Profesorii primesc vaccinare gratuită și un set de analize medicale, plus două salarii minime brute, 4.460 de lei în acest an, pentru cursuri de formare și materiale didactice – Lege aprobată de Senat, trimisă la promulgare

113.762 de vizualizări
Concursul de directori la București
Foto: Pexels.com
Profesorii primesc anual două salarii minime brute, echivalentul sumei de 4.460 de lei în anul 2020, bani destinați cursurilor de formare și materialelor didactice, asta revede legea de aprobare a OUG 79/2019 privind unele măsuri în domeniul educaţiei, adoptată marți de Senat în calitate de cameră decizională. Actul normativ mai prevede acordarea unei prime de instalare cadrelor didactice care se titularizează în mediul rural şi a unei indemnizaţii cadrelor didactice cu o vechime de 30 de ani care se pensionează, scrie Agerpres.ro.

Senatorii au votat telefonic pentru acest act normativ, fiind exprimate 90 de voturi “pentru” şi 40 “împotrivă”. OUG 79/2019 privind unele măsuri în domeniul educaţiei şi pentru prorogarea unor termene a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor pe 25 februarie, iar Comisia de învăţământ a Senatului a adoptat-o, cu unele amendamente, care au fost însuşite marţi de plen.

“Personalul didactic de predare din învăţământul de stat beneficiază anual de două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, din fonduri alocate de la bugetul de stat pentru dezvoltarea profesională şi evoluţie în carieră, precum şi pentru achiziţionarea de materiale didactice şi auxiliare didactice şi curriculare necesare procesului instructiv educativ”, se arată în actul normativ iniţiat de Guvern şi amendat de Senat.

“Cadrele didactice care se titularizează în mediul rural beneficiază în termen de un an de la ocuparea postului, prin concurs, de o indemnizaţie de instalare în cuantum reprezentând echivalentul a trei salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, cu condiţia de a preda pe post la catedră, în mediul rural, cel puţin cinci ani şcolari.

Fondurile necesare pentru plata indemnizaţiei de instalare se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Cadrul didactic este obligat să restituie indemnizaţia dacă, înainte de împlinirea termenului de 5 ani, îşi schimbă locul de muncă din mediul rural în mediul urban din motive imputabile lui, precum şi în cazul demisiei”, prevede un alt amendament adoptat de Senat şi care completează OUG 79/2019.

De asemenea, actul normativ a fost completat cu prevederea potrivit căreia “personalul din învăţământul preuniversitar beneficiază de asistenţă medicală gratuită pentru examinările medicale periodice prevăzute de legislaţia în vigoare, de vaccinare gratuită împotriva bolilor infecto-contagioase, precum şi de măsuri active de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale”.

Examinările medicale periodice şi vaccinarea gratuită se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

“Măsurile active de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi a Ministerului Sănătăţii”, mai stipulează actul normativ amendat.

De aceleaşi măsuri urmează să beneficieze şi personalul din învăţământul superior.

O altă măsură reglementată de Senat prevede că “după o vechime efectivă în învăţământ de peste 30 de ani, cadrele didactice beneficiază, la data încetării contractului individual de muncă în vederea pensionarii pentru limită de vârstă, de o indemnizaţie în cuantum reprezentând echivalentul unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată din fonduri alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării”.

Legea urmează a fi trimisă pentru promulgare Președintelui României

FOTO: pexels.com


41 comments
  1. Eu, ca profesor , preferam somajul tehnic decat nebunia asta online. Dar ca mama, am primit mare ajutor din partea invatatoarei copilului meu. Va inteleg nemultumirile, dar cu alea 20 de ore pe saptamana…..tare mi le-as dori si eu adevarate.

