Profesorii figurează pe ultimul loc pe lista persoanelor care i-ar putea determina pe cei care sunt nehotărâți sau nu vor să se vaccineze împotriva Covid-19 să fie totuși mai deschiși față de vaccinare, potrivit unui sondaj IRES dat publicității joi.
Potrivit studiului, procentul celor care doresc să se vaccineze este în creștere, comparativ cu studiile anterioare: 4 din 10 români spun că sigur se vor vaccina împotriva Covid-19, când vaccinul va fi disponibil pentru ei; 36% sunt nehotărâți (dintre care 25 de puncte procentuale spun că probabil se vor vaccina); o cincime spun că sigur nu se vor vaccina.
Între altele, cei care au spus că nu s-au vaccinat încă sau nu au răspuns că sigur se vor vaccina au fost întrebați: “care dintre următoarele persoane v-ar determina să fiți mai deschis să vă vaccinați împotriva Covid-19, dacă v-ar recomanda acest lucru?”
- Răspunsul la întrebare a fost multiplu, iar profesorii copiilor respondenților apar pe ultimul loc pe lista de răspunsuri. Pe lângă rude, pe lista “influencerilor” figurează, cu un nivel mai puternic de “trecere”, primarul, celebritățile, farmacistul, politicienii.
Astfel, respondenții au indicat:
- Medicul dumneavoastră de familie – 62%
- Copiii dumneavoastră – 43%
- Consilierul/psihologul dumneavoastră – 32%
- Prietenii/cunoscuții dumneavoastră – 32%
- Părinții dumneavoastră – 31%
- Farmacistul dumneavoastră – 28%
- Primarul – 28%
- Preotul – 27%
- Celebrități/personalități marcante – 25%
- Angajatorul dumneavoastră – 25%
- Jurnaliști – 25%
- Un parlamentar care reprezintă județul dumneavoastră – 24%
- Profesorii/educatorii copiilor dumneavoastră – 18%
Întrebați despre principalele surse folosite pentru a se informa despre sănătate, respondenții au indicat cel mai mult televiziunea (58%), Internetul în general (46%), abia pe locul 3 medicii (45%). Urmează la mare distanță membrii familiei și cunoscuții (17%), alte media (9% sau mai puțin).
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.512 respondenți cu vârste de peste 18 ani, eșantionr reprezentativ la nivelul populației adulte, cu eroare maximă de +/-2,5%. Studiul a fost desfășurat în perioada 13-15 ianuarie.
Rezultatele detaliate – aici
Photo 200009235 © Elnur – Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.