Profesorii sunt obligați să participe la examenele naționale, potrivit Inspectoratului Școlar Prahova. Ce acte normative invocă

17.045 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Presiuni din partea inspectoratelor la adresa conducerii școlilor pentru a le impune profesorilor prezența la examene. Inspectoratul Școlar Prahova a trimis o scrisoare metodică prin care le tansmite tuturor directorilor de școală că profesorii sunt obligați să participe la examenele naționale, atât la desfășurarea cât și la organizarea acestora, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro. Tot azi Edupedu.ro a scris despre o scrisoare adresată de Inspectoratul Școlar al Sectorului 1 către directori în care era semnalat faptul că „situația resursei umane necesară susținerii examenului de Bacalaureat 2020 este în acest moment dezastruoasă. Practic nu putem desfășura acest examen”. În scrisoare directorii aveau ultimatum până azi să rezolve problema.

Reprezentanții ISJ Prahova le transmit conducerilor unităților școlare că pe baza unei note data anul trecut de un secretar de stat, pe baza Contractului Colectiv de muncă din Învățământ și pe baza unui Ordin al ministrului Educației din 2011 consiliile de administrație trebuie să le transmită tuturor profesorilor obligativitatea de a participa la organizarea și desfășurarea examenelor naționale,

Ce transmite ISJ Prahova în Scrisoarea Metodică nr. 1256 din 27.05.2020

„În scopul adecvării demersurilor manageriale la specificul pandemiei SARS-CoV-2 pe care o traversam vă solicităm să întreprinde următoarele acțiuni:

Consiliul de administrație înștiințează toate cadrele didactice cu privire la obligativitatea participării la organizarea și desfășurarea examenelor naționale, în temeiul Contractului Colectiv de Muncă Unic la nivel de sector de activitate art. 29, alin (2), Contractul Colectiv de Muncă încheiat la nivelul ISJ Prahova art 29, alin (2), OMECTS 5.559/2011 art. 1 alin. 2 Norme metodologice privind efectuarea concediului de odihnă al personalului didactic din învățământ
“Perioadele de efectuarea concediului de odihnă pentru fiecare cadru didactic se stabilesc de Consiliul de administrație, în funcție de interesul învățământului și al celui în cauză, dar cu asigurarea personalului didactic necesar pentru desfășurarea examenelor naționale”; Nota MEN 2344 din 18.10.2019.”

Ce prevăd aceste documente invocate de ISJ Prahova:

Contractului Colectiv de Muncă Unic la nivel de sector de activitate art. 29, alin (2) prevede:

„Perioada de efectuare a concediului de odihnă pentru fiecare salariat se stabilește de către consiliul de administrație al unității/instituției prevăzute în Anexa nr. 3, împreună cu reprezentantul organizației sindicale, afiliate la una dintre federațiile sindicale semnatare ale prezentului contract colectiv de muncă, al cărei membru este salariatul, în funcție de interesul învățământului și al celui în cauză, în primele două luni ale anului școlar. La programarea concediilor de odihnă ale salariaților, se va ține seama și de specificul activității celuilalt soț”.

OMECTS 5.559/2011 art. 1 alin. 2 prevede:

„Perioadele de efectuare a concediului de odihnă pentru fiecare cadru didactic se stabilesc de consiliul de administrație, în funcție de interesul învățământului și al celui în cauză, dar cu asigurarea personalului didactic necesar pentru desfășurarea examenelor naționale”.

Nota MEN 2344 din 18.10.2019 – este despre efectuarea concediilor de odihnă si menționaează de două ori același lucru:

„Consiliul de administrație al unității instituției de învățământ preuniversitar va stabili măsurile necesare pentru ca personalului de predare și de conducere se efectueze concediul de odihnă în perioada vacanțele școlare, cu asigurarea personalului necesar pentru desfășurarea examenelor naționale/evaluare.

Consiliul de administrație al fiecărei unități de învățământ preuniversitar va întreprinde măsurile necesare ca întregul personal de predare și de conducere din cadrul unității de învățământ se efectueze concediul de odihnă în perioada vacanței școlare, cu asigurarea personalului didactic necesar pentru desfășurarea examenelor naționale/evaluare.”

