Profesorii Merito fac apel la colegii din cancelarii, părinți și elevi pentru un vot informat, un vot pentru valorile democratice, un vot în cunoștință de cauză și conștiință liberă

771 de vizualizări
Foto: Facebook.com/ Proiectul MERITO
Comunitatea MERITO, formată din profesori, oameni de afaceri și profesioniști implicați în educație, a lansat primul apel public la vot din partea unei astfel de organizații, subliniind importanța valorilor democratice, a educației de calitate și a gândirii critice. Mesajul, adresat profesorilor, părinților și elevilor cu drept de vot, insistă pe necesitatea implicării informate și responsabile în procesul electoral: „A merge la vot înseamnă să ne exercităm libertatea – o valoare pe care nu vrem să o pierdem”.

„Principiile pe care le învățăm în școală, precum respectul, toleranța și discernământul, trebuie să prindă viață prin acțiune, iar cea mai importantă acțiune acum este participarea la vot”, subliniază comunitatea MERITO într-un comunicat remis Edupedu.ro și publicat și pe Facebook.

  • Apelul lor vine în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare 2024, cele din urmă desfășurându-se chiar duminica aceasta, pe 1 decembrie, de Ziua Națională – textul integral, mai jos în articol.

În mesajul său, MERITO încurajează implicarea activă a tuturor celor care au fost formați de educație: „Democrația trăiește cât timp credem în ea, în valorile ei și în puterea noastră, fiind baza progresului prin educație și a dezvoltării unei națiuni”.

Comunitatea a lansat și un set de recomandări clare: participarea la vot pentru păstrarea valorilor democratice, informarea corectă înainte de a vota și încurajarea tinerilor să aplice gândirea critică în luarea deciziilor. „Votul înseamnă libertate, iar aceasta ne este dragă tuturor, deopotrivă profesori, elevi, părinți și nu numai”, conchide apelul.

Redăm integral apelul comunității MERITO:

Apel al comunităţii MERITO pentru valori democratice, vot informat şi importanţa educaţiei de calitate şi a gândirii critice în a ne decide viitorul, ca societate

București, 29 noiembrie 2024

Dragi colegi, părinți, foști și actuali elevi cu drept de vot,

Sunt momente când solidaritatea este esențială pentru a rămâne pe drumul cel bun. A merge la vot înseamnă să ne exercităm libertatea – o valoare pe care nu vrem să o pierdem. Principiile pe care le învățăm în școală, precum respectul, toleranța și discernământul, trebuie să prindă viață prin acțiune. Iar cea mai importantă acțiune acum este participarea la vot.

Democrația trăiește cât timp credem în ea, în valorile ei și în puterea noastră, fiind baza progresului prin educaţie şi a dezvoltării unei naţiuni.

Prin misiunea noastră de a contribui la dezvoltarea educaţiei din România, comunitatea MERITO este totodată un promotor al valorilor sociale înalte.

În contextul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare din România, noi, profesori, oameni de business şi profesionişti din organizaţii de educaţie – comunitatea MERITO, susținem democraţia, libertatea şi parcursul actual de dezvoltare a țării noastre. Mai mult, credem în puterea fiecăruia dintre noi de a influența viitorul prin vot – un gest esențial pentru a ne menține pe drumul dezvoltării și al valorilor europene.

Foto: Facebook.com/ Proiectul MERITO

«A merge la vot este manifestarea libertății pe care, indiferent cu cine am vota, nu vrem să o pierdem. Valorile în care credem și pe care le menționăm în cadrul școlii nu pot rămâne în caiete și manuale. Ele trebuie să fie în acțiune și acțiunea pe care o vom face noi și pe care o încurajăm e aceea de a vota.» – Laura Borbe, profesoară MERITO de Științe socio-umane, în Cluj-Napoca.

«[…] Sunt convins că, dincolo de indignarea legitimă a majorităţii votanţilor, dincolo de lehamite şi dorinţa de a pedepsi actuala clasă politică, un rol deloc trivial revine felului ȋn care facem de atâta vreme educaţie.» – Doru Căstăian, profesor MERITO de Ştiinţe socio-umane în Galaţi, într-o opinie publică, preluată şi în presă.

«Educația de calitate și gândirea critică sunt piloni ai libertății și democrației – lucruri de care avem nevoie mai mult ca oricând! Misiunea noastră este să susținem o educație performantă, cu profesori bine pregătiți, pentru o Românie mai puternică, liberă și orientată spre progres.» – Măriuca Talpeş, iniţiatoarea şi liderul proiectului MERITO şi membră a consiliului director al Romanian Business Leaders.

