O profesoară din Ucraina, Valentina Belali, le predă Limba română elevilor ucraineni și părinților lor care au venit în România, după cum a mărturisit aceasta într-un interviu pentru Edupedu.ro. Face asta cu sprijinul organizației Salvați Copiii, care le pune la dispoziție cadrelor didactice ucrainene spații în școli, materiale didactice și instrumente clasice sau digitale pentru ca acestea să poată continua procesul de învățare cu elevii care sunt refugiați din Ucraina în România.
- EduCare este un proiect Edupedu.ro în parteneriat cu Fundația Bosch România care asigură informații și date corecte din domeniul educației, date obținute din surse oficiale, verificate și mai ales utile. Acest hub informațional educațional pentru sprijinul refugiaților cuprinde și informații despre activitățile sau inițiativele organizațiilor sau entităților care se adresează acestora. Vocea comunității se va face și ea auzită, pentru că interacțiunea cu refugiații ucraineni trebuie să fie reală și firească.
Valentina Belali este din regiunea Odesa și a venit în România pe 26 februarie. Studenția și-a făcut-o la București, la Facultatea de Litere a Universității din București, unde a învățat să fie profesor. Invazia rusă a prins-o într-o școală din raionul Reni, sudul Ucrainei, povestește ea. Acolo preda elevilor limba română și limba franceză, dar în trecut a fost și profesor de sprijin: „Am predat româna și franceza, pentru că am absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității din București. După aceea, am fost angajată ca învățător de sprijin. În februarie, eram angajată la școală în orașul Reni. Când a început războiul, am venit aici”.
Acum profesoara își desfășoară activitatea cu sprijinul organizației Salvați Copiii și îi învață pe elevii ucraineni și pe adulți limba română.
„La Școala nr. 73 sunt 71 de elevi, sunt cinci clase care studiază în limba ucraineană, dar învață și limba română, pentru că părinții au cerut să învețe și limba română. La noi, în organizație, vin aproximativ 40 de persoane la cursurile de română pentru adulți și copii. Nu țin doar eu cursurile de română, mai am o colegă care mă ajută, predă și ea acestor elevi”, a spus Valentina.
Întrebată care este atitudinea copiilor la școală, cadrul didactic a menționat că sunt bucuroși, „pentru că ei fac online în Ucraina, iar ei vin aici cu mare drag, pentru că au nevoie de socializare, au nevoie să comunice cu alți copii, nu doar să stea în fața calculatorului”.
Cu toate acestea, sunt și momente în care mulți vor acasă, „vor să se întoarcă, cred că e ceva normal. (…) Sunt copii care își dau seama că au pierdut tot ce au avut în casă, părinți, rude. Au trecut prin ceva foarte dificil și greu”.
Redăm dialogul dintre profesoară și Edupedu.ro:
Valentina Belali: Eu sunt din Ucraina, din sudul țării, din regiunea Odesa – raionul Reni. Raionul Reni este dincolo de Dunăre, la granița cu Galați. Aici, în România, am ajuns pe 26 februarie, odată cu începutul războiului. La Salvați Copiii lucrez din luna mai, am venit aici și am fost angajată ca mediator cultural, am fost în contact cu persoanele care au ajuns din Ucraina, iar acum sunt profesoară de română, am cursuri de română în cadrul organizației Salvați Copiii.
Edupedu.ro: În Ucraina erați tot cadru didactic?
Valentina Belali: Da, tot în școală lucram. Am predat româna și franceza, pentru că am absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității din București. După aceea, am fost angajată ca învățător de sprijin. În februarie, eram angajată la școală în orașul Reni. Când a început războiul, am venit aici. Am lucrat online până la sfârșitul anului școlar, până în mai. După aceea, când m-am angajat în România, n-am mai putut lucra și acolo, și aici. Am rămas la serviciul din București, la Salvați Copiii.
Edupedu.ro: Cum a început anul școlar 2022-2023?
