Profesorii trebuie să iasă în spațiul public, spune ministrul Educației, Daniel David: Să ducem din nou lumina cunoașterii în zone în care a început să reapară întunericul și obscurantismul

0 vizualizări
Foto: captură video
Ministrul Educației, Daniel David, a susținut un discurs la Academia Română, miercuri, de Ziua Culturii Naționale. El a subliniat legătura dintre educație și cultură și a subliniat că profesorii au rolul de a disemina cultura națională, de a se asigura că ajunge la toți românii.

Ministrul a vorbit despre legătura dintre domeniile cultural și educațional, amintind că „cei care generează cultura națională sunt oameni formați prin educație”.

Ministrul Daniel David a amintit în discursul său de o practică a Universității din Cluj din perioada interbelică, când profesorii universitari au dus „lumina cunoașterii” în orașele și satele Transilvaniei, afirmând că este nevoie ca istoria să se repete: „Cred că ne aflăm într-o situație similară. Pentru a nu deveni o rezervație academică, noi trebuie să ieșim în spațiul public și să ducem din nou lumina cunoașterii în zone în care a început să reapară întunericul și obscurantismul. Este foarte important să ne reasumăm, zic eu, un iluminism modern, fiindcă altfel suntem îngroziți de lucrurile care se nasc în jurul nostru împotriva științei și împotriva civilizației”, a declarat ministrul.

Spre finalul discursului, Daniel David a evidențiat necesitatea deschiderii instituțiilor academice către societate, oferind ca exemplu invitația făcută unui grup de elevi de a participa la eveniment, cu scopul de a inspira și de a încuraja noile generații să obțină performanțe.

Discursul integral al ministrului Educației, Daniel David, la Academia Română, de Ziua Culturii Naționale:

Voi începe în primul rând ca psiholog, spunând că eu atunci când au de cultură mă gândesc la un ansamblu de valori, norme, practici asociate acestora, pe care le putem analiza la nivel personal, vorbim de cultură personală, le putem analiza la nivelul unor grupuri.

Cultura noastră națională, așa cum o văd eu, sigur că a început în primul rând într-o formulă mai degrabă literar-artistică, deci pe o componentă foarte puternică, estetică, iar apoi s-a dezvoltat în zona de știință, aducând și valoarea de adevăr ca un rol foarte important.

Acum, deși nu este Ziua Educației, ci Ziua Culturii Naționale, în care rolul principal revine, desigur, Academiei Române și Ministerului Culturii, mă bucur că Educația este prezentă aici, pentru că eu cred că cultura națională are o legătură fundamentală cu educația. În primul rând, oamenii care generează cultura națională sunt oameni formați prin educație. Vorbim de artiști, vorbim de oameni de litere, vorbim de oameni de știință ș.a.m.d. Doi, cultura națională trebuie să fie diseminată, trebuie să ajungă în societate, trebuie să ajungă la oameni.

Eu am în minte practica Universității Românești din Cluj, care a înființat extensiunea universitară, în care marii profesori ai universități înființate în 1919 au mers prin orașele și satele Transilvaniei, ducând lumina cunoașterii într-un moment când acest lucru era foarte important. Cred că ne aflăm într-o situație similară. Pentru a nu deveni o rezervație academică, noi trebuie să ieșim în spațiul public și să ducem din nou lumina cunoașterii în zone în care a început să reapară întunericul și obscurantismul. Este foarte important să ne reasumăm, zic eu, un iluminism modern, fiindcă altfel suntem îngroziți de lucrurile care se nasc în jurul nostru împotriva științei și împotriva civilizației.

A treia direcție, este foarte important să ne deschidem ușile, să ne deschidem ușile universităților, să deschidem ușa Academiei Române. De aceea mă bucur că președintele Academiei și ministrul Culturii au fost de acord să invităm un număr de nouă elevi, dintre care unii olimpici, unii cu aspirații pentru a învăța foarte bine, astfel încât în acest context, să ne onorăm interesul pentru educație și în același timp, să inspirăm, să-i încurajăm să obțină performanțe și mai bune.

Cred că acesta trebuie să fie mesajul nostru cu ocazia Zilei Naționale. Sinteză, aș spune în felul următor: cultura națională reflectă lucrurile cele mai valoroase pe care românii le produc în zona culturală, dar în același timp, cultura națională va fi cu adevărat națională dacă știm să o ducem la fiecare român. La mulți ani tuturor!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Gabriel Ispas / Foto: Facebook Gabriel Ispas

Mutarea obținerii autorizației ISU de la director la primar, pentru acreditarea școlilor de stat este neconstituțională – Gabriel Ispas, fost secretar de stat în Ministerul Educației

Mutarea responsabilității obținerii autorizației ISU de la directorul de școală, la primar, pentru autorizarea și acreditarea școlilor de stat este neconstituțională, a declarat pentru Edupedu.ro fostul secretar de stat în…
Vezi articolul

Încă 30 de zile de arest la domiciliu pentru Alfred Bulai / Instanţa nu a fost de acord ca Bulai să îşi părăsească locuinţa pentru a merge la un control medical şi nici să ia legătura cu Ioana Benga, fosta sa secretară de la SNSPA

Judecătoria Sectorului 1 a admis marţi cererea procurorilor de prelungire cu 30 de zile a măsurii arestului la domiciliu pentru Alfred Bulai, în dosarul în care sociologul este inculpat pentru…
Vezi articolul

Profesorii nu vor intra în grevă generală pe 10 ianuarie, anunță președintele FSLI: Pentru o asemenea acțiune este nevoie de mobilizare, iar oamenii au fost în concediu / În decembrie un sondaj arăta că 67,5% dintre respondenți susțin declanșarea grevei generale pe 10 ianuarie 2022

Profesorii nu vor intra în grevă generală pe 10 ianuarie, anunță președintele FSLI, Simion Hăncescu, citat de educatieprivata.ro. Liderul sindical susține că vrea să continue negocierile cu Guvernul și că…
Vezi articolul