Profesorii vaccinați nu sunt considerați contacți direcți ai unui caz pozitiv de COVID-19 – Directorul DSP București

5.679 de vizualizări
vârsta de pensionare, cancelarie profesori
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Profesorii vaccinați care nu prezintă simpome de COVID-19 nu sunt considerați contacți direcți ai unei persoane pozitive cu coronavirus, a explicat pentru Edpedu.ro Oana Nicolescu, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică din București (DSP). Astfel, în cazul în care un profesor intră în contact cu o persoană pozitivă, dar este vaccinat și au trecut cel puțin 10 zile de la ultima doză administrată, iar acesta nu prezintă simptome, poate continua activitatea de predare la clasă, nefiind nevoie să se treacă în online.

„De oriunde ar fi, contactul direct nu este considerat persoană vaccinată, tocmai de aceea vizăm pe ideea de a ne vaccina toți, ca în momentul în care intrăm în contact cu un pozitiv să nu fim identificați contact direct astfel încât să ne continuăm activitatea. Altfel, doar dacă prezenăm simptomatologie.

Cu atât mai mult, noi am făcut toate aceste clarificări, ori de câte ori există cea mai mică suspiciune pe partea aceasta, ne sună, le spunem care este cea mai bună soluție. Recomandarea a fost inclusiv pentru profesori să nu se plimbe printre bănci, să stea la catedră pentru că dacă poartă mască, sunt vaccinați, nu se plimbă printre bănci, nu interacționează cu copiii, adică să-și dea mâna, nu sunt contacți direcți”, a explicat Oana Nicolescu pentru Edupedu.ro.

De la începutul anului până în septembrie 2021, în sistemul național de învățământ s-au vaccinat 193.430 de angajați, adică aproximativ 60% din angajați, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației. 

*Notă: Aceste date sunt oficiale, dar ele nu pot fi considerate și reale, după cum au arătat nenumăratele cazuri în care Ministerul Educației a publicat date false, trunchiate sau care nu erau conforme cu realitatea.

Numărul de angajați ai sistemului de învățământ a fost redus „din pix”, fără nicio explicație publică, în așa fel încât rata de vaccinare să fie peste 60%, arată datele publicate de Ministerul Educației în ultimele 9 luni, după cum arată o analiză Edupedu.ro pe care o puteți consulta aici – Rata de vaccinare din învățământ, „adusă” la 60% prin micșorarea numărului total de angajați. Plus cum „a reușit” Ministerul Educației să convingă să se vaccineze mai puțini angajați decât cei care s-au declarat dispuși


9 comments
  1. O initiativa super si de bun simt ce sper ca va fi aplicata in toata tara. De ce eu, profesorul responsabil sa sufar de pe urma scepticismului exagerat al antivaccinistilor? Eu m am vaccinat pentru a mi autogaranta dreptul la sanatate, la munca. Sa stea ei in online. Im loc sa intre fizic, intra online si cu asta basta. Se pot adapta orarele, nu e tragedia de pe lume, nu e capat de drum si nu online ul si carantina sunt finalitate pentru TOTI. Stiu ca un guvern comod ia decizii la hurta. Dar nu e chiar asa: vrei si cu vaccinati, dar nu le oferi o farama de avantaj, vrei si sanatate, dar si voturi. Daca eu sunt vaccinat si sunt cazuri in scoala sau localitate si nu am simptome, sa testeze guvernul, ca se tot plange ca nu semneaza lumea pt testare..si daca sunt ok de ce sa intru in online? Poate predau romana, matrmatica, istorie, discipline de examen. Condamn copiii aia la nestiinta din comoditatea de a se face o testare si un orar potrivit??

    1. De fatalisti ca tine nu merge tara asta. Vai, lockdown, vai online, vai, murim toti de la vaccin. O sa intre in online profesorii nevaccinati, macar atata castig sa am ca m am plimbat de 2 ori 200 km sa ma vaccinez la cel mai apropiat centru de vaccinare. Or sa se faca teste. S a anuntat deja ca scoala va fi fizic pana la 7 la mie. Se vor gasi solutii, ca doar nu e razboi sa se inchida lumea pe veci.

      1. Te înțeleg dar ne meritam din plin lockdown ul. In timp ce in alte tari valul 4 făcea ravagii și oamenii înțelegeau ca prin vaccinare poate sa scape de val, noi vedeam totul optimist in viitor (INSP afirma ca vom avea doar 4000 de internări la sfârșitul lunii Septembrie, in cel mai rau caz).
        Apropo avem aproape cel mai slab sistem de sănătate din lume, cel puțin așa spune OMS.
        Uite un exemplu : Germania dispune de 32.000 de paturi ATI.
        Uite de asta spun ca suntem depășiți și putem sa ne așteptam la o carantina totala impusă peste noapte.

    1. O faci dar nu o viralizezi. Vaccinul actioneaza rapid si tu faci simptome usoare dar nu devii viral. Nu mai spune tampenii si nu mai crede in povesti de pe grupuri de antivaccinisti. Ia-te dupa stiinta, ca de asta vreo doi prosti au luat Nobel pt medicina.

      1. Tocmai specialiștii spun că vaccinații sunt protejati de eventualele forme mai grave.
        In rest se pot infecta si transmite boala dacă nu poartă mască.
        PS. Protectia e valabilă doar pentru primele tulpini.

  2. O absurditate legiferata, ca sa nu ramana acasa in online elevii.
    Daca proful care a fost contact fsce covid, sa dea în judecata DSP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vineri Guvernul ar trebui să semneze un nou acord cu sindicatele din Educație – al treilea în ultimii 8 ani. Ce s-a întâmplat cu promisiunile deșarte din celelalte acorduri semnate de aceiași lideri sindicali

Vineri, 4 februarie, ar trebui să se semneze un nou acord între sindicatele din Educație și Guvern, care să prevadă soluții „pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017” și „plata eșalonată a…
Vezi articolul