Profesorii vor fi plătiți mai mult pentru participarea la examenele naționale din această vară, anunță ministra Deca: Ceea ce pot spune cu siguranță este că va fi o creștere față de anul trecut și o vom anunța în scurt timp

17.907 vizualizări
Foto: Alex Micsik / Agerpres Foto
Ligia Deca a spus că anul acesta va crește suma cu care vor fi plătiți profesorii implicați în desfășurarea examenelor naționale la vară. “Ceea ce pot spune cu siguranță este că va fi o creștere față de anul trecut și o vom anunța în scurt timp”, a spus Deca la TVR Info, în emisiunea Info Edu, miercuri, 17 aprilie. Ligia Deca a dat ca exemplu suma de 1500 de lei brut pe care a primit-o anul trecut un profesor care a corectat în jur de 100 de lucrări. Ea nu a precizat cu cât va crește suma, ci doar că acest calcul “se face pe volum de muncă”.

Ligia Deca a spus că la vară, profesorii implicați în corectarea lucrărilor de la examenele naționale vor fi plătiți mai mult față de anul trecut. Ministrul Educației a spus că încă se calculează impactul bugetar și va anunța în scurt timp sumele din acest an.

Ligia Deca a dat ca exemplu că, anul trecut, un profesor evaluator care a corectat în jur de 100 de lucrări a primit 1500 de lei brut.

Amintim, la simulările examenelor din acest an, profesorii corectori de la BAC au semnalat faptul că au avut în jur de 80 de lucrări de corectat.

Redăm dialogul din cadrul emisiunii Info Edu pe acest subiect:

Ligia Deca, ministrul Educației: Platforma, cred eu, reduce efortul, nu-l crește. Într-adevăr, este o muncă diferită din anumite puncte de vedere. Cert este că noi am crescut anual sumele alocate corectorilor și supraveghetorilor și în general celor implicați în procesul de evaluare. Ne dorim să facem acest lucru și în acest an. Ca să dau un exemplu ilustrativ. Dacă anul trecut un profesor corector avea alocate aproximativ 100 de de lucrări, ele puteau fi corectate undeva la 2-3 zile dacă făceau numai asta, iar din punct de vedere al retribuției era undeva la 1.500 lei brut. Deci nu este o sumă nesemnificativă, nu este nici o sumă foarte mare, dar cred că este o sumă care să motiveze profesorii care au competențe de evaluare să fie implicați în aceste examene. Evident, un plus față de motivație intrinsecă.

Diana Dumitrașcu, TVR InfoȘi anul acesta care va fi numărul de lucrări și plata pentru corectarea acestora? 

Ligia Deca, ministrul Educației: Numărul de lucrări se stabilește în funcție de disciplină. Sunt mult mai multe la BAC față de Evaluarea Națională și în funcție de niște bareme pe care noi le stabilim printr-un act normativ. Urmează ca acest act normativ să fie publicat. Calculăm încă impactul bugetar în funcție de calculul care se face pe volum de muncă. O să facem publice aceste detalii în curând. Ceea ce pot spune cu siguranță este că va fi o creștere față de anul trecut”. 

Informații de context

Corectarea lucrărilor de la simulările naționale nu au fost plătite, iar anul acesta a fost primul an când corectarea s-a făcut digitalizat. Profesorii corectori au intrat în platformă și au putut corecta și de acasă lucrările încărcate în platformă în sălile de clasă imediat după ce elevii au predat lucrările.

La BAC, un profesor a avut de corectat peste 50 de lucrări, în unele situații și 70-80 de lucrări, potrivit surselor Edupedu.ro, iar mulți profesori s-au plâns de timpul prea scurt.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că profesorii care evaluează lucrările de la simularea examenului de Bacalaureat au un număr mare de lucrări și timpul este scurt: „Am primit sesizări în partea colegilor noștri vizavi de numărul de lucrări care le revin pe fiecare disciplină de examen”.

Ce efort ar fi făcut ministerul dacă aloca 2 euro pe lucrare, să spunem, și plătea și simulările? Erau 800.000, cel mult 1.000.000 euro”, a spus Florin Tudose, profesor de logică, filozofie și sociologie la Liceul Teoretic Benjamin Franklin din București, într-o intervenție la TVR Info.

