Profesorii titulari care au și contract de plata cu ora la aceeași școală nu pot primi bani pe concediul care le-ar reveni pentru orele lucrate în regim plata cu ora la încheierea contractului de muncă respectiv, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție

1.812 vizualizări
Foto: © Nd3000 | Dreamstime.com
Profesorii care își desfășoară activitatea didactică și pe baza unor contracte de plată cu ora, la aceeași instituție de învățământ la care sunt și angajați pe bază de contract individual de muncă pe durată nedeterminată, nu beneficiază de concediu de odihnă plătit pentru orele prestate în acest regim de plata cu ora în momentul în care se încheie contractul principal cu unitatea de învățământ, conform unei decizii obligatorii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) din 16 septembrie.

„Cadrele didactice în activitate care desfăşoară şi activitate în regim de plată cu ora prin cumul de contracte individuale de muncă la aceeaşi unitate de învăţământ preuniversitar nu beneficiază de concediu de odihnă plătit şi pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora, respectiv de indemnizaţia aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite şi neefectuate la încetarea contractului individual de muncă pe perioadă determinată”, motivează ICCJ.

Mai exact, decizia vine după ce Tribunalul Covasna a cerut judecătorilor ICCJ să stabilească dacă profesorii care au un contract individual de muncă pe durată nedeterminată pentru funcţia de bază cu norma întreagă şi încă un contract individual de muncă pe perioadă determinată pentru activitate în regim de „plata cu ora”, pot beneficia de concediu de odihnă plătit şi pentru timpul lucrat în regim de plată cu ora, respectiv de indemnizaţia aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite şi neefectuate, la încetarea contractului individual de muncă pe durată determinată.

În procesul de la Tribunalul Covasna, în care mai mulți profesori au acționat în judecată Școala Gimnazială Mate Janos, judecătorii au solicitat dezlegarea unei chestiuni de drept civil și anume:

„Dacă, în interpretarea art. 106 alin. 1 Codul Muncii, art. 144 Codul Muncii și art. 220 alin. 1 și 5 din Legea 198/2023, respectiv art. 267 alin. 1 din Legea 1/2011, raportat la art. 5 alin. 1 din OMEd nr. 4050/2021, cadrele didactice în activitate care desfășoară și activitate în regim de plată cu ora prin cumul de contracte individuale de muncă la aceeași unitate de învățământ preuniversitar (ex. au un contract individual de muncă pe durată nedeterminată pentru funcția de bază cu normă întreagă, cât și un contract individual de muncă pe perioadă determinată pentru activitatea prestată în regim de plată cu ora), pot beneficia de concediu de odihnă plătit și pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora, respectiv de indemnizația aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite și neefectuate, la încetarea contractului individual de muncă pe durată determinată, conform art. 146 alin. 3 din Codul Muncii”.

Decizia ICCJ a fost că profesorii nu pot beneficia de concediu plătit pentru orele luate la plata cu ora atunci când încetează contractul de muncă pe perioadă determinată. Secizia a fost dată de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă al ICCJ. Potrivit instanței supreme, dezlegarea dată problemelor de drept este obligatorie de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar pentru instanţa care a solicitat dezlegarea, de la data pronunţării deciziei.

Foto: © Nd3000 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


4 comments
  1. Fraților, nu vă m-ai plângeți atâta, că aveți salarii prea mari pentru făcut mai nimic. Mințiți de îngheață apele când spuneți asta, pentru că un salariu de 8000 de lei pe lună pe care îl aveți, ca să nu mai vorbim de meditații, nu e chiar de lepădat. La privat, încă se dau salarii de 2300-2500 de lei (cunosc persoane care au acest salariu mic) și voi vă plângeți că nu vă dă ministerul nu știu ce drepturi. Deja ne provocați scârbă, nouă părinților.

  2. Pentru domnii judecători se pot marii salarii retroactiv…pentru profesori nu se poate să se plătească drepturi de concediu pentru munca prestată.
    Aceasta este justiția în România!

  3. Sa intelegem ca aceasta decizie NU EXCLUDE dreptul la concediu de odihna platit pentru orele suplimentare prestate in regim de plata cu ora IN ALTE unitati scolare decat cea in care profesorul este incadrat cu CIM pe durata nederminata?
    Solutia profesorilor de a-si asigura drepturi de concediu pentru orele prestate in regim de plata cu ora ar trebui sa fie deci sa-si ia ore suplimentare IN ALTA UNITATE SCOLARA decat cea in care sunt titulari!!!

  4. Doamne fereste…Pe principiul asta, oamenii care ar avea al doilea al treilea serviciu, nu ar beneficia nicaieri in lume de drepturile ce decurg, inclusiv concediul. Astia nu-s normali. Cum adica…lucrezi pe un numar de ore in plus, pentru care esti platit dublu, dai la stat tot dublu, dar nu primesti bani de concediu???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Indemnizația de hrană, pentru profesorii și angajații din Învățământ, se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază, potrivit unui ordin semnat de Ligia Deca. Liderul sindical Marius Nistor: Atât timp cât salariul net aferent funcției de bază este până la 8000 lei net inclusiv, salariatul trebuie să primească indemnizația de hrană

Pentru profesorii și angajații din sistemul de învățământ, indemnizația de hrană se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază, potrivit unui ordin semnat de Ligia Deca. Este…
Vezi articolul

BREAKING Oferta Guvernului după întâlnirea cu sindicatele din educație: Nicio majorare salarială, ci un card pentru cadrele didactice și auxiliare cu 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 în octombrie / Marian Neacșu, singurul condamnat penal din echipa de negocieri cu profesorii a premierului: Condiționalitățile impuse de PNRR nu permit nicio majorare de salarii

Condiționalitățile impuse de PNRR nu ar permite nicio majorare de salarii, de sporuri nu ar putea fi vorba, a susținut Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului. Condamnat definitiv de judecătorii…
Vezi articolul

Comitetul pentru Situații de Urgență aprobă scenariul roșu pentru unele școli la câteva zile distanță după ce acestea au decis deja suspendarea cursurilor fizice. Ordonanța 147 prevede că părinții își pot lua liber plătit doar când Comitetul hotărăște trecerea școlii în online

Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență (CMBSU) a anunțat, joi, că elevii și profesorii din 15 școli din București trec la scenariul roșu, deci la predarea online. O parte dintre…
Vezi articolul