Valentina Belali: În clasele organizate de Salvați Copiii, elevii au început cu o săptămână mai târziu, pe 12 septembrie, pentru că a fost nevoie să organizăm sălile de clasă, să aflăm orarul elevilor români care învață de dimineață, pentru că elevii din Ucraina învață după-amiază. În organizația Salvați Copiii avem cursuri de limba română cu adulți și cu copii, dar mai avem și alte profesoare care își desfășoară activitatea în Școala nr. 73, școală care ne-a oferit spațiu pentru acești copii. Avem patru grupe: o grupă de avansați și două grupe de începători și încă o grupă de copii care vin la cursuri după-amiază, deoarece fac și online în Ucraina. Copiii de la Școala nr. 73, care învață după programa ucraineană, au și ore de română în orarul lor. Totul este organizat de Salvați Copiii, adică avem o profesoară care predă limba română și acestor copii.
Edupedu.ro: Cum v-ați acomodat în România?
Valentina Belali: Personal, nu mi-a fost greu. M-am adaptat ușor, pentru că am aici prieteni, colegi. I-am sprijinit pe copii, pentru că au nevoie de sprijinul adulților. Am încercat să îi integrăm în diferite activități, jocuri. (…)
Edupedu.ro: Câți elevi aveți la cursuri?
Valentina Belali: La Școala nr. 73 sunt 71 de elevi, sunt cinci clase care studiază în limba ucraineană, dar învață și limba română, pentru că părinții au cerut să învețe și limba română. La noi, în organizație, vin aproximativ 40 de persoane la cursurile de română pentru adulți și copii. Nu țin doar eu cursurile de română, mai am o colegă care mă ajută, predă și ea acestor elevi.
Organizația Salvați Copiii asigură manualele pentru cursurile elevilor, sunt manuale ucrainene pe care le tipărim, astfel încât fiecare copil să le aibă.
Edupedu.ro: Care este atitudinea copiilor la școală?
Valentina Belali: Le place, sunt bucuroși, pentru că ei fac online în Ucraina, iar ei vin aici cu mare drag, pentru că au nevoie de socializare, au nevoie să comunice cu alți copii, nu doar să stea în fața calculatorului. Mai avem încă cereri, adică mai sunt părinți care vin și întreabă să-i înscrie pe copii la cursuri.
Edupedu.ro: V-au spus elevii că vor să se întoarcă acasă?
Valentina Belali: Sunt cazuri, pentru că mulți vor acasă, vor să se întoarcă, cred că e ceva normal. În același timp, ei înțeleg că este temporar. Avem în cazul organizației un psiholog care îi ajută aceeași copii, îi ajută pe părinți să își sprijine copiii. Sunt copii care își dau seama că au pierdut tot ce au avut în casă, părinți, rude. Au trecut prin ceva foarte dificil și greu.
Edupedu.ro: Cum îi încurajați pe elevi?
Valentina Belali: Le spunem că Ucraina se apropie de victorie. Chiar ieri, la curs, am avut cuvântul „victorie” și am scris pe tablă „Ucraina se apropie de victorie”. Singuri au format propoziția. Organizația Salvați Copiii plănuiește să mai deschidă încă o școală în alt sector, în sectorul 1, ca să poată și alți elevi să frecventeze cursurile.
Edupedu.ro: Copiii sunt interesați să învețe limba română?
Valentina Belali: Da, chiar sunt interesați. Când vin la curs, știu foarte multe cuvinte. Azi am avut, de exemplu, cursul cu adulții. Când am început să învățăm cifrele, ei au spus „le știm de la copii”. Adulții își dau seama că mai au o perioadă de stat aici și le este greu să se afle într-o țară unde nu cunosc limba. Primul motiv este angajarea. Toată lumea își caută un loc de muncă și au nevoie să cunoască limba.
Elevii din Ucraina își fac prieteni printre copiii români și au nevoie de limbă ca să comunice. Așa cum am spus, copiii ucraineni s-au înscris și în școli românești. Aceștia mai au de făcut teme, iar adulții au nevoie de limbă ca să poată să-i ajute să facă temele. Sunt foarte multe persoane pe lista de așteptare, încercăm să-i cuprindem pe toți.
