Profesorii de la Arhitectură aleși în comisiile de admitere să declare că nu fac meditații cu candidații, iar baremul de la proba tehnică să fie mai detaliat – recomandările Ministerului Educației pentru Universitatea „Ion Mincu”, după admiterea 2024 cu probleme

0 vizualizări
Foto: © Sergio Delle Vedove | Dreamstime.com
Profesorii de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din București care vor să fie aleși în comisiile de admitere la facultate ar trebui să declare că nu pregătesc studenți pentru concursul de admitere, iar baremul de la proba tehnică ar trebui să fie mai detaliat. Acestea sunt câteva din recomandările Ministerului Educației pentru universitate după admiterea 2024 cu nereguli.
  • Amintim că Ministerul Educației susține că admiterea 2024 la Facultatea de Arhitectură, unde rezultatele publicate inițial au fost reafișate în urma contestațiilor care au arătat o eroare tehnică la corelarea notelor cu numele candidaților, nu a fost fraudată. Detalii de context, mai jos în articol.

Altă recomandare este ca senatul UAUIM din București să analizeze ideea eliminării din concursul de admitere a portofoliului de lucrări personale ale candidaților, „având în vedere imposibilitatea stabilirii/identificării cu exactitate a autorului real al acestuia”, se mai arată în raportul corpului de control al ministrului Educației, după verificările de la „Ion Mincu” de la finalul lunii iunie, obținut de Edupedu.ro.

Despre concluziile raportului din urma controlului de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” a scris și HotNews.ro.

Iată recomandările complete din raportul corpului de control:

1. Completarea metodologiei proprii de admitere, în sensul clarificării cel puțin a următoarelor aspecte: 

  • Alocarea unor ponderi criteriilor de evaluare a planșelor aferente probei de reprezentare grafică, astfel încât baremul de corectare să poată fi întocmit în detaliu și să poată asigura o evaluare cât mai obiectivă a subiectelor aferente acestei probe; 
  • Definirea tipurilor de semne distinctive/particulare ce pot să apară la nivelul planșelor desenate de către candidați; 
  • Stabilirea unor măsuri care pot fi dispuse de către Comisia centrală de admitere, în cazul depistării unor astfel de semne particulare pe planșele realizate de către candidați; 

2. Remedierea deficiențelor apărute în cadrul Programului informatic Academica privind stabilirea notei finale a concursului de admitere, în sensul defalcării acesteia, în funcție de ponderile stabilite prin metodologia proprie, pe toate componentele și asigurarea mentenanței acestuia, până la achiziționarea unui alt soft. 

3. Analizarea, în cadrul Senatul U.A.U.I.M., a posibilității eliminării din structura concursului de admitere a portofoliului de lucrări personale ale candidaților, având în vedere imposibilitatea stabilirii/identificării cu exactitate a autorului real al acestuia. 

4. Cooptarea, în comisiile responsabile cu organizarea și derularea admiterii la U.A.U.I.M numai a cadrelor didactice care, în baza unei declarații pe proprie răspundere, precizează că nu fac pregătire de specialitate cu viitorii candidați. 

5. Discutarea în cadrul organismelor colective de conducere din cadrul U.A.U.I.M. a raportului Comisiei interne de analiză nominalizată prin Decizia Rectorului U.A.U.I.M. nr. 900/25.07.2024 și luarea măsurilor ce se impun pentru a evita, pe viitor, apariția unor situații similare, cu informarea Direcției Control din cadrul Ministerului Educației”.

Corpul de control a fost trimis de ministra Educației, Ligia Deca, la Universitatea „Ion Mincu”, după o întâlnire cu părinții nemulțumiți ai candidaților picați la admitere marți, 23 iulie, când rezultatele au fost republicate în urma unei erori tehnice și clasamentul admișilor și respinșilor a fost deturnat.

Ce s-a întâmplat la „Ion Mincu”. Zeci de candidați declarați inițial admiși duminică, 21 iulie, au fost apoi trecuți ca respinși. Au fost peste 730 de candidați care au susținut concurs la Facultatea de Arhitectură a UAUIM în acest an, potrivit tabelului cu rezultatele de la admitere.

