
        Sau le dati idei acelora care …deja au prea multe si niciuna buna!🙃🤣😑😞

      2. Esti de la vreo fantoma de firma din celebra lista? Si ce ne propui? Wedding planner, culturism, ikebana viteza?
        Poti sa dormi in asteptarea ordonantelor pentru grade superioare? Sau tremuri de emotie?

      3. Da, unde sunt instrucțiunile cu ce SE POATE cumpăra, nu cu ce nu se poate. Ce prostie e asta?!
        Pot demonstra că și fardurile au legătură cu activitatea didactică, că doar o profesoară trebuie sa arate îngrijită. Și lista e infinită…
        Cât despre cursuri, nu aveți dreptate, nu sunt deloc inutile, sunt obligatorii pentru un profesor care se respectă și care își respectă elevii. Sau ești la curent cu tot ce e nou, indiferent de ce vârstă ai, sau rămâi la nivel de “profesoras” mediocru, învechit, chiar dacă ești proaspăt absolvent.
        Condiția este sa fie atât cursul cât și formatorii de calitate.

    2. Din pacate la cursuri ne obliga sa mergem,vezi cursurile gen ,,cred ,,nu.i intereseaza ai mort in familie ,sa fi la curs ….nesimtiti.

  32. Ăștia n-au dat nici un ban, dar ne bat la cap cu spaima lor că am cumpăra altceva decât avem voie, deși nu se poate, pentru că avem magazine afiliate.

    Parlamentarii au sume forfetare de zeci de mii de lei lunar. Profesorii ar putea primi 1500 de lei o dată pe an și sunt tratați ca ultimii hoți!!!

    1. Fiecare parlamentar sa aduca bonuri si facturi pentru tot ce cheltuie lunar din banul public prin sumele forfetare …👎👎👎 Dati cardurile inapoi neatinse! Doar asa le putem arata ca avem demnitate…

  33. Dar ochelari?! Știu că există o frecție la picior de lemn, în nu știu care contract colectiv de muncă. Că trebuie decontați de angajator, n-am auzit însă să fi apărut și normele de aplicare etc. Sunt laborant în învățământul superior, am în fișa postului și administrarea a cel puțin 3 platforme de web etc. Nu mai văd bine cu ochelarii cumpărați acum 7 ani, rama e lipită cu superglue, lentilele de plastic sunt pline de zgârieturi și, evident, nu mai corespund dioptriilor pe care le-oi avea acum. Doresc ochelari de cei 1500 de lei! În interesul învățământului și al jobului pe care trebuie să îl prestez.

    1. Pentru asta, trebuie sa puneti la “dosar” ochii!!!:) La cat de hoti sunt, nu va angajati in cheltuieli nesigure! Va vor scoate “buna de plata”. Seara linistita!

  34. Mentalitatea care conduce aceasta intreaga poveste a celor 1500 de lei e infioratoare. Si e impartasita, se pare, atat de mediocritatea birocratizata din minister, cat si de ineptii conducatori ai sindicatelor. Conform acesteia, profesorii sunt niste hoti mizerabili, pe mana carora nu poti da niste amarati de 300 de Euro, fara sa ii verifici si fara sa le dai o lista clara de cumparaturi ingaduite. Ei nu sunt capabili sa decida singuri ce le e de folos pentru a-si sustine actul didactic, e nevoie de mintile luminate ale unor functionari din minister, care vor cheltui gramezi de bani si de relatii cu firma privilegiate pentru a instala un “sistem de verificare” si un mecanism prin care supusii neascultatori sa dea banii inapoi.

    Ne regasim in acest portret pe care ministeriarzii ni-l fac? Ii lasam sa isi faca “afacerile” pe seama noastra? Atunci ne meritam statutul de slugi, bucuroase sa primeasca niste firimituri aruncate pe carduri speciale, de catre niste functionari speciali cu greu trecuti prin scoala.

    Mai avem un dram de demnitate? Poate ar trebui sa refuzam firimiturile.

    Nimeni nu ne obliga sa primim cardul sau sa folosim banii. Am putea, oare, sa refuzam sa intram in aceasta capcana, in acelasi timp facand public acest refuz, cu demnitate?

    1. Da, fiecare să aibă un dosar cu șină cu hârtii explicative și doveditoare (pentru protejarea naturii) scoase la imprimanta luată din 1050.
      Un telefon până în 2028 nu se poate achiziționa? Este necesar zilnic, întreaga zi.

