Profesorii, educatorii și învățătorii cărora le este desfăcut contractul de muncă pe motive disciplinare nu mai pot să se reangajeze în școli timp de șapte ani școlari

31.998 de vizualizări
prima didactică
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com
Durata de ridicare și radiere a sancțiunii disciplinare de desfacerea contractului de muncă este extinsă de Ministerul Educației pe o perioadă de șapte ani școlari, de la 12 luni, cât era în prezent. Potrivit unui anunț al instituției, „cadrele didactice sancționate cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă nu pot ocupa posturi didactice/catedre în învățământul preuniversitar de stat pentru o perioadă de șapte ani școlari”.

În prezent, potrivit legislației existente până la intrarea în vigoare a legii 198/2023, perioada aceasta era de maximum 12 luni, după care avea loc reabilitarea persoanei și aceasta se putea reangaja în învățământ, conform analizei Federației sindicatelor „Spiru Haret”.

Care sunt abaterile disciplinare care pot duce la sancțiunea cu desfacerea contractului de muncă, potrivit legii 198/2023:

Reprezintă abateri disciplinare ale personalului didactic de predare și se sancționează potrivit art. 210, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiune:

a) faptele de violență fizică și/sau verbală îndreptate împotriva elevilor sau a colegilor;

b) orice fapte sau atitudini care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor/preșcolarilor/ elevilor;

c) manifestarea convingerilor politice și prozelitismul religios în spațiul școlar;

d) activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă;

e) încălcarea dispozițiilor legii, a obligațiilor din prezentul titlu, a normelor statutului profesiei, deciziilor obligatorii ale organelor profesiei la nivel național sau ale unității de învățământ al cărei angajat este sau în cadrul căreia prestează activități de predare-învățare-evaluare cu antepreșcolarii/preșcolarii/elevii;

f) fapte de natură să aducă atingere imaginii, demnității sau drepturilor copiilor/elevilor și familiilor acestora ori să prejudicieze onoarea și/sau prestigiul unității/instituției, interesul învățământului.

Care sunt treptele de sancțiune pentru abateri disciplinare:

Articolul 210 din Legea 198/2023 prevede că sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:

a) avertisment scris;

b) reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;

c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare;

d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale;

e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Citește și:
Proba scrisă de la Titularizare 2024 va avea loc miercuri, pe 17 iulie, înscrierile încep pe 8 mai, iar inspecțiile pe 29 mai
Viabilitatea posturilor de profesori nu se mai stabilește la școală, ci de către inspectorate, iar profesorii care se titularizează în vara 2024 vor fi obligați să predea în școala în care au luat postul cel puțin un an școlar
Profesorii care copiază la Titularizare, sau care încearcă să copieze, nu mai pot fi nici măcar profesori suplinitori

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


28 comments
  1. Se întrunește comisia să verifice abaterile,nu ai ce să comentezi pentru că dumnealor au dreptate,deoarece, ești pe locul altuia și deranjezi.Interesul poartă fesul!

  2. Am fost exclusă din învățământ, disciplinar, acum 10 ani.Am să mă întorc.Dupa 7ani,e noua lege,vra să zică.Bun așa.😁

  3. Uitați-vă la punctele a) – d). Sunt cărligul. Nimeni nu s-ar opune lor. Toți suntem de acord cu ele. Dar vine e)-ul: ”încălcarea dispozițiilor legii, a obligațiilor din prezentul titlu, a normelor statutului profesiei, deciziilor obligatorii ale organelor profesiei la nivel național sau ale unității de învățământ” unde practic intră orice abatere. Legea ridică această ”abatere” la rangul abaterilor de la punctele anterioare.

  4. Cum au ajuns la intervalul ăsta de timp? Desfacerea contractului de muncă se poate face și pentru absențe survenite în urma unei sănătați precare. De ce să puni o astfel de interdicție unei persoane aflată în situația asta ca unui condamnat pentru omor, tâlhărie sau viol?
    Toate încălcările de la punctul e) sunt fără violență, fără încălcarea demnității profesiei, fără aspectele grave de la celelalte puncte. Ți se poate desface contractul de muncă pentru cîteva absențe nemotivate dacă nu aduci la timp hîrtiile necesare.
    Este această contravenție demnă de o condamnare de 7 ani ca pentru criminali, tâlhari sau violatori? Este aproape un sfert ori o treime din viața de muncă a unei persoane.

