Profesorii nu vor intra în grevă generală pe 10 ianuarie, anunță președintele FSLI, Simion Hăncescu, citat de educatieprivata.ro. Liderul sindical susține că vrea să continue negocierile cu Guvernul și că pentru greva generală e nevoie de mobilizare, lucru care nu se poate face acum fiindcă „oamenii au fost în concediu în ultima perioadă”.
„Nu va începe greva generală pe 10 ianuarie, pentru că pentru o asemenea acțiune este nevoie de mobilizare, iar oamenii au fost în concediu, în ultima perioadă. Noi vrem să continuăm dialogul cu Guvernul, însă, ne-am dori să nu ne mai trateze cu indiferență. Așadar, nu va fi grevă generală pe 10 ianuarie, însă aceasta e tendința. Ne îndreptăm spre o grevă generală, dar, în acest moment, nu știm când va începe”.
Reamintim că sindicatele profesorilor au declanșat protestele de stradă la finalul anului trecut, nemulțumiți de faptul că Guvernul a amânat din nou aplicarea Legii 153/2017 prin care ar fi trebuit să primească încă de acum doi ani 16% creștere salarială. Potrivit sindicatelor, de la 1 ianuarie s-a acordat doar o creștere de 4%, aproximată la 65 de lei net pe lună.
Reamintim că peste 32.000 de angajați din învățământ au răspuns unui chestionar în luna decembrie, iar rezultatele comunicate de federațiile sindicale au fost:
- 77,8% dintre respondenți erau de acord cu „prorogarea“ încheierii situației școlare pe semestrul I;
- 67,5% dintre respondenți susțin declanșarea grevei generale, începând cu 10 ianuarie 2022;
- 40,8% dintre respondenți se gândesc să-și schimbe locul de muncă și să se angajeze în alt domeniu;
În învățământ lucrează circa 300.000 de persoane.
33 comments
Ceea ce era de asteptata s-a intamplat.
Atunci cand anunti mari miscari de protest, greve etc. si nu faci nimic din toate acestea, puterea ta de negociere in viitor devine egala cu zero. Nimeni nu te va mai baga in seama. Liderii de sindicat au doar agenda lor personala si se inteleg in mod tacit cu cei de la putere. Guvernantii (indiferent de culoarea politica) stiu asta si mai stiu ca profesorii sunt divizati, sunt o masa amorfa ce nu reactioaneaza ca un grup profesional unit si puternic, Si ce putere de negociere ar avea, daca ar fi uniti si cu lideri de sindicat dedicati cu adevarat.
Cu parere de rau, ceea ce spuneam acum o luna in urma s-a adevereit:
“”Ce greva domnilor !?
Daca credeti ca va fi o greva, sunteti naivi.
Dumneavoastra chiar nu stiti ca marii lideri sindicali au o agenda proprie si de multe ori sunt intelesi cu cei din minister/guvern/putere.
Va dau niste nume de fosti mari lideri sindicali: Miron Mitrea, Victor Ciorbea, Croitoru (la sindicatele din invatamant) etc. Va spun ceva aceste nume? Persoanele respective au intrat in politica, au fost la putere, au trecut in partea cealalta a baricadei. Activitatea sindicala a fost doar o rampa de lansare pentru dumnealor.
Credeti ca acum e altfel ?
Cateva exemple mai recente:
-Sindicatele stiu ca multe din ordinele emise de minister sunt nelegale. In plus, multe din documentele emise de minsiter au si alte vicii de legalitate, unele sunt semnate de persoane care , legal, nu aveau dreptul sa le semneze Au facut ceva? Nu.
