Profesorii pot folosi filmele prezentate la Astra Film Festival ca teme de dezbateri la ore. Documentare numai bune de urmărit de către tineri

867 de vizualizări
Foto: Astra Film 2024
Astra Film Festival, evenimentul cultural care a început în forță la Sibiu, le propune tinerilor pasionați de film, elevi de liceu sau studenți, câteva producții interesante, despre care vor avea cu siguranță ce să vorbească, potrivit unui comunicat de presă primit de Edupedu.ro. Sunt filme în care regizorii îi observă pe acei tineri mai puțin mulțumiți de status quo, axați pe desăvârșirea loc ca indivizi independenți, departe de sfera familiei, evadând din constrângeri prin rap, activism sau prietenii virtuale.
  • Edupedu.ro este partener media al Astra Film Festival, desfășurat la Sibiu, în perioada 20-27 octombrie.

Profesorii pot folosi filmele prezentate la Astra Film Festival ca teme de dezbateri la ore. Iată lista filmelor recomandate și programul proiecțiilor:

  • Albastru (r. Ana Vîjdea, 2024). Problemele se amplifică în contextul actual al tehnologiei care ne invadează – tinerii cresc în fața ecranelor, iar școala și părinții concurează cu lumea virtuală care pare a le satisface toate nevoile. Vedem asta în filmul Anei Vîjdea, Albastru, despre o mamă din România și copiii ei adolescenți, care trăiesc acum în Belgia, unde încearcă să se adapteze și să facă față anxietății și problemelor de familie. Băiatul vrea să renunțe la studii și să facă bani, fata nu-și dorește altceva decât să joace jocuri video și să doarmă. Cu o abordare minimalistă, camera se apropie fără a fi intruzivă de această familie de expați, explorându-le stările, emoțiile și tăcerile. Două proiecții le acestui documentar vor putea fi văzute pe 25 și pe 26 octombrie. 
  • Bella și fiica ei (r. Yasmine Scheft, Amit Gavish, 2023). Poate de multe ori, centrul emoțional al familiei este mama. Dar ce poate însemna asta – câte poate face mama? Ce limite are ea? O tânără cu deficiențe mentale nici nu realizează ce i se întâmplă când rămâne însărcinată, iar mama ei trebuie să decidă pentru ea dacă vor păstra sau nu copilul. Următoarea proiecție, pe 24 octombrie. 
  • Alice On & Off  (r. Isabela Tent, 2024). Filmul arată zbuciumul unei fete care încearcă să rămână mamă pentru fiul ei în pofida dependenței ei pentru droguri și a relației abuzive pe care o are cu tatăl copilului.Un portret al repetării traumei de-a lungul generațiilor, în timp ce Alice se luptă să își crească fiul, să-și urmeze visele și să se regăsească pe sine. De văzut vineri, 26 octombrie. 
  • Vis. Viață (r. Ruxandra Gubernat, 2024). Documentar care aduce în prim-plan viețile a trei adolescenți în vremea pandemiei, când realitățile tuturor s-au schimbat alarmant. Un film care ne apropie de emoțiile, anxietățile adolescenților, care ieșind din băncile școlii se pregătesc să aleagă studiile, sau un job, un rol în societate. Un film care reușește să pulseze pe ritmul trăirilor protagoniștilor. Oare vor reuși, în ciuda provocărilor, să-și îndeplinească visurile? Proiecția poate fi vizionată pe 26 octombrie, de la ora 16:00, în prezența regizoarei, care va participa la o sesiune de Q&A la final. 

Toate aceste filme fac parte din categoriile competiționale România și DocSchool și pot fi vizionate între 20-27 octombrie, la Astra Film Festival Sibiu.

Programul complet al festivalului se poate urmări pe site-ul oficial AFF 2024, în secțiunea Program Orar – https://www.astrafilm.ro/. Bilete sunt puse în vânzare tot aici. 

O selecție a celor mai apreciate filme va putea fi vizionată online, imediat după festival, în cadrul AF Online, de iubitorii filmului documentar de pe întreg teritoriul României. 

Citește și:
Studenții la film și tinerii regizori pot participa la masterclassuri și pot fi sprijiniți financiar la Astra Film Festival 2024 – programul DocTank

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației: Costul standard per elev, componenta de cheltuieli materiale, pregătirea profesională a cadrelor didactice și organizarea examenelor naționale, crește cu 35% în școlile din mediul rural și cu 15% în urban

Costul standard per elev, componenta de cheltuieli materiale, crește cu 35% în școlile din mediul rural și cu 15% în cele din mediul urban, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației,…
Vezi articolul