Profesorii din școli și licee trebuie să cunoască fiecare elev și modul în care învață pentru a-și adapta predarea – proiect profilul profesorilor

Foto © Yuri Arcurs | Dreamstime.com

Profesorii trebuie să adapteze metodele de predare în funcție de felul în care elevii învață și de nevoile lor, arată proiectul privind profilul și standardele profesionale ale cadrului didactic, pus în dezbatere de Ministerul Educației marți, 30 iulie.

Profilul cadrului didactic este organizat pe 7 domenii, fiecare având competențe specifice. Acesta poate fi consultat mai jos.

Una dintre valorile cheie ale profesorului este creativitatea. Aceasta este menționată în cadrul domeniului „Curriculum și proces didactic” (D2), care pune accent pe adaptarea curriculumului stabilit la elevi.

Profesorul din învățământul preuniversitar „cunoaște individualitatea fiecărui elev, punctele forte, nevoile de sprijin, dificultățile de învățare și implicațiile asupra învățării, în vederea ajustării procesului didactic”, se menționează într-o competență generică din acest domeniu.

O altă valoare este empatia, care face parte din domeniul „Mediu de învățare și stare de bine” (D3). Domeniul subliniază necesitatea ca profesorii să faciliteze o dezvoltare emoțională și socială armonioasă a elevilor.

Una dintre competențele profesorilor în acest domeniu este „susținerea unei culturi democratice, a învățării și a colaborării la nivelul grupei/clasei și al școlii”.

Responsabilitatea „față de elevi, față de societate, față de sine și de propriul
parcurs profesional” este un element esențial în profilul profesorului. Domeniul intitulat „Etică, reflexivitate și învățare continuă” (D5) accentuează datoria cadrului didactic de a se autoevalua în permanență pentru a-și putea îmbunătăți constant parcursul profesional.

Profilul îi impune profesorului să participe „periodic la activități de dezvoltare profesională continuă, în raport cu nevoile profesionale proprii și cu prioritățile locale sau naționale”, potrivit unei competențe generice a D5.

Cadrele didactice trebuie să pună accentul și pe inovare, valoare din domeniul „Tehnologie digitală în educație” (D7). Profesorii trebuie să utilizeze competențe digitale în procesul de predare, dar și să le transmită copiilor.

Tehnologia trebuie să fie utilizată „în mod adecvat și responsabil în predare, învățare și evaluare, valorificând oportunitățile de învățare colaborativă (de ex.: clase virtuale, lucru în echipe la nivelul școlii sau între școli din țară sau din alte țări etc.)”, se menționează în proiect.

DOCUMENT – Profilul profesional al cadrului didactic din învățământul preuniversitar:

Profiluri, însoțite de standarde profesionale, au fost create pentru fiecare nivel de învățământ: educație timpurie, învățământ primar, învățământ gimnazial și liceal, respectiv învățământ tehnologic și tehnologic dual.

În plus, standardele profesionale au fost organizate pe 3 etape de carieră didactică: licențierea (care va înlocui, începând cu anul 2028, examenul de definitivat), gradul didactic II și gradul didactic I.

Grupul de lucru care a conceput profilul și standardele profesionale pentru profesionale a fost format din conf. dr. Simona Velea (Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Facultatea de Științe Politice – director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic), cu sprijinul prof. univ. dr. Anca Nedelcu (prodecan la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București și expert al Băncii Mondiale). Acestea au fost elaborate în cadrul proiectului ROSE, finanțat de Banca Mondială.

Propunerile și sugestiile cu privire la proiectul supus consultării publice pot fi trimise în următoarele 10 zile calendaristice pe următoarele adrese de email: liliana.preoteasa@pmu.rooana.mosoiu@pmu.ro & dgmrurs@edu.gov.ro

DOCUMENT – Proiect Profilul și standardele profesionale ale cadrului didactic din învățământul preuniversitar:

Foto © Yuri Arcurs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version