– Ordinul 3993 /2021 – a pus in aplicare o decizie a ICCJ privind plata corecta a dirigentiei si a altor sporuri, dar ministerul a dorit sa ciupeasca ceva bani si, cu acordul tacit al sindicatelor, au taiat dcotoratul prin acelasi ordin. Va rog sa cititi primele articole de presa privind acest subiect. Totul mergea spre a prezenta ordinul ca o mare realizare a ministerului , care a marit salariile profesorilor (era insa vorba doar de calcularea corecta a unor sporuri in urma deciziei ICCJ ), spre o mare victorie a sindicatelor …. Apoi, cand au recationat cei afectati de tairea platii doctoratului, au recationat si sindicatele. Mai bine mai tarziu, decat niciodata.
-In octombrie 2020 este emisa decizia ICCJ nr. 64/2020 privind calcularea corecta a transelor de vechime (inghetate prin interpretarea abuziva a celor din minister a unor prevederi din legea salarizarii unice). Decizia a devenit obligatorie prin publicarea in Monitorul Oficial, si pentru Ministerul Educatiei in ianuarie 2021. Ce a facut ministerul ? Beneficind de tacerea sindicatelor, a refuzat sa aplice Decizia ICCj mai mult de jumatate de an, iar cand a fost emis ordinul de ministru, a stabilit nelegal ca prevederile deciziei ICCJ se aplica de la 1 septembrie 2021. Doar Romaia e stat de drept, nu-i asa. Stat in care functionarii din minister nesocotesc legea si deciziile ICCJ. Au recationat cumva sindicatele? NU. E drept ca sumele cuvenite din februarie pana in septembrie 2021 nu ar fi individual foarte mari, dar aceasta complicitate spune multe.
– Cand s-a amanat in vara promisa marire ( potrivit legii, care in cazul unor categorii de bugetari -Educatie- se aplica cand vor unii, in cazul altora se aplica imediat) de la 1 septembrie 2021, sindicatele au emis post factum un comunicat.
– Cand era clar ca guvernanti vor amana din nou marirea legala cuvenita celor din invatamant, sindicatele nu au rectionat hotarat. Iar acum, pe ultima suta…, fac aceasta consultare (trebuia facuta demult) si , speriati de numarul mare de oameni nemultumiti, blocheaza formularul.
-Cand insusi ministerul recunoaste, intr-un moment de sinceritate, existenat unor nereguli in desfasurarea concursului pentru directori, proba de interviu si apoi nu face nimic, ce reactie au avut sindicatele ?
Exemplele pot continua….
Dar oare doar liderii de sindicat sunt de vina?
Cata vreme cei din invatamant vor fi divizati, vor comenta mai mult pe la colturi, vor incerca sa gaseasca diverse pretexte pentru a nu participa la proteste, nu se intampla nimic.
Deci, concluzionand, as pune pariu ca nu va fi nici o greva si ca , in cazul celor din educatie, legea salarizarii unice din 2017 nu va apuca sa se aplice integral. Pana atunci, va fi adoptata o noua lege a salarizarii unice , care si ea, la randul sau, nu va avantaja acesta categorie de bugetari.
Daca tot ne raportam de Occident, de ce nu luam de acolo raportul (nu suma absoluta) intre venitul unui parlamentar, cel al unui judecator, al unui medic, al unui ofiter din armata, politie, servicii secrete si cel al unui profesor etc. ?
Cea mai tare formulare:”ne indreptam către greva generală, va fi grevă dar nu știm cand”:))
Ca Trump cu covidu’ “va dispărea așa…intr-o zi ,ca un miracol”.
SINDICALIȘTI DE RAHAT! SLUGI GUVERNAMENTALE! RUȘINE!
Voi iesi din sindicat cu aceasta ocazie.
Buna idee, Marius. Voi face la fel. Cu totii trebuie sa iesim din sindicat sa-i invatam minte!
Nu trebuie sa iesim din sindicat! Avem nevoie de el! Hancescu trebuie sa-si de-a demisia! Nu a facut nimic pentru profesori!
D Le Hancescu cand sunteti serios ? Incredibila afirmatia dvs. Daca nu sunteti in stare sa ne reprezentati dati -va demisia si lasati pe altcineva.
