Ordonanța privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene, cunoscută drept „ordonanța trenuleț” pentru că are un amalgam de prevederi din foarte multe domenii, suspendă aplicarea unui punct din legea educației 198/2023 prin care elimină din finanțarea de baza acordată școlilor costurile pentru naveta personalului didactic și angajaților școlii. Actul normativ a fost adoptat fără modificări în ședința de Guvern de luni, 30 decembrie. OUG intră în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial.
Este vorba despre prorogarea articolului 139, alineatul 3, litera d): „Finanțarea de bază se asigură din bugetul de stat, pentru următoarele articole de cheltuieli, în funcție de care se calculează costul standard per antepreșcolar/preșcolar/elev, după cum urmează: d) cheltuieli de transport pentru personalul din învățământul preuniversitar care nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială unde are postul”.
Prin acest demers al Guvernului Ciolacu, banii pentru naveta angajaților din școli, profesori sau personal administrativ și a celor din inspectorate sau alte isntituții din învățământul preuniversitar nu mai sunt asigurați în anul 2025.
Consiliul Economic și Social menționează în avizul negativ, consultativ, acordat proiectului de OUG faptul că: „În prezent, primăriile refuză decontarea navetei personalului din învăţământ. Menționăm că, de la apariția Legii Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023, personalul din învățământ nu mai beneficiază de decontarea navetei, deoarece articolul a fost prorogat în fiecare an, dar nu s-au transmis precizări clare primăriilor pentru decontare“.
Ce alte modificări, blocări sau amânări aduce ordonanța-trenuleț pentru Educație:
Salariile sunt înghețate la nivelul lunii noiembrie 2024, deși grilele care prevăd o creștere a salariilor în Educație cu 50% au fost trimise la Ministerul Muncii, conform Ministerului Educației, iar sindicatele au anunțat înainte de alegeri că profesorii ar trebui să primească noi creșteri salariale, conform angajamentelor făcute de guvernanți. Și pentru universități și cercetători situația este similară.
Concursul național de Titularizare și angajările din Învățământ sunt blocate în 2025, cu excepția posturilor unice, adică acolo unde există un post cu atribuții care nu pot fi acoperite de personalul existent – am explicat aici pe larg de ce.
Primele de carieră didactică și primele de carieră profesională pentru cei peste 300.000 de salariați din sistemul de Educație, atât preuniversitar cât și universitar. Acestea nu vor fi acordate decât dacă guvernul va reuși „decontarea integrală” din fonduri externe nerambursabile. Fiind cheltuieli de dezvoltare profesională care au și componentă de asigurare de nevoi specifice, cel mai probabil nu vor putea fi decontate integral din fonduri europene nerabursabile. Suma ar fi de 2,12 miliarde lei.
Tichetele sociale pentru sprijin educațional, în valoare de 500 de lei, acordate preșcolarilor și elevilor dezavantajați pentru achiziția de rechizite, cursuri sau cărți, ar putea fi suspendate și ele în 2025. Anul acesta au fost acordate pentru peste 600.000 de beneficiari. Schema este aceeași: în OUG „trenuleț” este condiționată acordarea acestora de „decontarea integrală” din fonduri externe nerambursabile. Nici anul acesta nu au putut fi decontate integral – coplata Guvernului fiind de circa 12 milioane de euro.
Reducerile pentru transportul studenților vor fi acordate doar pe rutele domiciliu-facultate și doar în orașele în care studenții studiază. În ciuda protestelor din ultima săptămână ale organizațiilor studențești, măsura este prevăzută în proiectul de OUG.
Articolul care prevede alocarea de 15% din Bugetul general consolidat pentru Educație, echivalentul a 6% din PIB, din ambele legi ale Educației, nu se va aplica nici în 2025, prevede proiectul de OUG. Ar fi al 12-lea an consecutiv când această prevedere legală nu este respectată și aplicată de guvern, fără nicio consecință pentru acesta.
Masă caldă/sănătoasă la școală doar în limita sumei de 1,1 miliarde lei. Asta deși legea educației și programul de guvernare al actualului guvern prevăd asigurarea mesei pentru cel puțin 1 milion de elevi în 2025.
