“Suceava nu cedează! Suceava luptă până la ultima picătură. Mâine, începând cu ora 11:00, vom fi din nou pe esplanadă. Nu cedăm!”, scrie în mesajul postat luni, în jurul orei 17, pe pagina de Facebook a Alianței Sindicatelor din Învăţământ. Reacția a apărut după ce sindicatele FSLI și FSE au spus că suspendă greva generală, cu condiția ca astăzi să se publice în Monitorul Oficial ordonanța de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024. Textul aprobat de Guvern a fost publicat în Monitorul Oficial. Liderul FSE, Marius Nistor, a spus marți că “în situația în care există o majoritate care a luat o decizie, dar totuși există o minoritate care vrea să continue, minoritatea aceea își asumă în totalitate răspunderea pentru acțiunile în cauză”.
- Pe rețelele sociale au apărut reacții dure ale profesorilor după decizia liderilor de sindicat de a suspenda greva generală: “Vrem afișarea procentajelor pe județe! Vă suspectăm de înaltă trădare. Dacă nu le afișați, vă rugăm să demisionați!”
- Mii de profesori din Suceava au ieșit în stradă luni, înainte de anunțul sindicatelor privind suspendarea grevei, și anunțau încă de atunci că vor să rămână în grevă
“Suceava nu cedează! Suceava luptă până la ultima picătură. Mâine, începând cu ora 11:00, vom fi din nou pe esplanadă. Nu cedăm!”, scrie în mesajul postat pe pagina de Facebook a Alianței Sindicatelor din Învăţământ.
Preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ (ASÎ) Suceava, prof. Giani Leonte, a declarat, luni, pentru Agerpres, că profesorii din judeţ vor rămâne în grevă, la cererea acestora, protestele urmând să se desfăşoare pe parcursul întregii săptămâni, scrie G4Media.ro.
„Colegii au spus că vor să rămână. Mesajul cu care s-a plecat de la mitingul de azi este că greva continuă”, a spus Giani Leonte.
Potrivit lui Leonte, liderii federaţiilor au anunţat că greva este suspendată deoarece rata de participare a scăzut la nivel naţional şi că exista riscul ca această rată să scadă sub 50%.
El a precizat că la Suceava rata de participare pe unităţi şcolare de 83%, cu o participare de 50%, iar în cursul zilei de marţi urmează să se constate dacă rata de participare la grevă va mai fi de peste 50% în judeţ.
Amintim, pe rețelele sociale au apărut reacții dure ale profesorilor din toată țara după decizia liderilor de sindicat de a suspenda greva generală: “Vrem afișarea procentajelor pe județe! Vă suspectăm de înaltă trădare. Dacă nu le afișați, vă rugăm să demisionați!”, sunt câteva dintre mesaje.
Întrebat în conferința de presă de luni, de la sediul FSLI, despre profesorii care vor să facă în continuare grevă, liderul FSE Spiru Haret a spus că: “Greva este declanșată de federațiile sindicale, ele declanșează greva, mai departe, în situația în care există o majoritate care a luat o decizie, dar totuși există o minoritate care vrea să continue, minoritatea aceea-și asumă în totalitate răspunderea pentru acțiunile în cauză. (…) Noi răspundem pentru toți cei care sunt membrii noștri de sindicat. Dar, nu pot să-mi asum răspunderea pentru cineva care acționează individual. Pot să-i înțeleg, dar mai departe trebuie să ții cont de anumite condiționări din punct de vedere legislativ. O face fiecare pe propria răspundere, dacă există o minoritate care vrea să continue greva, minoritatea răspunde.
Ce au obținut profesorii
Sindicatele au condiționat suspendarea grevei de adoptarea azi a unei ordonanțe de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024. Textul aprobat de Guvern a fost publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că ordonanța de urgență a fost adoptă astăzi de Guvern. Concret, ordonanța de urgență nr. 57 din 2023 modifică Legea salarizării nr. 153 din 2017 și prevede majorarea salariilor personalului didactic și ale personalului didactic auxiliar cu 1.300 de lei brut. Pentru personalul nedidactic, creșterea este de 400 lei brut pentru fiecare funcție. Vezi aici ce conține ordonanța de urgență publicată marți în Monitorul Oficial.