Profesorii pot folosi gratuit platforma FitSchool pentru a introduce mișcarea în rutina elevilor atât în timpul orelor, cât și în cadrul activităților extrașcolare / Directoarea Mariana Stan: Am înțeles cât de important este ca cei mici să primească o șansă să „se dezmorțească” în timpul orelor, să se bucure de mici pauze pentru creier (P)

6.833 de vizualizări
Foto Asociația Medicover: Antrenamente pentru elevi la școala din Dor Mărunt, utilizând antrenamentele de pe platforma FitSchool
În secolul vitezei, sedentarismul reprezintă, paradoxal, una dintre problemele cele mai des întâlnite în societate, indiferent că vorbim de copii sau de adulți. La pachet cu afectarea posturii sau posibilele probleme cu greutatea, acesta crește în rândul copiilor riscul de apariție a multor boli ale civilizației, inclusiv afecțiuni ale sistemului cardiovascular. Nevoia unor inițiative care să insufle comportamente sănătoase viitorilor adulți este puternic resimțită în România, unde peste o treime dintre decese sunt provocate de cauze cardiovasculare (conform raportului Comisiei Europene din anul 2021).

În lupta împotriva excesului ponderal și problemelor asociate, Asociația Medicover a lansat FitSchool – proiectul ce urmărește introducerea obiceiurilor bune de mișcare în școlile din întreaga țară.

La mai puțin de un an de la lansare, platforma disponibilă în mod gratuit și ușor accesibilă pentru cadrele didactice se dovedește a fi un instrument extrem de util, atât în timpul orelor de curs, cât și în cadrul activităților extrașcolare. Peste 1.800 de cadre didactice s-au înscris în platformă pe parcursul anului 2024, au testat materialele educaționale puse la dispoziția lor.

Despre cum poate ajuta FitSchool în activitățile școlare zilnice ne-au povestit câteva dintre cadrele didactice care s-au alăturat inițiativei, precum Mariana Stan, directoarea Școlii Gimnaziale Dor Mărunt, județul Călărași.

VIDEO Părerea cadrelor didactice care au inclus platforma FitSchool în activitățile educative zilnice, dar și care sunt beneficiile directe ale acesteia în rândul elevilor
De ce ați ales să înscrieți școala dvs în platforma FitSchool?

Gândindu-mă la elementul central în educație, anume elevul. Noi am mai încercat și în trecut să facem tot felul de activități cu copiii, dar e diferit când lucrurile se întâmplă controlat, când există o bază științifică a ceea ce faci și obiectivul este clar urmărit. În ziua de astăzi, copiii ajung să se cocoșeze în fața unui calculator. Atât eu, cât și cadrele didactice de la Dor Mărunt ne dorim să contribuim la buna dezvoltare musculo-scheletică și la prevenirea problemelor de sănătate ale elevilor noștri. Prin utilizarea acestei platforme, chiar am înțeles cât de important e ca cei mici să primească o șansă să „se dezmorțească” în timpul orelor, să se bucure de niște mici pauze pentru creier.

Foto credit: Asociația Medicover / Antrenament scurt din platforma FitSchool

Profesoara pentru învățământ primar Veronica Enache a împărtășit din experiența sa utilizând platforma FitSchool.

Ce beneficii au pentru elevi antrenamentele disponibile în platformă?

Cred că sunt două beneficii majore. Pe de o parte, e vorba despre sporirea concentrării, întrucât elevii sunt mai atenți la cursuri după ce efectuează antrenamentele, iar pe de altă parte, este vorba despre ameliorarea sănătății, despre dezvoltarea armonioasă. Personal, folosesc platforma săptămânal. Existau și înainte aceste momente de antrenare a copiilor pe parcursul orelor (de 5 minute, 3 minute), dar trebuia noi, profesorii, să concepem tot felul de joculețe care să le diminueze oboseala și să le sporească nivelul de concentrare. Acum, avem instructori pregătiți, exerciții plăcute, de scurtă durată, care nu îi solicită foarte mult pe elevi și le redau energia.

FitSchool oferă o varietate de exerciții, ce pot fi efectuate facil în pauzele dintre cursuri, dar și în timpul orelor de sport. Formatul lor inovator (de 3 minute și de 30 de minute) vine în sprijinul cadrelor didactice, după cum punctează Ion Geamănu, profesor de educație fizică.

Foto credit: Asociația Medicover / Micii elevi fac mișcare urmând antrenamentele din platforma FitSchools
Cum vă ajută platforma în desfășurarea orelor de educație fizică?

Este un ajutor major mai ales în sezonul rece, când spațiul pentru desfășurarea activităților sportive este limitat. Datorită formatului antrenamentelor, orele de educație fizică pot fi realizate în manieră facilă inclusiv în sălile de clasă, ceea ce e mare lucru.