Situația din județul Prahova vine după ce Edupedu.ro a scris despre o scrisoare adresată de Inspectoratul Școlar al Sectorului 1 către directori în care era semnalat faptul că „situația resursei umane necesară susținerii examenului de Bacalaureat 2020 este în acest moment dezastruoasă. Practic nu putem desfășura acest examen”, potrivit unei adrese obținute de Edupedu.ro. Într-un tabel pus în documentul citat, numărul necesar ar fi de 1.436 de cadre didactice pentru desfășurarea examenului de Bacalaureat 2020, dar până acum sunt înscriși doar 397 de profesori.

De ce apar astfel de situații

Bacalaureatul din 2020 va fi cel mai mare eveniment din învățământul preuniversitar din istoria recentă a României, după cum arăta o analiză Edupedu.ro din 12 mai 2020. Pentru cei peste 187 de mii de elevi care sunt în clasa a XII-a vor fi impuse reguli de distanțare, iar asta înseamna că vor fi necesare foarte multe săli de clasă și implicit profesori supraveghetori. În plus, temerile care țin de sănătate și de eventuala expunere la noul coronavirus, fac ca unele cadre didactice să opteze pentru a nu participa.

Dacă ar fi câte 10 elevi într-o clasă, ar fi nevoie de 18.700 de clase alocate pentru desfășurarea Bacalaureatului 2020, potrivit estimărilor Edupedu.ro. Asta înseamnă 37.400 de profesori asistenți care să supravegheze probele, câte 2 pe sala de examen, plus câte 4-5 membri în comisiile de examen pe școală. De precizat, însă, că profesorii de Limba română nu vor putea supraveghea proba la această disciplină, cei de Chimie examenul la materie șamd. În total, în învățământul liceal sunt 53.835 de profesori, potrivit datelor INS. Pot fi aduși și profesori din gimnaziu și învățători la supraveghere, iar la nevoie chiar cadre didactice auxiliare, dar ei tocmai ies din examenele de Evaluare Națională, când începe BAC-ul.

Pentru că toate școlile vor fi deschise, va fi necesară prezența în școală pe toată perioada Bacalaureatului a secretarilor, administratorilor, personalului auxiliar. Paza școlilor trebuie asigurată și ea, fiind examene naționale.

Și toată această desfășurare de forțe nu va fi doar pentru o zi, ci pentru 3 zile, chiar 4 acolo unde se va susține și proba scrisă la limba maternă.

Foto: pexels.com


12 comments
  1. Deci chiar ștergeri mesajele! Dacă ați avea ca motiv încălcarea unor reguli ale site-ului, ar fi de inteles si de acceptat, asa, însă, va urez dispariție grabnică! Mai cereți si redirectionarea a 2% către site!

  2. Au fost zeci de comentarii, și le-ați șters pe toate. Le-am citit și am și postat în noaptea 5 spre 6 iunie.
    Ascunderea zecilor de mesaje de către administrator, este dovada mafiei și asupririi practicate în educație. Cei din minister și cei din inspectorate ii tratează pe profesori ca pe niste slugi care nu au nici măcar drept la replica. Rușine asupritorilor și rușine celor care le țineți partea, domnule administrator!
    Sa reapărea zecile de mesaje ale profesorilor, mesaje pe care dvs le-ați șters.

  3. Probabil ca Romania Educata inseamna in capul respectivilor sefi intimidarea profesorilor, umilirea acestora prin sume derizorii, incalcarea drepturilor legale la concediu si la sanatate!
    Codul Muncii asigura si profesorilor, la fel ca tuturor salariatilor, dreptul la concediul legal! Nimeni nu poate chema in masa salariatii in activitate, impotriva prevederilor legale, fara ca acestia sa fie de acord si fara o compensatie materiala corespunzatoare!
    Se pare ca unii domni sau doamne se considera in Epoca de Aur, salariatii neavand drepturi sau demnitate! Este rusinos!
    Romania Educata inseamna Respect Pentru Dascali, nu intimidarea si amenintarea lor!

