Profesorii de la Universitatea Tehnică din Iași explică explozia pagerelor din Liban: „Unele sisteme de paging mai avansate permit trimiterea unui mesaj către dispozitive aflate în multiple locații geografice, folosind o rețea centralizată de transmisie”

1.210 vizualizări
Pager care explodează / Foto: Generated using AI (ChatGPT) via G4Media.ro
Explozia pagerelor din Liban, care a făcut mii de victime, a creat controverse în lumea întreagă. Pe rețelele de socializare și în media, au început să circule teorii cu privire la modul în care precursoarele telefoanelor mobile ar fi fost transformate în arme periculoase, iar profesorii de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași explică situația, informează Ziarul de Iași, scrie G4Media.ro.

Ideea că mii de dispozitive electronice de tipul pagerelor ar putea primi simultan același mesaj sau semnal, așa cum se presupune că s-a întâmplat în Liban, este una cât se poate de realistă, explică profesorul Dănuț Burdia.

„Transmisie simultană: stația de bază emite un singur semnal radio care conține mesajul și mai multe coduri unice (capcode), corespunzătoare fiecărui pager destinat să primească mesajul. Apoi, există grupuri de pagere: mesajul este transmis folosind un «capcode» asociat unui grup, iar toate pagerele configurate pentru acel grup primesc simultan același semnal.

A treia posibilitate este folosirea rețelelor de paging centralizate. Astfel, unele sisteme de paging mai avansate permit trimiterea unui mesaj către dispozitive aflate în multiple locații geografice, folosind o rețea centralizată de transmisie”, a subliniat profesorul.

Citește articolul integral pe G4Media.ro.

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Controale ale Protecției Consumatorului la rechizite și uniforme școlare, înainte de începerea cursurilor. ANPC, atenționare pentru părinți: Uneori un preț exagerat de mic poate ascunde probleme legate de calitatea produselor

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) anunță că derulează, în perioada premergătoare începutului noului an şcolar, o serie de acţiuni de verificare a modului în care este respectată legislaţia în…
Vezi articolul

Larisa-Cătălina Ionescu, doctorand: Sustenabilitatea mediului în care doctoranzii realizează cercetare este un subiect la fel de important ca hărțuirea sexuală în mediul academic și plagiatul

„Am avut ocazia să particip recent la Conferința doctoranzilor pe tema dezvoltării durabile “Societal transformation and the University”. În cadrul panelului “How do we create a sustainable workplace?”, am discutat…
Vezi articolul