PROFESORII ÎN ALEGERI 2024 Principalele partide care și-au publicat programele electorale, PSD, PNL și USR, nu propun mai nimic substanțial referitor la cadrele didactice în campania pentru parlamentare / Ele insistă pe formarea acestora și pe considerații generice despre salarizare / Un singur partid vine cu unele noutăți, formulate sumar

2.547 de vizualizări
Foto: © Fizkes | Dreamstime.com
Activitățile de formare inițială sau continuă a profesorilor, de la domeniile ȘTIM la sport sau educație pentru sănătate, reprezintă singura promisiune care vizează cadrele didactice, regăsită în programele de guvernare propuse de principalele partide politice înaintea alegerilor parlamentare. Pe lângă acestea, o eventuală creștere a salariilor, în anii ce urmează, este tratată generic de două partide și deloc de un al treilea. Iar singura promisiune de diferențiere aparține USR și se referă la un loc mai important pentru profesori în deciziile luate la nivelul școlii.

Astfel, formarea profesorilor în diverse domenii este singura temă atinsă de PSD în ceea ce privește cel mai larg segment de angajați din sectorul public, în programul său pentru 2025-2028, propus pentru eventualitatea că partidul va ajunge la guvernare după alegeri. Iar obiectivele sale pentru 2028, care vizează unele domenii de activitate, inclusiv educația, nu menționează deloc profesorii, potrivit documentului sintetic prezentat de partid.

Ce propune PSD pentru profesori, potrivit sintezei Programului de guvernare:
  • Formarea cadrelor didactice și de specialiști în domeniile ȘTIM (știință, tehnologie, inginerie și matematică)
  • Formarea inițială și continuă a cadrelor didactice pentru educația timpurie
  • Pregătirea cadrelor didactice în educație fizică (inclusiv printr-un program național în acestr sens)
  • Sprijin pentru cadrele didactice care predau limba română sau în limba română în diaspora
Ce propune PNL pentru cadrele didactice

În programul lor de guvernare propus pentru anii următori, liberalii înșiră o serie de sporuri acordate deja profesorilor și compară salariile acordate în prezent acestora cu salarii din sistemul de sănătate.

Dar, în același document, continuarea creșterilor salariale este prezentată doar la condițional-optativ, fără să fie formulată o promisiune concretă: „Continuarea creșterii salariale în sectorul educațional ar putea permite alinierea salariilor profesorilor la nivelul celor din sănătate până în 2028, asigurând astfel o echitate salarială între aceste două domenii esențiale pentru societate.”

În schimb, și PNL formulează o promisiune legată de formarea profesorilor, anume un program național de formare continuă „pentru a crește nivelul de alfabetizare funcțională a elevilor”, program care să atingă 29.000 de profesori. Din acest punct de vedere, documentul PNL notează: „Conform profilului și standardelor profesionale pentru cariera didactică, pus în vara aceasta în consultare publică, toți profesorii ar trebui să aibă capacitatea de a aplica în mod consecvent abordări didactice care să susțină dezvoltarea competențelor de literație, numerație, digitale și civice.”

  • Același partid menționează în trecere „flexibilizarea normei didactice”, pentru a sprijini pregătirea remedială și stimularea excelenței didactice. Iar la nivelul învățământului superior îi pomenește și pe profesori ca potențiali beneficiari ai inițiativei sale de a transforma actualele clădiri administrative universităților: „După relocarea tuturor ministerelor și subordonatelor în noul Cartier Administrativ, Guvernul va oferi toate clădirile administrative actuale Universităților Bucureștiului pentru a fi transformate în «hub-uri universitare». Aceste spații vor găzdui săli de curs, birouri pentru profesori, incubatoare de afaceri și centre de cercetare.(…)”
Ce propune USR pentru cadrele didactice

Programele de formare pentru profesori sunt menționate cel mai des și de principalul partid de opoziție, în propriul program de guvernare propus pentru 2025-2028. Acest partid are unele puncte de diferențiere, totuși:

  • Primul este un rol sporit în decizia școlii, alături de părinți și autorități locale, în contextul în care partidul promite să „desființeze pe bune inspectoratele” și să aloce puteri sporite consiliilor de administrație din școli.
  • Al doilea este „un fond de stimulare a performanței profesorilor”, „la decizia școlii”, pe baza feedback-ului de la elevi și părinți și  a unor obiective legate de evoluția elevilor.

USR promite „salarii competitive”, care să „reflecte importanța profesiei”, dar nu oferă niciun detaliu în acest sens.

În cazul formării, USR menționează:

  • Instruirea profesorilor în ceea ce privește tehnologiile viitorului, inclusiv inteligența artificială
  • Programe de formare specifică pentru cadrele didactice, în cazul educației pentru sănătate
Citește și:
Educația în alegeri 2024. „Competiții” între școli pentru a atrage elevi, școala auto la liceu, dar și măsuri aplicate deja, precum doctorate profesionale sau învățământ dual – printre promisiunile PSD, PNL și USR în programele de guvernare pentru următorii 4 ani / Ce promit partidele pentru Cercetare

Foto: © Fizkes | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


5 comments
  1. USR vrea semiprivatizarea educației.

    Desființarea titularizării și mutarea decizie in mâna politicienilor din primării.

    În rest nimic spectaculos, inovator, ingenios etc

  2. Să și le țină pentru ei ,programele de formare și să le bea cu apă neîncepută.
    Profesorii au nevoie de salarii atractive, nu mai intră nimeni în sistem la actuala bătaie de joc.
    Un profesor are 3-4 000 de euro în Germania.
    Veți aduce nepalezi dacă nu motivați resursa umană din învățământ.

  3. De ce nu se spune nimic de partidul REPER care are un program foarte bine conturat, cu idei si solutii foarte bune pentru diverse domenii, inclusiv educatie? Sau ei nu se pun la socoteala pentru ca sunt prea mici? Sunt mici, dar cei mai tari, daca ne uitam cu atentie la toate prpgramele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiectul SuperTeach este realizat cu sprijinul Telekom Romania

Cum a început școala în Franța? Anca Emandii, asistent școală primară: S-au regândit orarele, pauzele nu sunt în același timp, fiecare clasă are pauză într-un moment diferit, nu ies toți în același timp în curtea școlii, care a fost împărțită

“S-au regândit orarele, pauzele nu sunt în același timp, fiecare clasă are pauză într-un moment diferit, nu ies toți în același timp în curtea școlii, care a fost împărțită” a…
Vezi articolul

Profesorii pot decide cu câte note încheie media anuală, după eliminarea obligativității tezei, propune ministerul Educației / Trebuie să aibă anual cel puțin trei note peste numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ, potrivit unei propuneri aduse ROFUIP, în urma schimbării structurii anului școlar -Surse

Noua structură a anului școlar din toamna aceasta în 5 module și 5 vacanțe, dar și eliminarea obligativității tezelor (care erau evaluări semestriale scrise) aduc modificări în modul de calculare…
Vezi articolul

Raportul anual al OECD: Finanțarea educației în sprijinul elevilor cu pierderi mari de învățare și aducerea copiilor la școală, puncte cheie pentru specialiștii în educație / România stă mai prost decât statele organizației internaționale

Abandonul școlar, efectele de durată ale închiderii școlilor în ultimul an și jumătate și folosirea banilor publici în educație sunt câteva dintre principalele probleme asupra cărora țările trebuie să-și concentreze…
Vezi articolul