Profesorii psihiatri Norman Sartorius și Sir Graham Thornicroft deschid Conferința Națională de Psihiatrie 2024, care se desfășoară între 22 și 25 mai, la Timișoara. Înscrierile au fost deschise (P)

Conferinta Nationala de Psihiatrie 2024 / Foto: evenimente-arpp.ro

Viitorul Medicinei și al Psihiatriei este tema cu care profesorul Norman Sartorius, „legenda vie a psihiatriei” cum îl numește prestigioasa publicație medicală The Lancet, va deschide la Timișoara Conferința Națională de Psihiatrie 2024, pe 22 mai. Discursul lui Sartorius, primul director al Diviziei de Sănătate Mintală a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), va fi urmat de prelegerea susținută de Sir Graham Thornicroft. Cunoscut psihiatru britanic, cercetător și profesor la King’s College din Londra, Sir Graham Thornicroft va vorbi la Timișoara despre „Dovezi pentru reducerea stigmatizării și discriminării în sănătatea mintală”. 

Conferința Națională de Psihiatrie se va desfășura în perioada 22-25 mai 2024, la Hotel Timișoara din Timișoara. Organizată de Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, conferința are ca temă „Psihiatria: spațiu cultural și multidisciplinar”.

„Conferința este una cu tradiție, iar particularitatea evenimentului care în acest an se desfășoară la Timișoara este multidisciplinaritatea. Acesta este firul roșu al conferinței, pentru că multidisciplinaritatea este elementul esențial pentru psihiatrie în ce privește abordarea și tratamentul tulburărilor psihice”, a declarat profesoara Cristina Bredicean, președinta celei de-a XVI-a ediții a Conferinței Naționale de Psihiatrie.

Profesoară în Departamentul de Neuroștiințe al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și medic coordonator în Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” din Timișoara, Cristina Bredicean a explicat că „temele abordate în Conferința Națională de Psihiatrie sunt variate: discutăm despre partea de genetică, în deschidere avem un curs despre genetică psihiatrică, ținut de Maria Grigoroiu-Șerbănescu. Tot în partea de debut se discută despre psihiatrie și legislație, se abordează apoi temele de psihiatrie comunitară, pentru că deschiderea noastră către comunitate este importantă. Avem partea de psihopatologie, perioada perinatală, din nou un aspect important. Organizăm apoi o masă rotundă în care dezbatem Legea 140 cu evaluarea persoanelor cu dizabilități în raport cu măsurile de ocrotire. În ce privește multidisciplinaritatea, avem masă rotundă moderată de Simona Tămășan, pe tema „Complexitatea cazurilor medicale în perioada actuală de criză – masă rotundă în sprijinul abordului multidisciplinar” la care participă profesori din mai multe direcții din Timișoara”. 

„Va fi abordată și Inteligența artificială, precum și destigmatizarea pacienților cu afecțiuni psihice, idee în sprijinul căreia vom desfășura primul cros al sănătății mintale”, a precizat președinta Conferinței Naționale de Psihiatrie. 

Medicul Simona Tămășan, membră în Comitetul științific al Conferinței, a afirmat că evenimentul de pe 22-25 mai 2024 este adresat tuturor medicilor. „Psihiatria este din ce în ce mai prezentă în diagnosticele pacienților noștri, mai ales ai celor cu boli cronice, în contextul actual de tensiune economică, socială, de instabilitate și în momentele în care resursele de adaptare sunt pe cale să se epuizeze. După perioada de pandemie, care a forțat societatea să se adapteze unui context cu totul și cu totul nou, oamenii au încercat să-și revină la un soi de normalitate, dar se trezesc că normalitatea e din ce în ce mai greu de definit, că lucrurile nu mai sunt ca înainte de pandemie”, a afirmat Tămășan. 

Medic psihiatru la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara și coordonator al Ambulatoriului Integrat și al Compartimentului psihiatrie de legătură, Simona Tămășan a adăugat că „atunci când vorbeam despre provocările economice și sociale, mă refeream la felul în care s-a schimbat piața muncii, la felul în care s-a schimbat munca în sine, la tipurile de experimente care se fac, la temerile pe care le promovează inteligența artificială – ce meserii o să dispară, ce-i trebuie unui candidat la piața muncii de acum încolo ca să facă față concurenței, iar schimbările se întâmplă foarte rapid. Poate că asta este una dintre explicațiile pentru care puterea de adaptare rămâne mult în urmă”. 

„Presiunea schimbării regulilor sociale, de muncă și culturale este atât de mare, încât nu îți mai dai seama ce este normal și ce nu. Societatea trebuie să cadă de acord asupra lucrurilor care sunt astăzi normale, să definim ce este acceptabil și ce nu”, este invitația lansată de medicul psihiatru Simona Tămășan. 

Conferința Națională de Psihiatrie „este o manifestare profesională adesată în principal medicilor și psihologilor, dar sunt bineveniți cei cu interese în domeniul psihosocial. Este acreditată de Colegiul Medicilor și de Colegiul psihologilor, pentru noi face parte din educația profesională continuă, dar este un for de discuții care ar trebui să intereseze societatea în general, creatorii de conținut, formatorii de opinie, pentru că sunt multe șanse să ne informăm privind percepția celor care se ocupă de sănătatea mintală privind societatea de azi”, a precizat aceasta. 

Vezi aici programul integral al Conferinței Naționale de Psihiatrie, 22-25 mai 2024, Timișoara:
Vezi aici, pe site-ul oficial, mai multe informații despre Conferința Națională de Psihiatrie 2024

Exit mobile version