Reorganizarea inspectoratelor școlare și ARACIP, actualmente politizate excesiv – prevăzută în lege și amânată din 2024. În mod paradoxal, această masură e prevăzută și în programul de guvernare, dar același guvern decide prin OUG să nu o aplice, potrivit proiectului de act normativ.
Pilon major ar reformei formării inițiale și continue a cadrelor didactice, Centrul Național pentru Formare și Dezvoltarea în Cariera Didactică (CNFDCD) este și el amânat, nu se mai înființează, rămân în continuare casele corpului didactic, instituții putetnic politizate.
Înființarea Centrului Național pentru Educație Incluzivă, prevăzută de legea educației, e amânată.
Profesorii care coordonează implementarea proiectelor nu pot fi plătiți suplimentar, nu pot fi remunerați din banii din proiect și în continuare nu pot fi nici măcar recompensați cu reducerea normei didactice, prevăzută de lege, pentur că Guvernul o amână prin proiectul de OUG.
Creșterea cu 25% a costului standard pentru unitățile de învățământ defavorizate, prevăzută în legea educației este și ea amânată la aplicare până în septembrie 2026, fără nicio justificare bazată pe studii sau date.
Bursele sunt înghețate, atât pentru elevi cât și pentru studenți, la valorile din 2024.
Voucherele pentru elevii cu CES – cerințe educaționale speciale – sunt amânate până în septembrie 2026, fără să existe vreo explicație față de cei peste 100.000 de elevi aflați în această situație și față de părinții acestora. De asemenea, nu există o analiză asupra impactului măsurii sau al lipsei acesteia.
Neaplicarea limitării numărului de elevi în liceu, la o medie de 22, cu maximum 26, amânată pentru septembrie 2026.
Profesorii cu peste 15 ani vechime și gradul didactic I nu pot să-și reducă norma de predare cu 2 ore săptămânal, fără diminuarea salariului, așa cum prevede legea 198/2023, potrivit proiectului de oug, care nu oferă nicio fundamentare a acestei măsuri.
Acordarea premiului pentru activitate suplimentară de 2% din fondul de salarii de la nivelul unității, este amânată la aplicare și anul acesta.
59 comments
Corect! Greva este solutia sau retragerea din sindicatele care nu ne pot reprezenta corect ! Iar cei care arunca cu venin în profesori sa puna si ei mana pe carte si sa prinda macar un post de suplinitor sa vada ce înseamna un examen de titularizare si sa lucrezi cu mintea zilnic . Nu va place la privat puneti mana pe carte si dati examene ! Rusine sa va fie celor care jigniți profesorii si nu înțeleg ce cautati pe Edupedu mai bine la manele pt voi si la scuipat seminte ca de atat va duce capul , nici respect nu aveti ca si copiii vostri care nici ei la randul lor nu au respect fata de cadrul didactic ca asa ii invata parintele si sistemul media si cei care conduc prost Romania la ora actuala .
Sa isi taie lor decontarile pt. transport ,diurnele si sa mearga la Guvern si in vacante cu masina personala ,fara sofer si fara sa ma cumpere din bani publici ultimele tipuri de limuzine !
De ce nu isi taie si ei masinile cu soferi care ii aduc si duc la guvern si parlament sj le plimba nevestele si copiii pe unde au treaba?
esti rau
un guvern de toată jena …că de la psd nu aveam așteptări …
Nu se mai deconteaza naveta de aproape 2 ani de zile. Primariile nu mai platesc naveta profesorilor eschivandu-se ca nu au bani si pentru ca legea le permite asta daca nu au bani prevazuti. Ministerul Educatiei Vechi stia, Guverul stia, primarii stiau doar ca nimeni nu a indraznit sa spuna adevarul. Sad or what?!
La noi se deconteaza. Ce tot vorbiti acolo? De ce generalizati ceva ca sa scuzati noile actiuni odioase ale guvernului?
Si la noi se deconteaza.In principiu banii vin de la minister,este o mare prostie sa i imparta primaria.