Pentru colegi, adolescenţi şi tineri, părinţi şi societate în largul ei, noi, comunitatea MERITO, credem în aceşti paşi, pe care îi urmăm şi îi recomandăm:

  • Mergem la vot, pentru că acesta reprezintă puterea societăţii. Noi asta credem şi aşa i-am învățat şi pe elevii noştri: să se informeze, să se implice și să vorbească pentru ei;
  • Mergem la vot la toate scrutinele și încurajăm votul pentru păstrarea valorilor democratice;
  • Libertatea socială devine un drept atunci când o manifestăm, iar votul este o manifestare a acestui drept. Votul înseamnă libertate, iar aceasta ne este dragă tuturor, deopotrivă profesori, elevi, părinţi şi nu numai;
  • Ne informăm corect, înainte să votăm – cunoașterea înseamnă putere şi ne ajută să decidem în cunoștință de cauză şi conștiință liberă;
  • Votăm ținând cont de valorile democratice, pentru a le păstra pe termen lung”.
Citește și:
FOTO & VIDEO Protest pro-democrație în Piața Universității, pentru a cincea zi. Circa 500 de studenți și tineri scandează vineri seara în ploaie: „CCR rușine mare, ești complice la trădare” / „Legionarul de unde are banul?” / Proteste și la Sibiu, Constanța: „Iubesc România, aleg democrația”
Apel pentru actualizarea urgentă a sistemului de educație din România, în contextul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale, lansat de Coaliția pentru Educație / Organizația cere autorităților, pentru prima dată în mandatul ministrului Ligiei Deca, „să accelereze reformele curriculare”, deși ministra blochează noile planuri-cadru de cel puțin 6 luni
Scriitoarea Ana Blandiana, îndemn la vot după rezultatele primului tur de alegeri: Singura noastră armă de apărare a statului de drept este votul! Este târziu, dar nu prea târziu
Parlamentul României – ghid explicativ: cum funcționează, ce face, câți deputați și senatori are și cum sunt aleși
VIDEO A patra zi de proteste pro-europene în Piața Universității. Peste 1.500 de studenți și tineri au fost în stradă și au scandat: „România e iubire, nu fascism și amăgire” / „Apa este H2O” / „Putin, jos labele de pe România”
VIDEO Reacția studenților față de decizia Biroului Electoral de a renumăra voturile: Hoții! Hoții! Pentru cine numărați? / Mesaje anti-servicii și anti Curtea Constituțională: „Nu te juca cu democrația!”
Pavel Popescu, vicepreşedinte ANCOM: Am propus o soluţie exagerată – suspendarea temporară a platformei TikTok. Opinia exprimată a fost una strict personală / ANCOM nu poate şi nu va suspenda TikTok
Un candidat la alegerile prezidențiale a avut tratament preferențial pe TikTok, platformă care nu a respectat decizia Biroului Electoral, anunță CSAT
Studenții le cer partidelor politice „să susțină lideri competenți ai partidului, astfel încât cetățenii să simtă că sunt reprezentați”. ANOSR: „Dacă aceste carențe nu vor fi tratate cu maximă seriozitate, pericolul extinderii curentelor extremiste va continua să planeze asupra democrației românești”
Jocul furiei ar trebui să înceteze. Tinerii vor fi cei care vor deconta acest monstruos accident istoric – mesajul profesorului Liviu Papadima către studenții săi de la Facultatea de Litere, după primul tur al alegerilor prezidențiale

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Personalul din școli trebuie să știe de săptămâna viitoare cum se folosesc testele neinvazive – ministrul Cîmpeanu. Joi seară, el spunea la Antena 3 că testele de salivă pentru elevi vor fi disponibile peste două săptămâni, iar la Digi 24 – după încă o săptămână

“Am solicitat Ministerului Sănătății sprijin pentru elaborarea unei proceduri de administrarea acestor teste pe bază de salivă, în așa fel încât această procedură să poate să fie diseminată către toate…
Vezi articolul

Nu înțeleg de ce Evaluarea Națională trebuie să se dea doar la două discipline – liderul sindical Marius Nistor / Orice schimbare în Educație nu se poate face fără alocări financiare corespunzătoare. Nu poți face nimic fără bani, spune Nistor

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a spus că nu înțelege de ce Evaluarea Națională trebuie să se dea doar la două discipline. „Am ajuns ca, începând…
Vezi articolul