  5. De ce s-a trecut de la un an la 7? De ce nu 2 ani sau trei ani? De ce 7? De unde e scoasă durata asta?

  6. Măsuri ce vin in ajutorul directorilor si inspectorilor corupți .
    Vor alunga profesorii incomozi ,făcându- le simulacre de anchete.
    Vor face epurări prin cancelarii si apoi,desigur , isi vor angaja prietenii

  7. Prin contrast,pentru ce fapte este exmatriculat un elev(si daca poate fi exmatriculat)?
    Si cat timp nu are voie sa se mai înscrie la vreo școală ?
    Ce au patit elevii care au agresat sau au umilit profesori?

  8. Cu așa legi neconstituționale câți tineri ar mai risca să lucreze în învățământ?!
    Despre abuzurile directorilor și ale ISJ-ului nu se mai spune nimic… au imunitate la limbaj agresiv …la violență…la împărțit posturi.

  9. Dreptul la munca este un drept fundamental, garantat prin Constitutie, articolul 41.
    In legile promulgate in vata nu se stabileste un termen de interdictie a profesiei ca sanctiune disciplinara. O legislatie secundara sau tertiara, precum un ordin de ministru sau o norma de aplicare nu poate adauga la lege!
    Sanctiunea de interzicere a profesiei didactice pentru 7 ani in cazul unor abateri disciplinare soldate cu desfacerea contractului de munca nu poate fi aplicata, este neconstitutionala si nelegala.
    Poate ca ministerul si sindicatele s-au gandit cum sa mai taie din avantul unor eventuale proteste cu amenintarea aceasta…

  10. Mda, de parca dupa 7 ani de stat pe tusa o sa-l mai intereseze sa se intoarca in invatamint. Peste 7 ani o sa avem doar fosti puscariasi drept profesori pentru ca dreptul puscariasului la reintegrare in societate va bate dreptul la invatatura al elevului obraznic si nesimtit, care deranjeaza ora.

  11. Da, da… Dar sa fie dupa ce s-a dovedit, nu cum i au desfacut acelei profesoare pe vorbe. Fiecare om are dreptul la prezumtia la nevinovatie. Personal cred ca este ilegal si foarte riscant ca o comisie de disciplina sa suspende contractul de munca pentru o abatere nedovedita. Asta daca nu vor sa se trezeasca ca ajung sa dea daune sau mai rau. Nu suntem in era Inchizitiei, nu suntem in Comunism…

  12. Ce facem cu elevii violenți? Cum ne apărăm de ei, pe profesori cine îi apără? Elevii au doar drepturi, dar nu mai au nici o obligație, nici un stimulent să învețe, să fie cuminți, nici măcar nu mai pot fi exmatriculați. Puterea îi tot dă în cap profesorului, dar de elev nu se ocupă deloc. Profesorului i se cere performanță deși e legat de mâini și de picioare. Elevul are doar dreptul la educație.

  13. abuzuri in continuare
    profesorii sunt supuși bullingului de către elevi și directori și DC fac reclamație li se taie din salariu și apoi li se da calificativul insuficient pt că au îndrăznit să se apere și acum? 7 ani fara profesie?
    cui ii mai pasa…se va ajunge că pe timpul lui Ceaușescu….analfabeți și abuzori…

  14. În sfârșit, a venit și proasta din fruntea ministerului învățământului cu o idee excelentă. Sunt foarte mulți așa ziși profesori, care nu au ce căuta în învățământ. Dacă ei au probleme sau își creează probleme, sau au nervi, că au prea mult timp liber, să nu vină la clasă și să și-i verse pe copii, că nu au nicio vină, că acești așa-ziși profesori sunt bătuți în cap.

