Profesorii nu sunt plătiți la înălțimea meseriei pe care o practică, spune directoarea Raluca Ivănuș: Un profesor nu livrează doar cunoștințe. Face mult mai mult decât pare la prima vedere. După ce pleacă de la școală, are de corectat, de evaluat

4.663 de vizualizări
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
Raluca Ivănuș, directoarea Colegiului Național George Coșbuc din Capitală, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că profesorii nu sunt plătiți laînălțimea meseriei pe care pe care o practică. „Un profesor nu livrează doar cunoștințe, da, el și educă, face și altceva. Face mult mai mult decât pare la prima vedere. Și apoi, după ce pleacă de la școală, are de corectat și are de evaluat”, a spus aceasta.

Moderatoare: Sunt bine plătiți profesorii în România, în ziua de astăzi, chiar și după aceste majorări salariale care au avut loc în urma grevei, cea mai mare grevă din ultimii 18 ani?

Raluca Ivănuș, directoarea Colegiului Național George Coșbuc din Capitală: Eu cred că nu. Nu sunt plătiți în raport cu ceea ce fac. Un profesor nu face doar ore, se duce și face 16, 18, 20 de ore, câtă norma are ele. El face mult mai multe, da, își pregătește din timp materialul, merge, îl livrează la clasă. Un profesor nu livrează doar cunoștințe, da, și el educă, face și altceva. Face mult mai mult decât pare la prima vedere. Și apoi, după ce pleacă de la școală, are de corectat și are de evaluat. Deci cred că, în raport cu ceea ce înseamnă cu adevărat a fi profesor, nu sunt plătiți profesorii la înălțimea, să zic așa, meseriei pe care o practică și o practică unii cu mare har.

Moderatoare: Vă dau două categorii: un profesor debutant astăzi câștigă puțin peste 3.600 lei. Cât ar trebui să câștige, din punctul dumneavoastră de vedere, ca să fie atractiv sistemul de învățământ? Cu cât ar trebui plătit un profesor debutant?

Raluca Ivănuș, directoarea Colegiului Național George Coșbuc din Capitală: Ar putea să fie dublu foarte ușor.

Dana Bobocea, directoarea Colegiului Național Grigore Moisil din București: Sunt mai multe condiții. În primul rând, acel tânăr profesor, fiind la început de drum, are nevoie de multe pentru el. Și atunci el are nevoie de un salariu mare, așa cum spune doamna director, poate dublu. Poate nu-i ajunge dublu. Depinde la ce ne raportăm. Vedeți, cred că ar cam trebui să vedem care ar trebui să fie salariul decent al unui om cu studii superioare la cel care realizează o astfel de activitate.

Moderatoare: Cât trebuie să încaseze un profesor care are o vechime considerabilă, să spunem, peste 30 de ani, grad didactic I, toată pregătirea acoperită, fără nimic în plus de făcut, adică până la ultima specializare? Care ar trebui să fie salariul corect pentru un astfel de om?

Raluca Ivănuș, directoarea Colegiului Național George Coșbuc din Capitală: Eu vă zic că mai mult de 15.000 lei ar putea să fie foarte ușor, dar, într-adevăr, nu trebuie să fie nici prea mare diferența între un tânăr, că până la urmă are nevoi mai mari, și cei care au 30 de ani de vechime sunt mai așezați și se creează o discrepanță prea mare. Să nu apară discrepanțe. Și munca, până la urmă, la clasă este aceeași. Poate le e mai greu lor, că sunt tineri, noi poate am intrat în rutina aceea de profesor cu experiență și știm cum să dirijăm o oră de curs, dar ei poate că nu știu și le e mult mai greu, asta pe de o parte. Pe de altă parte, social, fiind la început de drum în viață, au și ei nevoie de un sprijin, da, și atunci să nu fie prea mare diferența. Aș opta fără discrepanțe mari între salarii (…).

„În opinia mea, corect ar fi ca un debutant acum să aibă undeva în jur de 6.000 și ceva de lei, care este salariul lui profesor spre final de carieră”, a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Declarațiile au fost făcute la emisiunea InfoEdu de la TVR Info. Hăncescu a spus că, în următorii 4 ani, salariile profesorilor ar trebui să se dubleze.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că în 2025 vor fi creșteri salariale pentru profesorii și angajații din Învățământ: „Mai este o diferență de încă 50% care trebuie acordată. A nu se înțelege 50% creștere suplimentară a salariului”. Acesta a spus că „va fi diferența dintre maximul pe care trebuie să-l atingi pe legea salarizării și maximul pe care îl ai în plată în momentul de față.”