Edupedu.ro: Cum vă organizați cursul de limba română?
Valentina Belali: Cursul de română de la clasele primare este o lecție obișnuită în orarul elevilor. Limba română apare de două ori pe săptămână în orarul acestor copii. Cursuri pentru adulți durează trei ore și este de două ori pe săptămână pentru fiecare grupă: avem și dimineața, avem și după-amiază, în funcție de disponibilitatea fiecăruia. În primul rând, ei muncesc. În al doilea rând, au copii care trebuie duși sau aduși de la școală.
Edupedu.ro: Sunt avantaje că elevii au cursurile după-amiaza?
Valentina Belali: Atunci când am avut lista copiilor, am sunat și am întrebat când ar putea ei să vină. Cei mai mulți au spus că nu pot dimineața și atunci am decis să facem după-amiază. Au fost foarte bucuroși, chiar și zilele am ales împreună: lunea și vinerea. Au spus ei că este mai lejer în Ucraina (în acele zile – n. red.).
Edupedu.ro: Ce v-a lipsit cel mai mult de când ați venit în România?
Valentina Belali: Sigur că mi-au lipsit copiii, colegii, toată lumea care a rămas acolo. Ca să-mi desfășor activitatea aici, nu mi-a lipsit nimic. Organizația Salvați Copiii ne asigură necesarul, n-am avut probleme.
Edupedu.ro: Care sunt nevoile copiilor?
Valentina Belali: În primul rând, nevoia copilului este frecventarea unei școli, școlarizarea. Copiii au nevoie de sprijin din partea adulților. Când vine un beneficiar, prezent în programul organizației noastre: avem cursuri de psihologie, cursuri de română, avem club de socializare, au toți un program de vouchere prin care au fost sprijiniți părinții și copiii, au fost ajutați cu rechizite la începutul anului. Copiii care merg la Școala nr. 73 sunt hrăniți, mănâncă la școală.
Edupedu.ro: Mulți elevi ucraineni care sunt în România participă online la cursurile din Ucraina. Care este procedura?
Valentina Belali: Sunt înscriși încă în școala din Ucraina și țin legătura cu profesorii lor. Au un orar și în fiecare dimineață se loghează și își fac temele. Nu este ceva special, cum a fost și aici în România.
Edupedu.ro: Ce mesaj le transmiteți elevilor și cadrelor didactice?
Valentina Belali: Vreau să le spun copiilor să se bucure de faptul că se află în România și să trăiască momentele acum, să nu se gândească prea mult la ce o să fie mâine sau ce-a fost când au plecat, pentru că asta îi distruge foarte mult. Să se bucure că stau într-o țară unde este liniște, beneficiază de școală, de clasă, de mâncare și de tot sprijinul care li se acordă.
Pentru profesori, în primul rând, sănătate, răbdare și să-și facă munca cum știu ei mai bine, cum au făcut-o și în Ucraina, să-i iubească pe copii”.
Organizația Salvați Copiii are colaborări cu mai multe şcoli, atât din Bucureşti, cât şi din ţară si vrea să extindă programul. “Vom avea mai multe colaborări cu şcolile, nu numai din Bucureşti, ci şi din alte judeţe, astfel încât să acoperim între 600 şi 1.000 de copii să urmeze programele acestea de tip Şcoală după Şcoală în şcolile noastre, pentru a apropia copiii între ei, copiii români de copiii ucraineni”, a declarat președintele Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu.
Salvați Copiii derulează ore de limba română pentru copii și părinți în cadrul Centrelor de consiliere deschise în București, Baia Mare, Galați, Iași, Suceava. In cadrul acestor „Counselling Hub-uri”, copiii beneficiază și de sprijin emoțional și participa la activități de dezvoltare personală iar părinții beneficiază de consiliere socială și psihologică și de sprijin material.
Înscrierea în program se face în limita locurilor disponibile la adresa de email: suportucraina@salvaticopiii.ro sau la numărul de telefon 0800.070.040.