Anul trecut Ministerul Educației a anunțat că majorează cu 30% sumele de bani primite de profesori dacă se implică în desfășurarea Evaluării Naționale și a examenului de Bacalaureat 2023, potrivit ordinului de ministru nr. 4.483/2023. De exemplu, un profesor asistent ar fi primit 145 de lei pe zi dacă a participat la Evaluarea Națională, față de 110 lei / zi cât a primit la sesiunile din 2022, adică cu 35 de lei mai mult. 

Citește și:
Profesor evaluator la simularea pentru BAC 2024: Ce efort ar fi făcut ministerul dacă aloca 2 euro pe lucrare, să spunem, și plătea și simulările? Cred că nu seca bugetul ministerului
LISTA Sumele pe care profesorii le vor primi pentru a participa la examenele naționale și concursurile pentru cadre didactice au crescut cu 30%, anunță Ministerul Educației / Mișcarea vine pe fondul grevei suspendate din Învățământ și după ce au existat intenții de boicotare a probelor de la Bac sau Evaluarea Națională

4 comments
  1. Praf in ochi!
    Nici un bugetar nu ar trebui să aibă venit mai mare decât cel mai prost platit angajat în sistemul educațional national (și nu mă refer doar la profesori). Atunci să vedem cum își reglează ei veniturile! Și cum muncesc ei pentru a-și dovedi valoarea!

  2. câtă dărnicie! Nu va fi plătită ziua de muncă cu 70 de lei cu cu 80. M-am îmbogățit! Merg să-mi cumpăr un Bentley nou după Bac! Mai ales daca cresc prețul de la 8 la 9 lei pe lucrare corectată.

  3. Doamna ministru numai la profesori se gândește dar la cei care muncesc în spatele acestora pentru a pregăti sălile de examen nu se gândește niciodată . Sa nu plângem numai profesorii pentru ca aceștia mai au și drepturi însă personalul nedidactic are doar obligații iar drepturile se cuvin numai profesorilor.

  4. Nu e suficient spus mai mult…ar trebui scris,,de cel puțin trei ori mai mult..În plus,acești profesori ar trebui plătiți și la olimpiade dar și la simulari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ChatGPT anunță o versiune pentru educaţie, care să permită instituţiilor de învăţământ să construiască versiuni personalizate, antrenate pe baza propriilor date şi să le dea în uz elevilor şi profesorilor

OpenAI anunţă ChatGPT Edu, o versiune a chatbotului dedicată zonei de educaţie, care poate fi folosită în cadrul instituţiilor de învăţământ, transmite News.ro, citat de G4Media.ro. „ChatGPT Edu este conceput…
Vezi articolul

Pilotarea testelor standardizate, de la finalul anului școlar trecut – o oportunitate ratată. Interviu cu cercetătorul Dacian Dolean: Volumul de muncă a fost imens, dar eforturile au fost inutile având în vedere că nu și-au atins scopul

Expertul în științele educației Dacian Dolean susține într-un interviu pentru Edupedu.ro că demersul de testare prin platforma privată a celor aproape 150.000 de elevi nu și-a atins scopul oficial, acela…
Vezi articolul

O elevă a solicitat Avocatului Poporului să ceară în instanță anularea ordinului de ministru care a tăiat bursele elevilor din mediul rural – Asociația Elevilor din Constanța, care îndeamnă și alți elevi să acționeze la fel

Asociația Elevilor din Constanța îndeamnă elevii care nu mai primesc bursă socială pentru mediul rural să se adrese Avocatului Poporului, pentru a cere în instanță anularea ordinului prin care a…
Vezi articolul

Alexandru Rafila, atac dur la premierul Cîțu: Credeți că este întâmplător că s-a decis achiziția de urgență a testelor pentru elevi acum? De ce nu s-au cumpărat în vară testele, cu un preț mai mic, cu o procedură internațională, ci acum prin procedură de atribuire directă cu un preț mai mare decât în farmacie?

Atac dur lansat de medicul Alexandru Rafila, vehiculat ca viitor ministru PSD al Sănătății într-un guvern PNL-PSD, la premierul Florin Cîțu, pe tema testelor noninvazive pentru elevi. “Noi avem starea…
Vezi articolul