  2. Școala online este o mare nebunie (în funcție de situație). În unele situații, în care părinții și copiii sunt implicați și au interes, funcționează. Pentru că cine dorește să învețe învață și fără profesor. Dar la vârste mai mici, profesorul este un bun sprijin.
    Pentru unii elevi, școala online este mai eficientă, pentru că se află în elementul lor, și anume PE TELEFON. Și sunt mai dispuși să învețe folosind resurse online, cu jocuri interactive etc. Pentru alții este deja vacanță, și tratează profesorii cu ”seen”.
    Profesorii trebuie să se dea de ceasul morții ca să contacteze elevii, să îi convingă să se alăture unor platforme/ aplicații ca să participe la orele online.
    Munca online pentru un profesor este cel puțin triplă în unele cazuri. Uneori, datorită faptului că unii elevi nu servesc școala online, e mai simplu. Profesorul își face datoria să comunice (la modul monolog) și cu asta basta.
    Dar acolo unde există interes din partea elevilor și părinților, școala online este o adevărată provocare și munca de acasă este de cel puțin trei ori mai multă.
    Singurul avantaj este că nu te mai scoli de la ora 06 (în caz că faci naveta) ca să ajungi la școală și eventual nu mai ai frica că îș scot unii elevi ochii în timp ce tu vrei să scrii ceva pe tablă.

  3. Foarte bine, salarii că lumea la 20 de ore pe săptămână, vacanță cât încape, încă două salarii pentru informare, plus alte avantaje care li se oferă.
    Eu mă mir că nu le plătiți și ratele la bancă, îmbrăcămintea, alimentele, bunuri de larg consum, precum și alte cheltuieli!

    1. Poți să-ți faci pregătirea corespunzătoare apoi să dai un examen de titularizere și te așteptăm cu brațele deschise. Succes. De cârcotași este plină țărișoara asta. Uită-te peste gard la vecinii noștrii mai bine pregătiți și vezi care este atitudinea lor față de intelectualii lor.

    2. Păi, la miile de avantaje, te așteptăm cu drag și pe tine în învățământ! Posturi sunt câte vrei. Ce mai aștepți?

    3. Dacă consideri atât de atrăgătore cariera de profesor, termini facultatea, dal examenul de titularizare şi eşti în branşă. Simplu, nu? Dacă nu eşti în stare, comentezi aiurea, ocărându-i pe cei care îți educă copii.

    4. Ai dreptate! Să-i ardem pe rug pe aceşti profitori netrebnici de profesori! Pe ei, cei care ne educă şi ne pregăteasc copii! (şi pe ai tăi) Jos cu intelctualii! Trăiască lupta de clasă!

  4. Buna ziua!
    Ar trebui sa va ganditi si la personalul didactic auxiliar! In principiu fiecare facultate functioneaza cu un plan de invatamant si un numar de studenti stabilit de minister! Dar ce se intampla daca la facultatile cu predare in limbi straine, la numarul de studenti admisi se adauga inca 400 de studenti straini care vin fara admitere (studenti inscrisi prin minister) si inca 300 de studenti ERASMUS! SALARIUL RAMANE ACELASI pentru secretarele care desfasoara activitatea atat pentru studentii romani, cat si pentru cei straini plus ERASMUS! Profesorilor li s-au marit considerabil salariile + sporurile, secretarele “beneficiaza” de munca dubla la acelasi salariu! Cei din Minister se gandesc si la volumul de lucru?

  5. La cat muncesc majoritatea profesorilor si la cat au muncit mai ales in aceasta perioada meritau din plin platiti cu 75 % dar primeaza politicul, urmeaza alegeri si deci dati-le bani!!! …chiar daca majoritatea au frecat-o pe romaneste, dar asa e la noi ..cei care mumcesc primesc 75 % iar cei care o freaca 2 salarii in plus!!!

    1. Cam cat au muncit in aceasta perioada? Haideti sa nu generalizam! Aveti o estimare realista? Dupa parerea mea, 5-10% au tinut cursuri online. Ceea ce e rusinos, mai ales daca ne uitam prin dosarele pesonale, captusite adeverinte de cursuri de formare in it&c.

      1. Imi cer scuze trebuia sa pun efectiv ghilimelele de rigiare…m-am gandit ca le ve-ti observa, mai cititi odata textul si puneti ghilimelele!