V -au cumparat deja ! JENANT !
JOS CU DVS ! V-am dat acordul si acum ati intors-o ! Vom dizolva SINDICATUL !
Atat timp cat nu tineti cont de parerea celor care cotizeaza, o sa ies din sindicat deci o sa am salariul marit.
Rusine sa va fie, liderilo! Slugi ale guvernantilor, n-aveti pic de bun simt. Nu va e rusine sa va imbuibati din banii platiti din cotizatia noastra si sa nu faceti nimic, dar absolut nimic pentru noi? Cum va permiteti sa ignorati hotararea a 70% din cadrele didactice de a face greva? Trebuie sa iesim cu totii din sindicat sa-i invatam minte!
Inca un mare FISS marca FSLI, ca sa-i raspund aluia de mai sus, bai romana si matematica sunt bune ca se dau la evaluarea aia nationala ca in rest toate materiile sunt de doi bani, profii aia de romana si mate se umplu de meditatii, ar trebui desfiintate toate examenele si asa sunt inutile.
Va milogiti toata ziua dupa lefuri mari, pai munciti 4 ore pe zi si aveti 2 luni concediu platit, duceti-va la patron sa va dea lefuri mari
Domnule “prof22” dupa cum te exprimi se pare ca nu ai legatura cu bransa cadrelor didactice. In alta ordine, nu ai impresia ca esti nesimtit si impertinent, te-am intrebat noi profesorii unde trebuie sa mergem sa lucram, la privat sau la stat?! Ne-am ales noi unde frustratule, iar noi nu cerem “lefuri” mari păcălici, noi cerem un salariu decent, un salariu de profesor. Profesorii din alte tari au aceeasi vacanta ca si noi slab la minte ce esti, nu stam 4 ore la scoala asa cum spui tu, se sta mai mult, se corecteaza teme, teze, caiete de lucru, lucrari, teste … care mai inseamna alte ore lucrate tot pentru scoala, dar niste frustrati ca tine, niste incapabili care nu-si vad
lungul nasului, niste cartofori, spala varza ca voi nu cunosc detalii, vă repetati obsesiv in prostia voastra ca stau 4 ore la scoala, ca au vacanta s.a.m.d.
Rusine, lideri de doi bani care luati salarii colosale din cotizatia platita de noi! Cine va permite sa nu respectati optiunea marii majoritati a profesorilor de a face greva generala pentru umilinta la care suntem supusi? Cu ce v-au cumparat cei de la putere, din nou si din nou? Chiar nu va e rusine sa va faceti de ras in halul asta si sa va bateti joc de noi?Dati – va demisia si lasati oameni decenti si onesti sa ne apere interesele! RUSINE!!!!
Nu va e rusine, lideri de doi bani, aserviti puterii! Aveti salarii de zeci de mii de lei din cotizatia platita de noi. Cum adica nu mai facem greva cand 70% dintre profesori si-au dat acceptul??? Cu ce v-au cumparat din nou cei de la putere de va bateti joc de noi in halul asta? Dati-va demisia, si lasati oameni onesti in locul vostru pentru a-si face treaba pentru care sunt platiti! RUSINE LIDERILOR DE SINDICAT SI NOUA, PROFESORILOR ,DACA ACCEPTAM ASEMENEA TRADARE
Pe noi nici nu ne-a intrebat nimeni. Nu am primit macar o foaie in scoala. De ce as mai sta la sindicat, cand imi pot mari salariul cu 600 ron anual renuntand la asemenea javre? 600 ron anual inseamna un def sau un grad luat. De ce m-as mai omori cu examene si stres cand pot castiga acesti bani renuntand la sindicatul lor de 2 lei?
Greva in Educatie nu ii afecteaza pe elevi cat ii dispera pe parintii crampon ca nu au cu cine sa isi lase copiii.
Mandatul jos! Demisia! Noi te plătim!
Eternul joc de glezne al liderilor sindicali.
