Profesorii din comisiile de Bacalaureat și Evaluare Națională, care au greșit la examene sau simulări ori au fost sancționați în cariera lor profesională, nu vor mai participa la organizarea BAC și EN VIII 2025 – proiecte

Foto: © Antonio Guillem | Dreamstime.com

Profesorii din comisiile examenelor naționale de Bacalaureat sau Evaluare Națională, care au săvârșit abateri sau au fost sancționați până acum în cariera lor, nu vor putea participa la asistența, evaluarea sau organizarea din anul școlar 2024-2025. Asta prevăd proiectele de ordin de ministru pentru organizarea BAC și EN VIII 2025, puse în consultare publică de Ministerul Educației până pe 26 august.

Măsura vine după ce anul trecut au avut loc mai multe nereguli precum în cazul rescrierii lucrărilor pentru absolvenții de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” și de la un liceu din Voluntari, fără a li se acorda timp prelungit, sau scurgerile de subiecte din ziua probelor, repetate și la sesiunile de examene din 2024. Detalii, mai jos în articol.

(8) Nu vor fi nominalizate în comisiile pentru evaluarea naţională persoane care, în sesiunile anterioare ale examenelor naţionale, sau ale simulărilor examenelor naționale, nu şi-au îndeplinit corespunzător atribuţiile, care au săvârşit abateri, respectiv au fost sancţionate.

(9) În unităţile de învăţământ în care, în sesiunile anterioare, s-au constatat nereguli grave în organizarea şi desfăşurarea evaluării naţionale, comisiile judeţene/ Comisia municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a pot/ poate decide nominalizarea în comisiile pentru evaluarea naţională a unor cadre didactice din alte unităţi de învăţământ”, scrie la articolul 7 din proiectul de ordin de ministru pentru organizarea Evaluării Naționale la clasa a VIII-a 2025.

(5) Nu vor fi nominalizate în comisiile de bacalaureat persoane care, în sesiunile anterioare ale examenelor naționale sau ale simulării examenelor naționale, nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile, care au săvârșit abateri, respectiv au fost sancționate”, este prevăzut și în proiectul de ordin pentru desfășurarea Bacalaureatului 2025.

Interdicție de 1-5 ani, în prezent

În prezent, conform metodologiilor-cadru în vigoare de organizare ale Evaluării Naționale și Bacalaureatului, cadrele didactice din învățământul preuniversitar care nu își îndeplinesc corespunzător atribuțiile în comisii, care manifestă neglijență sau încalcă prevederile metodologiilor, li se suspendă, pe o perioadă de 1-5 ani, dreptul de a participa la sesiunile următoare ale examenului de bacalaureat.

Decizia privind suspendarea dreptului de participare a acestor cadre didactice în comisiile de examen ale sesiunilor ulterioare este luată de comisia de bacalaureat județeană/a municipiului București sau, după caz, de Comisia Națională de Evaluare Națională sau de Bacalaureat, potrivit regulilor aprobate prin OME 4.801/2010, respectiv OME 4.799/2010.

Anul trecut, după neregulile de la examenul de Bacalaureat de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București, unde zeci de elevi au fost puși de comisia de examen să rescrie lucrările după ce ar fi completat foaia-tip altfel decât modelul aprobat, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din ministerul Educației, Florian Lixandru, președinte al Comisiei Naționale de BAC, a trebuit să dea explicații într-un raport pentru Guvern.

Una din măsurile prevăzute era „întocmirea nor liste la nivel național, cu persoanele implicate în producerea unor disfuncționalități privind organizarea examenelor naționale în vederea luării de măsuri disciplinare și a neincluderii acestora în organizarea examenelor pe o perioadă de cel puțin trei an școlari de aici înainte”.

Neregulile din 2024: de la scurgeri de subiecte la profesori care au ajutat elevii să copieze

Anul acesta, aproape la toate probele de la examenele naționale, subiectele au ajuns în presă la scurt timp după începerea probelor și în toate cazurile poliția a deschis anchete în paralel cu inspectoratele școlare.