    2. Domnu’ Gabi esti in eroare. Mai intai invata si tu cat invata un profesor si dupa sa vorbesti. Um educator,invatator,profesor etc.,invata de la cresa pana la pensie. Tu ai invatat doar pana la o anumita varsta. Si de la cine ai invatat?! Cumva de la vreo coafeza sau de la vreun sudor(atentie sunt doar exemple; fiecare meserie isi are importanta ei) sau de la profesori?! In mainile cui se afla viitorul?! Cine i-a facut pe doctori,doctori pe ingineri,ingineri etc.?! Stai si tu, si toti cei ce comentati, 6 ore pe zi cu cate 35 de copii(in total vreo 210) numai asa sa aveti grija sa nu se raneasca sau sa se loveasca reciproc si sa vedeti cum este. Nu mai punem faptul ca trebuie sa-i faci sa si invete ce le transmiti. Voi nu va educati copiii acasa si asteptati sa-i educe doar scoala. Acasa le dati telefoanele si tabletele sa va lase linistiti si apoi aveti pretentii.

      1. Chiar vorbesc in cunostiinta de cauza …as putea sa va dau exemple concrete …ideea este ca m-am referit strict la aceasta perioada cand unii profesori , invatatori, foarte putini la numar au incercat sa mentina ritmul de pregatire al elevilor si sa faca ceea ce stiu ei mai bine, dar marea majoritate au frecat-o pe romaneste, in timp ce altii si ma refer la personalul auxiliar au muncit mai mult decat atunci cand mergeau zi de zi la munca!

        1. Domnu’ Gabi gresiti in continuare. Nu este vina niciunui cadru didactic pentru faptul ca in Romania se preda in sistemul actual si nici a vreunui elev. V-ati gandit ca sunt cadre didactice care nu au telefoane performante de milioane de lei?! Si asta din cauza salariilor “nesimtite” de 2300 RON. V-ati gandit ca sunt elevi care vin iarna in papuci la scoala sau cu o “gecuta” pe pielea goala pentru ca nu au. Realitatea,in societatea romaneasca, este crunta! De unde sa aiba tablete si laptopuri?! Nu va mai luati doar dupa ce vedeti la TV! Copii de bani gata,mall-uri,opulenta etc. Duceti-va in scolile din zonele rurale si o sa intalniti copii care vin la scoala doar pentru un mar si un corn sau “ca sa nu le taie socialu”! Si atunci,unde este vina profesorilor?! Ati afirmat ca multi profesori nu muncesc in perioada asta. Dar cand mergeti la spital si o asistenta, cu 6000 RON salariu si inca pe atat spaga, nu se uita la voi,va convine?! Da stiu. Acum sunt in linia intai. Stati linistiti ca nici acum nu sunt toate in linia intai. Si li s-au mai dat si 500 euro prima. De asta nu ziceti nimic? Va incurca 2 salarii,atentie:minime,pe care ar urma sa le incaseze profesorii! In conditiile in care acesti bani nu sunt pentru buzunarul propriu,ci pentru achizitia de materiale didactice. Iar,deocamdata, este doar un proiect si nu se stie daca va fi aprobat.

          1. Ceea ce spuneti dvs in legatura cu situatia deplorabila a multor familii respectiv copii care poate ca nu au de multe ori nici macar minimul strict necesar de alimentatie ce sa mai vorbim de telefoane, calculatoare sau internet este o cu totul alta problema de care nu sunt de vina nici profesorii si nici elevii, este strict vina noastra a tuturor ca am acordat credit …politic unor marionete!!!Stiu poate mai bine ca dvs sau la fel de bine care este situatia copiilor si familiilor din zonele rurale(nu toate atentie!) si asta repet este vina noastra a tuturor, ce am ales prin vot liber democratic exact asta avem!!!
            Stiu si despre ce si cum se lucreaza, cat se lucreaza si pe ce bani in spitale, dar in aceasta perioada ca sa fiu sincer cred ca merita respect si banii pe care ii iau!
            Insa despre acele 2 salarii despre care se face atata galagie nu cred ca se justifica la un procent foarte mare dintre cadrele didactice cu atat mai mult in aceasta perioada cand nici nu au dat in branci de manca si cand situatia economica este jalnica si va deveni tragica!!! Un numar foarte mare de oameni satu acasa pe 75%, altii nu au chiar nici un venit si dvs insistati ca meritati sa vi se dea 2 salarii in cuantum total de 4.460 de lei?!?!…ca sa nu mai spun ca daca vreti sa fiti sinceri macar in ultimul ceas…cati dintre profesori au folosit acei bani pentru rechizite si alte diverse materiale necesare activitatii pe care o au si cati au adus doar facturi si banii s-au dus pe altele…???(va pot confirma si aici multe cazuri care au consumat banii pentru uz personal fara a avea nici o legatura cu invatamantul!!! Cu toata stima putem continua acest dialog mult si bine dar nu ma puteti convinge in legatura cu aspecte despre care am cunostiinta personal!!!
            O zi faina!

