Profesorii și învățătorii care fac ore remediale, cursuri de recuperare, cu elevii în programul „Școala după școală” nu au primit încă niciun leu pentru plata activităților, potrivit informațiilor transmise de către cadrele didactice participante în proiect, pe adresa redacției Edupedu.ro. Situația apare la două luni și jumătate de la debutul programului, în condițiile în care plățile ar fi trebuit să se realizeze lunar, nu trimestrial.
Programul Școala după școală este un program care a început în luna martie 2021, finanțat din fonduri europene. Problema este că „nu avem încă semnat contractul”, spune, pentru Edupedu.ro, Liliana Preoteasa, directorul Unității de Management din Ministerul Educației.
„Activitățile cadrelor didactice vor fi recunoscute de la începutul programului, începând cu luna Martie. Nu avem încă semnarea contractului. Nu este o problemă de altă natură, ci una tehnică. În momentul în care contractul va fi semnat, plățile se vor putea face. Termenele de plată și procedura sunt în ordinul de ministrul 3.300/2021”, a declarat pentru Edupedu.ro Liliana Preoteasa, directorul Unității de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă, direcția care derulează acest proiect cu finanțare europeană.
Reamintim că ministrul Educației a declarat pe 24 aprilie că “facem tot posibilul să se plătească orele pe luna martie încă înainte de sărbătorile pascale, astăzi a fost validat proiectul, deci de astăzi se pot transmite solicitarea de plată pentru 146.000 de elevi din învățământul primar și gimnazial și 90.000 de elevi din învățământul liceal, care erau oricum cuprinși într-o altă formă de decontarea orelor remediale”, a declarat Cîmpeanu.
Cîmpeanu spunea atunci că este vorba despre „o estimare făcută pe Programul Operațional Capital Uman că în luna martie au fost organizate circa 14.600 de grupe și s-au desfășurat, în medie, 12 ore/grupă. Altfel spus, salarii în martie ar fi 1.752.000 lei.”
Programul de ore remediale a debutat pe 8 martie, iar profesorii au fost înștiințați de către Ministerul Educației că “luna martie se pontează cu 15 ore, cele 5 ore (n. red. din prima săptămână până la demararea programului) se consideră absențe la care au dreptul elevii, deci se acordă finanțarea pe întreaga lună”, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro și publicat pe 15 martie.
Reamintim că orele remediale se plătesc profesorilor care fac aceste cursuri cu 100 de lei brut/oră, în limita a 20 de ore pe lună, potrivit ordinului de ministru care reglementează această plată.
“Cadrele didactice pot susține ore de remediere, acestea nu sunt introduse în EduSal, nu se cumulează cu norma de bază (nu este limitat numărul de ore, este conform Codului Muncii)”, potrivit documentului citat.
La orele remediale pot participa toți elevii din România din ciclurile primar și gimnazial, clasele pregătitoare, a I-a, a II-a, a III-a, a IV-a, a V-a, a VI-a, a VII-a, a VIII-a. Înscrierile se fac în regim continuu, iar actualizarea elevilor în grupele de remediale se face lunar, în ultima săptămână din lună.
Foto: Simion Mechno/Agerpres Foto