Profesorii și personalul din învățământ vor primi în octombrie primele de carieră didactică și cele profesionale pentru anul școlar 2023-2024 / Ministerul Educației trebuie să trimită listele – surse

88.868 de vizualizări
Sursa: Grup profesori Facebook
Cadrele didactice și personalul auxiliar vor primi primele de carieră didactică și primele profesionale pentru anul școlar 2023-2024, în luna octombrie, potrivit surselor Edupedu.ro. Recent, Guvernul a prelungit perioada de valabilitate pentru valoarea primelor acordate anul trecut până în octombrie 2024.

“Primele de carieră didactică și primele profesionale acordate personalului din învățământ pentru anul școlar 2023-2024 vor fi acordate în luna octombrie”, spun surse pentru Edupedu.ro. Lista cu numele lor trebuie trimisă de Ministerul Educației către Ministerul Fondurilor Europene, mai spun sursele citate. În invitația de participare pentru operatorii economici, MIPE informează că în anul școlar 2023-2024 sunt 64.000 de persoane din categoria personal administrativ care vor beneficia de cardurile de carieră profesională.

Prima de carieră didactică și profesională s-a acordat pentru prima oară anul trecut pentru anul școlar 2022-2023, prin OUG nr. 58/2023, în urma grevei din învățământ din mai 2023.

Ce sunt primele de carieră didactică

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.

Ce sunt primele de carieră profesională

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului administrativ, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Articolul 4 – (1^1) Prima de carieră profesională se acordă pe suport electronic potrivit procedurii de acordare prevăzute la art. 7-9, 11 și 13

(2) Cheltuielile privind cursurile de pregătire profesională se suportă din fonduri externe nerambursabile alocate prin Programul Educație și Ocupare și pentru următorii ani școlari/universitari, în perioada anilor școlari/universitari 2023/2024 până în anul școlar/universitar 2026/2027, în conformitate cu obiectivele Programului Educație și Ocupare 2021-2027 și în limita fondurilor disponibile cu această destinație.

(3) Ministerul Educației stabilește prin act administrativ tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul administrativ pentru fiecare an școlar/universitar pe care le comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și alte categorii de cheltuieli care sunt necesare pentru a susține activitatea didactică, inclusiv kituri de pregătire profesională”.

Cine primește cardul de carieră profesională

Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 prevede că personalul nedidactic care a fost în activitate în anul școlar 2022-2023 primește în luna octombrie 2023 prima de carieră profesională de 500 de lei, iar perioada a fost recent extinsă până în octombrie 2024. Pentru anul școlar următor vor primi primele de carieră didactică și profesională angajații din învățământ care au fost în sistemul de învățământ preuniversitar de stat în anul școlar trecut, spun sursele Edupedu.ro.

Ordonanța de urgență nr. 58 din 2023 a fost modificată prin înlocuirea structurii „personal nedidactic” cu „personal administrativ”. În nota de fundamentare apare că „neadoptarea adoptării acului normativ va genera consecințe negative care pot declanșa stări conflictuale și tensionate la nivelul personalului administrativ din sistemul de învățământ de stat preuniversitar și universitar.”

Personalul administrativ include paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști, administratori, secretari, contabili.

Într-o listă cu întrebări și răspunsuri, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a transmis că suma de 500 de lei poate fi folosită pentru o singură categorie de cheltuieli: „autoritatea contractantă confirmă faptul că întreaga sumă de 500 lei poate fi folosită pentru o singură categorie de cheltuieli, nexistând condiționarea urmării unui curs de pregătire profesională.”

Informații de context

Pentru anul trecut se estima că până la sfârșitul acestui an școlar, aprox. 282.000 de salariați din învățământul preuniversitar ar urma să primească aceste carduri. Însă au fost probleme legate de distribuirea cardurilor sau alimentarea lor.

Astfel, în martie 2024, peste 20.000 de date greșite (persoane omise sau încadrate greșit, nume și CNP-uri greșite) au fost corectate în privința profesorilor și angajaților din școli care trebuie să beneficieze de prima didactică și de cea profesională, după cum se arată într-o informare a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). În decembrie 2023, Edupedu.ro a scris că unele școli au completat greșit listele finale cu datele profesorilor pentru prima didactică de 1.500 de lei.

Unii profesori n-au primit cardurile pe care ar fi trebuit să fie încărcată prima didactică de 1.500 de lei, după cum a informat, în martie, Sindicatul Învățământ Preuniversitar Hunedoara.

La sfârșitul lunii martie, federațiile sindicale au transmis, printr-o adresă, că peste 2.000 de profesori și alți angajați din Învățământ care au primit cardurile de primă de carieră didactică sau profesională, dar care nu le au alimentate, ar urma să primească banii pe acestea „în zilele următoare”.

Guvernul a emis o ordonanță de urgență abia în luna august prin care a prelungit perioada de valabilitate de primelor pentru a putea fi folosite și de cei care au primit cardurile sau banii mai târziu.

În invitația de participare pentru operatorii economici, MIPE informează că în anul școlar 2023-2024 sunt 64.000 de persoane din categoria personal administrativ care vor beneficia de cardurile de carieră profesională.

Citește și:
Primele de carieră didactică și cele de carieră profesională vor putea fi folosite până în luna octombrie 2024 inclusiv, pentru angajații care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de OUG. Documentul se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern

Primele didactice și profesionale pentru 2.000 de profesori și angajați din Învățământ, întârziate de 6 luni, vor fi alimentate „în zilele următoare”, anunță federațiile sindicale. Sumele pot fi cheltuite până pe 31 august

12 comments
  1. Oare cardurile pentru prima de carieră didactică emise în luna iulie vor mai fi alimentate pentru anul școlar 2023/2024 sau va fi încărcată suma pentru 2024/2025?