Informații de context

Pe 1 iulie, Edupedu.ro a scris că aplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată cu noile majorări de la 1 iunie, potrivit unui document ajuns în școli. Este vorba despre Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 128/2023. Aceasta prevede că, la 1 iunie, salariile pentru profesori vor fi cele din grilele aprobate de Executiv. Majorarea din luna iunie se aplică pentru salariile pe care cadrele didactice le-au primit în luna iulie.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, i-a mulțumit Ligiei Deca pentru majorarea salariilor din Învățământ: „Vă vorbesc în calitate de ministrul al Finanțelor, dar și de profesor universitar, în care simțim cu toții îmbunătățirea reală a sistemului nostru de remunerație, iar din acest punct de vedere nu putem decât să adresăm, încă o dată, felicitări doamnei ministru (…).” Declarațiile au fost făcute la un eveniment dedicat Zilei Educației Financiare, organizat de Ministerul Educației.

Salariul unui cadru didactic debutant să fie 23% din indemnizația președintelui României, este una dintre propunerile Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, potrivit unei informări. Conform reprezentanților profesorilor, pe 6 februarie a avut loc o întâlnire informală cu conducerea Ministerului Muncii și a reprezentanților Băncii Mondiale și s-a discutat despre noua lege a salarizării.

La sfârșitul lunii decembrie 2023, Guvernul a adoptat proiectul de ordonanță de urgență care stabilește salariile din învățământ de la 1 ianuarie 2024. Potrivit acestuia, cele mai mari creșteri sunt pentru funcțiile administrative, atât în mediul academic (19% pentru rectori) cât și în cel preuniversitar (26-28% pentru inspectori și aproape 30% pentru directorii de școli).

Iată ce prevede Ordonanța urgență nr. 128 din 28 decembrie 2023:

Articolul II – „(1) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea- cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor centrale universitare, personalul Bibliotecii Naționale a României și Bibliotecii Academiei Române, precum și pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, și Legii învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, și care își desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ și care nu se regăsesc în anexa prevăzută la art. I se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023.

(2) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul administrativ/nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează, începând cu data de 1 ianuarie 2024, cu 250 de lei față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 450 de lei începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023.

(3) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază ale personalului din instituțiile și unitățile care funcționează în subordinea sau în coordonarea Ministerului Educației, altul decât cel prevăzut la alin (1) și (2), se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023.”

O analiză Edupedu.ro a arătat cum salariile profesorilor sunt în urma economiei: salariile din școli au crescut, în medie, cu 230% din 2010 și până în 2024, într-o economie unde salariile medii și minime au crescut cu 312%, respectiv 450% în aceeași perioadă. Cu alte cuvinte, atunci când este comparat cu doi indicatori esențiali – salariul minim pe economie și salariul mediu pe economie –, salariul profesorului nu rezistă.

Pentru profesorul debutant, cel care ar fi trebuit să aibă un salariu net, în mână, de 4.600 de lei pe lună de la 1 ianuarie 2024, conform declarației ministrului Muncii de la pupitrul Guvernului României din 12 iunie 2023, salariul este crescut de la 3.300 de lei și până la 3.550 de lei, deci o creștere de 250 de lei pe net.

În 14 iulie 2023, profesorii au primit salariile majorate, după greva din luna mai a profesorilor. Condiția pentru suspendarea grevei a fost adoptarea unei ordonanțe de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024.

Pe 15 iunie 2023, în discursul său din Parlament, Marcel Ciolacu, președinte PSD, le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra “la milimetru” ce a promis împreună cu Nicolae Ciucă, fost premier:

„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost actualizată. Pentru plata cadrelor didactice desemnate să conducă practica pedagogică a fost introdus câmpul „număr clase”
Simion Hăncescu, FSLI: În opinia mea, corect ar fi ca un debutant acum să aibă undeva în jur de 6.000 și ceva de lei. Guvernul care va veni va trebui să facă efortul ca, în următorii 4 ani, salariile să se dubleze
În 2025 vor fi creșteri salariale pentru profesori, potrivit liderului sindical Marius Nistor: Mai este o diferență de încă 50% care trebuie acordată. A nu se înțelege 50% creștere suplimentară a salariului. Va fi diferența dintre salariul aflat în plată în momentul de față și maximul stabilit de grila noii Legi a salarizării

11 comments
  1. Copilul meu in clasa a VI a nu are de citit nimic la materia numita Limba Romana. Vi se pare normal ? Manualul este o VARZĂ, având atât autori străini, cât și români. Nu mai studiem opere, ci studiem fragmente din diverse opere literare sau mai puțin literare. Îl studiază pe Cartarescu, dar despre Creangă nu a auzit. Că să nu mai vorbim că profesorii lipsesc de la ore intr-o
    veselie. Orarul nu s-a stabilizat încă. Se apropie Săptămâna verde și se va merge într-o excursie care costă oficial 800 lei. Nu au obiective legate de mediu, așa cum s-ar presupune. Profesorii au maxim 18 ore/ săptămâna -norma de predare, dar nu au timp sa corecteze testele nici după 2 luni de la începutul școlii. La informatica primesc tema cu proiect care nu au cum să-l realizeze singuri, căci în laborator nu au acces. La engleză, după 6 ani, exersează tot culorile. Părinți, uitati-va ce au in manualele de Istorie, Biologie, Geografie , copii voștri. Ei vor fi tot mai puțin competitivi in viitor- vorbesc despre ce le oferă școala.

