Profesorii titulari care au și contract de plata cu ora la aceeași școală nu pot primi bani pe concediul care le-ar reveni pentru orele lucrate în regim plata cu ora la încheierea contractului de muncă respectiv, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție

27.310 vizualizări
Foto: © Nd3000 | Dreamstime.com
Profesorii care își desfășoară activitatea didactică și pe baza unor contracte de plată cu ora, la aceeași instituție de învățământ la care sunt și angajați pe bază de contract individual de muncă pe durată nedeterminată, nu beneficiază de concediu de odihnă plătit pentru orele prestate în acest regim de plata cu ora în momentul în care se încheie contractul principal cu unitatea de învățământ, conform unei decizii obligatorii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) din 16 septembrie.

„Cadrele didactice în activitate care desfăşoară şi activitate în regim de plată cu ora prin cumul de contracte individuale de muncă la aceeaşi unitate de învăţământ preuniversitar nu beneficiază de concediu de odihnă plătit şi pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora, respectiv de indemnizaţia aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite şi neefectuate la încetarea contractului individual de muncă pe perioadă determinată”, motivează ICCJ.

Mai exact, decizia vine după ce Tribunalul Covasna a cerut judecătorilor ICCJ să stabilească dacă profesorii care au un contract individual de muncă pe durată nedeterminată pentru funcţia de bază cu norma întreagă şi încă un contract individual de muncă pe perioadă determinată pentru activitate în regim de „plata cu ora”, pot beneficia de concediu de odihnă plătit şi pentru timpul lucrat în regim de plată cu ora, respectiv de indemnizaţia aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite şi neefectuate, la încetarea contractului individual de muncă pe durată determinată.

În procesul de la Tribunalul Covasna, în care mai mulți profesori au acționat în judecată Școala Gimnazială Mate Janos, judecătorii au solicitat dezlegarea unei chestiuni de drept civil și anume:

„Dacă, în interpretarea art. 106 alin. 1 Codul Muncii, art. 144 Codul Muncii și art. 220 alin. 1 și 5 din Legea 198/2023, respectiv art. 267 alin. 1 din Legea 1/2011, raportat la art. 5 alin. 1 din OMEd nr. 4050/2021, cadrele didactice în activitate care desfășoară și activitate în regim de plată cu ora prin cumul de contracte individuale de muncă la aceeași unitate de învățământ preuniversitar (ex. au un contract individual de muncă pe durată nedeterminată pentru funcția de bază cu normă întreagă, cât și un contract individual de muncă pe perioadă determinată pentru activitatea prestată în regim de plată cu ora), pot beneficia de concediu de odihnă plătit și pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora, respectiv de indemnizația aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite și neefectuate, la încetarea contractului individual de muncă pe durată determinată, conform art. 146 alin. 3 din Codul Muncii”.

Decizia ICCJ a fost că profesorii nu pot beneficia de concediu plătit pentru orele luate la plata cu ora atunci când încetează contractul de muncă pe perioadă determinată. Secizia a fost dată de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă al ICCJ. Potrivit instanței supreme, dezlegarea dată problemelor de drept este obligatorie de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar pentru instanţa care a solicitat dezlegarea, de la data pronunţării deciziei.

Foto: © Nd3000 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


20 comments
  1. Nu prea are logica aceasta chestiune: plata cu ora reprezinta… plata cu ora. Adica esti platit pentru orele realizate efectiv. Din acest motiv se face referire la un tarif orar!
    In vacanta-s zero ore, prin urmare, zero lei.
    Dar este posibil ca aceste contracte sa fi fost gandite, mai degraba, sub forma de cumul de functii. Adica o stuto-camila, ceea ce ar justifica aceasta clarificare a justitiei.

  2. Fraților, nu vă m-ai plângeți atâta, că aveți salarii prea mari pentru făcut mai nimic. Mințiți de îngheață apele când spuneți asta, pentru că un salariu de 8000 de lei pe lună pe care îl aveți, ca să nu mai vorbim de meditații, nu e chiar de lepădat. La privat, încă se dau salarii de 2300-2500 de lei (cunosc persoane care au acest salariu mic) și voi vă plângeți că nu vă dă ministerul nu știu ce drepturi. Deja ne provocați scârbă, nouă părinților.

