Profesorii suplinitori cu peste 7 la Titularizare cer să nu repete concursul de angajare, într-o scrisoare către Ligia Deca / Ei acuză că nu sunt posturi din cauză că titularii primesc ore suplimentare

9.116 vizualizări
Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com
O scrisoare către ministra Educației, Ligia Deca, a fost trimisă recent de un grup de profesori suplinitori, care cer să nu susțină din nou concursul de Titularizare odată ce au obținut note peste 7. Textul a fost trimis și redacției Edupedu.ro. Profesorii semnatari ai scrisorii acuză și că nu sunt posturi din cauză că profesorii titularii primesc ore suplimentare în regimul „plata cu ora”.
  • Despre scrisoarea a scris și publicația Adevărul.

În scrisoarea adresată ministrei Ligia Deca, profesorii subliniază în repetate rânduri că speră că nu va fi un demers „ignorat și de această dată”. Scrisoarea vine după un text asemănător al „grupului de profesori suplinitori” despre care Edupedu.ro a scris pe 12 august, după o petiție online Declic de la finalul lunii iulie semnată de peste 6.000 de persoane și mai multe memorii ale profesorilor angajați pe durata viabilității postului.

Profesorii scriu în scrisoarea din august că situația pe care o semnalează „ridică serioase semne de întrebare cu privire la corectitudinea și echitatea procesului de ocupare a posturilor didactice”.

În mod specific, ne referim la etapele premergătoare concursului de titularizare și la faptul că titularii au dreptul de a-și suplimenta norma cu ore plătite prin plata cu ora, ore care ar putea reveni cadrelor didactice care au susținut concursul de titularizare și au obținut minimum nota 7”, susțin semnatarii.

Concursul național de ocupare a posturilor didactice vacante/rezevate în învățământul preuniversitar nu reușește să asigure o distribuție justă a posturilor pentru toți participanții. Deși candidații care obțin note mari ar trebui să fie prioritari în repartizarea posturilor, în realitate, multe dintre orele disponibile sunt deja ocupate de titulari prin suplimentarea normei cu plata cu ora”, notează profesorii în scrisoarea către ministra Educației.

După cum medicii nu ar trebui să se gândească la aspectele financiare când tratează pacienții, așa nici profesorii care promovează concursul de ocupare a posturilor didactice vacante/reținute în învățământul preuniversitar nu ar trebui să aibă un contract pe doar un an, în condițiile în care aceștia pregătesc elevii, viitorii adulți, pentru o societate în continuă schimbare.

O țară care se respectă își respectă și profesorii. Dacă tot doriți să implementați măsuri din sistemele de învățământ ale altor țări, atunci implementați și respectul pe care acele țări îl acordă profesorilor”, motivează profesorii în document.

Profesorii suplinitori o invită pe ministra Educației, Ligia Deca, la dialog, conform scrisorii: „deși ați ignorat toate mesajele noastre pe rețelele sociale și nu numai, vă invităm la un dialog pentru a putea îmbunătăți sistemul de învățământ preuniversitar și pentru a aduce predictibilitate tuturor factorilor implicați în procesul educațional. Sperăm ca, de această dată, să nu mai ignorați mesajul nostru și să fiți deschisă la un dialog, deoarece comunicarea este cheia respectului și a succesului. Așteptăm răspunsul dumneavoastră”.

  • Amintim că aproape 12.000 de candidați la concursul de angajare în Învățământ se pot titulariza dacă găsesc post disponibil, alți 10.600 pot fi doar profesori suplinitori, arătau rezultatele inițiale de la Titularizare 2024. 5.900 de candidați nu au reușit să ia nota 5.

DOCUMENT DESCARCĂ Scrisoarea integrală:

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


19 comments
  1. Acesti profesori au dreptate. Sunt multi cei care ani la rand iau note peste sapte si tot repeta examenul. Este absurd sa fie umiliti an de an. Numai in invatamant expira notele. O nota peste sapte trebuie sa asigure participarea la sedintele publice indiferent de anul in care a fost obtinuta. Directorii care ascund ore, mai exact nu le scot in sedinte publice trebuie sanctionati! Profesorii care au devenit titulari cu nota 5 in mediul rural sau cei cu repartitie nu au dreptul moral sa comenteze.

    1. Acești candidați la postul de profesor nu au dreptate, cum nici d-ta nu ai.

      Concursul e pentru un post liber. Nu există concurs pe post în lume care să poată fi ocupat cu note luate acum douăzeci de ani, pentru că i se pare unuia sau altuia că nu e cinstit să dai din nou concurs.

      Notele nu expiră, cu ele se poate solicita fie postul de titular (dacă e disponibil), fie de suplinitor, iar pentru suplinitori chiar sunt multe opțiuni – cu aceeași notă poți ocupa un post vreme lungă ba chiar te poți titulariza pe viabilitate, fără să mai comenteze nimeni ce necinstit este.

      Deci mai ușor cu pianul pe scări.

  2. Mi se pare ca unii nu înțeleg cum funcționează un concurs.
    Nota peste 7 este doar un prag, nu certitudinea obținerii unui post.

    Postul se obține in ordinea mediilor. Titulatura doar dacă postul este titularizabil.

    Așadar poti deveni titular in 2021 cu nota 10.00 si pe același post eliberat ulterior te poti titulariza in alt an cu nota 7.

    Dacă un județ NU are posturi titularizabile si faci cerere de înscriere, ca un om matur ce esti, știi ca poti ocupa un post complet sau incomplet de suplinitor in acel an.