Afirmațiile inadecvate nu acoperă adevărul.
70% dintre profesorii din tara au semnat pt grevă.
Șantajul emoțional cu ,,proritizarea interesului educațional al copiilor” nu are ce căuta într-o negociere sindicate-guvern.
Acolo se discută pe lege.
O lege care nu se aplică. Din nou.
Pe scurt, profesorii au mai fost păcăliți încă o dată!
Rămâne o singură cale individualizată. Ieșirea din sindicat(adică recuperarea unei sume de vreo 600 lei pe an – factura la întreținere pe o lună, tot e ceva)
P. S. Când medicii au fost în grevă și au primit direct mărirea de 100% din salariul net, nu a vorbit nimeni despre copiii aflați atunci in spitale și afectati de greva personalului medical.
Propun sa iesim cu totii din acest sindicat si sa facem unul nou care sa ne reprezinte cu adevarat. Cu o singura conditie: liderii acelui nou sindicat sa nu castige mai mult de dublul salariului mediu din invatamant, oricat ar fi el.
Nesimtire e putin spus, bataie de joc, la fel, e putin spus, mincinosi … putin spus!! Cam aceasta este impresia lasata de liderii nostri de sindicat, ei sunt primii care isi bat joc de cadrele didactice, ei sunt cei care mint, care isi urmaresc scopul si folosesc membrii de sindicat ca masa de manevra pentru interesele lor meschine. Trebuie sa stie lumea ca liderii din sindicatele invatamantului nu au dorit sa se faca greva, au dorit sa sperie guvernantii pentru a beneficia ei, personal, de anumite beneficii. In scoli s-au semnat listele pentru greva, sunt foarte multe scoli unde au fost peste 75% din profesori care au semnat pentru greva, doar ca aceste liste le centralizeaza niste ” personaje” care isi aranjeaza procentele dupa bunul plac, nu dupa nevoia si cerinta profesorilor, aceste lucruri trebuie sa-l stie lumea!! Sunt niste hoti si niste mincinosi!!!
Oamenii care ne blameaza pe noi profesorii ar trebui sa stie ca un profesor debutant are un salariu MULT mai mic decat un asistent medical debutant( a nu se intelege ca e lipsa de respect fata de cadrele medicale, care isi merita acel salariu, e vorba de cum sunt tratati, cum sunt respectati profesorii) , in acelasi context un profesor cu gradul I, peste 15-20 de ani vechime, are salariul mult mai mic decat ( cu 30-40%) decat acelasi cadru medical cu acelasi tip, grad si vechime cu al unui profesor ( * nu vreau sa denigrez profesia de asistent medical( departe de mine acest gand) vreau doar sa se inteleaga unde ne situam ca salariu noi profesorii ca tot suntem denigrati. Acesti lideri sindicali din invatamant sunt doar profitori ai sistemului, nu ajuta cu nimic profesorii, doar praf in ochi aruncati membrilor de sindicat, restul interese personale, mana in mana cu politicienii!
Fraier e cine plateste sindicatul. De asta va permiteti sa dormiti si sa nu faceti nimic pentru personalul din învățământ. La scoala la mine nici macar nu ati intrebat colegii daca vor sau nu greva.
Nici la mine nu a intrebat nimeni si sunt 3 sindicate in scoala. Niciunul din ele nu a suflat o vorba, nu a trimis o hartie. Niste lepre si noi ii platim. Cum sa se vorbeasca de ditai greva si in scoli nimic? Cred ca solutia de mai sus este perfecta: iesirea in bloc din sindicate si formarea unuia singur la nivel national, cu oameni puternici, demni si bataiosi.
Asta nu am mai spus-o : sunteți niște prefăcuți și mincinoși
!
Elevii de clasa a VIII -a vor susține examenul de Evaluare Națională la limba română și la matematică , nu la religie , desen , tehnologie sau alte materii „de 15 bani” , așa că , ADEVĂRATELE cadre didactice nu vor grevă deoarece copiii (elevii) nu au nicio vină că învățământul românesc e plin de astfel de „uscături”.
