Profesorii din reţeaua EDUTECH folosesc imprimantele 3D pentru acoperirea nevoilor de viziere din mai multe spitale şi farmacii. Și Avenor College anunță că printează 3D viziere de protecție pentru medici .
Conform unui comunicat de presă al ECDL România transmis Agerpres, profesorii şi hub-urile 3D Printing EDUTECH din şcoli se mobilizează în lupta cu COVID-19 şi promovează proiectul “Meseriaşii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D”, iniţiat de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), cu susţinerea ECDL şi Dedeman.
Rețeaua EDUTECH precizează în comunicat că multe cadre didactice lucrează pentru acoperirea nevoilor de viziere din mai multe spitale, cum ar fi Colegiul Naţional ‘Ioan Slavici’ din Satu Mare sau Colegiul Naţional ‘Decebal’ din Deva. Organizatorii proiectului au identificat şi alte soluţii, între care producerea de ventilatoare cu piese printate 3D, şi sunt în legătură cu specialiştii pentru a pune dispozitivele la dispoziţia lor.
Reţeaua completă de şcoli hub-uri 3D Printing şi profesori EDUTECH poate fi accesată pe www.3dutech.ro. Campania îşi propune să creeze noua generaţie de specialişti în printare 3D, printr-un proiect dedicat elevilor şi profesorilor din România, prin care zeci de licee au fost dotate cu imprimante 3D, iar liceenii şi cadrele didactice sunt certificaţi în modelare şi printare 3D, scrie Agerpres.
Și Avenor College a anunțat, într-un comunicat remis Edupedu.ro, că din dorința de a veni în ajutorul personalului medical afectat de lipsa echipamentelor de protecție din spitale, “a decis să folosească imprimanta 3D achiziționată de școală pentru orele de robotică la confecționarea vizierelor, atât de necesare cadrelor medicale care îngrijesc bolnavii afectați de răspândirea virusului COVID-19″.
“Am scos din depozitul de resurse al școlii toate materialele medicale pe care le putem dona: mănuși, măști, termometre, etc”, spune școala privată.
“Ne-am gândit să folosim imprimanta 3D a școlii, utilizată de obicei la orele de robotică, pentru a produce viziere de protecție pentru cadrele medicale. Ne-am mobilizat rapid și am pus imprimanta la lucru. Primele colete au plecat deja spre Suceava, oraș aflat în carantină” spune Salih Gokcel, profesor de Informatică și Robotică, în comunicatul remis Edupedu.ro.
Echipa implicată în acest proiect a reușit să implice și comunitatea din cartierul Greenfield, unde se află colegiul. “Avem deja răspunsuri de la câțiva vecini care dețin imprimante 3D și s-au oferit să ne ajute să creștem producția echipamentelor de protecție”, susține colegiul.
“De asemenea, am reușit să strângem cu ajutorul comunității noastre de părinți și alte materiale care vor fi de ajutor echipei de medici de la Spitalul Județean de Urgență Suceava. Câțiva părinți s-au mobilizat rapid și ne-au trimis deja produse (dezinfectant, mănuși, termometre, etc), iar un alt părinte ne-a ajutat cu transportul către destinație. Astăzi au plecat către Suceava primele coletele, dar vor urma și altele, pe măsură ce vom continua producția de viziere de protecție și vom colecta și alte ajutoare. În plus, elevii Avenor au trimis mesaje de încurajare pentru medici și asistente. Le puteți vedea accesând acest link, împreună cu alte imagini din procesul de producție a vizierelor sau din timpul colectării materialelor trimise medicilor din Suceava”, se arată în comunicat.