  2. Să nu uităm că părinții, în special cei analfabeți, știu mai bine decât profesorii ce trebuie să facă un cadru didactic la oră.
    Doar suntem pe primul loc la analfabetism funcțional și nu doar în rândul elevilor ci mai cu seamă în rândul părinților.

  3. In clasa copilului meu,doar profesoara de religie isi da silinta sa mai invete copiii cate ceva.Daca nu ar face pregatire de 2 ori pe sapt,copilul ar fi analfabef functional.La scoala se duce doar ca e obligatoriu.Sunt socata de instititutia invatamantului din prezent.

  4. un profesor în ziua de azi a devenit un gunoi social. 80% din profesorii de azi nu mai fac nimic la scoala pentru a putea face foarte bine meditații. sunt o grămadă de profesori care obțin note sub 8 la examene, chiar sub 6, dar ajung la catedra și tipa la elevul care nu înțelege ce explica. sunt scoli cu profesori beți la ore. sunt scoli cu profesori care nu vin la ore.
    obligați prin lege ca profesorul care face meditații sa nu mai predea în învățământ și atunci cereți salarii mai mari.
    98% din profesori primesc cadouri scumpe, cel puțin cât un salariu decent. fiecare elev plateste fondul clasei…sau cadoul de crăciun, paste, revelion, onomastica,…, pt “profa’ ”
    învățământul în ansamblu e o rușine sociala.

    1. 95% din statisticile de pe internet sunt 100% scoase din burta celui care le prezintă. Valabil și pentru propoziția anterioară, ce, mă costă ceva? Pe tine ce te-a costat să scrii aberațiile alea?

      Taci nene cu apocalipsa aia din școli despre care vorbești, spui enormitățile alea de parc-ai fost în persoană în toate școlile și-ai constatat d-ta că așa e. Prea te uiți doar la televiziunile papagalistice, mai scoate capul în lume, trage aer în piept, calmează-te.

      Când văd ce vă trece prin cap unora dintre voi dintr-o dată înțeleg de ce ai voștri copii au ajuns în halul în care sunt acum…

  5. Un profesor gradul I ar trebui sa fie platit la nivelul unui medic primar. Desigur, si pretentiile ar trebui sa fie aceleasi.

    Covrigaru se batea cu pumnul in piept ca se revizuieste job gradingul la bugetari. Nici nu se mai aude de asta.

    1. Pentru Covrigar e ceva normal ca un profesor cu experienta sa aiba salariul femeii de serviciu dintr-o primarie de comuna .. Dar nu am asteptari …

    2. Imi pare rau sa va spun dar putini profesori isi mai fac meseria cu responsabilitate. Marea majoritate doar bifeaza un program. Au o misiu e atat de importanta pe care insa multi o trateaza extrem de superficial. Am toata sti.a pentru acei profesori ca nu si-au uitat rolul si rostul.

      1. Ai toată stima, dar ne bagi pe toți în aceeași oală, de parcă ai cunoscut toți oamenii din sistem.

        În calitate de ce ai dumneata impresia că doar puțini profesori își mai fac meseria cu responsabilitate? Te uiți la Deca și crezi că suntem ca ea? Cam ce pretenții ai dumneata de la un profesor ca să consideri că își face meseria cu responsabilitate? Să fie profesor, bonă, medic, paznic, eventual să-i educe pe copii de la zero, de parcă vin la școală tabula rasa și e doar responsabilitatea noastră să-i educăm?

        Școala e un fel de șaorma cu de toate pentru prea mulți părinți.

  6. La dementii care sunt acum în școli e o nimica toată ce ziceți dvs.Sa nu uitam ca au băgat în învățământul de masa indivizi periculoși al căror loc era în scoli specializate. Profesoara care a fost înjunghiată a întâlnit asa ceva.Pentru stat e o economie de cel puțin 25% cât ar trebui sa plătească spor pentru speciali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Ordinul privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie

Reprezentanții elevilor, despre reorganizarea agenției care acreditează și evaluează extern toate școlile: Desființarea acestei instituții sau reducerea atribuțiilor sale ar crea un precedent foarte periculos

Reprezentanții elevilor nu sunt de acord cu modificarea atribuțiilor Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), modificări cerute recent de Asociația Școlilor Particulare, spunând că „ar crea…
Vezi articolul