Vă deranjează adevărul .
Rușine să vă fie !!!
I-auzi! S-a trezit un fost cadrul didactic să-și dea cu părerea despre alte discipline: „…..la religie , desen , tehnologie sau alte materii „de 15 bani”….” . 15 bani sunt valorile dumneavoastră morale! Nu vă este rușine să atacați alte discipline! Dacă nu cunoști frământările și greutățile altor colegi mușcați-vă limba și Dumnezeu să vă judece!
De “15 bani” esti tu, un ratat mizerabil, un comunist care vede in alb si negru! Nu fac parte din profesorii privilegiați de mate, română etc., dar ai idee câte examene si cat am învățat pentru a fi profesor pe bune, nu la facultate particulară ….pe lumea asta nu există doar română și matematică, iar cei care nu au excelat la materiile mai sus menționate au reușit in viață, mai mult decât tocilarii…
Bunicu’!!! Mata crezi ca toti vor deveni matematicieni sau profesori de romana? E vorba de cultura generala! Sau in sfera inalta de unde vii dumneata nu s-a auzit de asa concept! Si pot plusa: cei de romana si matematica fac meditatii en gros si nu vor greva fiindca nu le mai vin copiii la meditatii pentru ca multi dintre ei rezolva temele de la scoala in timpul meditatiilor! Iti suna cunoscut, drag fost cadru didactic?
Elevii de clasa a VIII -a vor susține examenul de Evaluare Națională la limba română și la matematică , nu la religie , desen , tehnologie sau alte materii „de 15 bani” , așa că , ADEVĂRATELE cadre didactice nu vor grevă deoarece copiii (elevii) nu au nicio vină că învățământul românesc e plin de astfel de „uscături”.
Daca vreti sa negociati, atunci vedeti cum nu mai suntem la baza grilei de salarizare.
Inflatia este mai mare in ultimii doi ani decat marirea intreaga acordata, solutia este grila de salarizare.
Daca stiu sa negocieze cum trebuie voi accepta sa nu facem greva.
Doua puncte trebuie sa fie rezolvate:
1. Sa reduca cu un an vechimea la care iti mareste salariul, de la 5 ani la 4 ani. In felul asta ne mai apropriem si noi de cei din Europa.
2. Sa creasca coeficientul profesorului in grila de salarizarea sa nu mai fim ultimii, iar la sporuri sa fim egali cu ceilalti.
Oricum am ratat o sansa sa punem presiune pe ei fiind final de semestru sper ca vor avea coloana vertebrala altfel vom face greva.
Nu au coloana vertebrala, nu știu sa lupte ptr drepturile lor, dar elevii știu sa ii distrugă psihic și emoțional. De ministru le este frica. Profesorii adevărați nu mai exista, sa te faca sa iubești o materie. Si dacă exista ii găsești foarte greu.
Niste lepre..nu ne-a contactat nimeni. Pentru raportari se poate freca concediul? Ca sa semnam de greva nu se poate? Maine ies din sindicat, e chiar nesimtire. Noi intram in online, avem cazuri pozitive. Cine imi plateste atata gaz si curent? Nu accept asa ceva..nu pot plati asemenea facturi imense. Cine nu realizeaza ce inseamna o centrala pornita 8-10 ore in plus sa faca acest experiment.
Puteți intra in online de la școală.
De pe ce? Cu ce sa intru in online de la scoala? Cine cheltuie bani sa cumpere dispozitive, net si sa incalzeasca o scoala si sa cheltuie curent pentru ca noi vrem online? Te auzi ce spui? Nu sunt bani de naveta, nenica!!! Nu avem sapun, nu avem apa in scoala. Sunt 2 laptopuri si un router pentru secretariat si conducere. Crezi ca traiesti in Manhattan???