După ce că e greu cu navetă, timp pierdut, oboseală în plus zilnic, acuma dai și o parte din salar ca să ajungi la muncă. Tot de pe necăjiți se găsesc astia să facă economie.
Mai intra cu- cu în învățământ daca o țin tot așa!
Pentru necunoscatori: rectorul UBB a nu se confunda cu fostii ministrii ,no mercy….
tare in negocieri,minte limpede,greu de contrazis….
Daca tot vor sa taie, atunci sa taie si de la judecatori, procurori, etc., care beneficieaza de facilitati la decontari cazare, diurna, transport. Sa fie corect pentru toata lumea.
Corect!
Oare câți dintre ei au votat cu PSD și PNL? Mulți. În viață trebuie să îndrăznești, sa ai curaj, sa încerci și altceva. Adică să ai și o altă opțiune politică. Unii își merită soarta, sunt niste ghiocei.
Noi suntem vinovati ca ii votam de 35 de ani pe aceiasi tradatori de tara, pe aceiasi corupti. Georgescu presedinte! Libertate!
Sandu, sa fii profesor si sa votezi cu asta, inseamna ca ne meritam soarta. Il urasc pe covrigar cu toata puterea mea. Asta nu inseamna ca am ca tine judecata alterata sa votez CG. Esti profesor, in pana mea, se presupune ca ai minte, cultura generala si ca stai drept in fata manipularilor.
Vai de tine ce gândire ai! Călin Georgescu președinte! capabil, inteligent, iubitor de țară….
😅😅
Si Pepsi, mult Pepsi! Libertate pentru cipuri!
Băi Sandule, nu mai vomita aberații fără fond și fără sens pe aici! Crezi tu, in ignoranța ta, că cg-ul iți decontează naveta așa cum ăștia nu-s in stare? Dacă da, ești in eroare maximă.
Si apopo, fă tu campanie ăluia, la altă masă, NU AICI!
Minunat ! Fac naveta zilnic aproape 200 de km, cost lunar aproape 2000 de lei, din decontarea navetei primeam aproximativ 1300 de lei, deci nici așa nu îmi acopereau toate costurile! Acuma dacă nu se mai decontează nimic, mai bine stau acasă naibii! Să isi angajeze directorul pilele pe posturile la care profesorii calificați navetiști au să renunțe! Sindicatele dorm, bine că plătim contribuțiile! ! Suntem bătaia de joc a politicului corupt !
Stai liniștită Dana că tot acolo te va găsi sistemul, în învățământ, și la final de 2025! Și asta deoarece ești o puturoasa ordinară, care niciodată nu vei fi competitivă pe piata muncii! Vei sta ghiocel că din 7000 lei îți iau 700 lei, decât să mergi la privat pe 3500. Și mâncători de rahat că și tine sunt toți navetiștii care decât să muncească pe 3-4000 lei prefera să ia dublu și să se trambalez pe naveta! Mâncați rahat că de obicei ghioceilor! pe toți vă va prinde finalul anului școlar mulțumiți că viața e ușoară în norma se 18 ore pe săptămână și nu 40 ore cât la.privat. Lua-v-ar guta, voi nu ajungeți cu tot cu timpul de transport dus întors la locul de munca la 40 ore pe săptămână! Hai sictir!!!!
Nu înțeleg ura viscerala de parca ti-am omorât copii și ti-am luat pâinea de la gură.
Știu!Tu ești una din pilelea alea care au șansa la un post doar dacă dai examen în școală ca în rest ești bâtă!!Pai asa spune,nene!!De când aștepți tu sa plecam noi și sa rămâneți doar voi:lingăii retardați mintal dar care știu ca dacă fac mumos vor obține cel mai gras post pe care un amărât cu Titularizare și grade l-a lepădat ca nu a mai rezistat nedreptăților.
Viata e nedreaptă, am învățat asta în învățământ.