    1. Persoanele respective sa dea concursul de Titularizare și sa vina in învățământ pe bani multi. De ce stau pe 3000 la privat? Este nevoie de profesori bine pregătiți.

      1. 🤣🤣🤣🤣! Mă faci să râd! Unde dracu, bine pregătiți, că majoritatea care, probabil, au lucrat sau s-au făcut că lucrează, în privat, au preferat să se ducă la stat, că acolo se cam freacă menta. Nu am văzut bugetar care să fac overtime sau să își dea interesul să facă ceva. Și mai ales profesorii, care foarte mulți dintre ei vin la școală pentru a-și procura clienți pentru meditații și care pleacă de acasă, ca să se plictisească plictisească și la școală, căci nu au absolut niciun interes să îi învețe ceva pe copii, la clasă.

        1. ușor,bre,nu te ambala așa că nervii te strica la ten…daca n ai văzut tu profesori,nu înseamnă că nu sunt…ușurel…relax…

    2. “Nouă părinților” este o extindere nepermisă a unei idei despre ce crezi tu că simt părinții. Invidie, asta simți tu și vrei s-o maschezi. Te invit la catedră ca să nu mai plângi în comentarii, să fii și tu “privilegiat”.
      Poți să ne explici de ce ai folosit cratima în expresia “nu vă m-ai plângeți atâta”? Exact, pt că nu ți-a plăcut școala și acum nu-ți place de profesori. Transmiți asta copiilor tăi? Sper ca măcar ei să învețe să scrie corect😐

      1. Copilul meu, face școala în sistemul privat, unde se pune accentul pe creativitate, nu pe materii de umplutură, ca să fiți voi plătiți mult și degeaba. Abia aștept să vină rectificarea bugetară și să vi se taie salariile cu 50% și să reducă din voi, căci sunteți deja prea mulți puturoși ordinari și ne sufocați pe noi, cei din sistemul privat.

    3. ,,Fraților, nu vă m-ai plângeți”🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣. Dacă ești unul dintre părinții care rezolvă temele în locul propriului copil, nu mai face asta. Ai sărit peste lecția cu ortogramele. Vorbește despre competența profesorilor…după ce înveți ortogramele!

    4. Știți câte posturi de profesori sunt libere în satele din Delta? Multe……Si …..asa, sa va contrazic, din învățământ în mediul privat au plecat mulți, invers…..nu prea. Nu va faceți probleme, în 5 ani vor cauta profesori de matematică sau stiinte și nu vor găsi. În ciuda salariilor menționate de dumneavoastră (nu știu de unde aveți informații). Eu zic sa încercați……sa ne uimiți cu 10 la titularizare.

      1. Am persoane în familie, care lucrează în învățământul de stat și au salarii mari, fac și meditații și tot se plâng că vezi doamne muncesc mult, când de fapt la ora 2-3 sunt acasă și mereu vor să iasă în oraș, că se plictisesc acasă. În concluzie, se pare că nu vă stresați prea mult cu munca. Oricum, v-ați pierdut încrederea părinților și a elevilor.

        1. Ești nesuferit rău! Iar generalizezi vorbind despre toți părinții și toți elevii.
          Ți-am zis că ești invidios? Care e problema ta de fapt? Taxe plătim cu toții; salariile de care vorbești nu le iau toți profesorii; sunt materii la care nu se dau meditații; sunt dascăli care muncesc muuult chiar și acasă pt elevii lor (iar elevii știu asta, ei pot observa eforturile profilor lor).
          Cine te-a școlit? Nu acest sistem? Cum te-ai format și ai dobândit slujba prin care îți poți da copilul la privat? Tu singur, în afara sistemului?
          Da, e adevărat ! Sunt multe probleme pe care chiar noi, profesorii, le semnalăm – pb legate de planurile cadru, de conținuturile din programe, de proceduri, măsuri, politici educaționale etc. Dar asta nu ne dă dreptul să ne blamăm unii pe alții.
          Mă provoci să fiu acidă, să atac erorile gramaticale cu care scrii, chiar si erorile logice în care te complaci, dar știi ceva? Nu merită efortul. Îmi imaginez cu câtă “creativitate” ne-ai fi ponegrit dacă erai absolvent de școală privată🤭

