Sindicatele din Educație solicită eliminarea prevederii prin care profesorii sunt obligați să depună eforturile pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, potrivit amendamentelor trimise la proiectul Legii învățământului preuniversitar. O altă solicitare se referă la eliminarea prevederii prin care este instituit Registrul declarațiilor de interese. Acest registru ar urma să fie folosit pentru a se asigura că profesorii nu fac pregătire suplimentară contra-cost cu elevii de la clasă.
- Este vorba despre Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.
În justificarea sindicatelor este menționat că prevederea „creează confuzie cu declarațiile de avere și de interese pe care, conform legii, le depun funcționarii publici și alte categorii de persoane” și „denotă lipsă de încredere față de personalul didactic de predare”.
Proiectul de lege Deca le interzice profesorilor să pregătească contra cost elevii de clasele la care sunt încadrați în anul școlar în curs, conform art. 164. La același articol este menționat că, la nivelul școlilor, o să se constituie Registrul declarațiilor de interese pentru profesori.
Art. 164 – „(3) Pentru a asigura echitatea și obiectivitatea în activitatea de predare-învățare-evaluare, personalului didactic de predare îi este interzis să desfășoare activități de pregătire suplimentară contra-cost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul școlar în curs, având obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială.
(4) Pentru punerea în aplicare a dispozițiilor alin. (3), la nivelul unităților de învățământ se constituie Registrul declarațiilor de interese. Ministerul Educației emite ordinul de ministru privind procedura de declarare a intereselor și aprobarea modelului Registrului declarațiilor de interese”, potrivit proiectului de lege.
Ministerul Educației nu deține date despre niciun profesor care ar fi făcut meditații contra cost cu elevii pe care îi are la clasă, în ultimii 5 ani, potrivit unui răspuns dat de instituție la solicitarea Edupedu.ro.
Amintim că Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației, a declarat, într-un interviu pentru Edupedu.ro, că registrul declarațiilor de interese ar urma să fie introdus la nivelul unităților de învățământ și că „are un scop preventiv, dar, în același, avem și o evidență a cadrelor didactice care prestează aceste activități”.
În prezent, profesorilor le este interzis prin Codul de etică, aprobat prin ordin de ministru, deci nu prin lege, să facă meditații cu elevii de la clasă.
Codul-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar, prevede explicit că ”meditațiile contra cost cu beneficiarii direcți ai educației de la formațiunile de studiu la care este încadrat” sunt interzise.
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
3 comments
Cine are timp în România de verificarea aplicării legilor și prevederilor? Instituțiile statului?
Așa se merge de vreo 30-40 de ani: doctorii iau șpăgi, profesorii fac meditații…Nici unii nu își fac cum trebuie profesia pe care singuri si-au ales-o(probabil pentru ca este bănoasa și plină de alte beneficii). Și câți plătesc impozit pe aceste venituri? Salarii se cer în continuare. Mai întâi performanță, apoi mai vedem! Sau puteți încerca munca în mediul privat și fără sindicate!
Prevederea aia spune ca nu pot sa pun elevul la ore sa faca avioane si sa-l chem la meditatii platite extra ca sa-l trec clasa. Ce o fi asa dubios pentru sindicate?
De acord cu acest registru daca salariul minim in educatie ar fi la fel ca in sanatate, altii iau spagi si salarii mari in acelasi timp.