Profesorii evaluatori și ceilalți membri din comisiile de Bacalaureat 2024, care nu au fost încă plătiți, ar putea primi banii după sesiunea de toamnă. Secretarul de stat Sorin Ion: În unele județe plata se face la final

524 de vizualizări
Sorin Ion / Foto: Facebook.com/ ISMB
Banii pentru profesorii evaluatori și ceilalți membri din comisiile de la sesiunea de vară a Bacalaureatului 2024 ar urma să fie plătiți către aceștia după ce se termină și sesiunea de toamnă. Secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației Sorin Ion a explicat pentru Edupedu.ro că în unele județe inspectoratele școlare aleg ca plata să se facă la final.

Mai mulți profesori au semnalat pe adresa redactie@edupedu.ro și în mesaje pe pagina de Facebook că nu le-a fost plătită corectarea lucrărilor la examenul de Bacalaureat. Alți profesori au precizat că au primit banii pentru această activitate în luna august, odată cu salariile pentru luna iulie.

În unele județe plata se face la final, spune secretarul de stat Sorin Ion.

„Este simplă explicația. Sunt județe care preferă să aștepte și sesiunea de toamnă a Bacalaureatului pentru a face o singură plată. Noi facem deschideri de credite în funcție de solicitări, iar plata se face prin intermediul inspectoratelor școlare”, a declarat Sorin Ion pentru Edupedu.ro.

„Nu e vreo problemă de buget, ci ține de opțiunea județului să plătească integral pentru examene – pentru că sunt tot aceiași oameni care corectează. Chiar și profesorii, unii dintre ei, preferă să ia toți banii odată ca să înțeleagă ceva din ei”, a completat Sorin Ion.

Probele scrise din sesiunea de vară a Bacalaureatului 2024 s-au desfășurat pe 1-5 iulie. Primele rezultate au fost publicate pe 8 iulie. Pe 9-11 iulie a avut loc rezolvarea contestațiilor, iar pe 12 – afișarea rezultatelor finale.

Amintim că evaluarea unei lucrări de Bacalaureat în România este plătită la fel ca în Franța, la sesiunea 2024 a examenului de la final de liceu, potrivit datelor consultate de Edupedu.ro. Dacă în Republică un profesor primește 5 euro per lucrare, în România primește 5,02 euro (25 de lei).

Profesorii de română și TIC sunt plătiți cu 10 lei pentru fiecare candidat de la probele de competențe, profesorii de limbi străine care evaluează trei probe – cu 15 lei. Sumele sunt impozabile și cu 4 lei mai mari ca în 2022.

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2024:

15 – 22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe

  • 8 – 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 19 august 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)

27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor

30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale


1 comment
  1. Ar PUTEA primi banii cândva… la toamnă.

    😀

    Așa-i în fotbal. Mai înghesuiți-vă la corectare, că vă vor plăti. Cândva. Nu se știe când. Văd ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bursele de excelență pentru elevii de la școli private, neplătite la aproape două săptămâni de la termenul impus de Ministerul Educației. Între timp, 8.500 de elevi cu medii generale sub 5 au primit sute de lei burse de merit

La aproape două săptămâni de la termenul impus de Ministerul Educației pentru plata burselor școlare pe noua lege a educației, elevii de la școlile și liceele private nu și-au primit…
Vezi articolul

Roxana Rusin, profesor de Istorie: Subiectul de la bacalaureat mi-a părut o teză semestrială. Cum ar fi să îl includeți pe Lucian Boia în lista surselor pentru subiecte măcar pe jumătate față de cât îl promovați pe Ioan Aurel Pop?

“Subiectul de la proba de istorie a bacalaureatului din acest an mi-a părut o teză semestrială. Nici nu sunt departe de adevăr, dat fiind că materia rămasă pentru examen a…
Vezi articolul

Ecaterina Andronescu: Nu cred că vom avea mai mult de 70.000 de absolvenți de liceu peste trei ani. Ce se va întâmpla cu universitățile noastre? Soluția: studenții străini care aduc și taxe

Scăderea demografică “absolut dramatică” o face pe Ecaterina Andronescu să se întrebe “Ce se va întâmpla cu universitățile noastre?”. Într-o conferință la Constanța, ministrul Educației a interpretat astfel numărul copiilor…
Vezi articolul