    Desigur, nu e un sistem perfect dar e singurul care oferă protecție la corupție in acest moment.

    1. Daca orele ar iesi in sedinte, in loc sa fie luate la plata cu ora de titulari INAINTE DE SEDINTE, nu s-ar mai ajunge in situatiile astea! Cunosc personal cazuri de scoli intregi in care titularii au toti cel putin 2 ore la plata cu ora, unii au chiar numarul maxim de pco, ore nedeclarate vreodata in sedinte!! O fi corect oare???

  3. Sa puna mana pe carte suplinitoru! Este un concurs titularizarea.!Daca sunt doua posturi scoase la concurs la o societate de stat,la o primarie spre exempu, si se inscriu 10 candidati,si toti i au peste 7,la urmatorul concurs,peste un an doi, cei 8 care au luat peate 7 sa fie si ei luati in considerare?Ar fi corect?

    1. Bună ziua, ce spuneți? Suplinitorii sa pună mana pe. arte! Eu am pus, și am luat zece, că să ce? să rada tot județ Alba de mine, că nu aveam la 1 septembrie post (nici măcar ca suplinitor) că să mă titularizez? Si astăzi (asta a fost acum 4 ani) sunt tot suplinitor calificat cu gradul 2 (luat anul acesta). RUȘINE SA NE FIE.

  4. Liceul Frații Buzești – Craiova… socio – umane, Călin Tina Tinca… pensionara de ani buni… are norma întreagă si acum, iar orele pe care le primește nu au fost niciodată scoase la ședințele de repartiție… NICIODATA

  5. evidenta că titularii (unii,nu toți,in special cei agreați de nea directorul) primesc ore suplimentare …unii au norme de 30 de ore….plus una de dirigenție…plus UNII pensionari uitați prin scoli care trec bine de 70 de ani și care stau pe juma de norma…aceleași discuții sterile an de an..masuri ? nu! schimbări? nu!

    1. Nu mai zic de asa-zisii “titulari” carora scoala/ liceul le face contract pe perioada determinata de 1 an, in fiecare an.
      Exista unele discutii ca ei se dau titulari, insa prin complicitatea secretariatului, directorului si a ISJ an de an li se face contract, fara ca ceilalti colegi sa stie acest aspect.
      De aceea nici nu se pot lua unele posturi in sedintele publice pentru ca sunt “ocupate” de “titulari” fara concurs, tinuti pe post de directorii corupți.
      Se incumeta cineva sa faca verificari?
      Sa dau exemple?
      Scoala Gimnaziala Nr. 1 Ileana, Calarasi (unde este scandalul cu frauda la Evaluarea Nationala).
      Si mai sunt la Calarasi, mai cautati!

  6. și noi am fost suplinitori,unii dintre noi chiar zeci de ani..am cerut și noi la vremea noastră acest lucru,dar categoria am fost refuzați..nu ar fi drept față de noi,că acest lucru sa li se aprobe acum celor care cer asta .așa că răbdare!Stați la rând că vor veni și rândurile voastre,că acuși ieșim și noi la pensie

  7. Să le spună cineva la suplinitorii ăștia sa citească legea să nu se facă de râs, orele la PCO se iau în ultima etapă după ce au fost toate repartitiile iar până atunci orele sunt libere sunt pe site-ul titularizare de unde le poate lua oricine. Anul acesta orele la pco se da pe 28 august .

    1. Dar cand candidatii merg în sedinta publica si li se spune ca postul pe care-l doresc nu este liber, ca de fapt se intoarce titularul ?
      Asa ca mai usor cu afirmatiile ca “orele sunt libere si le poate lua oricine”!

      1. Un post rezervat nu este liber. Este un post temporar vacant și da, cel care-l solicită își asumă riscul ca titularul să se întoarcă oricând.

        De aceea se și face distincția între rezervat și vacant, ca să știți ce e liber fără nicio altă clauză și ce e liber pentru o perioadă de timp.

        1. Pai tocmai asta este chestia… Pe site-ul titularizare.edu.ro nu scrie nimic, nici rezervat, nici nimic, de aceea se presupune ca postul este liber.
          Este posibil sa fie ocupat de candidati din alte judete care nu au reusit sa faca pretransfer si in felul acesta postul nu e “sigur”, ți se spune “titularul se poate întoarce” ca sa te descurajeze sa îl ocupi.

          1. D-l meu, eu am pățit așa ceva pe pielea mea, acum 20 de ani. Am luat post vacant pentru un an, am mers la 1 septembrie la școală, postul dispăruse pentru că titularul, transferat în primăvară, a pățit la fel ca mine – a mers la școală și nu existau orele, pentru că nu se realizase planul de școlarizare. Așa că el s-a întors la post și urma să intre în restrângere primăvara următoare (le dispăreau niște clase și acolo) iar eu m-am dus din nou la ISJ pentru ultimele corecții de catedre și posturi apărute. Am mers anul respectiv pe un post rezervat CIC, la fel, cu grija că se poate întoarce titulara. Nu s-a întors.

            Deci există și situații mai complexe decât ”au ascuns postul” și ”îl țin pentru alții” (care e destul de lejer de probat.)

    2. Cred ca nu traiesti pe lumea asta!! Sunt o multime de ore care nu apar in sedinta, istetule si sunt luate direct in scoala apoi apar la posturi ocupate, in aplicatie! Oi fi eu blonda, dar nu sunt si proasta!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like