Pentru ca un număr cât mai mare de elevi să aibă parte de toate avantajele amintite, platforma FitSchool a primit susținerea Inspectoratului Școlar Județean Călărași. Răzvan-Răducu Mitea, inspector școlar pentru educație fizică și sport, educație permanentă și activități extrașcolare, încurajează cât mai multe unități de învățământ să se alăture inițiativei, aducând în atenție o serie de aspecte cheie: „Faptul că sedentarismul constituie o problemă a societății actuale nu mai e un secret pentru nimeni. Ca atare, îmbunătățirea stării de sănătate a elevilor a reprezentat principalul motiv pentru promovarea acestei platforme, care chiar este un aliat de nădejde pentru profesori în întregul demers. Prin exercițiile scurte și eficiente, gândite și prezentate de antrenori specializați, promovarea unui stil de viață activ se realizează într-o manieră facilă, iar impactul asupra elevilor este unul considerabil.”

Inspector școlar: Sedentarismul constituie o problemă a societății actuale

Existența unui proiect precum FitSchool reprezintă un pas important în mediul școlar când vine vorba despre deprinderea unei rutine active și conturarea unui viitor sănătos. Mai mult, aprecierile aduse de cele peste 1.800 de cadre didactice care s-au înscris pe parcursul anului 2024 și au testat materialele educaționale puse la dispoziția lor nu fac decât să întărească această idee, servind drept mărturie a eficienței.

Datorită FitSchool, preșcolarii, elevii din ciclul primar și chiar și cei din ciclul gimnazial fac mișcare cu plăcere, asociind-o cu relaxarea și distracția.

Conceptul aduce o multitudine de exerciții video atractive și disponibile online, create într-un mod interactiv și inspirate din diferite stiluri de sport, precum dansuri, gimnastică sau arte marțiale. Durata lor este una optimă, corelată cu diversele nevoi care pot exista în timpul petrecut la școală: pornind de la antrenamentele scurte de 3 minute ce se pot efectua pe parcursul orelor, așa-numitele „pauze pentru creier”, la antrenamente 30 de minute ce pot fi implementate la orele de educație fizică.

FitSchool – Platforma de activități fizice pentru preșcolari și școlari
Profesorii devin promotori ai sănătății

Un alt detaliu relevant este faptul că platforma reprezintă un ajutor substanțial pentru profesori în adoptarea rolului de promotori ai sănătății. Cu alte cuvinte, vine în ajutorul dascălilor cu o serie de sfaturi referitoare la o bună desfășurare a antrenamentelor, aportul acestora fiind și recompensat prin obținerea unei adeverințe de implicare susținută în acest proiect, totul pentru potențarea unui stil de viață sănătos în rândul elevilor.

Școlile care doresc să se alăture platformei o pot face foarte simplu și rapid. Este necesar doar să completeze și să trimită formularul de înscriere la adresa contact@fitschool.ro, după care vor primi detaliile de înregistrare ca utilizator.
Mai multe informații utile pot fi aflate și prin accesarea site-ului oficial.


3 comments
  1. și pentru asta le trebuie musai o platformă.
    că să facă niște ex de înviorare , care dealtfel erau și pe vremuri , in pauza mare.
    trebuie cumpărat un soft !!
    întrebare : platforma e gratis ?!? sau se cumpără din bani publici ?
    e plin internetul de ex, profesorul se poate uita acasă , a doua zi , lucrează ex cu elevii săi .
    se înlătură tabla și softul , fara ecrane și tehnologie băgate pe ușă !!
    Maine cumpărăm soft care sa ne învețe cum să ne ștergem la fwnd

    1. Platforma FitSchool este gratuită pentru cadrele didactice și vine să completeze munca lor, oferind activități interactive bine structurate și ușor accesibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Apel al Inspectoratului Școlar București, înainte de începerea școlii: Părinții “să nu se implice în activități complexe de igienizare și de reabilitare a spațiilor școlare”, este responsabilitatea primăriilor

Inspectorul școlar general din București și reprezentantul părinților din Capitală au transmis oficial un mesaj către asociațiile și comitetele de părinți, cu o lună înainte de începerea școlii: “să nu…
Vezi articolul

Vă încurajați copilul să devină profesor? Cât ar trebui să câștige un profesor de gimnaziu în primul an în învățământ? – întrebări din studiul online despre statutul profesorului în societate / Completarea chestionarului durează 5 minute

Studiul național privind statutul profesorilor – Profesorii în societate 2022 – este derulat de Romanian Business Leaders prin compania de cercetare D&D Research, scrie didactic.ro. Cercetarea este una la nivel…
Vezi articolul

UTIL pentru profesori: cursuri de prevenire a consumului de droguri cu modalități de comunicare eficientă cu tinerii și de recunoaștere a semnelor de avertizare, puse la dispoziție gratuit de SuperȘcoala / Peste 1.000 de cadre didactice s-au înscris în platformă, părinții și elevii pot accesa direct materialele (P)

Platforma educațională SuperȘcoala, în colaborare cu asociația Teen Challenge Smart, anunță publicarea a două cursuri antidrog, primul dedicat profesorilor și părinților, cel de-al doilea adresat direct adolescenților și preadolescenților. Cursurile…
Vezi articolul