  4. De acord! Dupa ce ca au stat atata acasa, macar la examene sa se duca, sa le corecteze si sa supravegheze!!!

  5. Cadrele didactice refuza toate activitatile unde trebuie sa munceasca cu responsabilitate,asta fac de 25 de ani si rezultatele lipsei lor de implicare se vad in nivelul scazut de pregatire al elevilor .Rezultatele bune ale elevilor se obtin numai cu meditatii in particular,la scoala elevii merg doar sa socializeze,asta s a vazut mai mult acum cu invatatul on line,cand am vazut si noi parintii cat de lenese sunt cadrele didactice.

  6. Cum “nici un comentariu”?
    Noaptea trecuta am citit articolul și erau zeci de comentarii. Cui faceți jocul, domnul administrator de site?
    Celor care folosesc biciul pentru a “struni” profesorii?

  7. Unde sunt zecile de comentarii lasate aici de către profesori?Asta noapte erau o mulțime.
    Ori profesorilor nu li se asculta punctul de vedere ci sunt doar de manat cu biciul de către ministerul de resort și inspectorate???
    Ce administrator are acest site?
    Pe nici un site nu dispar comentariile.

  8. Dacă nu vor sa participe profesorii(și au dreptate, numai cine nu știe în ce constau îndatoririle unui supraveghetor la examen nu știu cât se expune acesta riscului de a se contamina de la orice elev), anulați examenele în acest an!
    Nu va lăsați intimidate, cadre didactice!
    Daca veți muri voi sau părinții voștri, contaminați cu coronavirus, nu le pasa nici celor din minister, nici celor din inspectoratele școlare.
    Anulați anul acesta examenele!

  9. Dobitocii de la ISJ Prahova uita că în școli sunt suspendate cursurile si profesorii nu pot fi obligați să participe conform unor articole din legea educației care nu se aplica pe perioada pandemiei.Sa-si miște ei fundurile politice grase la supraveghere si in comisii!

  10. Si tot obligati sunt profesorii sa participe la pregatirea pentru examenele nationale dar fara ca ministetul sa le asigure masti de protectie…raspunsul directorilor…ei nu au in procedura sa asigure masti si pentru profesori…doar pentru elevi

    1. Nu am primit nicio masca. Nici macar una, desi am intrat toata saptamana in scoala. Pe cine pacaleste ministerul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Demisii în rândul directorilor de școli, nemulțumiți că au salarii mai mici ca ale profesorilor făra funcție. “Procentul este destul de ridicat”, spune liderul sindical Marius Nistor, FSE / Stavri, FSLI: Sunt niște anomalii în salarizarea directorilor de școli

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „sunt deja directori care au început să-și dea demisia și procentul este destul de ridicat”. Declarația…
Vezi articolul

Examenul pentru directorii de școli: Nota minimă foarte probabil va fi 7, la concursul din 27 iulie. Subiectele vor testa abilitățile cognitive și manageriale. Un director administrativ să pună în aplicare proiectele finanțate prin PNRR – anunță ministrul Educației

Concursurile de directori școlari vor fi organizate pe 27 iulie 2021, când Ministerul Educației va organiza un examen scris “la care vor putea să participe toți cei care aspiră la…
Vezi articolul

Eliminarea examenului de Titularizare și angajarea profesorilor direct de școli, nu de inspectorate, sunt recomandate României în două rapoarte de expertiză ale OCDE, solicitate de Guvernul României și ignorate de conducerea Ministerului Educației

Modalitatea prin care Ministerul Educației îi angajează în școli pe cei care devin profesori (titularizarea) a fost criticată dur de specialiștii OCDE, instituție cunoscută la nivel mondial pentru organizarea testărilor…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

VIDEO Profesorii și elevii din 10 școli implementează în acest an școlar programul LifeLab de educație financiară transdisciplinară, după ce anul trecut profesorii din proiectul-pilot au făcut peste 100 de fișe-resursă / Profesoara Laura Cristea: Nu am avut nicio temă nefăcută pe parcursul unui an

LifeLab 2.0 este în plină derulare în modulul 3 al acestui an școlar. Profesorii din cele 10 școli selectate să participe la ediția din acest an au avut deja primele…
Vezi articolul