Vai de tine ! Mi-ar plăcea mie să am salariul de 7000 de lei, cum spui tu, și să plătesc naveta 700,dar din păcate nu este așa. Este clar că tu ești unul dintre cei care la Titularizare nu ești capabil să iei o notă mai mare de 2, dar ai noroc cu directorul că îți ascunde bine orele până în septembrie, de 10 de ani încoace, ca nu cumva să ți le poată lua un profesor calificat care a luat la Titularizare notă peste 7,dar care săracul nu are pile ca și tine și trebuie să își ia ore la 100 de km distanță de casă ,ca să ai tu si alții ca și tine servici la 5 minute de casă! Rușine să îți fie!
Banuiesc ca esti un frustrat de viata ,daca scrii atat de frumos ! Cate ore lucrezi tu ? Esti vreun repetent al sistemului ,care nu a reusit toata viata lui sa faca NIMIC ,decat sa arunce cu venin in altii care au invatat si au ajuns ce si-au dorit in viata ! Treci la sapa si la lopata ,acolo este locul tau analfabetule !
Cat de imbecil poti sa fii si prost crescut etc. sa jignesti gratuit?
Raspuns, maxim!
Bai prostule, in primul rand ca sa ajungi profesor ai nevoie de studii,de examene,de titularuzare de def de grade,trebuie sa inveti, sa te duca si capul, pe cind un prost ca tine cu 8 clase ce pretentii sa aibe?Ramai pe 3500 la privat.In al doilea rând dupa acele 18 ore pe saptamana ai nevoie si de studiul zilnic.Nu este ca la tine sa fie mereu standard sa pui caramida.
90% din profesorii ce beneficiază de decontare a navetei stau in chirii în orașele, localitățile unde își desfășoară munca! Aici se făcea o mișcare șmecherească. veneau la contabilitate cu bonuri de combustibil luate aiurea…
Dar gradațiile de merit ce se dau la aceeași abonați pe criterii politice, de ce nu se taie? că acolo e grosul impostorilor ce își xeroxează hârtii fabricate mana in mana cu inspectorii. Inspectorii puși toți politic au toți gradații de merit, apoi directorii de școli, ai pe lângă câțiva pupători in fund….
Fara suparare, stimata doamna, bateti campii! Cum puteti da un astfel de procent referitor la profesorii care beneficiaza de naveta? Cum adica 90%? De unde ati scos procentul asta? Da, poate vorbim despre 40%, poate, dar majoritatea se chinuie chiar si cu naveta dubla. Uite-asa vorbim asa cum calcam si ne mai miram de rezultat.
BUNICĂ TRISTĂ,
1 – procentul ăla de 90%, l-ai scos din curTE sau de unde?
2 – legea zice că se decontează naveta celor ce NU AU LOCUINȚĂ in localitatea unde este incadrat așa că n-ai nimerit-o
3 – stând in chirie plătești (de te usuci)
4 – ”gradațiile de merit ce se dau la aceeași abonați” – pariez că n-ai și n-ai avut așa ceva și d-aia de dai lovită in aripă (că ai merite = ZERO)
5 – ”acolo e grosul impostorilor ce își xeroxează hârtii fabricate ” deja devii PENALĂ!
Nu mai denigrati doamna profesorii ,habar nu aveti ce scrieti aici ! Poate ca sunt 1% care fac asa ceva ,dar restul profesorilor chiar fac naveta !Despre gradatiile de merit ,da cam asa este ! Dar legat de naveta ,nu am nici un coleg in scoala care sa ceara decontarea navetei si sa nu fie navetist !
Bunico veselă, hai noroc!🥂🥂🥂🥂🥂
Ți-a plăcut viața aseară, ai băut câteva pahare în plus, ai demonstrat în scris!
Legat de decont, nu-ți decontează nimeni integral, decât valoarea unui abonament dacă există mijloc de transport pe ruta domiciliu-școală!
Dacă aduci bonuri de benzină, tot valoarea unui abonament ți se va deconta dacă există mijloc de transport în comun!
Dacă profesorul vine cu auto propriu ii decontează un procent, nu suma întreagă! Bine, mașina nu se întreține doar cu benzină, dar liniște, numai avantaje în învățământ!