          PS: username-ul tău spune multe despre tine🤫

        2. ”Ma-i” spune-ne, ”m-ai” da din casa! Sau cand zici ”familie” te referi la colegii de salon? oanaM, devii ambigua! Cu comunismul nu bagi nimic? Nici cu ”ciocu mic’? Nici cu ”pestera”? Slabut azi, dezamagitor!

  3. Nu este normal, au dreptate. Doar pentru judecători și politicieni e normal. Ei pot cumula pensii speciale etc. Sunt rase superioare. Prostimea doar cotizează la fondul de pensii speciale.

  4. Pentru domnii judecători se pot marii salarii retroactiv…pentru profesori nu se poate să se plătească drepturi de concediu pentru munca prestată.
    Aceasta este justiția în România!

  5. Sa intelegem ca aceasta decizie NU EXCLUDE dreptul la concediu de odihna platit pentru orele suplimentare prestate in regim de plata cu ora IN ALTE unitati scolare decat cea in care profesorul este incadrat cu CIM pe durata nederminata?
    Solutia profesorilor de a-si asigura drepturi de concediu pentru orele prestate in regim de plata cu ora ar trebui sa fie deci sa-si ia ore suplimentare IN ALTA UNITATE SCOLARA decat cea in care sunt titulari!!!

  6. Doamne fereste…Pe principiul asta, oamenii care ar avea al doilea al treilea serviciu, nu ar beneficia nicaieri in lume de drepturile ce decurg, inclusiv concediul. Astia nu-s normali. Cum adica…lucrezi pe un numar de ore in plus, pentru care esti platit dublu, dai la stat tot dublu, dar nu primesti bani de concediu???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Opt membri noi aleși în Academia Română, dintre care cinci din Republica Moldova, Canada sau Elveția. Printre ei – chirurgul Irinel Popescu, matematicianul Constantin Zălinescu și filologul Eugen Munteanu

Academia Română a ales miercuri opt membri noi în for, potrivit unui comunicat de presă al instituției. Printre aceștia se află chirurgul Irinel Popescu, matematicianul Constantin Zălinescu și filologul Eugen…
Vezi articolul

Ministrul Educației nu își explică rezultatele slabe de la simularea de Evaluare Națională 2022 la Brăila, unde sub jumătate dintre elevii participanți au luat nota 5 la matematică: Nu pot să cred așa ceva. Tot la Brăila, semestrul acesta aproape 60% dintre elevi au medii peste 8,50

Sorin Cîmpeanu a fost surprins să afle că la simularea de Evaluare Națională 2022 de la Brăila, doar 47% dintre elevii care au susținut examenul au luat peste nota 5,…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu: Sunt încrezător că anul viitor va fi extinsă la nivel național această procedură de scanare și încărcare, de digitalizare a proceselor ce țin Evaluarea Națională și Bacalaureat / Timpul mediu de scanare și încărcare a unei lucrări a fost de două minute

În județul Dâmbovița, s-au încărcat 3400 de lucrări, în 255 de clase de examen, din 133 de centre, în cadrul probei de limba română a Evaluării Naționale 2022, spune ministrul…
Vezi articolul

Rezultate alegeri 2024. Peste 80% din bucureșteni sunt de acord cu un program de prevenire a consumului de droguri în școli – exit-poll după închiderea urnelor, la referendumul primarului Nicușor Dan

Bucureștenii au votat în majoritate pentru finanțarea și implementarea unui program de prevenire a consumului de droguri în școli, potrivit primelor estimări ale exit-pollului CURS, realizat la închiderea urnelor pentru…
Vezi articolul