  2. Gata, i-au mituit și pe ăștia cu cățiva firfirei chiar înainte de alegeri.Majoritatea și merită aceste prime mai ales că nu au nicio legătură cu cei peste 50% de analfabeți funcționali care ies anual din școlile românești .Bravos națiune, partidele te vor prost , titlurile de doctor și diplomele de absolvire se pot cumpăra ca la piață.Iar dacă indivizi precum Ciucă sau Ciolacu , exact din tagma analfabeților, plagiatorilor și cu studii făcute seara pe la tot felul de facultăți fantomă, au ajuns să candideze la funcția supremă din România este clar că școală românească chiar este de succes.

  3. Bună ziua! Vă rog frumos să constatați că intram în anul școlar 2024-2025 și tocmai terminăm anul școlar 2023-2024. Articolul necesită corectare.
    Cu această ocazie, vă doresc, dragi colegi de breaslă, un an școlar fericit și plin de realizări frumoase, multă sănătate și spor la toate. Copiii voștri, atât cei de acasă, cât și cei de la clasă, să aibă rezultate bune și să fie fericiți alături de colegi lor, dascăli, și bineînțeles, familie.

    Profesor sătmărean!

  4. Sa ne lase naibii sa ne luam ce vrem noi. Activitatea de profesor presupune si un birou, un scaun, un instrument daca predai muzica, o minge daca predai sport, nu numai cawcaturi de genul IT, cursuri, birotica si carti. Mie, spre exemplu, mi s-a rupt biroul vechi de 16 ani. Si cum am deja de toate celelalte, mi-as lua unul nou. La birou nu fac mancare, nu mai uit la TV, nu dansez. Ci il folosesc pt.activitatea didactica. De ce nu avem voie sa luam asa ceva? Aveti farmacii, dar nu putem lua o pastila de dureri de cap, de stres, ca avem destul. Si lista poate continua.

    1. De ce pers admn …muncitor, femeie serviciu își pot lua orice …tv, aspirator, masina călcat etc iar noi suntem obligați sa luam doar anumite produse..?

    1. ”Ma-i” ca ”ma-i” inveseli daca ai ”m-ai” scrie niste dude din astea pana prin ”mai” la anul. Ti-a scos asistenta autocorectorul din telefon?

  5. Si copiii care au terminat clasa a 8 cu 10 sau media claselor 5-8 >10 dar la examenul de evaluare a avut 9,49 ..dreptul la bursa a fost suprimat .In acelasi timp,din celelalte clase gimnaziale sau liceale cu 4sau 5 sau 7…etc se poate lua bursa de merit.Copilul nu invata pt acei amarati 450 lei sau 270alocatia….cine vrea sa invete ,invata pt el insusi dar este o Rusine ceea ce face aceasta dna d(d)eca copiilor

    1. Cică nu se mai dă bursă de merit sub 9.5 chiar dacă sunt în primii 30%, pe asta au rezolvat-o. Ce n-au rezolvat e bursa aia de reziliență dată pentru cei care se încadrează sub 9.5 și până la 30%. Unele clase vor avea toți elevii cu burse de merit, altele nu vor avea nicio bursă de reziliență nici pentru cei cu 9.49, iar altele vor avea doar de reziliență.

      Plus cele sociale. Făcute cu verificare prin PatrimVen, iar mare agitație, iar la unii da venituri, la alții ia-i de unde nu-s. Veselie mare.

  6. Trecut anul și ăștia nici acum nu au fost capabili să explice ce înseamnă echipamente IT, o luat lumea sisteme audio pentru acasă, tv-uri pentru sufragerie, smartwatchuri (apropo astea cum te ajută să fii mai prof la oră, vezi notificările de tiktok sau facebook pe el? ajută procesul instructiv-educativ așa-i?) și alte bazaconii. ce la lume o să aducă banii înapoi pe cheltuieli neeligibile de o să borască

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mai multe pergamente rulate, vechi de aproape 2.000 de ani și carbonizate după erupția vulcanului Vezuviu, descifrate cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Trei cercetători au fost premiați cu sute de mii de euro

Trei cercetători au câştigat un premiu de 648.000 de euro după ce au reuşit să descifreze cu ajutorul inteligenţei artificiale o mică parte dintr-un lot de manuscrise din Antichitate, vechi…
Vezi articolul

Modele de clase inteligente și metode inovatoare de predare pentru o educație eficientă și durabilă, soluții concrete și personalizate pentru o școala digitală: SMARTEdu 2023 Oradea, evenimentul anului în educația digitală (P)

Școlile din România au acum o ocazie unică de a obține, prin PNRR, finanțări pentru dotarea sălilor de clasă din școli cu echipamente digitale. Numai în prima parte a acestui an, au…
Vezi articolul

PROIECT Gradație de merit 2024. Profesorii care participă la simulările examenelor naționale primesc puncte în fișa de (auto)evaluare / Punctaj mai mare pentru cadrele didactice care sunt implicate în proiecte, ca activitate neremunerată, spre deosebire de anul trecut

Cadrele didactice care participă la simulările examenelor naționale pot să primească 3 puncte în fișa de (auto)evaluare pentru gradația de merit 2024, potrivit unui proiect pus în consultare publică de către Ministerul…
Vezi articolul