Legat de chirii și alte inginerii pentru a obține necuvenit un decont, sunt numai SF-uri, plăsmuiri ale unei ființe pline de ură. De ce, bunico?💔
Cu gradația ai dreptate, dar sunt câțiva care o iau, o iau pe arătură ei la școală, în clasă nimic, dosarul să îl umple cu hârtii.
Dacă ai exemple aici, te invit să le expui, poate citește cine trebuie și stopează acordarea acestor sume, poate reușești să desființezi și cercurile pedagogice, că și alea tot o pierdere de timp sunt!
Cu înțelepciunea dumitale, dragă bunică, poate reușim într-o atmosferă veselă să punem lucrurile în ordine!
Mai spunea cineva p-aici, cu durere și ranchiună, că al ei odor nu ia bursă în vacanță! Ei, ce să vezi, nici nouă nu ne dă norma de hrană în vacantă și în zilele libere!
Nu mai cotizati la sindicate . Nu ati învățat nimic în atâția ani ?
Anul Nou, cu minte mai multă !
Accepta si fara naveta, sa fim seriosi salariile sunt decente acum, unde in orasele mai mici poti gasi de munca cu 4600 lei, cat castiga un începător acum. La scoala din localitatea mea de domiciliu au lasat strainatatea si s- au angajat in învățământ. Totusi e aproape 1000 euro
dar mai bine închideți școlile,neni din guvern!
nu i nimica , nea ciolacu , da nepotu’ lui matale e bine ? ințeleg ca are meserie buna. de a rămas in tara dar că face navetă , ii uram naveta usoara ca inteleg ca cu nordis travel face , ca e mai eftin 😉
e interesant, reptentii tot de la invatamant știu sa taie…Vor vedea ei blocare examene naționale, bac …Boicotarea participării la supraveghere examene. Și multe altele!
Serios,ce tot atâta văicăreala? La grevă am spus că ne vor lua de proști,asta pentru că nu i am obligat să facă ce trebuie! Singura soluție și Clară GREVĂ GENERALĂ!!! Blocat Tot, să fie disperați de tâmpeniile pe care le fac! Băi idioților,nu vreți să vă dăm și salariul pe care îl luăm înapoi??? Ce naiba mai vreți să luați de la noi! Am înțeles că va bateți joc de profesori, pentru că atât vă duce creierul atrofiat!!! Grevă totală! Toată țara!
De acord! O grevă generală mai zdravană decât precedenta!
Greva!Doar in invatamint au taiat naveta!De ce nu si la judecatori,la pompieri la.politie?Au gasit ei sursa sa si revina tara.
Voucherele pentru elevii cu CES – cerințe educaționale speciale – sunt amânate până în septembrie 2026, fără să existe vreo explicație față de cei peste 100.000 de elevi aflați în această situație și față de părinții acestora. De asemenea, nu există o analiză asupra impactului măsurii sau al lipsei acesteia.
NU le-au primit nici până acu, așa că se descurcă cum s-au descurcat și până acu, nu e mare dramă.
Trist pentru o parte care sunt cu domiciliul în altă localitate și de fapt stau în același oraș cu școala unde predă împăreună cu soția/soțiorul și etc dar intră bănuțo că așa e legea!
Daca tot vor sa taie, atunci sa taie si de la judecatori, procurori, etc., care beneficieaza de facilitati la decontari cazare, diurna, transport. Sa fie corect pentru toata lumea.
Sunt de acord cu nedecontarea navetei. Sunt sătulă de “experții” de la județ.
Dragă Lavinia, nu știu dacă ii convine unui profesor sa scoată din buzunar 800 de lei lunar din salariu pentru navetă, asta în contextul în care pana acum s-a decontat. Mediile defavorizate vor rămâne efectiv fără profesori, sau doar cu suplinitori locali și nici aceia dacă se taie și orele suplimentare.
Mediile si zonele izolate au spor de zona izolata care ajunge pana la 25% din salariul de incadrare. Deci au deja un spor si apoi si cu decontare de naveta ajung sa ia in plus peste 1000-1500 de lei doar pentru asta iar la ora 12 rup usa de grabiti ce sunt pentru a pleca acasa.