În județul Maramureș, s-au scurs subiectele la limba română de la centrul de examen de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” din Baia Mare. Responsabil este un membru al comisiei care și-a recunoscut vina. Au fost demise directoarea școlii și președinta centrului de examen. „Doamna director nu a luat nicio atitudine. În calitate de director nu a pregătit cu 72 ore înainte de examen monitorizarea audio-video, așa cum procedura o cere”, a spus șeful ISJ Maramureș.

Subiecte de la proba de matematică de la Evaluarea Națională s-au scurs în spațiul public la scurt timp când începuse proba. S-a întâmplat la centrul Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, Gorj, unde poliția s-a autosesizat și a deschis dosar penal.

În județul Gorj a mai fost o scurgere de subiecte anul acesta la examenele naționale – la Bacalaureat, la proba de limba română. ISJ a declanșat o anchetă la centrul de examinare.

Mai exact, varianta de subiecte dată la proba scrisă de Limba și literatura română a ajuns pe internet la puțin timp după ora 9, oră la care subiectele au fost primite. Stirileprotv.ro a publicat fotografiile la ora 9:20, în condițiile în care elevii au terminat proba la ora 12:00. Centrul în cauză este Colegiul Tehnologic „Ion Mincu”, potrivit surselor Edupedu.ro. Pe subiectele apărute în presă se vede clar numele județului și numărul centrului de examinare.

În acest caz, poliția a deschis dosar penal pentru “divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”.

În plus, alte nereguli au fost legate de fraude la examene. De exemplu, mai mulți elevii ar fi copiat răspunsurile la grile, la Matematică, din palmele profesorilor la Școala Gimnazială Șieu din Maramureș, la Evaluarea Națională 2024. Inspectorul general Mihai Pop a spus că „e o suspiciune clară că membrii comisiei și alte persoane care nu erau autorizate le-au dat copiilor subiecte sau părți de subiecte”. Directoarea a fost demisă.

Iar cel mai recent dezvăluit – un caz similar la Școala Gimnazială „Garabet Ibrăileanu” din Târgu Frumos, județul Iași. Mai mulți elevi ar fi aflat răspunsurile corecte la întrebările de tip grilă, de la cele două probe, de la profesoara președintă de comisie, director adjunct la școala lor. Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) a predat cazul către Poliție și a demis cele două directoare, iar elevii în cauză au fost admiși la liceu, pe parcursul normal, cu notele viciate.

Foto: © Antonio Guillem | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
BREAKING Modificare majoră la examene: elevii vor putea să vadă lucrările înainte de a contesta notele la Evaluarea Națională 2025 și Bacalaureat 2025, propune Ministerul Educației după valul de cereri depuse de părinți în acest an
Schimbări la Bacalaureat 2025. Calendarul propune ca probele scrise să înceapă în 10 iunie, cel mai devreme din istoria recentă, iar competențele să se dea în iarnă / România modifică structura examenelor naționale din cauza schimbărilor climatice
PROIECT Calendar Evaluarea Națională la clasa a VIII-a 2025: probele încep pe 23 iunie. Primele rezultate apar pe 1 iulie. Elevii își pot vedea lucrările pe 2-3 iulie și să decidă dacă depun contestații
26 septembrie 2023 – Ministerul Educației, surd și cinic față de nedreptățile produse de comisiile de la Bacalaureat 2023 de la Șincai și Voluntari pentru 80 de tineri. Instituția propune o singură măsură, dar abia de anul viitor: timp de lucru prelungit cu „cel mult o oră“ pentru lucrări anulate
Fraudă la Evaluarea Națională și în județul Iași. Mai mulți elevi de la Școala „Garabet Ibrăileanu” din Târgu Frumos ar fi aflat răspunsurile corecte de la profesoara șefă de comisie / Inspectoratul școlar a demis conducerea școlii și a sesizat Poliția, dar elevii au fost admiși la liceu pe baza fraudei
Exit mobile version