O eroare la transcriere a decalat punctajele inițiale” – a explicat rectorul Moiceanu despre motivul pentru republicarea rezultatelor marți dimineață, 23 iulie, în ziua în care candidații și-au putut vedea planșele pentru a vedea că notele trecute pe ele corespund cu cele republicate de universitate.

  • La o zi după ce Ligia Deca s-a întâlnit la Ministerul Educației cu părinții candidaților nemulțumiți de turnura situației, oficialul și-a trimis corpul de control la Universitatea de Arhitectură.
Fără portofolii în 2025 – propunere, părinți cu plângere la DNA

Rectorul Marian Moiceanu a anunțat pentru Edupedu.ro că proba planșelor realizate pe loc de candidat ar putea rămâne singura probă practică pentru candidați la admiterea din 2025 la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM), după ce ar urma să se renunțe la proba portofoliilor, cu 12 planșe realizate de candidat pentru diverse teme – detalii aici.

Miercuri, 7 august, părinții și candidații nemulțumiți de neregulile de la admiterea din acest an au mers la DNA pentru a depune plângerea cu privire la modul în care au fost notate lucrările candidaților și a fost organizată admiterea la Facultatea de Arhitectură a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

În același timp, universitatea a transmis într-un comunicat că „este dreptul legal al acestora de a se adresa prin plângere instituțiilor competente” și anunță că atunci când va primi rezultatele corpului de control al ministrului Educației, le va face publice.

Foto: © Sergio Delle Vedove | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Admiterea la Arhitectură 2024 nu a fost fraudată, susține Ministerul Educației, după verificările Corpului de Control la Universitatea „Ion Mincu”
Cum arată planșele de la admitere Arhitectură București / Trei lucrări notate și picate cu 5 și 6 la „Ion Mincu”, primite la universități din Iași, Cluj și Timișoara cu note de 8 și 9
Plângere la DNA după neregulile de la admiterea 2024 la Facultatea de Arhitectură / Conducerea Universității „Ion Mincu” din București anunță că va face publice concluziile raportului de la controlul Ministerului Educației
Admitere la Arhitectură 2025. Proba portofoliului ar putea fi eliminată, spune rectorul Universității „Ion Mincu” din București. Marian Moiceanu: Nu putem controla originea lucrărilor. Fără a face procese de intenție, vedem că există o industrie a portofoliilor cumpărate
Surse: Corpul de control al ministrei Educației, trimis la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, după ce Ligia Deca s-a întâlnit cu părinți nemulțumiți de neregulile de la admitere
Candidați la Arhitectură și părinți stau la coadă să-și vadă planșele de concurs, la Universitatea Ion Mincu, după reafișarea rezultatelor / Rectorul Moiceanu: Ei pot verifica notele de pe lucrări, sunt cele corecte. O eroare la transcriere a decalat punctajele inițiale
Nereguli la admiterea 2024 la Arhitectură, la Universitatea Ion Mincu din București. Rezultatele au fost publicate din nou marți, 23 iulie, după erori informatice la preluarea notelor – UPDATE / Zeci de părinți protestează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca justifică de ce primii 30% din elevii unei clase vor lua bursă de merit: Va exista o competiție sănătoasă în interiorul fiecărei clase. Ideea este nu să comparăm medii, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă

„Ideea este nu să comparăm medii care, de altfel, arată foarte diferit de la o școală la alta, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare…
Vezi articolul

OFICIAL Elevii nu vor primi testele de salivă pentru testările de săptămâna viitoare. Raed Arafat a explicat graficul de livrare, iar cele 7 milioane de teste care mai sunt disponibile ar ajunge în școli abia în săptămâna Crăciunului

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență mai are de livrat 7 milioane de teste pe bază de salivă în școli, iar acestea sunt programate în perioada 17 (vineri) – 21…
Vezi articolul

De ce nu sunt interesați politicienii să rezolve problemele din Educație? Mircea Miclea: Prioritatea lor este extragerea resurselor / Mulți dintre ei au resurse suplimentare, pentru ca copiii lor să nu învețe în sistemul de stat din România

Fostul ministrul al Educației, Mircea Miclea, cel care a lucrat la Legea Educației Naționale nr.1 /2011 a explicat la Euronews România de ce politicienii nu investesc în Educație, în condițiile…
Vezi articolul