Si de ce sa nu rupi ușa dacă ți se termina programul? Eu fac 5 ore pe zi la naveta, in fiecare zi. Mașina personală nu am și cel mai des merg cu ia-ma nene.
Mă așteaptă copiii mei să le aduc de mancare, sa fac teme cu ei.
In plus acum iarna cum se termina programul se ia și căldura. Văd multa răutate și le doresc celor care nu fac naveta și comentează aiurea să ajungă în locul meu sau în locul oricărui navetist. Sa vezi cum e să stai iarna ore in sir din sat în sat făcând cu mana in timp ce muncitorii cu 8 clase pe la diferite fabrici au transport gratuit asigurat de la poarta.
Lucrați în învățământ? Faceți naveta la peste 50 de km de localitatea de reședință? Transportul, indiferent de vreme+ serviciu va ia 10 ore zilnic? Și apoi, ajuns acasă, încă 4 ore, pentru pregătirea orelor de a doua zi, a inspecțiilor, examenelor?
sunt curioasa dacă se stopează și decontarea pentru locuințele de serviciu ale parlamentarilor și pentru călătoriile lor… sa își plătească și ei cazările de lux și cursele cu avionul din indemnizațiile proprii…
Dar dați-le gradația în schimb!
Băgați bani în ei, timp de 5 ani, pe hârtii!
Nu veniți cu aberația “am obținut premii la concursuri”, toți profesorii, învățătorii au în clasă și elevi buni care câștigă premii și slabi care abia se descurcă!
Punctajul nu îl faceți de aici, aici toți au punctaj!
Desființați gradația de merit, care numai de merit nu e, gradația pilelor, a slugoilor din ISJ-uri.
Într-un județ, a fost pusă să evalueze dosarele, să le verifice, prietena inspectoarei, o învățătoare! 🤣 Aia verifica, aduna punctajele și apoi le pasa inspectoarei.
Total de acord.
Am văzut cum se “fabrica” premii, diplome, concursuri, rezultate excepționale… totul pe hârtie, pentru gradație.
În timp ce profesorii care muncesc (puțini, dar există) ori nu au timp de hârtii ori pierd “la masa verde”, dacă nu are o pilă pusă unde trebuie.
Subscriu. Este gradație ptr nemerit și ptr multe, multe hârtii cumpărate. Cu siguranță sunt colege care merită, dar procentul este f mic ptr ca deeee sa mai închidem gura unora …Si…din cauza cui? A corupției.A sistemului bolnav și corupt în forma continuată. Îți evaluează hârtiile și nu munca…. Asa ca voi ajunge la vorba unui coleg …ei se fac ca ne plătesc iar noi ne facem ca muncim.
Problema cea mai mare este că nu se mai plătesc orele suplimentare, cred că aproximativ 80% dintre profesori au ore în plus și așa își mai mareau salariul. O să fie jale de acum încolo!
Orele suplimentare specificate în OUGnu au legătură cu Plata cu ora pentru profesori. Plata cu ora rămâne în vigoare.
Daaa. O alta problema spinoasă. Luam ore multe, bănuții curg…iar calitate proces educational ioc!
La cadrele didactice nu sunt “ore suplimentare” ci “plata cu ora”. Acele ore se vor plăti în mod sigur.
Au mai fost intr-un an în care nu s-au făcut angajari, era în pericol titularizare,însă au revenit cu hotărâre de guvern și doar titularizarea s-a dat în acel an. Vom vedea ce va fi,măcar sa ne lase pe aceleași posturi. O sa fie haos.
A si zis David ca se da, dar doar un peocent care cica e pe deficit. Stati lin, baga in fata procentul. Constata ca la clasa nu este profesor si angajeaza scoala in afara calendarului de mobilitate. Traiasca pilele!
Foarte, foarte bine. Nu va mai accepta nimeni cu un gram de creier sa mai facă naveta. Succes in angajări!
decontarea cheltuielilor pt. politicieni sa fie și ea suspendată. fără șoferi personali și cabinete personale de parlamentari, surse de supt fonduri de la stat. și atunci, da, sunt de acord.