  6. Ce înseamnă “măsuri active”? O să ne trezim că ne obligă legea să ne vaccinăm sau să facem radiografii pulmonare periodice, ca pe vremea comunismului. Plus masca şi mănuşile de rigoare, eventual un combinezon, şi dă-i şi luptă, nebunie curată!

  7. Pt ce sa primeasca bani in plus ??? Astia nu sunt profesoori nu fac nimic si iau salarii degeaba , vesnic in vacante platite , spagari nepregatiti si ne dedicati … asti as o rusine nu s profesori
    Nu le dati nimic doar somaj tehnic ca restul populatiei
    Au destul din pregatiri

    1. Du-te de aici si taca-ti fleanca! Habar nu ai ce inseamna sa lucrezi cu mai mult de 30 de elevi ! Aberati fara sa aveti habar!!!

    2. Este ora 15:40 iar eu, cadru didactic, am stat 4 ore pe scaun fără să mă ridic, am predat on-line, am completat raportul pe azi, am întocmit planificarea pe săptămâna viitoare, am trimis e-mail-uri cu nr de elevi, care au, care n-au dispozitive de lucru on-line, am dat vreo 20 de telefoane, am completat platforme, am citit cel puțin 100 de mesaje pe grupurile de whatsapp, am îndosariat zeci de fofografii, am răspuns la zeci de mesaje pe FB messenger… iar în nici 20 de minute am o ședință pe Zoom care, de regulă, durează 2 ore. Până atunci, poate apuc să înfulec ceva… A, asta înseamnă să nu faci nimic atunci când stai acasă, sau…?

      1. Da, așa facem lecțiile online, lucrând cel puțin un Nr dublu de ore, fiind prezenți la solicitările copiilor/părinților de dimineața până seara târziu; dar, asta nu știu decât cei care lucrează. Și se compară cu stat acasă/șomaj tehnic cu 75% din salariu, fără nicio obigație?!

    3. Sigur, toata lumea din afara si sistemului de invatamant ar vrea ca profesorii sa aiba salariu minim, nu cumva sa aiba mai mult. Nu profesorii sunt de vina pentru ce zici matale acolo ci sistemul. Ia sa faci un sistem concurential la cadre didactice dar si la elevi subiecte unice de test si posibilitatea repetentiei daca nu inveti. Asa, trec toate loazele si profesorii sunt vinovati. Si daca tii oamenii cu salarii mici nu o sa iti vina nimeni destept in sistem. Stai sa vezi cand o sa plece la pensie generatiile astea de profesori cu vechime ce o sa mai ramana.

    4. De cand suntem acasa, predau pe Zoom, corectez individual temele elevilor , le dau feedback pentru fiecare tema,primesc teme toata ziua (nu le-am impus elevilor o ora anume, deoarece stiu ca si la alte materii au tema). In plus am doi copii ; cea mare este in clasa a VIII-a . Nu va este oare rusine sa vorbiti despre toti dascalii la fel si sa ne acuzati , pe nedrept, ca stam degeaba!!! Nu stiti ce inseamna sa- ti petreci vara la cursuri de formare, sa inveti toata vara pentru a obtine grade didactice, etc. De unde oare atata invidie? Dumnezeu ne vede pe toti si fiecare primeste cat/ ce merita intr-un final! Fiecare sa-si vada de treba lui!!!