    1. Sincer sa fiu, eu unul nu suport sa fiu constrans sa fac ceva. Suna a manipulare si a incercare de a dirija mintea omului sa faca ce vrea cineva care se crede clar de sange albastru. Asa ca voi returna acest card, care oricum nici nu are bani pe el. Am incercat ieri sa cumpar ceva cu el de la Flanco si nu are fonduri. Adio si nu mai am cuvinte!

  35. Telefoanele de ce nu??
    In pandemiei si-au cumparat multi telefoane smart pt a putea tine ore si a face grupuri cu copiii (telefonul fiind atunci mai accesibil decat alte mijloace tehnice).
    In plus, profesorii sunt nevoiti sa-si foloseasca telefonul personal pt scoala si asta non-stop!! Ar trebui sa li se deconteze si abonamentele, nu doar aparatul.

    De ce nu pot sotul si sotia sa faca o achizitie comuna? Poate vor sa cumpere un produs pt ore, pe care sa-l poata folosi alternativ!

    Acum vor avea (in sfarsit!) de lucru cei cu controale financiare – politia voucherelor🤣😂 Sa vedeti ce incasari vor aduce la buget, vor salva economia cu marile infractiuni la cumpararea de rechizite … sau, probabil, profesorii vor refuza sa foloseasca aceste vouchere lansate cu prea multa galagie si prea putina eficienta.

      1. De ce atata violenta in cuvinte?!🤔
        Slava Domnului, nu mi-a trecut nimic ….prin cap, asa ca e teafar!

        Multam de raspuns!
        Altfel, vorbi si Ion ca e si el om …!!

        Daca sunteti prof in scoala, sper ca nu vorbiti asa cu elevii.

    1. Este o umilire în masă, chiar merităm atătea bătaie de joc din partea ministerului ? Eu personal o să returnez cardul cum am primit. Nu renunț la demnitatea mea de om pentru această sumă mizerabilă.

      1. Foarte bine faceti! Ma gandesc serios sa procedez si eu la fel. Carti,impirmanta si laptop mi-am cumparat deja din banii proprii(cu eforturi,dar imi trebuiau). Acum chiar nu am ce face cu cardul lor. E doar o alta pomana electorala care nu ar trebui sa aiba efectul scontat daca exista demnitate.

        1. Presimt ca o sa fie OLX-ul plin de vanzari de laptoape si imprimante daca nu ne lasa sa ne luam orice ne trebuie. Cu ce dracu mi-am facut pana acum hartii, rapoarte si planificari? Nu cu un laptop si imprimanta luate din banii mei? Lasa-ma naibii sa-mi iau ce vreau!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Bookfest și Bookfest Junior 2024. Programul târgului de carte a fost publicat parțial și cu întârziere după un atac informatic asupra site-ului evenimentului, spune Mihai Mitrică, director executiv al Asociației Editorilor din România

Programul Bookfest 2024 și Bookfest Junior a fost publicat cu întârziere și doar parțial de organizatori, miercuri, în prima zi a târgului de carte. Evenimentul care are invitat de onoare…
Vezi articolul
Tichete educaționale 2024

Cardurile educaționale rămase nedistribuite vor fi returnate de inspectorate în termen la 15 zile de la terminarea anului școlar / Alte modificări privind tichetele, publicate în Monitorul Oficial

Cardurile educaționale pentru rechizite și haine, rămase nedistribuite într-un an școlar din diverse motive, vor fi returnate de inspectoratele școlare Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene în termen de 15 zile…
Vezi articolul
Modificările pentru Bacalaureat -Când au loc detașarea la cerere și detașarea în interesul învățământului

2.000 de locuri pentru cei care vor să devină profesori, la nivel de licență, pentru anul universitar 2022-2023, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern / Cifra de școlarizare pentru creșe, grădinițe, școli și facultăți

Sunt alocate 2.000 de locuri pentru cei care vor să devină cadre didactice, la nivel de licență, pentru anul universitar 2022-2023, potrivit unei hotărâri adoptate de către Guvern. „Este vorba…
Vezi articolul
bani, monede

Elevii și părinții acuză Ministerul Educației și inspectoratele că legitimează “subfinanțarea învățământului”, după prima ședință a noului Consiliul pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar

Elevii și părinții acuză Ministerul Educației și inspectoratele școlare că legitimează “subfinanțarea învățământului preuniversitar, votând pentru creșterea doar cu 4,5% a costului alocat bunurilor și serviciilor, în raport cu 13,5%…
Vezi articolul

Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare și grădiniță 2020, precum și cel de mobilitate a personalului didactic vor fi decalate

“Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, înscrierea la grădiniță, calendarul privind mobilitatea cadrelor didactice vor fi decalate și anunțate imediat ce va fi stabilită data reînceperii cursurilor”, a anunțat ministrul…
Vezi articolul