Explozia pagerelor din Liban, care a făcut mii de victime, a creat controverse în lumea întreagă. Pe rețelele de socializare și în media, au început să circule teorii cu privire la modul în care precursoarele telefoanelor mobile ar fi fost transformate în arme periculoase, iar profesorii de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași explică situația, informează Ziarul de Iași, scrie G4Media.ro.
Ideea că mii de dispozitive electronice de tipul pagerelor ar putea primi simultan același mesaj sau semnal, așa cum se presupune că s-a întâmplat în Liban, este una cât se poate de realistă, explică profesorul Dănuț Burdia.
„Transmisie simultană: stația de bază emite un singur semnal radio care conține mesajul și mai multe coduri unice (capcode), corespunzătoare fiecărui pager destinat să primească mesajul. Apoi, există grupuri de pagere: mesajul este transmis folosind un «capcode» asociat unui grup, iar toate pagerele configurate pentru acel grup primesc simultan același semnal.
A treia posibilitate este folosirea rețelelor de paging centralizate. Astfel, unele sisteme de paging mai avansate permit trimiterea unui mesaj către dispozitive aflate în multiple locații geografice, folosind o rețea centralizată de transmisie”, a subliniat profesorul.
1 comment
asa explodeaza si educatia in romania. cineva s-a gandit la asta, la fel