      1. @Tedi: Zi-mi dumneata, câți profesori pot fi numiți cu adevărat dascăli, care vin de drag la școală și își predau ora frumos și decent? Îți spun eu, extrem de puțini. Am cunoștințe care din cauza profesorilor, au fost nevoiți să-și mute copiii în sistemul privat de învățământ, așa că din cauza lor elevii se poartă fără respect față de ei, pentru că și profesorii au același comportament urât când vin la clasă. Cu ce mâna dai, cu aia primești! Și copiii au drepturi, mai ales dreptul la respect și înțelegere, nu numai profesorii.

        1. stimata d-na Oana M,sa nu ne tutuim…deci mai ușor cu “dumneata”…și da,sunt multi profesorii care pot fi numiți dascăli….ferice de cei ce au amintirea lor, păcat de restul care nu au așa ceva în memorie. Un an plin de gânduri bune va doresc!

          1. Am avut două profesoare care chiar au știut să ne predea (de română și de geografie), care au știut să empatizeze cu noi, să ne înțeleagă și care chiar au știut să ne predea, să ne facă să înțelegem ce nu se preda și să ne fie drag să fim prezenți la ora dumnealor. Restul niște ipocriți, frustrați, aroganți și plin de ei, care se credeau centrul universului, care credeau că le știu pe toate, că doar ei au dreptate, iar noi eram niște nimicuri în fața lor, ca mulți dintre profesorii de acum, care sunt bătuți în cap cu leuca și care cred că toți copiii și părinții lor sunt niște proști, iar ei sunt cei mai deștepți și doar ei au drepturi, când aceste drepturi ar trebui să fie echitabile.

  15. Au rezolvat problema politrucii!!
    Nimic despre măria sa elevul cuțitar, consumator de droguri,bătăuș,nesimțit,indolent etc!!
    Bravo vouă parvenitilor din conducerea tarii!!!
    Așa conducători, așa țară!!
    RUȘINE!!!! MARE RUȘINE!!!!

  16. toate sunt abuzuri,elevii sunt lasati sa faca ce vor ei,legea este permisiva si abuziva in acelasi timp;trebuie facute revizuiri pe text,imbunatatiri si republicari ulterioare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii din județul Botoșani intră în vacanța de primăvară cu o zi mai devreme: Școlile se închid de joi din cauza viscolului, au decis autoritățile județene / Microbuz școlar cu elevi, blocat în zăpadă miercuri seară

Toate școlile din județul Botoșani își suspendă cursurile joi, 6 aprilie, din cauza ninsorii, după cum a declarat inspectorul general de la Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Botoșani, Bogdan Suruciuc, pentru…
Vezi articolul

Un sfert dintre elevii care au terminat clasa a XII-a, din județul Arad, nu s-au înscris la Bacalaureat / Șeful inspectoratului: Presupun doar că nu s-au considerat pregătiți pentru a lua acest examen

Aproape un sfert dintre absolvenții de clasa a XII-a din acest an nu s-au înscris la Bacalaureat, potrivit declarațiilor făcute de inspectorul școlar general din ARAD, Marius Gondor, pentru EuropaFM.…
Vezi articolul

Peste 1.000 de elevi navetiști din Vâlcea nu au transport gratuit, la două luni de la începerea școlii, semnalează inspectorul general școlar / Consiliul Județean nu are încheiate contracte cu transportatorii pe toate rutele: În prezent se desfășoară licitațiile

Transportul elevilor la şcoală este o problemă în Vâlcea, circa 1.000 de navetişti din cei aproximativ 4.000 din judeţ fiind în prezent în situaţia de a nu putea beneficia de…
Vezi articolul

Aproape 4 din 5 elevi de clasa a VIII-a, din mediul rural, nu au luat 5 la simularea evaluării la Matematică în județul Iași / La clasa a XII-a a scăzut numărul celor care ar lua notă de promovare pentru toate profilurile

39.58% dintre elevii de clasa a VIII-a din județul Iași au luat note mai mari sau egale cu 5, la ambele probe, la simularea Evaluării Naționale 2023, organizată de Inspectoratul…
Vezi articolul