    5. Și pensiile speciale de ce se dau ? Pentru ce? Faceți gălăgie pentru ele. Ce-au făcut pentru ele?

  8. Primesc pe draci
    Sunt profesor
    Au anunțat public că primit si cand sa se puna in fapt, nu sunt bani
    Nici acum nu s-au plătit sentințele judecătorești definitive și irevocabilă precum nici inflația

    Sporurile se calculează la salariile de acum 3 ani, cu pierderi imense
    Un profesor gradul I cu 10 ani vechime are un salariu cu 800 lei mai mare ca al unei femei de serviciu din scoala

    1. Deajuns cit aveti cu vacantele voastre platite integral si cu incompetenta voastra dovedita
      Voi ar trebui sa fiti examinati an de an ca sunteti pe dinafara

      1. Nu vrei tu să treci la catedră și să-ți dovedești superioritatea? A, nu? Ești doar un trol jegos? A, scuză-mă că te-am băgat în seamă.

  9. Adică primesti banii obligatoriu??? Ca sa mergi OBLIGATORIU la cursuri de formare, desi poate ai cele 90 CPT si nu e cazul 5 ani??? Sa castige formatorii CCD si agentiile de formare??? Exista destule tutoriale pentru platforme digitale. Si vaccinarea unei persoane majore, nu e obligatorie…Peste 5 ani vor fi retrase vaccinurile pt COVID 19 fiindca se va constata ca au efecte secundare (cancer etc)

    1. La partea cu formarea un mare like.La partea cu vaccinarea, stop, e o oferta, nu o obligatie.Poti refuza.Dar ma mira ca un om cu educatie inca mai gandeste retrograd cand vine vorba de vaccinare.

      1. O să fie o mate surpriză cînd o să se accepte că nu există viruși. A se vedea Stefan Lanka si mai nou înșelăciunea lui Louis Pasteur referitor la vaccin.

  10. Ce se aude cu concursul de ocupare a posturilor vacante (titularizare)??? Dacă ISJ-ul este în altă localitate, cum depun dosarul dacă este interzisă deplasarea între localități? Inspecția la clasă trebuie susținută în alt oraș, unde se află ISJ-ul. Cum validez dosarul? Cum se redactează o lucrare purtând mască și mănuși? Când aflăm ceva clar?

    1. Citeam undeva ca in astfel de cazuri bifezi interes profesional, ai la tine documente si preferabil si un ordin de ministru sau lege, ceva printat.Nu stiu daca e corect si oricum nu se poate intruni CA decat online, daca o sa vrea scoala. Sunati la isj ul respectiv la departamentul juridic.candva m a anutat mult acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cinci „categorii de profesori” identificate de președinta ARACIP, agenția care evaluează, acreditează și autorizează școlile / Mariana Dogaru: În momentul în care gândim generalități ce duc mai degrabă la etichetare, nu avem cum să obținem rezultate

Într-un mesaj publicat pe Facebook, președinta ARACIP, Mariana Dogaru, susține că dacă „gândim generalități ce duc mai degrabă la etichetare, nu avem cum să obținem rezultate”, în contextul dezbaterii create…
Vezi articolul

VIDEO Ligia Deca, despre reforma formării continue a profesorilor: Pentru cele 90 de credite „poate ar trebui să gândim o îmbinare a interesului public, cu interesul școlii și cu interesul personal” / Flexibilizarea rutelor de intrare: Dacă avem profesioniști care au profesii din sfera științelor, care își doresc să intre la catedră, să stimulăm și să premiem acest lucru

Reformarea formării continue a cadrelor didactice este inclusă în viziunea România Educată, potrivit Ligiei Deca, consilier prezidențial pentru Educație și Cercetare. Aceasta a declarat, la prezentarea raportului detaliat al rezultatelor…
Vezi articolul