Profesorii titulari care au și contract de plata cu ora la aceeași școală nu pot primi bani pe concediul care le-ar reveni pentru orele lucrate în regim plata cu ora la încheierea contractului de muncă respectiv, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție

Foto: © Nd3000 | Dreamstime.com

Profesorii care își desfășoară activitatea didactică și pe baza unor contracte de plată cu ora, la aceeași instituție de învățământ la care sunt și angajați pe bază de contract individual de muncă pe durată nedeterminată, nu beneficiază de concediu de odihnă plătit pentru orele prestate în acest regim de plata cu ora în momentul în care se încheie contractul principal cu unitatea de învățământ, conform unei decizii obligatorii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) din 16 septembrie.

„Cadrele didactice în activitate care desfăşoară şi activitate în regim de plată cu ora prin cumul de contracte individuale de muncă la aceeaşi unitate de învăţământ preuniversitar nu beneficiază de concediu de odihnă plătit şi pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora, respectiv de indemnizaţia aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite şi neefectuate la încetarea contractului individual de muncă pe perioadă determinată”, motivează ICCJ.

Mai exact, decizia vine după ce Tribunalul Covasna a cerut judecătorilor ICCJ să stabilească dacă profesorii care au un contract individual de muncă pe durată nedeterminată pentru funcţia de bază cu norma întreagă şi încă un contract individual de muncă pe perioadă determinată pentru activitate în regim de „plata cu ora”, pot beneficia de concediu de odihnă plătit şi pentru timpul lucrat în regim de plată cu ora, respectiv de indemnizaţia aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite şi neefectuate, la încetarea contractului individual de muncă pe durată determinată.

În procesul de la Tribunalul Covasna, în care mai mulți profesori au acționat în judecată Școala Gimnazială Mate Janos, judecătorii au solicitat dezlegarea unei chestiuni de drept civil și anume:

„Dacă, în interpretarea art. 106 alin. 1 Codul Muncii, art. 144 Codul Muncii și art. 220 alin. 1 și 5 din Legea 198/2023, respectiv art. 267 alin. 1 din Legea 1/2011, raportat la art. 5 alin. 1 din OMEd nr. 4050/2021, cadrele didactice în activitate care desfășoară și activitate în regim de plată cu ora prin cumul de contracte individuale de muncă la aceeași unitate de învățământ preuniversitar (ex. au un contract individual de muncă pe durată nedeterminată pentru funcția de bază cu normă întreagă, cât și un contract individual de muncă pe perioadă determinată pentru activitatea prestată în regim de plată cu ora), pot beneficia de concediu de odihnă plătit și pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora, respectiv de indemnizația aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite și neefectuate, la încetarea contractului individual de muncă pe durată determinată, conform art. 146 alin. 3 din Codul Muncii”.

Decizia ICCJ a fost că profesorii nu pot beneficia de concediu plătit pentru orele luate la plata cu ora atunci când încetează contractul de muncă pe perioadă determinată. Secizia a fost dată de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă al ICCJ. Potrivit instanței supreme, dezlegarea dată problemelor de drept este obligatorie de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar pentru instanţa care a solicitat dezlegarea, de la data pronunţării deciziei.

Foto: © Nd3000 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version