Profesorii evaluatori și ceilalți membri din comisiile de Bacalaureat 2024, care nu au fost încă plătiți, ar putea primi banii după sesiunea de toamnă. Secretarul de stat Sorin Ion: În unele județe plata se face la final

12.099 de vizualizări
Sorin Ion / Foto: Facebook.com/ ISMB
Banii pentru profesorii evaluatori și ceilalți membri din comisiile de la sesiunea de vară a Bacalaureatului 2024 ar urma să fie plătiți către aceștia după ce se termină și sesiunea de toamnă. Secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației Sorin Ion a explicat pentru Edupedu.ro că în unele județe inspectoratele școlare aleg ca plata să se facă la final.

Mai mulți profesori au semnalat pe adresa redactie@edupedu.ro și în mesaje pe pagina de Facebook că nu le-a fost plătită corectarea lucrărilor la examenul de Bacalaureat. Alți profesori au precizat că au primit banii pentru această activitate în luna august, odată cu salariile pentru luna iulie.

În unele județe plata se face la final, spune secretarul de stat Sorin Ion.

„Este simplă explicația. Sunt județe care preferă să aștepte și sesiunea de toamnă a Bacalaureatului pentru a face o singură plată. Noi facem deschideri de credite în funcție de solicitări, iar plata se face prin intermediul inspectoratelor școlare”, a declarat Sorin Ion pentru Edupedu.ro.

„Nu e vreo problemă de buget, ci ține de opțiunea județului să plătească integral pentru examene – pentru că sunt tot aceiași oameni care corectează. Chiar și profesorii, unii dintre ei, preferă să ia toți banii odată ca să înțeleagă ceva din ei”, a completat Sorin Ion.

Probele scrise din sesiunea de vară a Bacalaureatului 2024 s-au desfășurat pe 1-5 iulie. Primele rezultate au fost publicate pe 8 iulie. Pe 9-11 iulie a avut loc rezolvarea contestațiilor, iar pe 12 – afișarea rezultatelor finale.

Amintim că evaluarea unei lucrări de Bacalaureat în România este plătită la fel ca în Franța, la sesiunea 2024 a examenului de la final de liceu, potrivit datelor consultate de Edupedu.ro. Dacă în Republică un profesor primește 5 euro per lucrare, în România primește 5,02 euro (25 de lei).

Profesorii de română și TIC sunt plătiți cu 10 lei pentru fiecare candidat de la probele de competențe, profesorii de limbi străine care evaluează trei probe – cu 15 lei. Sumele sunt impozabile și cu 4 lei mai mari ca în 2022.

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2024:

15 – 22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe

  • 8 – 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 19 august 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)

27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor

30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale


5 comments
  1. Asta e atitudinea constanta. Nu toti vor corecta in toamna. Munca profesorului trebuie remunerata la timp, nu candva. Asta primim daca stam in inertie, fara demnitate si fara reprezentare.

  2. Prin decembrie, ca anul trecut? De unde știți că așa vor unii profesori? Și dacă vor doar unii, de ce să așteptăm toți?In contract scria că plata se face in luna următoare desfășurării activității.

  3. Ar PUTEA primi banii cândva… la toamnă.

    😀

    Așa-i în fotbal. Mai înghesuiți-vă la corectare, că vă vor plăti. Cândva. Nu se știe când. Văd ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Casa de la școală, program inedit pentru copiii cu dizabilități de la o școală specială din Oradea: Au învățat să împăturească haine, să încheie nasturi. Pentru asta, toți profesorii am donat articole textile, majoritatea care au rămas mici de la copiii noștri, spune profesoara Carmen Ilisie

La Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 din Oradea, elevii vor învăța abilități pentru o viață independentă, să se îmbrace, să așeze masa, să facă curățenie, să încheie nasturi…
Vezi articolul

PISA 2022: România este la polul opus față de țările-exemplu în ce privește echitatea în educație / Analistă OCDE: Investiții mai mari nu înseamnă automat succes la învățare, dar pentru elevii români resurse mai multe ar însemna rezultate mai bune la Matematică

România este în partea opusă față de țările-exemplu din punct de vedere al echității în educație, potrivit rezultatelor PISA 2022 prezentate, marți, de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE):…
Vezi articolul

Ministrul Teleman: Creditul fiscal și facilitatea “patent box” ar putea stimula cercetarea / Doi noi consilieri în minister – Oana Craioveanu și Cătălin Rizea / Discuții alături de secretarul de stat Dragoș Ciuparu pe tema cercetării în PNRR

Creditul fiscal și facilitatea de tip “patent box – crearea de facilități pentru firmele care utilizează patente” au fost menționate săptămâna trecută, ca posibile măsuri de stimulare a cercetării, de…
Vezi articolul